De 7 activiteiten die hooggevoelige ondernemers (HSP) moeten vermijden.

De 7 activiteiten die hooggevoelige ondernemers (HSP) moeten vermijden.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


“Bas, wat kan ik doen om rijkdom op alle vlakken te creëren?” Dit is een vraag die we vaak gesteld krijgen en waar ik in deze  blog graag meer uitleg over geef.

Routines bouwen kost tijd

Voordat ik je 7 activiteiten geef die je beter kunt vermijden, is het allereerst belangrijk om het volgende te beseffen: Uit onderzoek komt naar voren dat het aanleren van een nieuw patroon ongeveer tussen de 60 en 100 keer kost. Oftewel, herhaling is de sleutel hierin. Maar, juist omdat veel hooggevoelige mensen NIEUWE dingen willen doen zonder dat ze hier écht de ruimte voor hebben, is het allereerst essentieel om een stukje bewustwording te creëren rondom het opbouwen van routines. Want, we hebben allemaal overtuigingen die tot uiting komen in de routines die we hebben. Voor zover ik weet, is er geen onderzoek gedaan naar hoe lang het duurt om iets AF te leren, om een oude niet ondersteunende routine te kunnen stoppen. Wat ik uit ervaring wel weet, is dat oude routines vaak vele malen meer ingeslepen zijn in het brein waardoor er als het ware een soort van automatische snelweg optreedt die vanuit die overtuigingen wordt aangespannen. Om met nieuwe routines te kunnen starten, is het dus belangrijk om eerst te kijken naar hoe we ruimte kunnen creëren door het stoppen van niet ondersteunende activiteiten.

Over wat voor soort activiteiten hebben we het dan?

  1. TV kijken

Een activiteit om beter te vermijden, wat mij betreft. Het interessante hiervan is dat er op hersengolf niveau hetzelfde gebeurt als wanneer je in een meditatieve toestand terechtkomt. Het verschil is echter dat je nog altijd prikkels blijft ontvangen en je brein dus nooit echt tot rust komt.

  1. Alcohol en koffie

Als je al koffie of alcohol (of uiteraard andere soortgelijke producten) drinkt, is het belangrijk om goed voor je zenuwstelsel te zorgen. Hooggevoelige mensen zijn vaak ook nog eens gevoeliger voor een element van verslaving, en dat is ook te begrijpen vanuit het perspectief van al die prikkels. Want, hoe lekker is het wel niet om die prikkels ‘even’ te kunnen stoppen door een glaasje wijn te nemen? Besef dat dit echter ook een keerzijde heeft, zeker op de lange termijn. Die keerzijde zit hem erin dat het afstompen van emoties nooit de oplossing is naar een leven in balans en rijkdom op alle vlakken.

  1. Grote groepen

Deze vind ik zelf heel uitdagend. Ik zou graag willen zeggen dat ik helemaal over deze heen ben gekomen, maar dat is helaas nog niet het geval. Wel kan ik steeds beter met grote groepen omgaan en heb ik gemerkt hoe dat ik dit het beste kan doen. Voor veel hooggevoelige mensen zijn grote groepen een echte uitdaging vanwege alle emoties, gevoelens en indrukken die op hen afkomen.

  1. Nieuws kijken

Ik zeg wel eens gekscherend dat het niet uitmaakt of je het nieuws volgt of helemaal niet. Zeker als je bedenkt dat je het hoe dan ook wel te horen krijgt. Zelf nemen Mirna en ik bewust een stap terug als het over het nieuws gaat, zeker omdat nieuws per definitie altijd negatief is. We kiezen er bewust voor om die stap terug te doen en te beslissen om, datgene wat binnen onze mogelijkheden ligt, aan te pakken. We kunnen simpelweg geen controle hebben over alles wat er gebeurt in de wereld, beter focussen op die dingen die we zelf wel kunnen veranderen dus ;-).

  1. Niet ondersteunende omgeving verblijven

Dit is een echte sluipmoordenaar. Juist omdat omgeving je letterlijk kan maken of breken. Want, de omgeving waarin we de meeste tijd doorbrengen (lees: met die mensen waar we het meeste tijd mee doorbrengen), gaat uiteindelijk onze realiteit enorm beïnvloeden. Uit onderzoek komt naar voren dat jouw inkomen gelijk is aan dat van je 5 beste vrienden plus of min 10%. Oftewel: Waar we mee omgaan, worden we mee besmet. Zowel positief als negatief.

  1. Door blijven rennen

Deze zou je wellicht niet verwachten in dit rijtje maar is voor mij wel een hele belangrijke les geweest. Door blijven rennen betekent dat je geen ruimte neemt voor jezelf, jouw dieper denken en jouw creativiteit. Dit gaat uiteindelijk een effect hebben op jezelf, je bedrijf en je financiën. Plan bijvoorbeeld eens een mini break of een retraite. Door blijven rennen is op de lange termijn sowieso geen optie, je lichaam zal je terugfluiten. Lange tijd heb ik niet geweten hoe dit precies te doen. De laatste tijd voel ik meer en meer bij mezelf wat het is dat goed voor MIJ voelt en vanuit daar opereer ik meer en meer.

  1. Smartphone

In de wereld van de digitalisering is dit een heel essentieel punt. Want, hoe zorg je er ZELF voor dat je niet overprikkeld raakt door alle signalen die op je afkomen? Zelf heeft mij dit behoorlijk veel moeite gekost om in te zien dat mijn smartphone écht een belangrijke negatieve factor in mijn leven geworden was. Toen ik hier meer indook, realiseerde ik mij dat mijn lijf totaal op zijn kop stond van al die prikkels die vanuit die smartphone de hele dag op mij afkwamen. Uit onderzoek komt naar voren dat:

+ 70% van de berichten binnen 6-7 seconden wordt geopend.

+ Elke keer als je een bericht binnenkrijgt, je lichaam en geest onbewust aan het framen zijn: 1. Is dit een bedreiging en wat kan ik hiermee doen? 1. Bevriezen, 2. Vluchten, of 3 vechten. Dit proces kan je dus letterlijk MOE maken in je systeem, zeker als je al niet zo lekker in je vel zit.

Welke van deze 7 activiteiten is voor jou belangrijk om te vermijden?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke van deze 7 activiteiten is voor jou belangrijk om te vermijden?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mijn valkuil is definitely de smartphone. Ik wil in ieder geval phone-uit tijd inplannen. En ben bezig met mijn behoeftes erkennen die ervoor zorgen dat ik steeds die telefoon grijp.
Aan de andere kant merk ik dat de smartphone mijn trillingsniveau en sensitiviteit een tijd ook verhoogt heeft, dus dat het niet alleen maar ellende geeft.

Naast vermijden vind ik het vooral prettig om me steeds te focussen op wat ik wel wil en waar ik goed in ben. Waar ik echt gelukkig van wordt en aan het einde vd dag tevreden terug kijk op de dag.

Ha Danielle, dank je voor je reactie. Mooi om te lezen hoe jij ermee omgaat. En je hebt gelijk het brengt niet alleen ellende.
Veel liefs

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!