7 tips voor tijdmanagement voor HSP ondernemers

Tijdmanagement
Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

De wereld heeft jou als hooggevoelige ondernemer nodig om een verschil te maken. Daarbij is het tijdsaspect een relatief begrip, maar toch laten we ons nog te vaak leiden door tijd en de stress die ontstaat door het gebrek aan tijd. Goed tijdmanagement is daarom essentieel. Hoe overleef je nu als hooggevoelige ondernemer de werkdruk, zodat je als mens en als ondernemer de impact kunt maken die je wenst te maken binnen de tijd die je hebt?

Als vrouw, moeder van 4 kinderen, partner en onderneemster weet ik als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om alle ballen in de lucht te houden. Maar is het wel echt alle ballen in de lucht houden? Is het niet gewoon een kwestie van kiezen voor een bepaalde flow waarin je jezelf, je hooggevoeligheid, je gezin en je ondernemerschap een plek geeft?

In deze blog ga ik verder in op de tijd en hoe ik daarmee omga. Ik deel hierin hoe ik voor mezelf en mijn gezin een relaxte flow creëer en welke 7 tijdmanagement tips mij helpen, zodat ik mijn gevoel van drukte en stress de baas kan blijven.

Tijd en tijdmanagement

Het grootste avontuur dat je kunt aangaan, is het creëren van rijkdom op alle vlakken vanuit hart en ziel voor jezelf en je dierbaren. De tijd is daarin een relatief begrip. Ik heb al vaker geschreven over de tijd. De tijd gaat hoe dan ook door. Mijn oma zei daarover altijd:

“De tijd gaat snel, de tijd gaat vlug.
Gebruik hem wel, want hij komt nooit meer terug.”

Ik vind deze heel mooi en in een notendop is dit waar tijdmanagement over gaat. Bovendien helpt het mij enorm in tijden van frustratie. Uit onderzoek blijkt, dat we zo’n 50.000 gedachten op een dag hebben. Veel van deze gedachten hebben zeker ook betrekking op tijd en deze gedachten zijn niet echt ondersteunend. De gedachten komen te pas en te onpas over je schouder kijken en roepen van alles door de lucht. Herkenbaar?

Ik noem deze gedachten ook wel achteruitkijkspiegels. Als je steeds maar achterom kijkt, kom je terecht in waar de tijd was en ben je niet meer waar de tijd is. Hier in het nu. Het enige dat je hebt, is het nu! Dus nu mag het gebeuren. Zeg: “Dank je wel gedachten, dank je wel voor de waarschuwingen. Ik weet dat jullie er zijn en toch maak ik de keuze die nu goed voelt”. Het is een echte uitdaging geweest en gelukkig trap ik nu steeds minder vaak in de val van de achteruitkijkspiegel.

1. Perceptie 

Tijd is perceptie. Het is hoe we de dingen zien, begrijpen en voelen. Toen ik besefte wat de woorden van mijn oma betekenden, besefte ik, dat tijd echt relatief is. Mijn oma had overigens nog meer wijze woorden. Ik schreef er deze blog over.

Onze maatschappij is gericht op doen. Wat doe je vandaag? Wat ben je aan het doen? Ben je druk? Herken je dat? Ben je zelf ook altijd druk? Vraag jezelf dan eens af wat druk eigenlijk is. Wie bepaalt wat druk is? Alleen jij. Met tijd heb je immers altijd de keuze. Met goed tijdmanagement maak je die keuzes en stel je prioriteiten. Zie het maar als een T-splitsing. Kies je voor links of rechts, positief of negatief?

Heb je bijvoorbeeld een ochtend volgepland met afspraken, maar raakt je kind ziek en is er geen oppas in de buurt? Je kunt er dan voor kiezen om te proberen toch alle afspraken door te laten gaan, wat dan resulteert in stress en gemopper. Je kunt er ook voor kiezen om de afspraken te verzetten en te genieten van het verzorgen van je kind. Dit te beseffen, dat je een keuze hebt, kan je zoveel brengen. Welke keuze maak je? Positief of negatief? Blijf je in je kracht of laat je jezelf door van alles en nog wat uit het veld slaan? Omarm je de stress of laat je de stress de overhand nemen? Zie tijdmanagement als momenten dat je op die T-splitsing staat. Maak dan de keuze en beheers je emoties.

Het NU

Leef in het nu. Hier in dit moment. Het is het enige dat je hebt. Gedachten over verleden of toekomst halen je uit het moment. Hier werd ik zelf ook weer eens pijnlijk mee geconfronteerd. Zo was ik op de bakfiets om inkopen te doen voor de verjaardag van onze oudste zoon. Onze jongste zoon zat voorin de bakfiets. Terwijl ik fietste, was ik al met mijn hoofd al in de keuken. We zouden die avond namelijk met flink wat gasten aan tafel zijn verjaardag vieren. In de laatste bocht gebeurde het… Het Universum moet hebben bedacht: “Oké, jij wilt in de keuken staan. Dan slingeren we je wel even de keuken in!”

Vervolgens vloog ik uit de bocht. Gelukkig kon ik de bakfiets nog een beetje in bedwang houden en knalde deze niet om, want onze jongste zat er namelijk nog in. Ik herinner me nog dat hij zei: “Mama, wat schudden we toch hard. Waarom zit jij op de grond?” Nu kunnen we erom lachen, maar toen besefte ik heel pijnlijk dat ik in het hier en nu mag zijn. In het hier en nu gebeurt het.

2. Actie

Neem acties gericht op de oplossing. Dit kan een enorme tijdbesparing opleveren. Bedenk waar je heen wilt en wat de oplossing is. Focus je daarop. Kijk naar het geheel en richt je op de oplossing. Ga altijd uit van de positieve aspecten. Belangrijk is, dat je geen ideale oplossing hoeft te hebben. Zorg voor een volle connectie vanuit liefde en intentie.

Wanneer je deze beslissing neemt, verandert alles. Dan heb je nooit haast en neem je nooit acties vanuit zorgen, vanuit wanhoop of vanuit tekorten. Je kunt nooit, maar dan ook nooit falen. Kies waar je heen wilt en houd daar de focus op. Gaat er iets mis, houd dan een lach op je gezicht en alles gaat anders. Ik zie dat zeker bij de kinderen terug. Als ze ruzie maken en ze willen met elkaar op de vuist, dan is de spelregel, blijf lachen. Nou, geloof mij maar, dan is de ruzie snel voorbij.

Belangrijk is: hoe je iets doet, zo doe je alles. Uit eigen ervaring vertel ik dat het ook echt zo is. Als ’s morgens de wekker ging, had ik altijd de neiging om nog even te blijven liggen. Nog even lekker snoozen. Totdat iemand tegen zei, dat snoozen voor losers is. Als je ’s morgens in je bed blijft snoozen, kijk dan maar eens op welke andere gebieden je nog meer vertraagt. Verhip, dat was inderdaad vaker dan ik wilde toegeven. Ik sta nu elke dag op als de wekker gaat en om 6 uur doe ik mijn ochtendritueel. Dat geeft zo veel rust en tijd. Daar kom ik verderop nog op terug.

3. Hoge energie en positieve vibes

Je bent wat je aantrekt. Dus als je bij jezelf zorgt voor een hoge energie gedurende de dag, dan trek je ook hoge energie aan. Wil je een beter tijdmanagement? Meer tijd overhouden en meer gedaan krijgen? Zorg dan voor een hoge energie; daar blijft minder narigheid hangen, waardoor je minder tijd verliest.

Ga er gedurende de dag regelmatig even tussenuit om jouw energie op te laden. In deze blog heb ik meer geschreven over energie en hoe je die hoog kunt houden. Lees het eens door en test uit wat voor jou werkt, juist wanneer je denkt dat je er geen tijd voor hebt. Je zult merken, dat wanneer je er tijd voor maakt, je echt meer tijd en ruimte voor jezelf creëert.

Maak je verder niet te druk en bedenk dat alles altijd goed komt. Het is echt waar. Vanuit de overtuiging dat alles goed komt, werk je vanuit positieve vibes en krijg je meer voor elkaar. Je bent los van de uitkomst en dat geeft meer ruimte.

4. Wil

Wil is je inner power, je persoonlijke kracht. Niet hoe graag je iets wil, want dat kan leiden tot obsessies. Het gaat om je innerlijke vuur, jouw passie, de reden waarom je iets wilt – en de bereidheid om er iets voor te doen. De wil om te winnen.

Als je vanuit je missie onderneemt en je doet het met passie, dan mekker je niet als je ’s avonds, als de kids op bed liggen, nog aan het werk gaat. Dan doe je dat gewoon en dan krijg je ook meer voor elkaar in minder tijd. Dus de belangrijke vraag is: wat is nu echt jouw passie? 

Merk je aan jezelf, dat je vaak het woordje ‘moeten’ gebruikt? Ik moet dit, ik moet dat… Vraag jezelf dan eens af van wie jij zoveel moet. En als je echt zoveel ‘moet’, doe je het dan nog wel met passie?

Als je ‘moet’ nu eens vervangt door ‘wil’. Ik wil dit, ik wil dat… En voel dan of het klopt. Misschien voel je ineens wel een keiharde NEE. Pas dan de 3 D’s toe: Doe je het zelf? Delegeer je het? Of Delete je het? Dat werkt zo fijn. Wil je het zelf doen? Nee! Is het noodzakelijk? Ja! Dan Delegeren. Niet noodzakelijk? Dan Deleten. De 3D’s zijn een super tool voor een efficiënt tijdmanagement.

5. Meditatie voor innerlijke kracht

Zoek eens wat vaker de stilte op. Dit is een tijdmanagement tip die enorm goed werkt. Als je het moeilijk vindt om stil te zitten, begin dan met een break van 1 minuut en focus je op je ademhaling.

Stilte geeft ruimte en kracht. Vanuit stilte kun je visualiseren waar je heen wilt. Ik ben zelf meer van de stilte momenten in een oefening. Ik krijg kriebels van stilzitten. Wel gebruik ik geleide meditaties. Voor mij werken geleide meditaties het beste. Ik gebruik visualisaties ook om mijn doelen kracht bij te zetten. Ons brein werkt namelijk vanuit gedachten en beelden. Dus als we de beelden creëren waar we heen willen, kunnen we ons brein beter activeren en manifesteren wat we willen. In deze video legt Bas het proces van manifestatie nog een keer uit.

Wil je geleide meditaties inzetten om je doelen te bereiken? Kijk dan eens op de website in het segment Podcast & Meditaties.

6. Inner game en tijdmanagement

Voor hooggevoelige ondernemers gaat het om impact maken. We leven ervoor om van betekenis te zijn, om andere mensen verder te helpen. Als je jouw purpose duidelijk hebt, is het belangrijk om goed in connectie te zijn met het Universum. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Oh, dat kan ik niet, dat lukt me niet, dat is niet voor mij weggelegd”. Zeker in het kader van je tijdmanagement is het belangrijk om elke ochtend – en elk moment van de dag – te kiezen voor jouw innerlijke kracht en innerlijke rust. In situaties van stress kun je dit als mantra inzetten:

“Ik kies voor mijn innerlijke kracht, ik kies voor mijn innerlijke rust”.

Bij alle situaties die je uit je kracht dreigen te halen, is het goed om jezelf af te vragen of het met je gebeurt of voor je.

In je tijdmanagement en de impact die je wilt maken, is het goed om te weten welke ondersteunende woorden je inzet. Ondersteunende woorden voeden een ondersteunende mindset en een ondersteunende mindset brengt je naar een hoger level – persoonlijk, zakelijk EN financieel. Let dus op je woordgebruik en maak de juiste affirmatie om tijd en rust te creëren.

Een goede affirmatie voldoet aan de door jou gestelde condities. Daarbij is het belangrijk dat je het leeft en dat je het voelt. In het kader van jouw tijdmanagement: Wat wil je en waarom wil je het? Als je jezelf voorneemt om relaxt in de tijd te zijn en om een geweldig tijdmanagement systeem te hebben: Wie ben je dan? Wat doe je dan? Wat heb je dan? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, creëer je de juiste affirmaties voor jezelf en ondersteun je jouw inner game.

7. Rituelen

Succes is de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes. Als je houdt van wat je doet, als je jouw missie vervult en leeft met passie, dan creëer je succes. Succes op alle vlakken; persoonlijk, zakelijk EN financieel.

Ochtendritueel

Voor mij is mijn ochtendritueel echt een van m’n succesroutines. Elke dag start ik met mijn ochtendritueel en stel ik mezelf in op succes. Mijn oma zei altijd: “De morgenstond heeft goud in de mond” en zo voel ik dat ook echt. Essentieel voor een goed time management voor de rest van de dag!

Om je een idee te geven van wat ik in de ochtend doe… Ik sta vroeger op dan de rest in huis, zodat ik even tijd voor mezelf heb. Ik zorg voor een moment van stilte en visualisatie. Ik drink een glas water en ik spreek mijn affirmaties uit. Ik zorg voor mijn energiesysteem door even heerlijk te bewegen: een half uurtje sporten, yoga, boksen, tabata, trampoline, waar ik behoefte aan heb. Vervolgens lees ik een paar bladzijden en stap dan onder de douche. Ik douche altijd koud na. Dat geeft een boost voor de nieuwe dag. Op deze manier heb ik in de vroege ochtend al heel wat stappen vooruit gezet en ben ik klaar voor wat de rest van de dag me gaat brengen. Wellicht geeft mijn ochtendritueel jou wat inspiratie om voor jezelf je eigen ochtendritueel te creëren.

Avondritueel

Net zo belangrijk als het ochtendritueel is het om de dag met een positief avondritueel af te sluiten. Ik herhaal mijn affirmaties. Ik spreek uit waar ik dankbaar voor ben en besluit dat ik tijdens de nacht, ongeacht het aantal uurtjes dat ik kan slapen, totaal oplaad, mijn lichaam in de nacht volledig herstelt en dat ik de volgende ochtend om 5.30 uur fris en fruitig weer opsta.

Het is een keuze. Je kunt de wekker nog een paar keer laten snoozen of je kunt de tijd optimaal gebruiken, de anderen voor zijn en je dag optimaal starten. Waar kies jij voor? Waar geloof jij in?

Ik kies elke dag voor liefde
Ik kies elke dag voor succes
Ik kies elke dag voor geluk
Ik kies elke dag voor mijn gezondheid
Ik kies elke dag voor rijkdom op alle vlakken
Ik kies elke dag voor mijn innerlijke rust
Ik kies elke dag voor mijn innerlijke kracht
Dag en nacht worden mijn belangen bevorderd.

Ook jouw belangen worden bevorderd als jij er in gelooft en ervoor kiest.

Kun je hierbij wel wat ondersteuning gebruiken? Ik help je graag verder met jouw avontuur in het leven om rijkdom op alle vlakken te creëren vanuit hart en ziel. Wil je eens nader kennismaken? Dan nodig ik je van harte uit om eens naar Business & Meaning toe te komen. Je krijgt hierin tips en praktische tools om rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel succes te creëren.

Meer informatie over het weekend kun je hier vinden. Tevens kun je je hier aanmelden.

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Ben je nieuwsgierig hoe Bas en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Beluister dan zeker ook eens onze podcast.

Of wellicht houd je meer van lezen? Neem dan eens een kijkje in het blogsegment.

Is lezen écht je passie: hier kun je 3 E-books vinden waarmee je direct aan de slag kunt.

Liefs,
Mirna

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!