De onzichtbare prijs van angst

Angst is een hele elementaire emotie. Angst hebben we allemaal. Lees in deze blog meer over de onzichtbare prijs van angst.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]angstAngst. Een van de meest dierlijke emoties die ons in staat heeft gesteld om te overleven als mensheid. Ook angst die ervoor zorgt dat je vlucht, vecht of tot stilstand komt. Maar die angst heeft ook een hele basale impact op het leven van mensen. Zowel positief als negatief. In deze blog meer daarover.

Angst zal er altijd zijn

Sommige mensen zeggen dat ze geen angsten kennen, dat ze er vrij van zijn. In mijn bescheiden mening zijn dit juist die mensen waar we enorm voor op moeten passen. We hebben allemaal onze angsten, het gaat erom hoe we met angst omgaan. We hebben een drietal mogelijkheden hoe we met angst om kunnen gaan.

Optie 1: Doen alsof er geen angst is:

Deze optie wordt vaak toegepast door super mensen die geen reptielenbrein hebben dat over hen waakt. Grapje natuurlijk. Deze optie geeft je de mogelijkheid om te doen alsof je sterk bent maar intern zullen angsten een rol blijven spelen. Juist ook omdat ze vaak genegeerd worden of simpelweg worden weg gebagatelliseerd. Deze optie is niet de beste wat mij betreft…

Optie 2: Ons leven laten bepalen door angst:

Dit is wat veel mensen doen. Ze laten hun leven bepalen door alle angsten die zich voordoen. Van het spreken in het openbaar tot het vasthouden van een baan waarin ze niet happy zijn. Deze optie kiest de meerderheid van de maatschappij waarin we leven. Juist ook omdat conditioneringen en overtuigingen vaak niet worden onderzocht en we klein blijven denken. Zodra je je laat tegenhouden door je angst hebben veel mensen ook het idee dat ze vastzitten. Dat ze worden tegengehouden, in hun hoofd zitten en weggegaan zijn bij hun gevoel. Een leven gebaseerd op angst is zeker geen leven in rijkdom. Gelukkig hebben we nog een optie 3 ;).

Optie 3: Dansen met de angst:

Angst zal er altijd blijven. Zelf onderzoek ik mijn angsten, schaduwkanten en overtuigingen waarom die specifieke angst zich manifesteert. Ik laat het echter niet meer toe om mij tegen te laten houden door die angsten. Een goed voorbeeld hiervan is een klant die ik zojuist aan de telefoon had. Ze heeft een goedlopend bedrijf maar merkte dat iets haar tegenhield. Het bleek om een interne conditionering van angst te gaan om niet te verliezen. Vanuit die herkenning tóch de volgende stap zetten, dat is wat persoonlijk meesterschap zo herkenbaar en gaaf maakt. Die angst voelen en tóch besluiten er doorheen te gaan.

Wat kost het als je je angst volgt?

Simpel gezegd kan het je alles kosten. Je relatie, je dromen, je leven in overvloed. Doordat deze kosten onzichtbaar zijn, lijkt het alsof ze geen impact hebben op het leven dat je nu leidt (of lijdt in sommige gevallen). Deze kosten van onwetendheid ontstaan op het moment dat je WEET dat er meer voor jou is, maar je nog niet exact weet wat je ervoor kunt doen om daar te komen. Laat mij dit uitleggen aan de hand van een simpel financieel voorbeeld. Stel je voor dat je nu 50.000 euro verdient en je denkt dat dit het maximaal haalbare is in je leven. Je wilt je baan die je 50.000 euro oplevert niet opgeven omdat je bang bent om zonder geld te komen zitten. Toch wil je meer en heb je een gevoel dat jij je leven niet volledig leeft. Als je midden in deze gedachtes zit, realiseer je je niet dat er een nieuw level is dat op je aan het wachten is. Een nieuw level waarin je, laten we zeggen, € 100.000,- kunt verdienen. Juist door het inzetten van jouw talenten. Door te krampachtig vast te houden aan die dingen die je nu hebt, zul je die € 100.000,- nooit bereiken. Simpelweg omdat je tegengehouden wordt in je brein om anders, om groter, te denken.

Natuurlijk is geld niet het belangrijkste dat we hebben in het leven. Geld gaat zelfs helemaal niet over geld, dat is het gekke. Mensen die financiële overvloed hebben, laten zich vaak juist niet regeren door hun angsten terwijl de meeste mensen dit juist WEL doen. Het hierboven beschreven proces volstrekt zich op allerlei andere vlakken.

We zullen altijd angst hebben, maar de basisvraag die je jezelf hierbij kunt stellen, is hoe jij ermee omgaat zodat angst je dient en verder helpt. Of je voor altijd tegen zal blijven houden. We zijn allemaal hier om het leven te creëren waarvoor we op deze aarde zijn gekomen. Dansen met de angst maakt hier een groot onderdeel van uit.

 

Welke rol speelt angst in jouw leven?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke rol speelt angst in jouw leven?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb last van rijangst. Durf de snelweg niet meer op.
Waardoor ik veel dingen niet onderneem.
Hier al aan gewerkt met een psycholoog.
Maar het gaat nog steeds niet

Als ervaren rijder, ook angst voor rijden gekend. Een pittige burn-out, hield me zelfs van de fiets en mijn eigen benen om op te lopen.
Had toen niet kunnen geloven, wat nu weer mogelijk is.
Door enorme wilskracht om weer terug te komen, tevens met acceptatie van het moment (!) en dus geduld, is alles meer dan goed gekomen.
Onderzoek waarom je bang bent, inzichten helpen en hulp dmv EMDR heeft de rijangst snel vermindert.
Uiteindelijk totaal weggekregen door te oefenen (met kleine stapjes /korte afstanden) en alles blijven doen. Wees dankbaar voor iedere stap.

(Ingrid, deel 2) Maar beste Mary,
Misschien is op de snelweg gaan, jouw weg niet meer. Dat geeft helemaal niets, er zijn ook andere manieren om ergens te komen. Voel zelf aan wat. De wegen zijn immers vol en dat maakt het niet veiliger. De huidige jonge, zo genaamde XYZ-generatie, gaat niet eens meer een rijbewijs halen. Ook dit hoort bij het leven van de veranderingen. Je helpt dan ook al iets mee de lucht minder vuil te maken.

Oh my god, dat lijkt mij echt iets om onder ogen te zien en vanaf te willen. Oplossing is echt mogelijk. Een cliënt van mij met rijangst rijd nu over de snelweg en door tunnels. Haar wereld is nu zoveel groter. Reclame maken zal de bedoeling niet zijn, maar op LinkedIn ben ik zo gevonden. Je bent van harte welkom om contact op te nemen. Hartelijke groeten van Elvira van der Drift

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!