Met 3 vragen kunnen wij voorspellen of jij financieel onafhankelijk zult worden

Hoe word je nu financieel onafhankelijk?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://vimeo.com/247986743″ align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Financiële ontwikkeling is een van de 3 pijlers waar we, naast emotionele en zakelijke rijkdom, bij De Hooggevoelige Ondernemer aan werken. Hierbij zijn een drietal vragen belangrijk om je financiële blueprint en dus je succes te bepalen. In deze blog deel ik hier graag meer over.

1. Weet je waar je financieel gezien naartoe werkt?

Om financieel onafhankelijk te worden, is het essentieel om je NKW te berekenen: Netto Kritische Waarde. Heb jij je NKW helder? Laat mij het allereerst heel simpel uitleggen. Je NKW is namelijk een hele grote mijlpaal op weg naar financiële onafhankelijkheid.

NKW is het bedrag in jouw investeringsfonds dat ervoor zorgt dat je nooit meer hoeft te werken en dus financieel onafhankelijk bent. Anders gezegd: Je hebt een bepaalde hoeveelheid investeringen die de kosten voor je levensonderhoud automatisch voor je genereren. Je bent dus helemaal losgekomen van je inkomen als enige bron van inkomen. Voor de meeste mensen is dit een hele grote stap op weg naar hun financiële rijkdom. Zeker omdat deze vrijheid je in staat stelt om alleen die dingen te doen die je wilt en die iets toevoegen aan de wereld als geheel.….

Het bereiken van je Netto Kritische Waarde is een grote stap om stressvrij te worden rondom het thema geld. Laten we eens rekenen. Om tot jouw eigen Netto Kritische Waarde (NKW) te komen, hebben we een tweetal factoren nodig.

a. Uitgaven per jaar

Om je te laten zien hoe de berekening precies werkt, gaan we in dit voorbeeld gemakshalve uit van 2500 euro per maand oftewel 30.000 euro per jaar. Bepaal voor jezelf jouw maandelijkse en jaarlijkse basisuitgaven. Dit zijn dus de uitgaven aan basisproducten zoals eten, verzekeringen, vervoer, gas, water en licht, enzovoorts. Dit bedrag is dus exclusief luxe dingen zoals vakanties e.d. Weet je niet wat jouw maandelijkse of jaarlijkse uitgaven zijn? Dan is dit een extra check die je zojuist voor jezelf hebt gekregen. Financieel gezien zijn er maar twee routes: Jij hebt controle over jouw geld of geld heeft de controle over jou…

b. Return On Investment

Oftewel ROI is een belangrijk onderdeel om financieel gezien zo snel mogelijk vooruit te komen. Krijg je 1% rente op de bank, dan is jouw ROI dus 1%. In onze technieken zoeken we naar investeringen die ons minimaal 10% netto ROI per jaar opleveren. Voor elke euro die we investeren, ontvangen we dus elk jaar minimaal 10 cent “rente”. Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke ROI te hebben omdat op die manier jouw geld hard voor je werkt, maar daarover later meer.

In ons voorbeeld werken we met de 30.000 euro aan jaarlijkse uitgaven. Om tot ons NKW te komen, hoeven we deze 30.000 alleen met een factor 10 te vermenigvuldigen.

Ons voorbeeld aan Netto Kritische Waarde is dus 300.000 euro. Wat zegt dit getal ons nu eigenlijk? Het zegt ons dat we dus 300.000 euro in een investeringsfonds nodig hebben om onze vaste maandelijkse kosten te dekken. Niet met actief inkomen of door onze investeringen langzaam op te maken. Dit bedrag van 300.000 euro is er FOREVER om jou te dienen nooit meer voor geld te hoeven werken.

Vraag jij je nu direct af hoe je aan dit bedrag komt? Of wellicht zie je (nog) niet in dat dit ook belangrijk is voor jou? Laat mij dan een korte toelichting geven. Veel mensen ruilen hun tijd voor geld en op die manier kunnen ze in hun levensonderhoud voorzien. Niks mis mee natuurlijk, maar wel een minimale manier om naar je financiën te kijken. Het is alsof je aan het verslavingsinfuus ligt. En wel het financiële verslavingsinfuus… Juist door je financiën goed te regelen en ergens naar toe te werken, ontstaat er rust. Rust in je hoofd, je gezin en je financiën. Geld maakt je niet gelukkiger maar het werken aan een vastomlijnd plan helpt je zeker om minder stress te ervaren en je zielenmissie op een dieper niveau te leven!

2. Hoeveel betaal je jezelf eerst?

Jezelf eerst betalen, is een mentaal proces dat je onder de knie kunt krijgen. Want, nog voordat de rekeningen komen, betaal jij jezelf een percentage van je inkomen om mee te investeren? Met dit geld ga je investeren en maak je gebruik van het principe rente over rente dat door Einstein als het extra wereldwonder genoemd werd.

Om tot het gewenste eindbedrag voor jezelf te komen voor bijvoorbeeld pensioen (NKW), is het noodzakelijk dat jij jezelf eerst betaalt. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je, voordat je de rekeningen betaalt, altijd een bedrag opzijzet waarmee je gaat investeren. Hoe meer hoe beter uiteraard maar zeker in het begin is het belangrijk OM het proces te starten. Beter met minder starten en het elke maand uitvoeren dan te hoog inzetten en het stopzetten. Een goede indicatie om mee te beginnen, is om 10% van je bruto-inkomen opzij te zetten om zo snel mogelijk in het rente over rente stuk te kunnen stappen. Jezelf eerst betalen is een mentaal proces om jezelf en je financiën serieus te nemen. Natuurlijk betekent dit NIET dat jij je rekeningen niet betaalt. Het betekent slechts dat je goed voor jezelf zorgt voordat al het geld opgaat aan van alles en nog wat en je zelf geen vermogen opbouwt. Waarom is het dan zo uitdagend? Juist omdat routines een aantal keer herhaald dienen te worden voordat ze effect hebben. Het duurt jaren voordat je elke maand jezelf eerst betaalt. Daarom is mijn advies om ervoor te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Elke maand weer. Zorg ervoor dat je een deel van je geld gewoon niet ziet en direct naar een andere (investerings)rekening overboekt. Door het te automatiseren kom je ook veel minder in de verleiding om er in een financieel moeilijke maand maar even vanaf te zien en het uit te stellen. Van uitstel komt… ja, je raadt het al… afstel…

3. Tegen welke ROI investeer je?

Tegen welk percentage je geld werkt, is heel erg belangrijk. In het bovenstaande voorbeeld van de NKW werkt het geld tegen 10%. Hoe hoger je ROI (Return ON Investment), hoe minder geld je nodig hebt in je NKW om financieel onafhankelijk te worden. In die zin gaat het er niet alleen om DAT je het geld investeert maar vooral dat je dat tegen een zo hoog mogelijke ROI doet, zodat jouw euro’s hard voor jou kunnen werken. Veel mensen spelen het investeringsspel om niet te verliezen en nemen genoegen met een laag rendement… Dit heeft echter tot gevolg dat financiële onafhankelijkheid alleen maar verder weg komt in plaats van dichterbij. Juist het verhogen van je ROI brengt je financiële doelen steeds dichterbij.

Mirna en ik hanteren voor onze investeringen een ROI van minimaal 10% netto. Dit betekent dat elke euro elk jaar 10 cent voor ons oplevert. Het interessante hiervan is dat veel mensen niet geloven dat je op consistente basis 10% ROI per jaar kunt maken op een ethische en duurzame manier en zonder veel risico te nemen. Veel mensen spelen het geldspel om niet te verliezen (en kiezen hierdoor bijvoorbeeld voor sparen). Het niet voluit spelen van het geldspel heeft echter vaak negatieve consequenties. Het is alsof je voetbalt tegen Duitsland en probeert de 0 te houden :-). Het risico bestaat dat je in de laatste 10 minuten achter komt en dit niet meer kunt repareren. Dit gebeurt vaak bij mensen die in hun 50 of 60-er jaren zijn. Ze hebben een gebrek aan vrijheid omdat ze het geldspel nooit voluit hebben durven te spelen.

Welke van deze 3 vragen is het meest urgent voor jou om toe te passen?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke van deze 3 vragen is het meest urgentie voor jou om toe te passen?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] laten komen, wordt er van je gevraagd om het te managen. Voor meer tips hierover, check dan zeker deze blog die we hier aan het begin van deze week over schreven. Hierin gaven we bijvoorbeeld aan dat jezelf […]

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!