Afleidingen
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Afleidingen zijn er in vele verschijningsvormen. Eén van de belangrijkste dingen die we als mens te doen hebben, is om afleidingen uit te bannen. Wanneer we dat doen, kunnen we ons namelijk het beste focussen op het leven van onze persoonlijke zielenmissie. We hebben zo ontzettend kort te leven, dat we simpelweg geen tijd hebben om in alle afleidingen mee te gaan, om alle paden die ons worden aangeboden te bewandelen. In de blog van deze week daarom meer over afleidingen.

Technologie

Vorige week had ik een heel mooi gesprek met mijn vader. Hij is een aantal maanden geleden officieel gepensioneerd en mocht zijn eerste pensioen ontvangen ;). Niet dat ons gesprek daarover ging, want mijn ouders hebben hun zaakjes gelukkig goed voor elkaar. We hadden het samen over de enorme toevoeging van technologie aan onze maatschappij. Hoe onze maatschappij eigenlijk is veranderd in de afgelopen 50 jaar. Hij vroeg zich hardop af hoe zijn vader (mijn opa) de wereld van nu zou vinden met al die prikkels. Daarop beantwoordde hij zijn eigen vraag met de constatering dat hij enorm zou schrikken en niet echt zou weten hoe te functioneren in de huidige snelle wereld.

Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in. De wereld verandert op een ongekend snelle manier en technologie speelt hierin een belangrijke rol. Deze ontwikkeling brengt ook vele afleidingen met zich mee. Tijdens onze business retreat op Sardinië kwam ik daar ook achter. M’n telefoon ging stuk en toen zat ik een week zonder… Na die week heb ik er overigens een experiment van gemaakt om zonder telefoon te leven. Lees er meer over in deze blog.

Tijdens het experiment merkte ik eigenlijk pas echt hoe faciliterend alle afleidingen van de technologie zijn, dat technologie vóór ons kan werken, maar ook tegen ons. Dat geldt natuurlijk niet op de laatste plaats ook voor het internet. Het internet is een tool met een enorme kracht, mits je ervoor kunt zorgen dat het voor je werkt. Helaas is de waarheid verre van dat en raken veel mensen steeds verder van zichzelf af. Ze raken overprikkeld of komen bijvoorbeeld terecht in een verslaving. Wist je dat een goed deel van het internetverkeer besteedt wordt aan het bekijken van pornografisch materiaal? Dat is verslavend doordat het dezelfde soort reacties geeft in de hersenen als bij andere vormen van verslaving.

Het brein en afleidingen

Afleidingen zijn er om jou iets te vertellen, om je iets te leren. Wat mij fascineert, is dat mensen heel vaak aangeven dat ze dichter bij zichzelf willen komen en tegelijkertijd maar moeilijk los kunnen komen van hun afleidingen. Zelf heb ik het idee dat dit vaak komt, doordat we, wanneer de afleiding ineens weg is, geconfronteerd worden met onszelf, soms op een hele harde manier. Ik heb dit overigens ook elke keer weer als ik het klooster binnen stap voor een retreat.

Afleidingen zijn helaas erg hardnekkige zaken. Je brein ziet ze immers als waarheid, omdat ze telkens terugkomen. Het zijn ‘denksnelwegen’ binnen je brein. Goed geoliede machientjes van trigger en gevolg. Mensen vragen mij tijdens het Succes In Balans Weekend wel eens wat ze moeten doen om vooruit te komen, om succesvol te zijn en rijkdom op alle vlakken te creëren. Helaas is het niet zo simpel…

Ons brein wil heel graag nieuwe dingen aanleren, maar dan is er wel ruimte nodig om die nieuwe dingen écht te implementeren. Zolang er destructieve gewoonten zijn, is daar geen ruimte voor. Daarom is het allereerst belangrijk om te stoppen met de dingen die je afleiden, hoe moeilijk dat ook is. Daarna komt ‘de opbouwfase’ waarin je iets nieuws kunt aanleren.

Durf de diepte in te gaan

Ga een laag dieper en stel jezelf steeds de vraag: “Voegt dit wat ik nu aan het doen ben iets toe aan het leven van mijn zielenmissie?” Deze vraag steeds aan jezelf te stellen, gaat je helpen om de afleidingen te onderscheiden van de zaken die echt belangrijk voor je zijn, waardoor je de afleidingen gemakkelijker kunt stoppen. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om afleidingen te stoppen. Toch is het hard nodig wanneer je je zielenmissie wilt leven en daar alles uit wilt halen. Bij mij hebben de afleidingen al een goed gedeelte van mijn tijd geconsumeerd, dat laat ik niet meer gebeuren. Tijd is namelijk het meest kostbare dat er is, je kunt het maar één keer gebruiken en het komt niet meer terug.

Vaak zeggen mensen dat ze geen tijd hebben om iets te doen. Ik denk dat dit in de meeste gevallen simpelweg niet waar is. Uiteindelijk kiezen we (bewust of onbewust) waar we onze tijd aan besteden. Gedachten en beelden leiden tot emotie. Die emotie zet ons aan tot actie en geeft ons vervolgens een bepaald resultaat. Het resultaat is dus afhankelijk van wat je denkt en wat je voelt. Om het door jou gewenste resultaat te creëren, kun je dus maar beter niet met allerlei afleidende gedachten in je hoofd rondlopen – of destructieve emoties voelen over een bepaald thema.

Persoonlijke groei = afleidingen elimineren

Een belangrijk deel van persoonlijke ontwikkeling is het bekennen van kleur. Het kiezen van richting in het leven. De beslissing om bepaalde dingen wél of niet te doen. Die confrontatie kan soms heel heftig zijn. Doorbraken komen dan wanneer je durft te kiezen vanuit een diep ‘weten’ om je leven niet meer te laten beheersen door de afleidingen. Dat je dieper wilt gaan en dat je meer wilt geven in het leven. Dat je in rijkdom wilt leven. Hoe minder afleidingen, hoe meer rijkdom op alle vlakken. Dit is dan weer precies waar persoonlijke groei over gaat: het gevoel dat je je missie aan het leven bent. Het gevoel dat je jezelf geeft voor een groter geheel. En dat is dan weer dichter bij jezelf komen.

Welke rol spelen afleidingen in jouw leven?

Door welke zaken word jij afgeleid van het leven van jouw zielenmissie? Wat doe jij eraan om die afleidingen tot een minimum te beperken en focus te houden op wat echt belangrijk voor je is? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Zoals je in dit verhaal leest is het creëren van rijkdom op alle vlakken soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken in het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!