Alternatieve kijk op arbeidsongeschiktheid

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Voor veel mensen was het in januari weer zover: de jaarlijkse premie van de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid werd afgeschreven. Per jaar betalen scheelt al snel een paar procent ten opzichte van de maand- of kwartaalbetaling.

Als het gaat om verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid liegen de cijfers er niet om. Volgens het CBS heeft 4 op de 10 ZZP-ers geen enkele voorziening om op terug te vallen wanneer ze arbeidsongeschikt raken. In de leeftijd van 25-45 jaar is zo rond de 21% (!!!) van de mensen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een riskante situatie, als je het mij vraagt. Om van de hoogte van de verzekering nog maar te zwijgen. Tijd om eens wat dieper in deze materie te duiken.

Je hebt die verzekering gewoon nodig

Let’s face it: als ondernemer loop je bepaalde risico’s. Voor de meeste ondernemers is arbeidsongeschiktheid een kostenpost die niet kan worden opgevangen met spaargeld, beleggingen of andere investeringen. Wat mij betreft dus een no-brainer of je zo’n verzekering wel of niet nodig hebt, ondanks de vaak hoge kosten (die overigens wel fiscaal aftrekbaar zijn).

Het is denk ik nodig voor ZZP-ers en kleine ondernemers die hun arbeidsongeschiktheid (nog) niet hebben geregeld om dit soort risico’s onder ogen te zien en van daar uit een beslissing te maken. En: om het jezelf waard te vinden om genoeg te verdienen en waardevol te zijn voor anderen zodat je die premie ‘gewoon’ kunt betalen. Ondernemen is uiteindelijk het oplossen van problemen van anderen en hiervoor worden betaald. Een proces van waarde leveren vanuit waar je zelf goed in bent en waar je waarde voor anderen kunt toevoegen.

Anders denken over arbeidsongeschiktheid?

Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is een kostenpost voor jezelf en je bedrijf. Dat is nu eenmaal zo. Het is een kostenpost die natuurlijk nooit uit komt, hoe je het ook wendt of keert. Voor sommigen is het zelfs kiezen tussen eten op tafel of jezelf verzekeren. Zeker geen makkelijke keuze.

Toch geef ik in deze blog graag een andere manier van denken over arbeidsongeschiktheid en het opvangen van financiële tegenvallers. Eerst nog even een aantal feiten op een rij:

  1. AOV’s worden meestal duurder naarmate je ouder wordt (en je ziet zo waarom dat niet zo slecht is).
  2. Je kunt zelf je eigen vangnet creëren!
  3. Er zijn alternatieven voor dure maatschappijen (Broodfonds o.a.).

Ok, wat als we ‘het verzekeren’ nu eens wat breder trekken? Als we óók pensioen meenemen? Als we ook meenemen dat we, naarmate we ouder worden, een rijker financieel leven willen, niet armer? Dan is één ding heel belangrijk: een financieel leven uitsluitend gebaseerd op je inkomen uit werk is gevaarlijk. Het creëert een afhankelijkheid. Of je nu ondernemer bent of niet.

Beter is het om meerdere inkomstenstromen te hebben die je naast je ‘werkinkomen’ opbouwt. Op die manier zal je passief inkomen klein zijn op het moment dat je begint met je bedrijf en je werkzame leven. Laten we stellen 0%. Dit betekent dat je je hier, aan het begin van je werkzame leven, dus voor 100% wilt verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Niet getreurd: de verzekeringen zijn meestal echt nog wel goed betaalbaar als je in de 20 of 30 jaar oud bent. Zoals ik hierboven al schreef, ze worden steeds duurder naarmate de leeftijd van de verzekerde oploopt.

Een voorbeeld

Stel, je hebt nu 2.000 Euro aan netto maandlasten om van te leven en je hebt geen passief inkomen. Verzeker jezelf dan voor de volle 100% voor die vaste lasten. Stel je voor dat je na 10 jaar in je werkzame leven 500 Euro per maand aan passief inkomen hebt weten op te bouwen. Stel dan je AOV naar beneden bij. Nu wordt immers 25% van je benodigde maandelijkse kosten in het geval van een noodsituatie gedekt door je investeringen. Zo verhoog je je passieve inkomen aan de ene kant, en verlaag je je kosten voor AOV naarmate je ouder wordt tot het moment dat je die verdomd dure verzekeringen helemaal niet meer nodig hebt.

 

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om dit te doen. Voor veel mensen IS het effectief ook onmogelijk. Niet omdat het technisch gezien onmogelijk is, maar vooral omdat ze niet altijd de mogelijkheden zien die er voor iedereen natuurlijk wel zijn. Passief inkomen kent vele soorten en maten. Het is niet alleen het verhuren van een vastgoed object. Het heeft tientallen verschijningsvormen. Een quick search op het internet op ‘passief inkomen’ geeft mij bijna 300.000 hits. Alleen al in het Nederlands… In het Engels geeft het 108 miljoen (!!!) hits.

Ok, passief inkomen dus?

Passief inkomen: je creëert het 1x en het blijft voor je werken. Super toch?! Tof als je daar bent, ook spiritueel natuurlijk. Het internet staat er dus vol van en dat is goed. Tot op zekere hoogte. Geloof namelijk nooit de get rich quick verhalen. Passief inkomen komt niet van het ene op het andere moment. Het is gewoon keihard werken en WAARDE leveren aan je klanten om eerst je business van de grond te krijgen. Zuinig te leven en dat wat je niet direct nodig hebt te investeren.

Er zijn geen ‘short cuts’. Passief inkomen wordt vaak veel te makkelijk gemaakt. Dat is het gewoon niet. Het mag een eerlijk verhaal zijn: voor de mensen die ervoor durven te gaan en er tijd en energie in willen steken is het mogelijk. Je zult hulp krijgen op jouw weg. Hulp die je nooit hebt kunnen voorzien voordat je eraan begon. Passief inkomen is schitterend, als eindresultaat. Het proces ernaartoe heeft écht gewoon ups en downs.

Terug naar die verzekering tegen arbeidsongeschiktheid…

Rust in je hoofd. Het gevoel van zekerheid. Dat is ook iets om mee te nemen in je beslissing hoe je je arbeidsongeschiktheid regelt. Rust in je hoofd en je financiën geregeld hebben is natuurlijk niet iets dat je direct kunt testen op je bankrekening. Toch voel en denk ik dat het gewoon lekker is om jezelf die rust in je hoofd te gunnen. Om ervoor te durven staan en je financiën als ‘een vinkje’ af te kunnen checken dat je het hebt geregeld. Voor het geval dat…

Rijkdom is iets dat we zeker niet alleen geldelijk moeten benaderen. Daarvoor is een vervuld leven vele malen groter dan geld alleen. Wij noemen het rijkdom op alle vlakken: emotioneel/persoonlijk, zakelijk EN financieel. Het is allemaal met elkaar verbonden. Een rijk leven vanuit jouw eigen unieke innerlijke kracht. Dát is voor ons de basis van een rijk leven. Vanuit daar ontstaat een business flow. Als bijproduct van succes ga je vanuit daar vanzelf financiële overvloed behalen. Als je de lange termijn connectie met je klanten centraal durft te stellen tenminste. Hoe dan ook: een goedlopende zaak geeft vele mogelijkheden om vooruit te komen in je leven. Je zielenmissie te leven en je financiën gewoon lekker te regelen voor jezelf. Niemand is op deze wereld gekomen om vanuit financiële tekorten door het leven te gaan. Mijn overtuiging.

Wil je meer weten over het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Beluister dan zeker eens onze podcast.

Wellicht houd je meer van lezen? Het blog-segment vind je hier.

Wil je eens persoonlijk met ons kennismaken?

Dan nodig ik je van harte uit voor onze nieuwe training Business & Meaning. Een weekend vol rijkdom en betekenis.

Met liefde,
Bas

P.S.: Just love to help you

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!