Acht jaar geleden ben ik De Hooggevoelige Ondernemer gestart. Die start kwam voort uit een gevoel van frustratie. Ik was gefrustreerd over de manier waarop ik daarvoor met mensen werkte vanuit de positie die ik had.
In mijn vorige werk richtte ik me namelijk vooral op de business strategieën en niet op de ondernemer zelf. Het gevolg? De coach-sessies gingen fantastisch, maar mensen kwamen altijd na 2-3 maanden weer bij me terug. Simpelweg omdat de geïmplementeerde strategieën alleen maar strategieën bleken; pure theorie. Ze waren niet geïntegreerd in de ondernemer zelf.
In die periode leerde ik dat een strategie alleen maar effectief kan zijn wanneer de ondernemer er zelf mee aan de slag gaat binnenin zichzelf. De uitvoering van de strategie komt pas als LAATSTE, nadat de ondernemer het eerst heeft geïntegreerd. Ik leerde ook dat succesvolle bedrijven worden gebouwd op de ondernemer en in veel mindere mate op de strategieën.
Ik besloot me meer te gaan verdiepen in het proces waarom mensen doen wat ze doen. Het is een fascinerend proces, want als je door hebt waarom je doet wat je doet, kan het jou ook enorme rijkdom brengen. In deze blog meer hierover.
State, Story, Strategy
De staat van zijn waarin je verkeert (‘state’), is allesbepalend in het leven. Wanneer je jouw state ten goede kunt veranderen, verandert er in je leven heel veel mee. Een goede uitleg van het proces van persoonlijke doorbraken wordt gegeven door Tony Robbins in deze podcast.
Tony heeft het erover dat wanneer je in de juiste ‘state’ komt, dit leidt tot het veranderen van jouw verhaal (‘story’). Vanuit jouw verhaal wordt het toepassen van de strategieën veel gemakkelijker. Deze podcast is echt een aanrader wanneer je meer info wilt over dit onderwerp.
Als je nog verder in het onderwerp wilt duiken, bekijk dan zeker ook eens het werk van Napoleon Hill (o.a. ‘Think and Grow Rich’ en ‘Outwitting the Devil’).
Waarom alleen strategieën niet voldoende zijn
In business coaching wordt vaak gefocust op het toepassen van strategieën vanuit ervaringen. De aandacht ligt vooral op het aanleren van de zogenaamde vaardigheden. Vaardigheden zoals bijvoorbeeld marketing, verkoop, boekhouding en wat al niet meer. Dat is natuurlijk heel waardevol!
De vraag is alleen: hoe is het mogelijk dat met EXACT dezelfde strategie de ene persoon een doorbraak realiseert en de andere persoon niet? Dit heeft alles te maken met het feit dat de ene persoon de strategie toepast en de andere niet. Maar dan blijft de vraag: waarom past iemand de strategieën of vaardigheden wel of niet toe?
Deze vraag fascineert mij de afgelopen 8 jaar enorm en in m’n zoektocht ben ik erachter gekomen dat het vooral te maken heeft met emoties en gevoel. De sleutel ligt voor het grootste gedeelte verscholen in ons hart. Daar ligt namelijk de energie van onze levensmissie, onze zielenmissie. Wachtend om door ons ontdekt te worden, om gecultiveerd te worden, om in de wereld gezet te worden.
Wanneer je jouw zielenmissie ontdekt en gaat uitdragen, dan kom je in een staat van zijn waarin het vele malen makkelijker is om het leven te creëren zoals jij dat wilt. Het ligt immers in het verlengde van wie je bent en wat het is dat je graag wilt bijdragen aan deze wereld. Mensen een bepaalde strategie aanleren (zoals bijvoorbeeld marketing) zal in de meeste gevallen dus helemaal niet werken, simpelweg omdat de koppeling met positieve emoties en gevoelens ontbreekt over die simpele strategie.
Motivatie en gedrag
Dít is mijn fascinatie geworden in de afgelopen jaren: de motivatie en het gedrag van mensen. En dan vooral over het feit hoe onvoorspelbaar menselijk gedrag eigenlijk is. Een kippenvel-moment van psycholoog Daniel Kahneman hierover:
“It must have been late 1941 or early 1942. Jews were required to wear the Star of David and to obey a 6 p.m. curfew. I had gone to play with a Christian friend and had stayed too late. I turned my brown sweater inside out to walk the few blocks home. As I was walking down an empty street, I saw a German soldier approaching. He was wearing the black uniform that I had been told to fear more than others – the one worn by specially recruited SS soldiers.
As I came closer to him, trying to walk fast, I noticed that he was looking at me intently. Then he beckoned me over, picked me up, and hugged me. I was terrified that he would notice the star inside my sweater. He was speaking to me with great emotion, in German. When he put me down, he opened his wallet, showed me a picture of a boy, and gave me some money. I went home more certain than ever that my mother was right: people were endlessly complicated and interesting”. (Kahneman, 2003, p. 417)
Emotie als drijfveer van gedrag
Elke keer als ik het citaat van Kahneman weer lees, krijg ik kippenvel. Kippenvel omdat het me raakt, omdat het geschreven is vanuit emotie. Emotie is de drijfveer van ons allemaal. Zowel op een positieve als op een negatieve manier. Als we ergens een positieve emotie over ervaren, komt daar positief gedrag uit voort. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Dan komt uit een negatieve emotie zelfdestructief gedrag voort.
Het interessante is dat elke gedachte en elk beeld ons aanzet tot emoties. Zoals de SS-er in het voorbeeld de foto van de kleine jongen laat zien. Die foto doet iets. De gedachte daarover verandert de SS-er in een compassievolle man. Of zoals neuropsycholoog Joseph Mc Lendon 111 het zo mooi zei tijdens een seminar:
“Gedachten en beelden vormen je emotie. Die emotie zet weer aan tot actie en die actie geeft je resultaat” – Joseph Mc Lendon
Heb je (nog) niet de dingen die je graag wilt? Grote kans dat je nog kunt werken aan het versterken van je emoties rondom je zielenmissie en wat je precies in de wereld wilt zetten. De emotie die je als ondernemer voelt wanneer je met jouw projecten bezig bent, is één van de belangrijkste factoren voor de mate waarin je tot succes komt. Strategie zonder emotie is een doodse uitvoering; er zit geen bezieling in. Geen wonder dat het dan niet werkt!
Hoe VOEL je jezelf?
Deze vraag kan van doorslaggevend belang zijn in je leven. Voor sommige mensen is dit ook een confronterende vraag zijn. Het is namelijk een vraag die alleen betrekking heeft op JOU, niet op allerlei dingen die er gebeuren in je leven. De dingen die in jouw leven gebeuren, zijn óf een grote gift óf een grote uitdaging. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Die keuze kun je altijd zelf maken. Als je hierover meer info wilt, lees dan ook eens naar deze blog over oncomfortabele situaties en de functie hiervan in ons leven.
In mijn leven is er een punt geweest waarop dit idee ineens bij me doordrong. Het heeft de koers van m’n leven absoluut een andere wending gegeven. Ik was begin 20 en zat onder een dekentje weggekropen, gewoonweg omdat ik teveel prikkels binnenkreeg en écht geen enkel idee had hoe ik hiermee om kon gaan. Uiteraard toen nog niet-wetende dat ik met deze ‘negatieve ervaring’ anderen in de toekomst zou kunnen helpen en inspireren. Ik had er écht geen idee van. Ik zat er middenin en zag geen enkele uitweg meer…
Totdat ik ineens besefte dat deze situatie VOOR MIJ gebeurde. Dat het leven zich op een bepaalde manier voor mij aan het ontvouwen was. Wow! Toen ik dat besefte, heb ik écht wel even een traantje gelaten. Dat alles zo schitterend in elkaar past. Dat de dingen die we nu meemaken een plek nodig hebben in ons leven. Ze zijn er om ons verder te helpen, om ons sterker te maken en uiteindelijk ook om er anderen mee te kunnen helpen. Over dit proces schreef ik laatst deze blog: wens niet voor minder problemen maar voor meer vaardigheden.
“If you walk through hell, just keep going” – Tony Robbins
In onze bedrijven worden we uitgenodigd om juist van de dingen die we meemaken iets positiefs te creëren en te transformeren. Dat noemen we ook wel “van je shit je mest maken”. Wanneer je kijkt naar de shit die je in je leven hebt meegemaakt en je bedenkt hoe je met die ervaring andere mensen kunt helpen, dan komt ‘ineens’ JOUW zielenmissie tevoorschijn. Maar niet voordat je er zelf doorheen hebt moeten gaan! Vanuit deze invalshoek bekeken, kun je wel stellen dat het niet goed zou zijn als alles in het leven “perfect” zou gaan. Zeker niet met de gedachte dat we hier op aarde gekomen zijn om te groeien, om iets te manifesteren en om iets bij te dragen.
Aan de 80% werken? Of aan de 20%? Of aan allebei?
Wanneer je hard aan jezelf werkt, kun je enorme veranderingen maken in jouw business. Ook wij hebben dit proces doorlopen. Uit ervaring kan ik je vertellen, dat wanneer je de resultaten van jouw inspanningen in jouw leven ziet ontstaan, dat je daar meer van wilt. Hiervoor is het nodig om telkens weer nieuwe niveaus in jezelf aan te boren om van daar uit met een frisse nieuwe blik weer verder te groeien. Stap telkens weer uit de comfortzone en blijf doorgroeien. Blijf werken aan die 80% die zo ongrijpbaar is, maar waar je zoveel mee kunt doen.
“If you work hard on your job, you will make a living. If you work hard on yourself, you can make a fortune”- Jim Rohn
De reis voor jou als ondernemer is er één die nooit af is. Tijdens die reis is het wel belangrijk dat je keuzes gaat maken over waar ga je jouw kostbare tijd en energie dan in gaat steken. Er is namelijk niet genoeg tijd om alles zelf te doen in ons leven.
Werk jij aan de 80%? Of aan de 20%? Of aan allebei?
Wat is het dat jij doet om jouw business te laten groeien? Werk je aan de strategieën of werk je aan jezelf? Of doe je beide? En waar loop je tegenaan? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
Kun je nog wel wat hulp kunt gebruiken op jouw ondernemersreis? En heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je daarvoor bij ons aan het juiste adres bent? Kom dan eens kennismaken tijdens het Succes In Balans Weekend. In deze training helpen we je om interne blokkades op te ruimen, waardoor je met jouw strategieën beter uit de verf komt.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Met liefde,
Bas van Vugt
[…] paar weken geleden schreef ik deze 80-20% blog. Dit 80-20% concept geeft aan dat 80% van je succes voortkomt uit jou als ondernemer, jouw […]
Hoi Bas,
Ik heb geleerd dat het vele malen belangrijker is om aan mezelf te werken om een leven te leven waarin ik ontspannen keuzes kan maken. Zelf jaren in een ratrace geleefd, meer vanuit mijn hoofd dan vanuit mijn hart en buik. Ik zag het liefst onderbouwing door rationele argumenten en/of empirische inzichten. Totdat ik mezelf keihard ben tegengekomen. Een enorme transformatie heb ik kunnen maken door meer te gaan voelen en tot mijn eigen kern te komen.
Hoi Bas het lijkt mij inspirerend om een balansweekend te doen maar wat is precies gratis strategiesessie.
Mvg,
risma Baidjoe
Hi Risma,
Een strategiesessie is een gratis skype-sessie van max. 30 minuten met Bas waarin je jouw meest brandende vragen kunt stellen. Dus heb je vragen en wil je weten of het Succes In Balans Weekend bijvoorbeeld iets voor jou is, vraag dan zeker even een sessie aan. Dit kun je doen door op de website op de button te klikken of door een e-mail te sturen naar info@hooggevoeligondernemen.nl.
Hoi Bas!
Ja, ik werk voortdurend aan die 80%.
De mensen om mij heen vragen zich af wanneer ik ‘ga beginnen’!
Zelf denk ik nog steeds dat ik nog niet voldoende kennis in de praktijk kan brengen. Om een voorbeeld te noemen: mijn communicatie vaardigheid. Ik ben nl vrij direct en te scherp. Té direct. En geeft teveel/te gauw oplossingen of breng ideeen aan i.p.v. ‘de goede vragen te stellen’. Maar wat zijn de juiste vragen? Hoe leer ik dat en waar (behalve door te oefenen)?
Hartegroet
Hi Bernette,
Goed om van je te hjoren. Ja, die 80% toch;). Zet voortdurend aan het werk. Natuurlijk zit in die 80% óók implementatie. Vanuit de dingen doen leer je immers het snelste;).
Liefs,
Bas