5 boeken die je zeker moet lezen als hooggevoelige ondernemer

Welke 5 boeken moet je zeker gelezen hebben als Hooggevoelige Ondernemer?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

1. Think & Grow Rich

De absolute klassieker als het gaat over mindset. In dit boek geeft Napoleon Hill een uitgebreide visie op de succes mindset van een hele generatie ultra succesvolle Amerikanen, zo’n 100-120 jaar geleden. Ik vraag onze cursisten niet voor niks hoe vaak ze het boek gelezen hebben in plaats van OF ze het gelezen hebben. Dit is zo’n klassieker dat hij bij mij meestal in mijn directe omgeving te vinden is. Lees: op mijn nachtkastje ;-). Hill geeft in dit 16 hoofdstukken tellende boek  uitgebreide achtergrondinformatie over verschillende manieren om succes aan te trekken. Zo heeft hij het over de kracht van gedachten, autosuggestie, volharding, enzovoorts. Indien de kennis van dit boek goed wordt toegepast, helpt het je écht een stap verder naar succes. Dit boek is zo’n boek dat je kunt blijven lezen. Uhhh… beter gezegd: Dat zeker de moeite waard is om te blijven bestuderen. Er is een tijd geweest dat ik elke dag uit dit boek las. Soms een paar minuten, soms uren achter elkaar. Dit boek kan een echte ‘life changer’ zijn. Zeker omdat het principe dat Hill beschrijft enorm makkelijk en praktisch toepasbaar is. Wil je een modernere versie hiervan lezen? Kijk dan ook eens bij Master your mindset.

2. The Purpose Economy

Dit boek van Aaron Hurst heeft mij een hele goede verdieping gegeven, niet alleen in mijn leven maar ook voor De Hooggevoelige Ondernemer. Hurst beschrijft een verschuiving in de manier waarop we (economisch) denken en hoe we hierin een veranderende economie creëren. Natuurlijk is dit (als geschoold econoom) een fijne andere manier van kijken op economie en dus ook op gedrag. Hurst geeft in dit boek zijn visie op deze veranderende economie die hij “The Purpose Economy” noemt. Hierin staat het creëren van positieve impact voor anderen voorop. Hij baseert zijn werk voor een groot deel op de pro bono markt, maar dit concept (en dit boek) is ook zeker voor de Nederlandse markt meer dan geschikt als je een dienend bedrijf wilt creëren dat als doel het maken van positieve impact heeft.

3. Hoogsensitief

Uiteraard is het meest gelezen boek over hooggevoeligheid dat van Elaine Aron. En toch… zelf vind ik dit boek van Elke van Hoof een verfrissende wind door het toch wat stoffige landschap dat vaak rondom hooggevoeligheid hangt. Van Hoof beschrijft in dit boek perfect wat hooggevoeligheid is (en wat het NIET is ;-)). Daarnaast legt ze diverse methodes uit om te bepalen wie hoogsensitief is en wie niet. Tenslotte heeft ze het over de praktische toepassing van al deze theorie. Ze noemt als voorbeeld met name de toepassing op de werkvloer. Ook voor mensen met personeel is dit dus een heel goed boek om te lezen. Het leuke aan dit boek, vind ik, is dat het zo lekker helder en to the point is. Écht een verfrissing binnen het academisch landschap. Wat mij betreft, mogen we dan ook zeker nog meer van Elke van Hoof gaan horen.  

4. Rich Dad Poor Dad

Kiyosaki stipt in dit boek voortreffelijk aan waarom de meeste mensen financieel gezien niet veel vooruit komen. Hij achterhaalt het principe ‘goede schoolcijfers, een goede zekere en vaste baan, een eigen huis en het opbouwen van een zeker pensioen’. Wat hem betreft, wordt er op de traditionele scholen weinig tot niks geleerd over het opbouwen van een financieel zeker leven. Met dit boek wil hij veranderingen teweegbrengen in de manier waarop mensen met geld omgaan. Doel: Kritisch kijken naar het huidige systeem, het trekken van lessen daaruit en vervolgens middels het op- en uitbouwen financiële intelligentie toepassen om een goed en financieel zeker leven te leiden.

Zijn 6 lessen

In het boek deelt hij zijn 6 belangrijkste lessen met de lezer.

Les 1: Rijke mensen werken niet voor geld

Het huidige systeem is op een dusdanige manier opgezet dat de meeste mensen maar net rondkomen. Volgens Kiyosaki geldt dit echter niet voor de minderheid van die mensen die het systeem van de totaal andere kant bekijken. Volgens hem werkt de lage- en middenklasse voor geld waar rijke mensen geld voor hen laten werken. Het verschil zit hem e in op welke manier mensen aan geld komen. Door inkomen uit loon of uit investeringen/bedrijven. Hij geeft in deze les aan dat veel mensen gemotiveerd worden door angst om hard te werken. En die angst is wat mensen hun patronen laat vormen waar ze moeilijk uit kunnen komen. In veel gevallen manifesteert deze angst zich in het ‘nodig hebben van een vast salaris’ om financiële zekerheid te creëren in het leven. In de 1e les nodigt hij de lezer uit om vanuit werken voor geld, geld voor je te laten werken. Hij noemt dit het trainen van het zien wat anderen niet zien. Hier is natuurlijk een heel mooi bruggetje te maken naar Think and Grow Rich van Napoleon Hill, dat ik hiervoor heb beschreven…

Les 2: Waarom zou jij je financieel ontwikkelen?

Deze vraag krijgen Mirna en ik meer dan eens gesteld. Want, wat is het nut van het ontwikkelen van je financiën? Robert Kiyosaki geeft dit in zijn boek perfect weer in de 2e les. Hij noemt dit vrijheid. De vrijheid om met pensioen te gaan, of nog door te werken. Zonder dat je een pensioen nodig hebt of afhankelijk bent van een salaris. De kern van deze les gaat erover dat het niet uitmaakt hoeveel je verdient maar om hoeveel je overhoudt. Een grote schok introduceerde hij in deze 2e les waarin hij uitlegt dat de meeste mensen het échte verschil tussen activa en passiva niet weten. “Rijke mensen verwerven activa, bezittingen die geld opleveren. De lagere klasse en de middenklasse verwerven passiva, bezittingen die geld kosten, maar ze denken dat het activa zijn”. De schok die hij noemt, is het herkaderen van de begrippen activa en passiva. “Activa brengt geld IN het laatje, Passiva haalt geld uit het laatje”. Rijk worden, doe je volgens Kiyosaki door het kopen van activa en het vermijden van passiva. Hoe dit werkt, legt hij schitterend uit middels schematische voorbeelden.

Les 3: zorg voor je eigen zaken

Vaak besteden mensen veel tijd aan het werken voor anderen. “Financiële problemen zijn vaak een direct gevolg van het feit dat mensen hun hele leven voor een ander werken. Vaak bezitten mensen niets aan het eind van hun werkzame leven”. En dat terwijl het zo simpel is om een financieel leven in overvloed op te bouwen. In deze les gaat Kiyosaki verder in op het onderwijs en in wat voor zaken mensen zitten. Mensen antwoorden vaak met hun beroep, maar volgens Kiyosaki is dat slechts een klein onderdeel van het geheel. Het belangrijkste is hoe JIJ jouw financiële zaken hebt geregeld. En juist daarin wordt volgens Kiyosaki weinig aandacht besteed binnen het traditionele onderwijssysteem. Die eigen zaken kunnen zijn: Bedrijven, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen,onroerend goed, rentedragende leningen, royalty’s en al het andere dat waarde heeft. Volgens Kiyosaki is het doel om deze ‘eigen zaken’ zo spoedig mogelijk op te bouwen om van die inkomsten te kunnen leven.

Les 4: De geschiedenis van belastingen en de kracht van ondernemingen

In deze les vertelt Kiyosaki over belastingen en dan vooral hoe het belastingsysteem in elkaar zit. Hij geeft aan dat één van de belangrijkste krachten van het hebben van een onderneming, het efficiënt omgaan met belastingen is. Juist omdat ondernemingen worden ontzien (en de werkende persoon met een baan eerst belasting heeft en vervolgens pas zijn kosten). Kiyosaki geeft aan dat de rijken nauwelijks belasting betalen en legt uit hoe de rijken het systeem gebruiken om belasting efficiënt te zijn.

Les 5: Rijke mensen bedenken geld

Deze les gaat bij uitstek over financiële intelligentie en het toepassen hiervan. Hij geeft aan hoe je, middels het toepassen van financiële intelligentie, fantastisch gebruik kunt maken van alle variabelen die als mens voorhanden zijn. Want, de variabelen zijn er, het gaat erom wat we ermee doen. Zo moet ik altijd weer terugdenken aan onze eerste vastgoeddeal waar ik in het weekend van Top Financiën meer over vertel. Het is voor veel mensen lastig om überhaupt te snappen dat rijke mensen geld kunnen bedenken. Laat staan hoe dit dan wel in zijn werk zou kunnen gaan in de praktijk. In deze les leert Kiyosaki je hier meer over.

Les 6: Werk om te leren – werk niet voor geld

Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste lessen uit het boek Rich Dad Poor Dad. Juist omdat veel mensen geneigd zijn om zo snel mogelijk te gaan werken ‘om geld te verdienen’. Als je eenmaal de keuze maakt om geld verdienen belangrijker te vinden dan te werken om te leren, dan heb je een enorm grote uitdaging. Juist omdat die mensen die werken om te leren uiteindelijk een enorme kennis hebben opgebouwd. Ze doen vaak waarin ze geïnteresseerd zijn en oefenen hun passie uit in alles wat ze doen. Werken voor geld is het tegenovergestelde. Je wordt als het ware gegijzeld door voor geld te werken. In deze les legt Kiyosaki feilloos bloot waarom de meeste mensen vastzitten in het werken voor geld en wat de consequenties hiervan zijn.

5. Handboek betekenisvol ondernemen

Nog praktischer dan Hurst en goed toegepast op de Nederlandse situatie. Dit boek van Kees Klomp heb ik besteld na het zien van een rapportage bij VPRO Tegenlicht. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/rendement-van-geluk.html. De rapportage bij Tegenlicht is sowieso al een aanrader, mocht je ergens een uurtje over hebben.. Het boek biedt een verdieping op deze uitzending. Bovendien komt in de uitzending zelfs Aaron Hurst ook nog even aan het woord met zijn visie.

Klomp, bedrijfsadviseur en wat mij betreft ook visionair denker, kijkt met hele andere ogen naar het gehele economische systeem. Zo geeft hij aan dat het creëren van maatschappelijke waarde één van de allerbelangrijkste peilers onder ALLE succesvolle peilers is. Vind de maatschappelijke waarde en je bent een heel eind op weg om succesvol te ondernemen…

In dit boek geeft de auteur een concrete actielijst, bestaande uit vijf fasen die samen de basis vormen voor het bouwen van een betekenisvolle bedrijfsvoering. Van de beweegredenen van de mens, naar de binnenkant van het bedrijf en vanuit daar naar een positieve impact op de maatschappij. Dit uiteraard is weer lucratief voor de onderneming. Het creëert een bepaalde aantrekkingskracht, een soort van zuigende functie die zich moeilijk laat beschrijven maar er wel degelijk is!

Welke van deze 5 boeken resoneert het meest met jou?

Zo, dat was een lange blog met veel info. Hopelijk kun je met (een van) deze boeken verder komen om te opereren binnen de betekeniseconomie. Wil je nog wat concrete handvatten? Dan zou ik het super gaaf vinden om je persoonlijk te mogen ontmoeten tijdens het Succes In Balans Weekend. Dit weekend hebben we speciaal gemaakt voor die mensen die willen ondernemen binnen de betekeniseconomie en een positieve impact op de wereld willen creëren.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke van deze 5 boeken resoneert het meest met jou?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bedankt voor het delen Bas & Mirna. Rijke pa, arme pa heb ik ook met veel aandacht gelezen. Inderdaad een eye-opener. Fijn dat jullie mijn landgenote Elke van Hoof onder de aandacht brengen. Elke is top! Binnenkort ga ik het boek van Kees Klomp lezen. Ben ik ook heel benieuwd naar.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!