1. Think & Grow Rich
De absolute klassieker als het gaat over mindset. In dit boek geeft Napoleon Hill een uitgebreide visie op de succes mindset van een hele generatie ultra succesvolle Amerikanen, zo’n 100-120 jaar geleden. Ik vraag onze cursisten niet voor niks hoe vaak ze het boek gelezen hebben in plaats van OF ze het gelezen hebben. Dit is zo’n klassieker dat hij bij mij meestal in mijn directe omgeving te vinden is. Lees: op mijn nachtkastje ;-). Hill geeft in dit 16 hoofdstukken tellende boek uitgebreide achtergrondinformatie over verschillende manieren om succes aan te trekken. Zo heeft hij het over de kracht van gedachten, autosuggestie, volharding, enzovoorts. Indien de kennis van dit boek goed wordt toegepast, helpt het je écht een stap verder naar succes. Dit boek is zo’n boek dat je kunt blijven lezen. Uhhh… beter gezegd: Dat zeker de moeite waard is om te blijven bestuderen. Er is een tijd geweest dat ik elke dag uit dit boek las. Soms een paar minuten, soms uren achter elkaar. Dit boek kan een echte ‘life changer’ zijn. Zeker omdat het principe dat Hill beschrijft enorm makkelijk en praktisch toepasbaar is. Wil je een modernere versie hiervan lezen? Kijk dan ook eens bij Master your mindset.
2. The Purpose Economy
Dit boek van Aaron Hurst heeft mij een hele goede verdieping gegeven, niet alleen in mijn leven maar ook voor De Hooggevoelige Ondernemer. Hurst beschrijft een verschuiving in de manier waarop we (economisch) denken en hoe we hierin een veranderende economie creëren. Natuurlijk is dit (als geschoold econoom) een fijne andere manier van kijken op economie en dus ook op gedrag. Hurst geeft in dit boek zijn visie op deze veranderende economie die hij “The Purpose Economy” noemt. Hierin staat het creëren van positieve impact voor anderen voorop. Hij baseert zijn werk voor een groot deel op de pro bono markt, maar dit concept (en dit boek) is ook zeker voor de Nederlandse markt meer dan geschikt als je een dienend bedrijf wilt creëren dat als doel het maken van positieve impact heeft.
3. Hoogsensitief
Uiteraard is het meest gelezen boek over hooggevoeligheid dat van Elaine Aron. En toch… zelf vind ik dit boek van Elke van Hoof een verfrissende wind door het toch wat stoffige landschap dat vaak rondom hooggevoeligheid hangt. Van Hoof beschrijft in dit boek perfect wat hooggevoeligheid is (en wat het NIET is ;-)). Daarnaast legt ze diverse methodes uit om te bepalen wie hoogsensitief is en wie niet. Tenslotte heeft ze het over de praktische toepassing van al deze theorie. Ze noemt als voorbeeld met name de toepassing op de werkvloer. Ook voor mensen met personeel is dit dus een heel goed boek om te lezen. Het leuke aan dit boek, vind ik, is dat het zo lekker helder en to the point is. Écht een verfrissing binnen het academisch landschap. Wat mij betreft, mogen we dan ook zeker nog meer van Elke van Hoof gaan horen.
4. Rich Dad Poor Dad
Kiyosaki stipt in dit boek voortreffelijk aan waarom de meeste mensen financieel gezien niet veel vooruit komen. Hij achterhaalt het principe ‘goede schoolcijfers, een goede zekere en vaste baan, een eigen huis en het opbouwen van een zeker pensioen’. Wat hem betreft, wordt er op de traditionele scholen weinig tot niks geleerd over het opbouwen van een financieel zeker leven. Met dit boek wil hij veranderingen teweegbrengen in de manier waarop mensen met geld omgaan. Doel: Kritisch kijken naar het huidige systeem, het trekken van lessen daaruit en vervolgens middels het op- en uitbouwen financiële intelligentie toepassen om een goed en financieel zeker leven te leiden.
Zijn 6 lessen
In het boek deelt hij zijn 6 belangrijkste lessen met de lezer.
Les 1: Rijke mensen werken niet voor geld
Het huidige systeem is op een dusdanige manier opgezet dat de meeste mensen maar net rondkomen. Volgens Kiyosaki geldt dit echter niet voor de minderheid van die mensen die het systeem van de totaal andere kant bekijken. Volgens hem werkt de lage- en middenklasse voor geld waar rijke mensen geld voor hen laten werken. Het verschil zit hem e in op welke manier mensen aan geld komen. Door inkomen uit loon of uit investeringen/bedrijven. Hij geeft in deze les aan dat veel mensen gemotiveerd worden door angst om hard te werken. En die angst is wat mensen hun patronen laat vormen waar ze moeilijk uit kunnen komen. In veel gevallen manifesteert deze angst zich in het ‘nodig hebben van een vast salaris’ om financiële zekerheid te creëren in het leven. In de 1e les nodigt hij de lezer uit om vanuit werken voor geld, geld voor je te laten werken. Hij noemt dit het trainen van het zien wat anderen niet zien. Hier is natuurlijk een heel mooi bruggetje te maken naar Think and Grow Rich van Napoleon Hill, dat ik hiervoor heb beschreven…
Les 2: Waarom zou jij je financieel ontwikkelen?
Deze vraag krijgen Mirna en ik meer dan eens gesteld. Want, wat is het nut van het ontwikkelen van je financiën? Robert Kiyosaki geeft dit in zijn boek perfect weer in de 2e les. Hij noemt dit vrijheid. De vrijheid om met pensioen te gaan, of nog door te werken. Zonder dat je een pensioen nodig hebt of afhankelijk bent van een salaris. De kern van deze les gaat erover dat het niet uitmaakt hoeveel je verdient maar om hoeveel je overhoudt. Een grote schok introduceerde hij in deze 2e les waarin hij uitlegt dat de meeste mensen het échte verschil tussen activa en passiva niet weten. “Rijke mensen verwerven activa, bezittingen die geld opleveren. De lagere klasse en de middenklasse verwerven passiva, bezittingen die geld kosten, maar ze denken dat het activa zijn”. De schok die hij noemt, is het herkaderen van de begrippen activa en passiva. “Activa brengt geld IN het laatje, Passiva haalt geld uit het laatje”. Rijk worden, doe je volgens Kiyosaki door het kopen van activa en het vermijden van passiva. Hoe dit werkt, legt hij schitterend uit middels schematische voorbeelden.
Les 3: zorg voor je eigen zaken
Vaak besteden mensen veel tijd aan het werken voor anderen. “Financiële problemen zijn vaak een direct gevolg van het feit dat mensen hun hele leven voor een ander werken. Vaak bezitten mensen niets aan het eind van hun werkzame leven”. En dat terwijl het zo simpel is om een financieel leven in overvloed op te bouwen. In deze les gaat Kiyosaki verder in op het onderwijs en in wat voor zaken mensen zitten. Mensen antwoorden vaak met hun beroep, maar volgens Kiyosaki is dat slechts een klein onderdeel van het geheel. Het belangrijkste is hoe JIJ jouw financiële zaken hebt geregeld. En juist daarin wordt volgens Kiyosaki weinig aandacht besteed binnen het traditionele onderwijssysteem. Die eigen zaken kunnen zijn: Bedrijven, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen,onroerend goed, rentedragende leningen, royalty’s en al het andere dat waarde heeft. Volgens Kiyosaki is het doel om deze ‘eigen zaken’ zo spoedig mogelijk op te bouwen om van die inkomsten te kunnen leven.
Les 4: De geschiedenis van belastingen en de kracht van ondernemingen
In deze les vertelt Kiyosaki over belastingen en dan vooral hoe het belastingsysteem in elkaar zit. Hij geeft aan dat één van de belangrijkste krachten van het hebben van een onderneming, het efficiënt omgaan met belastingen is. Juist omdat ondernemingen worden ontzien (en de werkende persoon met een baan eerst belasting heeft en vervolgens pas zijn kosten). Kiyosaki geeft aan dat de rijken nauwelijks belasting betalen en legt uit hoe de rijken het systeem gebruiken om belasting efficiënt te zijn.
Les 5: Rijke mensen bedenken geld
Deze les gaat bij uitstek over financiële intelligentie en het toepassen hiervan. Hij geeft aan hoe je, middels het toepassen van financiële intelligentie, fantastisch gebruik kunt maken van alle variabelen die als mens voorhanden zijn. Want, de variabelen zijn er, het gaat erom wat we ermee doen. Zo moet ik altijd weer terugdenken aan onze eerste vastgoeddeal waar ik in het weekend van Top Financiën meer over vertel. Het is voor veel mensen lastig om überhaupt te snappen dat rijke mensen geld kunnen bedenken. Laat staan hoe dit dan wel in zijn werk zou kunnen gaan in de praktijk. In deze les leert Kiyosaki je hier meer over.
Les 6: Werk om te leren – werk niet voor geld
Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste lessen uit het boek Rich Dad Poor Dad. Juist omdat veel mensen geneigd zijn om zo snel mogelijk te gaan werken ‘om geld te verdienen’. Als je eenmaal de keuze maakt om geld verdienen belangrijker te vinden dan te werken om te leren, dan heb je een enorm grote uitdaging. Juist omdat die mensen die werken om te leren uiteindelijk een enorme kennis hebben opgebouwd. Ze doen vaak waarin ze geïnteresseerd zijn en oefenen hun passie uit in alles wat ze doen. Werken voor geld is het tegenovergestelde. Je wordt als het ware gegijzeld door voor geld te werken. In deze les legt Kiyosaki feilloos bloot waarom de meeste mensen vastzitten in het werken voor geld en wat de consequenties hiervan zijn.
5. Handboek betekenisvol ondernemen
Nog praktischer dan Hurst en goed toegepast op de Nederlandse situatie. Dit boek van Kees Klomp heb ik besteld na het zien van een rapportage bij VPRO Tegenlicht. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/rendement-van-geluk.html. De rapportage bij Tegenlicht is sowieso al een aanrader, mocht je ergens een uurtje over hebben.. Het boek biedt een verdieping op deze uitzending. Bovendien komt in de uitzending zelfs Aaron Hurst ook nog even aan het woord met zijn visie.
Klomp, bedrijfsadviseur en wat mij betreft ook visionair denker, kijkt met hele andere ogen naar het gehele economische systeem. Zo geeft hij aan dat het creëren van maatschappelijke waarde één van de allerbelangrijkste peilers onder ALLE succesvolle peilers is. Vind de maatschappelijke waarde en je bent een heel eind op weg om succesvol te ondernemen…
In dit boek geeft de auteur een concrete actielijst, bestaande uit vijf fasen die samen de basis vormen voor het bouwen van een betekenisvolle bedrijfsvoering. Van de beweegredenen van de mens, naar de binnenkant van het bedrijf en vanuit daar naar een positieve impact op de maatschappij. Dit uiteraard is weer lucratief voor de onderneming. Het creëert een bepaalde aantrekkingskracht, een soort van zuigende functie die zich moeilijk laat beschrijven maar er wel degelijk is!
Welke van deze 5 boeken resoneert het meest met jou?
Zo, dat was een lange blog met veel info. Hopelijk kun je met (een van) deze boeken verder komen om te opereren binnen de betekeniseconomie. Wil je nog wat concrete handvatten? Dan zou ik het super gaaf vinden om je persoonlijk te mogen ontmoeten tijdens het Succes In Balans Weekend. Dit weekend hebben we speciaal gemaakt voor die mensen die willen ondernemen binnen de betekeniseconomie en een positieve impact op de wereld willen creëren.
In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Welke van deze 5 boeken resoneert het meest met jou?
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
Bedankt voor het delen Bas & Mirna. Rijke pa, arme pa heb ik ook met veel aandacht gelezen. Inderdaad een eye-opener. Fijn dat jullie mijn landgenote Elke van Hoof onder de aandacht brengen. Elke is top! Binnenkort ga ik het boek van Kees Klomp lezen. Ben ik ook heel benieuwd naar.