De 3 redenen waarom de meeste mensen altijd financieel afhankelijk blijven

Financiën, een grote uitdaging. Waarom blijven de meeste mensen altijd financieel afhankelijk? Conditioneringen. Speel om te winnen en betaal jezelf eerst.
financieel afhankelijk
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

De financiën. Een thema dat voor veel hooggevoelige mensen een grote uitdaging is. In deze blog geef ik je de 3 redenen waarvan ik denk waarom de meeste mensen altijd financieel afhankelijk zullen blijven. Conditioneringen. Spelen om te winnen en jezelf eerst betalen.

Conditioneringen

We hebben er allemaal mee te maken. En dan vooral het feit dat onze gedachtes onze acties aansturen. Die acties manifesteren dan vervolgens weer onze praktische wereld waarin we leven. Om iets concreets te veranderen, is het daarom altijd belangrijk om terug te gaan kijken naar de wortels daarvan. Vanuit praktische uitdaging, naar actie, naar gedachtes en vervolgens naar het stuk waarom de gedachtes zich manifesteren. Er wordt wel eens gezegd dat we onze gedachtes zijn en dat die dingen, die je wilt, zich kunnen manifesteren zoals je ze wilt. Uiteindelijk zijn onze gedachtes van doorslaggevende betekenis. Of je wilt of niet. Dit maakt het tegelijkertijd ook heel erg interessant. Want, hoe krijg je die gedachtes  ‘onder controle’? En, hoe kun je ze dan veranderen zodat ze voor je werken? Deze vragen hebben mij heel erg lang beziggehouden. Een van de grootste fascinaties van mijn leven is waarom mensen doen wat ze doen. Of, in sommige gevallen waarom ze niet doen wat ze vooruit zou kunnen brengen. Om dit goed te kunnen snappen, is het belangrijk dat we kijken naar het
ZIJN → DOEN → HEBBEN proces.

Onzichtbare versus zichtbare wereld

Stel jezelf eens voor dat jij iets wilt veranderen in je leven. Of het beoogde eindresultaat nu een nieuwe relatie, meer omzet of het helpen van meer mensen, het realiseren van financiële onafhankelijk is, maakt niet zoveel uit. Het principe is hetzelfde. Veel mensen focussen zich voortdurend op het behalen van resultaten. Deze resultaten liggen per definitie in de praktische oftewel de zichtbare wereld. Zo ook het significant verbeteren van je financiën. De zichtbare wereld omdat je deze kunt vasthouden en kunt zien. Vaak behalen velen hun doelen en resultaten niet. Ik geloof er heel sterk in dat dit komt doordat veel mensen zich zo sterk op het ‘hebben’ van een bepaald resultaat focussen. Ze zien niet wat er precies voor nodig is om tot dat gewenste resultaat te komen.

Jim Rohn zegt het heel mooi: “You can’t get rich by demand”, oftewel: Je kunt niet rijk worden door het te vragen.

Er is dus meer voor nodig, maar wat?

Zijn:

Stel dat je het hebben als eindresultaat neemt. Het belangrijkste begin is dan juist om te zijn zodat je kunt hebben. Als je iets niet hebt, betekent dit vaak dat je iets nog niet bent. Neem financiële onafhankelijkheid. Het voordeel van financiële onafhankelijkheid is dat het te meten (https:/hooggevoeligondernemen.nl/financieel-onafhankelijk/) is, je kunt er dus niet mee rommelen. Stel dat je een succesvolle business wilt opbouwen (hebben), dan is het belangrijk om eerst een succesvolle ondernemer te zijn voordat je een succesvol bedrijf kunt hebben. Het zijn speelt zich, als vanzelfsprekend, af in zowel de zichtbare als onzichtbare wereld. Zowel op mentaal als emotioneel vlak. Als jij je emoties meester wordt, dan kom je immers op het punt dat je iets hebt dat je ondersteunt. Denk bijvoorbeeld maar eens hoe het opbouwen van een ondersteunende mindset in zijn werk gaat. Mindset begint voor een belangrijk deel met het zijn. Zo ook met financiële onafhankelijkheid. Want, wie BEN jij als je financieel onafhankelijk bent? Hoe denk je? Hoe sta je in het leven? Wat voor type persoon ben je geworden? Financieel onafhankelijk BEN je, maar eigenlijk is het iets dat je wordt door de persoon die je geworden bent en zult worden.

Doen:

Vanuit het zijn, ontstaat het doen. Je kunt dus niet starten met het doen alleen. De start is altijd het zijn. Als je vervolgens iets bent, denkt en voelt op alle levels, weet je nog niet precies wat je nu moet doen, voordat je dat concrete eindresultaat hebt.  Bij het doen, komen dus concrete strategieën, tricks en tools om de hoek kijken. Dit is het doen deel van het resultaat.

Het goede nieuws is dat het doen element op vele plekken te halen is. Trainingsbureaus, coaches, mentors e.d. Stuk voor stuk gericht op het toepassen van het doen element. Sommige trainers hebben van het doen deel zelfs hun specialiteit gemaakt. Niet gek natuurlijk als je bedenkt dat de uitvoering iets is dat bij veel mensen spaak loopt. Kennis alleen trekt geen financiële onafhankelijkheid aan. Juist daarom is het zo belangrijk om voortdurend door te investeren in concrete TECHNIEKEN die je helpen om die financiële onafhankelijkheid te versnellen.

Hebben:

Na het zijn en het doen, ontstaat het resultaat oftewel het hebben. Een natuurlijk proces als je er wat langer over nadenkt.

Het zijn: De zon, de regen, de wind, de aarde en het zaadje. De vaste materialen die er al zijn.

Het doen: Het water geven, het planten van het zaadje en het zorgen voor een goede vruchtbare bodem.

Het hebben: Als vanzelf ontstaat datgene dat je wilt hebben. Niet vanzelf natuurlijk, maar wel vanuit het zijn en het doen. Een fascinerend natuurlijk proces dat iedereen meester kan worden. Mits je de volgorde van deze stappen toepast. Het resultaat (hebben) financiële onafhankelijkheid lijkt uit de lucht te komen vallen maar dat is echt niet zo. Het is een proces dat je allereerst doorloopt in je ZIJN.

Spelen om te winnen

Of beter gezegd: NIET spelen om te winnen op financieel gebied. Om het spel dat geld heet te winnen, en dus financieel onafhankelijk te worden, is het allereerst belangrijk om te weten volgens welke spelregels het geldspel dan überhaupt wordt gespeeld. Ken je de spelregels niet? Grote kans dat je het spel speelt om te verliezen. Het geldspel spelen om niet te verliezen, is hetzelfde als wanneer het Nederlands Elftal tegen Duitsland speelt. Je speelt een lekkere wedstrijd en zo rond de 85e minuut staat het nog altijd 0-0. Totdat er in de 89e minuut door de Duitsers wordt gescoord. En nu? Je hebt geen tijd meer om deze achterstand te herstellen. De parallel met ons leven is een hele directe: Financieel onafhankelijk worden, doe je door het geldspel te spelen en hier zo vroeg mogelijk in jouw leven mee te beginnen. Dit begin is altijd gericht op financiële intelligentie. Veel mensen weten simpelweg niet dat er een hele andere financiële wereld is dan waarin de meeste mensen leven. En dan bedoel ik hier niet de wereld van Wall Street en dat soort praktijken. Wat ik bedoel, is de wereld van het passief inkomen, de wereld van de investeerders. Voor veel hooggevoelige mensen is die wereld er een die zo ontzettend ver van het bed is. Juist ook omdat we allemaal in een andere financiële realiteit leven, die realiteit die we met onze gedachtes hebben gecreëerd. Het échte uitdagende is echter het volgende: Geld gaat helemaal NIET over geld. Het gaat over TIJD en VRIJHEID. Terwijl ik deze blog schrijf, zijn Mirna en ik 2 weken aan het rondtrekken. Mijn zoon Nuh ligt naast mij te slapen en ik heb de vrijheid om te doen wat ik wil. Dit is niet altijd zo geweest. Er is een tijd geweest waarin ik financieel afhankelijk was van Mirna. Niet echt fijn kan ik je vertellen. Zeker niet als man omdat het toch voelde als een soort van falen om voor je gezin te zorgen.

Een tijd geleden besloten Mirna en ik dat het met dat overleven klaar was, dat we geld anders wilden benaderen. Die keuze kan iedereen maken. Juist ook omdat het zo’n fundamentele is. Zodra je die keus maakt, zet je je open voor een totaal andere wereld. Een wereld waarin je allereerst financiële intelligentie zult leren bouwen voordat je financieel onafhankelijk zult worden. Om het geldspel te winnen, heb je immers kennis nodig. Sommige kennis is gratis, andere kost geld. Ben bereid om hierin te investeren. Zonder kennis weet je immers niet hoe je kunt handelen. Maar dan gebeurt er vaak iets geks. Want, zodra het over de financiën gaat, krijgen mensen vaak de zogenaamde kostenwaas voor ogen: Ze zien alleen wat iets kost en niet meer wat het is dat ze kunnen winnen. Zorg ervoor dat je uit deze kostenwaas blijft. Zij die investeren in zichzelf, hun business EN hun financiën zullen een rijk leven hebben. Een leven van rijkdom op alle vlakken waarin geld geen belemmerende factor meer is maar juist verder helpt en faciliteert.

Jezelf eerst betalen

Dit is ZO simpel dat je mij na het lezen van deze paragraaf voor gek zult verklaren maar, geef mij allereerst de mogelijkheid om dit concept uit te leggen. Stel je mind (en conditioneringen) maar open ;-).

Wat betekent jezelf eerst betalen? In feite is het heel simpel. Het betekent dat je elke maand een vast percentage van je inkomsten opzijzet voordat alle andere kosten (van levensonderhoud) komen.

Waarom jezelf eerst betalen?

Een bekend financieel adviseur in de VS is David Bach. Hij heeft onder andere het boek “The Automatic Millionaire” geschreven. Hierin onderstreept hij wat deze miljardair schrijft. Vanuit zijn ervaring gaat hij echter nog een stap verder in deze techniek. Hij zegt dat hij, vanuit het percentage dat je jezelf betaalt, exact kan zien hoe je leven er financieel gezien uit zal zien in de toekomst. Vaak wordt dit ook wel je financiële blueprint genoemd, oftewel het pad dat je met grote waarschijnlijkheid zult lopen. David Bach onderscheidt in “The Automatic Millionaire” een aantal klassen van het jezelf eerst betalen en de blueprint die dit met zich meebrengt:

  • Mensen zichzelf niet eerst betalen: Geeft meer uit dan dat er binnenkomt, kopen op krediet en zitten in de schulden die ze niet of met grote moeite af kunnen betalen.
  • Arm: Denken wellicht aan zichzelf eerst betalen maar doen het niet. Alles uitgeven dat er elke maand binnenkomt.
  • Middenklasse: Betalen zichzelf eerst 5% tot 10% van hun inkomen.
  • Hogere middenklasse: Betalen zichzelf 10% tot 15% van hun inkomen.
  • Rijk: Betalen zichzelf 15% tot 20% van hun inkomen.
  • Rijk genoeg om vroeg met pensioen te gaan: Betalen zichzelf minimaal 20% van hun inkomen.

Dit is een hele goede illustratie van het proces ‘jezelf eerst betalen’. Hoe meer jij jezelf dus eerst betaalt, hoe sneller je financieel gezien vooruitkomt en hoe sneller je ook uit de financiële afhankelijkheid kunt stappen.

Wat te doen met het ‘eerst betaalde geld’?

In deze tijd van lage rentes is het essentieel om je geld voor je te laten werken, oftewel je gebruikt het om mee te investeren. Zonder investeren kun je moeilijk gebruikmaken van ‘compounded interest’ oftewel rente over rente. Einstein heeft dit zelfs het extra wereldwonder genoemd en als je er meer over wilt weten bekijk dan ook even deze blog (https://hooggevoeligondernemen.nl/wereldwonder/). Als je jaren achter elkaar rente over rente toe kunt passen, groeit je vermogen vele malen sneller dan wanneer je alleen jezelf eerst betaalt en het vervolgens op een spaarrekening zet. Een goede inschatting van een rendement dat je, als je vanuit financiële intelligentie werkt, kunt realiseren is 10% per jaar. Dit is ook het minimale rendement dat Mirna en ik verlangen van onze investeringen.

Hoe doe je dit?

Ik hoor je al denken, dat klinkt leuk Bas, maar wat als je simpelweg te weinig overhoudt om dit te doen? Of, wat als je in de schulden zit. Ik weet het, een vast percentage van je inkomen opzijzetten, is in sommige gevallen een hele uitdaging. Zeker als je financieel erg moeilijk zit. Het probleem van geld is echter vooral een mindset issue dat in jezelf ligt. Daarom is financieel vooruitkomen dus ook écht een mindset ding. Zodra je jezelf eerst gaat betalen, zie je pas hoeveel je eigenlijk écht nodig hebt. Zeker als je als Zelfstandige Zonder Personeel werkt en dus ook nog ergens een pensioen op te bouwen hebt…. Een hele goede zet om te starten met jezelf te betalen, is door 10% van je inkomen direct op een spaarrekening te deponeren. Vanuit daar ga je dan uiteindelijk investeren. Mirna en ik gebruiken zelf een korte aangepaste versie van het “Money systeem” van Suze Orman. Hierin heeft ze een aantal potjes met verschillende doeleinden:

55% Vaste Lasten Rekening:

Gebruik je dus voor VASTE lasten zoals voedsel, gas, water, licht, autokosten e.d. Toen Mirna en ik net met het potjessysteem begonnen, was onze 55% onze 100% rekening. Oftewel: We betaalden onszelf niet als eerste. Nu houden we onszelf strak aan deze 55%. Juist omdat je op die manier geld creëert om mee te investeren en financieel onafhankelijk te zijn van het inkomen van ons bedrijf.

10% investeringsrekening:

Dit is de ‘betaal jezelf eerst’ rekening waarmee je kunt gaan investeren.

10% noodgevallen rekening:

10% van je inkomen stop je in dit potje voor eventuele noodgevallen.

10% geef:

Voor ons persoonlijk een hele belangrijke rekening. Juist omdat we hiermee andere mensen in nood nog meer kunnen helpen en meer en meer goede doelen kunnen ondersteunen.

5% droom:

Te gebruiken voor het funden van je financiële dromen.

10% fun:

Voor leuke dingen, vakanties, uitstapjes enzovoorts.

Jezelf eerst betalen lijkt zó voor de hand te liggen en toch doen heel erg weinig mensen het. Juist ook omdat het een mindset ding is om jezelf eerst te betalen, nog voordat alle rekeningen binnenkomen en betaald dienen te worden. Door jezelf eerst te betalen, geef je jezelf prioriteit in het opbouwen van een gezond en financieel onafhankelijk leven. Want, zodra je de rekeningen niet betaalt, zal er iemand achter je aankomen. Wie doet dit voor jou als je financieel gezien niet goed voor jezelf zorgt en financieel afhankelijk blijft? Het antwoord is: NIEMAND, alleen jij kunt dit doen. Zorg er daarom voor dat je het jezelf eerst betalen automatisch maakt. Elke maand gaat er gewoon geld van je zakelijke (of andere als je in loondienst bent) rekening af. Zie het als een extra inkomstenbelasting. Je MOET hem betalen, het is niet iets wat optioneel is.

Welke van deze 3 elementen houdt jou het meeste vast in financiële afhankelijkheid?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke van deze 3 elementen houdt jou het meeste vast in financiële afhankelijkheid?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Betaal jezelf eerst. Zet een deel van je inkomen automatisch opzij om mee te gaan investeren. Op die manier bouw je voor jezelf een plan B op, los van inkomen uit werk of je bedrijf. Een goede indicatie om mee te starten, is 10% van je inkomsten. Wil je meer lezen over dit proces? Klik dan hier voor een blog die dieper ingaat op dit onderwerp. […]

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!