10 redenen waarom HSP-ers vaak moeite hebben met geld

moeite met geld
Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Moeite met geld hier lees je 10 redenen,  waarom HSP-ers vaak moeite hebben met geld.

Binnen De Hooggevoelige Ondernemer werken Mirna en ik met 3 pijlers van rijkdom: Emotionele rijkdom, Zakelijke rijkdom en Financiële rijkdom. Komend weekend geven we, als onderdeel van het jaarprogramma, de training Top Financiën. In het kader van die training geef ik je in deze blog 10 redenen waarom hooggevoelige ondernemers vaak moeite hebben met financiën.

1. Beperkende conditioneringen

Vaak zien we dat mensen vanuit huis beperkende of ondermijnende conditioneringen meekrijgen over geld. Uit onderzoek komt zelfs naar voren, dat geld binnen veel gezinnen een belangrijke factor van conflict is. Kinderen krijgen allerlei conditioneringen over geld mee. Goed bedoeld uiteraard, maar niet altijd even nuttig als je nu als volwassene deze blog leest. Juist omdat het de conditioneringen van je ouders zijn die je kunnen belemmeren in jouw doen en laten.

Tip: check of de overtuigingen van jouw ouders hen in hun leven hebben geholpen om tot financiële overvloed te komen. Met andere woorden: hebben de conditioneringen die ze jou hebben meegegeven hen geholpen? En hebben ze jou geholpen tot dusver?

2. Niet weten wat er allemaal mogelijk is

Veel hooggevoelige mensen weten simpelweg niet wat er allemaal mogelijk is op financieel gebied. Toen Mirna en ik onszelf financieel gingen ontwikkelen, wisten wij niet eens dat er financiële educatie bestaat, laat staan dat je hiermee een ander financieel leven kunt bereiken. Hier kunnen hooggevoelige mensen vaak écht nog een slag in slaan en verbeteren.

Tip: investeer niet alleen in klassieke, vakinhoudelijke opleidingen, maar óók in het vergroten van je financiële intelligentie.

3. Last hebben van kostenwaas

Om (meer) geld aan te trekken, zul je vaak moeten investeren om verder te komen. Om financieel gezien een ander leven te ontwikkelen, is het allereerst belangrijk om op een andere manier te kijken naar investeren. Wat wij merken bij hooggevoelige mensen is dat ze vaak een soort van kostenwaas krijgen, waardoor ze alleen nog maar kunnen kijken naar wat iets kost.

TIP: wanneer er financiële kansen voorbij komen, focus je dan vooral op de vraag “Wat levert mij dit op?” in plaats van “Wat kost het me?”.

4. Financiën ondergeschikt maken

Dit is een reden waarom veel hooggevoelige mensen moeite hebben met geld: ze zien een goede financiële basis vaak niet eens als écht belangrijk en laten het soms een beetje op de achtergrond geraken. Begrijpelijk, maar niet wenselijk. Zeker niet als je erbij stil staat welke gevolgen jouw financiële situatie op dit moment op jouw leven heeft en welke mogelijkheden je hiermee voor jezelf creëert – of niet…

TIP: brainstorm eens voor jezelf rondom de vraag “Waarom zou ik mijn financiële situatie willen verbeteren”?

5. “Ik heb niet veel geld nodig om van te leven”

Deze hoort bij de conditioneringen (zie punt 1) en gaat over ‘klein denken’. Ik hoor deze uitspraak zo vaak voorbij komen, dat ik het te even apart wil benoemen… Want het is waar dat veel hooggevoelige mensen over het algemeen niet zoveel geld nodig hebben om van te kunnen leven. En zeker in het Westen hebben de meeste mensen genoeg geld om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Wat dat betreft zijn er op de wereld natuurlijk slechtere plekken om geboren te worden. Dat is allemaal waar, maar ik belicht ook graag een andere kant. De kant van het maken van impact. De impact om anderen te kunnen helpen en een bijdrage te leveren om de wereld een beetje mooier te maken.

TIP: kijk eens wat voor impact jij zou willen maken en bedenk wat je allemaal kunt doen als je groter denkt, voorbij aan alleen jouw eigen financiële situatie. Als je méér weg zou kunnen geven, hoe zou je leven er dan uitzien? Hoe zou je het leven van anderen dan positief kunnen beïnvloeden?

6. “Geld gaat over zelfverrijking”

Nog zo’n hardnekkige conditionering over geld. Het gaat erom dat geld door hooggevoelige mensen vaak wordt gezien als slecht of negatief. Dit klopt natuurlijk ook wel voor een deel, zeker als je bedenkt dat geld in vele gevallen samen gaat met manipulatie en zelfverrijking. Dit is een hele gezonde gedachte, maar er is zeker ook een andere kant. De kant van de impact die jij ZELF kunt maken als je meer geld weet aan te trekken in je leven.

TIP: hoe zou jouw leven eruit zien als jij meer impact zou kunnen maken voor anderen?

7. Spelen om niet te verliezen

Geld, of anders gezegd ‘het spel van geld’… Als ik jou de vraag stel: “Speel jij het geldspel om te winnen of om niet te verliezen?”, wat is dan daarop jouw antwoord? De meeste mensen zullen moeten toegeven dat ze spelen om niet te verliezen. Dit is écht jammer, omdat het geldspel pas echt leuk wordt wanneer je het speelt om te winnen.

TIP: zeg tegen jezelf “Ik speel het geldspel om te winnen”.

8. De onzichtbare regels van het geldspel niet kennen

Of de regels niet wíllen kennen… 😉 Om het geldspel met winst te kunnen spelen, is het essentieel dat je de regels kent. Vaak spelen hooggevoelige mensen het spel, zonder de regels te kennen. Hierdoor komen ze niet of maar nauwelijks vooruit. En dat is logisch. Het is exact hetzelfde wanneer je bijvoorbeeld gaat voetballen. Als je de regels van het voetbalspel niet kent, hoe kun je het dan spelen om te winnen?

Even met je checken… Is schuld goed of slecht? En… moet je veel risico nemen om rendement te maken?

Het antwoord op beide stellingen is ‘nee’. Zo is het hebben van een schuld bijvoorbeeld niet per sé negatief, zeker niet als iemand anders deze voor je betaalt. En… je hoeft zeker niet enorm veel risico te nemen om hogere rendementen te behalen.

TIP: zorg ervoor dat je investeert in jezelf en dat je te weten komt welke regels mensen in het geldspel toepassen. Het helpt je om je financiële doelen te behalen en om impact te creëren in de wereld.

9. De financiën handmatig regelen

Door je financiën te automatiseren, kun je sneller tot resultaten komen. Wat er namelijk gebeurt als je automatiseert, is dat je de emotie van het geld afhaalt. Automatiseren kun je op verschillende manieren doen. Vandaag de dag hebben we allerlei tools in onze online bankomgeving en in onze (betaal)apps ter beschikking. Door te automatiseren maak je jezelf veel sneller en makkelijker een financieel patroon eigen en hoef je er niet steeds opnieuw over na te denken, het wordt immers automatisch voor je geregeld.

TIP: kijk waar je in jouw financiën kunt automatiseren om financieel verder te komen.

10. Jezelf niet eerst betalen

De laatste reden waarom hooggevoelige mensen moeite hebben met geld is omdat ze zichzelf vaak niet eerst betalen. ‘Jezelf eerst betalen’ betekent dat je een deel van je inkomen opzij zet om hiermee te gaan investeren. Een goede indicatie is bijvoorbeeld 10% van je inkomsten, maar je kunt ook met minder starten.

‘Jezelf eerst betalen’ betekent dus dat je éérst het door jou gekozen percentage van je inkomen opzij zet. Je haalt het dus van je inkomsten af voordat je de kans ziet om het ergens aan uit te geven. Door dit proces te automatiseren (zie tip 9), kom je niet in de verleiding om het geld uit te geven. Je zet het apart om er (later) mee te gaan investeren. Maar wat nog veel belangrijker is: je bouwt een financieel gezond leven op.

TIP: kies welk percentage van jouw inkomen je voortaan eerst aan jezelf gaat betalen.

 

Dat waren alweer de 10 redenen waarom hooggevoelige mensen vaak moeite hebben met geld. Ga bij elke reden eens na of dit op jou van toepassing is en pas de praktische tips toe. Dat is een eerste stap in het verbeteren van je financiële situatie. Mocht je hierin een volgende stap willen maken, dan gaat het Succes In Balans Weekend je hier vast en zeker in verder helpen. In deze training hebben we namelijk een financiële sessie opgenomen waarin deze redenen en tips grotendeels terugkomen en verder worden uitgediept. Tijdens deze sessie laten we je zien hoe je je financiën blijvend kunt verbeteren en geven we je een doel om naar toe te werken.

 

Meer informatie over het Succes In Balans weekend kun je hier vinden. Het weekend is gratis (lees: we stellen onze kennis gratis ter beschikking). Het enige dat we je vragen, is een bijdrage van 49 euro in de kosten om dit weekend te kunnen organiseren. Een échte win-win wat ons betreft.

Heb jij moeite met geld? Herken je jezelf in één of meer van bovenstaande redenen en merk je dat je hierin vastloopt?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk. Je kunt dit doen door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken. Help de mensen in jouw netwerk om hier ook van te kunnen profiteren.

 

Heel veel succes op JOUW weg naar RIJKDOM!

Bas van Vugt

Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] is dat ze vaak de interesse en de wil hebben om zich persoonlijk te ontwikkelen, maar dat ze de grootste moeite hebben wanneer het over financiën gaat. Dan lopen ze vaak vast. Geld lijkt in het leven van veel hooggevoelige mensen geen grote rol te […]

[…] Veel hooggevoelige mensen hebben zo’n afkeer van geld, dat ze hierin vastlopen. Zelf ben ik ervaringsdeskundige op dat gebied ;-). Lange tijd had ik namelijk een niet-ondersteunende gedachte over geld. Die gedachte was: ”Als ik geen geld heb, werk ik in ieder geval niet mee aan de negatieve impact die er met geld gemaakt wordt”. Deze niet-ondersteunende conditionering weerhield mij ervan om serieus naar mijn financiële plaatje te kijken en hierop actie te ondernemen. Deze conditionering heb ik uiteindelijk om weten te buigen naar: “Elke euro die ik meer heb, kan eraan bijdragen dat ik van binnen uit veranderingen doorvoer die goed zijn voor alle aspecten van het leven”. Wanneer je op deze manier naar geld leert kijken, word je een doorgeefluik en kun je met (meer) geld een grotere positieve impact maken. In deze blog kun je meer lezen over belemmerende overtuigingen met betrekking tot geld. […]

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x
Scroll to Top

become unstoppable!