Als je kunt voelen wat de ander niet voelt

voelen
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

 

Hoogsensitiviteit is een enorme gave. Soms kan deze sterk ontwikkelde gave van voelen, invoelen en waarnemen echter ook behoorlijk uitdagend en lastig zijn. Zeker wanneer het gaat om het scheiden van de gevoelens die je zelf ervaart en de gevoelens van anderen, die je ook waarneemt. In deze blog deel ik hier graag meer over.

Waar ligt de grens met voelen?

Dit is de vraag die het eerste bij mij opkomt wanneer het gaat over ‘voelen’. Want waar ligt nu precies de grens over de dingen die we kunnen voelen? Wanneer verandert het in helder weten of intuïtief waarnemen?

Als ik naar mezelf kijk, dan zie ik dat de grens tussen voelen en helder weten steeds minder duidelijk is en dat ik alsmaar gevoeliger wordt in de dingen die ik voor mezelf en voor anderen voel. Of ik er elk moment iets mee doe, is natuurlijk een tweede. Soms zijn gevoelens namelijk lastig te interpreteren, zeker wanneer het zich op het snijvlak bevindt van jezelf en anderen. Oftewel: wat je voelt, is dat nu van jezelf of van iemand anders? En, als het van iemand anders is, hoe pak je het dan op en wat doe je ermee?

Je kunt jezelf trainen om te ‘voelen’

Voelen kun je trainen. Gevoelens zijn overigens wel weer iets anders dan emoties. Een gevoel is er, zonder oordeel naar jezelf of naar anderen. Eén van de grootste uitdagingen die ik hierin zelf heb overwonnen, is om te kunnen voelen wat nu precies van mezelf is en wat van anderen. Hier heb ik echt veel moeite mee gehad. Ik betrok alles op mezelf en dacht dat alles wat ik voelde ook daadwerkelijk van mezelf was. Dat was natuurlijk niet waar, maar het trok ondertussen wel een grote wissel op mijn energieniveau, zeker wanneer ik zaken van anderen voelde die niet fijn waren om te voelen.

Jezelf trainen om te voelen, betekent voor mij vooral voelen met een positieve instelling. Vaak merk ik dat hooggevoelige mensen nogal moeite hebben om écht te voelen en dan ook positief te blijven over dat gevoel.

 

voelen

In connectie komen met je gevoel betekent voor mij twee dingen. Allereerst goed luisteren naar wat je lichaam je aangeeft – en daar ook naar handelen. Ten tweede in connectie zijn met je hogere zelf die je begeleidt op jouw levenspad. Je hogere zelf zou je ook kunnen zien als de connectie met het universum. Onze maatschappij is overigens niet zo ingericht op voelen, het is meer georiënteerd op de ratio, het denken. Dit is het werk van de linker hersenhelft. De rechter hersenhelft speelt in de huidige maatschappij vaak een ondergeschikte rol. En laat nu net de rechter hersenhelft de helft zijn die verband houdt met intuïtie, gevoelens en connectie met het universum.

Een groot aantal schrijvers, onderzoekers, motivational speakers en zakenmensen lijken aan de voorkant heel erg rationeel ingericht. Ze gebruiken ogenschijnlijk hun mind en ratio om verder te komen, maar er is ook een andere kant. Napoleon Hill’s “Think and Grow Rich” is gebaseerd op onderzoek naar de 500 meest succesvolle ondernemers in Amerika van omstreeks 1910. En wat blijkt? Veel van deze succesvolle ondernemers zijn niet zozeer gericht op hun rationele vaardigheden, maar veel meer op het ontwikkelen van hun persoonlijke en intuïtieve vaardigheden. Anders gezegd: succes is veelal een intuïtief en onbewust patroon, GECOMBINEERD met allerlei rationele vaardigheden.

Voelen wat de ander niet voelt

Het is slechts een stap verder vanuit bijvoorbeeld het werk van Napoleon Hill om te kijken naar wat dit nu precies voor gevoel betekent. Dat het handig is om méér te voelen dan anderen, lijkt mij voorop staan. Immers, meer voelen betekent simpelweg een voordeel op vele vlakken. Zeker als je dit gevoel combineert met een positieve instelling en dit gevoel gebruikt om als persoon te groeien. Het verbaast mij altijd hoe dit proces van positieve instelling verloopt. Het lijkt alsof vele mensen een positieve instelling hebben, maar ze praten vaak negatief. Het interessante is, dat je vanuit een negatieve houding sneller negatieve dingen voelt dan wanneer je vanuit optimisme leeft.

Wat je niet kunt zien, bestaat niet?

Hoe is dit voor jou? Bestaan dingen voor jou alleen als je ze in hun fysieke vorm kunt waarnemen? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met elektriciteit? Je ziet het niet, maar het zorgt wel voor beweging op vele vlakken in onze maatschappij. Zonder elektriciteit bijvoorbeeld geen Tesla’s en, nou ja… de hele wereld zou behoorlijk stil staan zonder elektriciteit!

Het werk van Napoleon Hill is veelal gebaseerd op het idee dat dingen die we niet kunnen zien, er mogelijkerwijs wel kunnen zijn. Mits je natuurlijk bereid bent om jezelf te ontwikkelen en een betere connectie met jezelf en het universum te maken.

Dat we dingen niet kunnen zien, betekent voor mij niet dat die dingen er dan ook niet zijn. Er zijn alleen op vele vlakken nog geen manieren om te bewijzen dát ze er zijn. En dat maakt het voor ons hooggevoelige mensen nu juist zo interessant! Door die dingen die we voelen, ontwikkelen en creëren, kunnen we voorlopers worden op dit gebied. Dit geldt zeker voor de dingen die we intuïtief wel aanvoelen, maar die soms haaks staan op de logica, de ratio, het denken.

Mijn punt is het volgende: als we dingen niet kunnen zien of bewijzen, betekent het nog niet dat die dingen er niet ZIJN! Alles in het universum is immers of materie of energie.

Op energie kun je invloed uitoefenen

Stel je nu eens voor, je hebt mogelijkheden om die energie in het universum te voelen en te beïnvloeden. Om voor het goede te werken in de wereld. Om een verschil te maken middels een positieve instelling, of, zoals Paulo Coelho het zo mooi zegt, een “warrior of the light” te zijn.

De eerste vorm van energie waar je de meeste invloed op kunt uitoefenen, is natuurlijk de energie van jezelf. Als deze NIET goed is, zie je dit als resultaat in je leven op dit moment. Je business draait niet lekker of wellicht heb je financiële issues. Deze zijn terug te voeren tot een specifieke blokkade in je ZIJN, die meestal terug te voeren is tot iets dat in jouw eigen energie niet lekker zit.

Wat ik vaak zie gebeuren, is dat mensen de schuld echter gemakkelijk bij anderen neerleggen. Zeker de mensen met een negatieve instelling. Vanuit een positieve instelling werk je immers aan jezelf. Om jouw gevoelens en datgene wat je uitstraalt positief te beïnvloeden. Het verbaast mij altijd hoeveel mensen hierin zichzelf tekort doen, door te doen alsof dit bij hen allemaal “wel in orde zou zijn”. Jammer, want een positieve instelling heeft als gunstige bijwerking, dat andere mensen graag bij mensen willen zijn die een positieve instelling hebben en een positief verschil willen maken in de wereld. Een enkeling daargelaten natuurlijk…

Wanneer je invloed op jouw eigen energie uitoefent, kun je vervolgens ook bij anderen een verschil maken. Dat werkt echter alleen wanneer je handelt vanuit jouw eigen Positieve Instelling.

Ben je er niet zeker van of je onder de categorie positieve of negatieve instelling valt? Dit is simpel te checken door het eens aan 5-10 mensen in jouw omgeving te vragen!

Wat je voelt benoemen?

Dit is een dilemma waar ik een aantal jaren geleden mee worstelde. Moest ik benoemen wat ik voelde of veel meer loslaten en anderen naar mij toe laten komen? Zo stond ik bijvoorbeeld in de supermarkt naast iemand en kon dingen benoemen die in zijn of haar leven aan de hand waren. Boodschappen doen kon op die manier soms best wel lang duren ;).

Sinds ik hooggevoelige mensen help met het creëren van rijkdom op alle vlakken benoem ik meer en meer die dingen die ik voel en doorkrijg. Deze scheiding kan echter voor hooggevoelige mensen snel vervagen. Ze willen immers anderen helpen. Voor mezelf heb ik hier een hele simpele regel voor: als iemand mij vraagt naar mijn mening, zeg ik (vanuit een positieve instelling) wat ik ervan vind. Wordt mij niks gevraagd, dan houd ik mezelf in zijn algemeenheid op de vlakte. Dit vereist discipline, maar dit is voor mij wel de meest werkbare vorm. Zeker omdat ik daardoor helemaal mijn ding kan doen tijdens de trainingen en coaching sessies.

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to CHANGE” – Darwin

Verandering. Hoe ga jij ermee om? Zoek je het op? Of blijf je er juist ver weg van? Voor mij persoonlijk vind ik het belangrijk om die verandering op te zoeken, om mezelf op de proef te stellen, om meer te weten te komen over hoe ik als persoon meer kan voelen van mezelf en van anderen. Hoe ik vanuit een positieve instelling meer en meer mensen mag bereiken.

Ik heb gemerkt dat succes voor mij betekent dat ik vooral uit mijn comfortzone moet stappen. Onthoud dat succes is gerelateerd aan de mate waarin je je oncomfortabel durft te voelen. Aan jezelf werken dus.

In het Succes In Balans Weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het over zowel persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wil jij veranderen en met jouw positieve instelling en energie nog meer impact maken in de wereld?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!