De 5 Basisprincipes van Rijkdom

De 5 Basisprincipes van Rijkdom die Mirna en ik toepassen in ons leven.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


>Door al onze trainingen lopen principes van rijkdom. Rijkdom op alle vlakken wel te verstaan. In deze blog geef ik je graag de 5 basisprincipes van rijkdom die Mirna en ik toepassen in ons leven.

1. Rijkdom ontstaat in je brein

Rijkdom ontstaat in je brein. Je gedachtes creëren je acties en je acties creëren je realiteit. Daarom is het essentieel om rijkdom, op welk vlak dan ook, te realiseren doordat jij je brein traint en hiaten eruit haalt. Anders gezegd: je praktische realiteit is een gevolg van wat je denkt en dus doet. Veel mensen willen hun praktische uitdagingen op hetzelfde niveau oplossen waarop het zich manifesteert. Een geldprobleem door geld te winnen in de loterij bijvoorbeeld. Een rijke belevingswereld hebben, is essentieel naar de weg van rijkdom. Ik zie het creëren van die belevingswereld als ieders persoonlijke weg naar persoonlijk meesterschap. Immers, om van overvloed te kunnen genieten, is meer nodig dan alleen maar geld.

ZIJN → DOEN → HEBBEN

Om te snappen hoe het proces van rijkdom en het ervaren hiervan precies in zijn werk gaat, is het belangrijk om het zijn → doen → hebben’- proces uit te leggen. Om ‘iets’ te creëren in je leven, business of financiën (dus ‘hebben’) is het belangrijk dat je de juiste dingen ‘doet’ maar veel belangrijker nog is dat je het ‘bént’. Om een specifiek iets in je leven aan te trekken (te ‘hebben’), is het cruciaal dat je dit proces terug gaat herleiden en omgekeerd gaat toepassen.

De natuur is wat dat betreft een fantastisch voorbeeld van dit scheppende proces. Eerst is alles er (het zaadje dat wacht om te ontkiemen, de grond die er ligt om bewerkt te worden). Deze ‘zijns’- fase gaat over potentieel, over alle mogelijkheden die alles en iedereen in zich heeft. In de ‘doen’- fase is het belangrijk om het zaadje te planten, de juiste plek uit te kiezen die bij de te groeien plant past, eventueel wat compost en een bepaalde hoeveelheid water. Wat dat betreft is de natuur een schitterend voorbeeld voor ons als mens. Soms lijkt het alsof succes ineens naar boven komt drijven. Net zoals in de natuur er ineens een schitterende bloem is.

Het ‘zijn → doen → hebben’- proces komt in alles en iedereen voor. Zo ook in het creëren van rijkdom op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld het creëren van een bloeiend bedrijf. Als ondernemer is het belangrijk om eerst succesvol te ZIJN in je mindset. Vervolgens pas je de juiste strategieën toe en ontstaat nagenoeg vanzelf het resultaat middels het succesbedrijf dat je wilt.

2. Rijkdom op ALLE vlakken:

Rijkdom omvat een aantal verschillende pilaren:

Emotionele rijkdom

Dit is wat mij betreft de basis van rijkdom. Echte rijkdom zit in jezelf en heeft heel weinig met euro’s te maken. Emotionele rijkdom zou je kunnen zien als een huis.  Jouw emotionele huis. Om echt gelukkig te zijn, is het belangrijk om dit emotionele huis voortdurend te bewonen en om blokkades op te ruimen. Van daaruit ontstaan vervolgens nieuwe spirituele groeimomenten waardoor er elke keer meer diepgang en dankbaarheid in het leven komt. Wat dat betreft hoeft spiritualiteit helemaal niet moeilijk te zijn als je het kunt zien als het aanpakken van allerlei uitdagingen en groeimomenten die zich in jouw leven voordoen. De vergelijking met de natuur is juist daarom zo enorm mooi: Alles is bij iedereen aanwezig, alleen heeft de één een rijker emotioneel huis dan de ander waardoor het leven heel anders ervaren wordt. Juist omdat je op die manier telkens verder groeit, zal dit zich vervolgens vertalen in meer succes in andere dingen die belangrijk voor je zijn.

Veel mensen raken uitgeput of opgebrand door de sleur van de dag en van alle dingen die  gedaan ‘moeten’ worden. Ook is het doen van weinig vervullend werk een grote afknapper op emotioneel gebied. Om jezelf emotioneel rijk te voelen, staat het tot bloei komen van je talenten centraal. In iedereen zit een enorme creatieve motor verborgen. Het enige is deze motor starten. Zonder grenzen maar juist grenzeloos.

Zakelijke rijkdom

Doe je wat je het liefste doet? Stap je elke dag weer met een positieve nieuwsgierigheid uit je bed? Pak je de dag aan of laat je hem aan je voorbijgaan?

Zakelijke rijkdom gaat over het vertalen van je talenten naar een verdienmodel. Van talent naar euro’s. Ik zie mensen die alleen al met dit element hun hele leven lang worstelen. Ze doen ‘iets’ omdat er euro’s op de plank moeten komen, niet omdat ze het leuk vinden. Gun jezelf de mogelijkheid om te onderzoeken wat het is dat je precies op zakelijk gebied wilt doen. Sta jezelf toe om te ontdekken hoe jouw talenten voor jou kunnen werken en hoe je er anderen mee kunt helpen. Juist een vervulling op zakelijk gebied brengt weer een enorme verdieping tot stand in hoe je emotionele rijkdom ervaart…

Om je zakelijk rijk te voelen, is het een must om tegelijkertijd te werken aan je emotionele rijkdom. Veel hooggevoelige mensen zijn dusdanig geblokkeerd in hun emotionele rijkdom dat ze nooit zakelijke rijkdom kunnen ervaren. Juist hierom is het concept van business coaching zo beperkt, omdat het zich grotendeels richt op het inzetten van bepaalde technieken en tricks zonder aan de emotionele rijkdom van de ondernemer te werken.

Financiële rijkdom

90% van de mensen is financieel gezien aan het overleven. Ze geven elke maand ongeveer hetzelfde uit als dat ze verdienen en komen hierdoor financieel gezien nauwelijks verder. Dit leidt tot onnodige stress en zorgt voor gebrek aan emotionele en zakelijke rijkdom. Als je voortdurend onder financiële stress staat, is het immers een enorme uitdaging om je hier niet door te laten beïnvloeden op andere vlakken.

En dat terwijl het verbeteren van je financiële rijkdom het meest tastbare is om aan te werken. Het is het meest concrete meetpunt voor hoe je ervoor staat. Ik heb gemerkt dat bij mensen die financiële stress ervaren dit vaak ten koste gaat van hun emotionele en zakelijke rijkdom (en als het te lang duurt, gaat de gezondheid er natuurlijk ook onder leiden).

Het bereiken van financiële rijkdom is voor veel mensen lastig. Toch zijn er enorme winsten te behalen. Een eerste stap in het proces zou kunnen zijn dat je gaat leven vanuit de wetenschap ‘dat er altijd genoeg is’. Een stap verder in het proces van financiële rijkdom is dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Dit betekent dat je andere (passieve) inkomensstromen hebt die ervoor zorgen dat je vaste lasten gedekt worden. Of je nu werkt of niet.

3. Betaal jezelf ALTIJD EERST

Nog voordat de rekeningen komen, betaal je jezelf een percentage van je inkomen om mee te investeren. Met dit geld ga je investeren en maak je gebruik van het principe rente over rente, dat door Einstein het extra wereldwonder genoemd werd.

Om tot het gewenste eindbedrag voor jezelf te komen, voor bijvoorbeeld pensioen, is het noodzakelijk dat je jezelf eerst betaalt. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je, voordat je de rekeningen betaalt, altijd een bedrag opzijzet waarmee je gaat investeren. Zie het als een inkomstenbelasting die je jezelf oplegt op alles wat er aan inkomen bij jezelf binnenkomt. Jezelf betalen is de vorm waarin deze inkomstenbelasting plaatsvindt. Een goede indicatie om mee te beginnen is om 10% van je bruto inkomen opzij te zetten om zo snel mogelijk in het rente over rente stuk te kunnen stappen. Jezelf eerst betalen is een mentaal proces om jezelf en je financiën serieus te nemen. Natuurlijk betekent dit NIET dat je je rekeningen niet betaalt. Het betekent slechts dat je goed voor jezelf zorgt voordat al het geld opgaat aan van alles en nog wat en je zelf geen vermogen opbouwt. Waarom is het dan zo uitdagend? Juist omdat routines een aantal keer herhaald dienen te worden voordat ze effect hebben. Het duurt jaren voordat je elke maand jezelf eerst betaalt. Daarom is mijn advies om ervoor te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Elke maand weer. Zorg ervoor dat je een deel van je geld gewoon niet ziet en direct naar een andere (investerings)rekening overboekt. Door het te automatiseren, kom je ook veel minder in de verleiding om er in een financieel moeilijke maand maar even vanaf te zien en het uit te stellen. Van uitstel komt… ja, je raadt het al… afstel…

4. Spreiding!

“Don’t put all your eggs in one basket” is een bekende uitspraak uit de investeringswereld. Dat geldt voor iedereen die zijn financiën serieus neemt. Het principe werkt zo: Hoe beter je spreidt, hoe hoger je rendement zal zijn en hoe lager je risico. Dit heeft ermee te maken dat het als individuele investeerder zeer uitdagend is om exact de goede investeringen te doen binnen de juiste investeringscategorieën. Door je geld te spreiden, is de kans groter dat je rendement omhoog gaat én kun je beter eventuele verliezen opvangen. Over het spreiden van je investeringen zijn vele boeken geschreven. Zeker als je in het Engels zoekt met zoekterm ‘asset allocation’.  Ook het boek Unshakable (Tony Robbins) kan een goed aanknopingspunt zijn om hier meer over te weten te komen. Spreiding is essentiëler dan de meeste mensen, die investeren, denken.

5. Blijf doorinvesteren

Einstein noemde dit proces rente over rente met als bijnaam het extra wereldwonder. Door het geld dat je jezelf eerst betaalt door te blijven investeren, zal je rijkdom toenemen. Het is daarom VERBODEN om geld uit deze investeringen te halen om uitgaven mee te doen. Er komt elke maand in je investeringsfonds geld bij wat ervoor zorgt dat je stap voor stap je rijkdom uit kunt bouwen. De meeste mensen overschatten wat ze in 1 jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 tot 20 jaar kunnen realiseren. Ik heb lang geleden eens een postbode ontmoet die multimiljonair geworden is door zichzelf eerst te betalen en door te blijven investeren. En dit alles met het salaris van postbode. Bij investeren en vooruitkomen is een belangrijk onderdeel ook het controleren van je kosten en de korte termijn prikkel om toch vooral te kunnen ‘genieten’ van het leven. De huidige consumptiemaatschappij is immers zo ingericht om mensen aan te zetten tot directe behoeftebevrediging op de zeer korte termijn. Dit is een van de redenen waarom mensen het uitdagend vinden om financieel vooruit te komen. Zorg dat je niet in deze valkuil stapt maar blijf doorinvesteren voor de langere termijn.

Welk basisprincipe van rijkdom is de belangrijkste voor jou?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welk basisprincipe van rijkdom is de belangrijkste voor jou?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goedemorgen,

Ik wilde de 11 hacks om een geldmagneet te worden downloaden maar
het werkt niet.

mvrgr,
Joke

Hallo Joke, wat vervelend om te horen. Ik stuur je een e-mail. Een fijne dag

Hallo Joke,
Zou je mij een e-mail kunnen sturen naar support@hooggevoeligondernemen.nl
Er zou iets zijn met je e-mailadres.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!