Bas van Vugt in Spiegelbeeld – juni 2016

admin

admin

Rijkdom op alle vlakken
Is dat mogelijk?

rijkdom (002)We zitten samen gezellig in een koffiebar in het centrum van Utrecht. Zij, die een nieuwe stap in haar leven wil maken, ik de luisterende coach die door haar is gevraagd om haar verder te helpen. Zij, eind twintig en al vele dingen bereikt. Ze vuurt de ene na de andere vraag op mij af. Over zingeving, geld verdienen, zekerheden in het leven en wat ze nu precies kan doen om zich gelukkiger te voelen. Want dat is wat ontbreekt, geluk op alle vlakken in het leven. Een welhaast voldaan gevoel dat ze niet krijgt als ze zich alleen maar blijft richten op werkgerelateerde successen. Een goede baan waarop de focus ligt en waar veel van haar energie in gaat zitten. Waar ze naar toe wil, is het gevoel dat ze er toe doet, dat haar leven belangrijk is en dat ze een verschil kan maken voor zichzelf EN voor anderen.

Zijn, doen en hebben

We hebben het over het leiden van een rijk leven en wat dat dan precies voor haar is. We hebben het over mindset en dat alles begint met een ondersteunende gedachte, vóórdat het zich kan manifesteren. Ze geeft aan dat het voor haar moeilijk is om rijkdom op alle vlakken te integreren, om rijkdom te ervaren in haar mindset. Rijkdom is immers zoveel meer dan geld alleen.

Om te snappen hoe het proces van rijkdom en het ervaren hiervan precies in zijn werk gaat, leg ik haar het “zijn doen hebben”- proces uit. Ik vertel haar dat als je iets wilt creëren (dus “hebben”) in het leven, het belangrijk is dat je iets doet dat tot resultaat leidt, maar veel belangrijker nog is dat je het bént.
De natuur is wat dat betreft een fantastisch voorbeeld van dit scheppende proces. Eerst is alles er (het zaadje dat wacht om te ontkiemen, de grond die er ligt om bewerkt te worden). Deze ‘zijns’- fase gaat over potentieel, over alle mogelijkheden die alles en iedereen in zich heeft. In de ‘doen’- fase is het belangrijk om het zaadje te planten, de juiste plek uit te kiezen die bij de te groeien plant past, eventueel wat compost en een bepaalde hoeveelheid water. Wat dat betreft is de natuur een schitterend voorbeeld voor ons als mens. Soms lijkt het alsof succes ineens naar boven komt drijven. Net zoals in de natuur er ineens een schitterende bloem is.
Het “zijn doen hebben”- proces komt in alles en iedereen voor. Zo ook in het creëren van rijkdom op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld het creëren van een bloeiend bedrijf. Als ondernemer is het belangrijk om eerst succesvol te ZIJN in je mindset. Vervolgens pas je de juiste strategieën toe en ontstaat nagenoeg vanzelf het resultaat middels het succesbedrijf dat je wilt.

Rijkdom omvat een aantal verschillende pilaren waarover ik met haar in gesprek ga:

rijkdom (001)Emotionele rijkdom

Dit is wat mij betreft de basis van rijkdom. Echte rijkdom zit in jezelf en heeft heel weinig met euro’s te maken. Emotionele rijkdom zou je kunnen zien als een huis. Jouw emotionele huis. Om echt gelukkig te zijn is het belangrijk om dit emotionele huis voortdurend te bewonen en om blokkades op te ruimen. Vanuit daar ontstaan vervolgens nieuwe spirituele groeimomenten waardoor er elke keer meer diepgang en dankbaarheid in het leven komt. Wat dat betreft hoeft spiritualiteit helemaal niet moeilijk te zijn als je het kunt zien als het aanpakken van allerlei uitdagingen en groeimomenten die zich in jouw leven voordoen. De vergelijking met de natuur is juist daarom zo enorm mooi: Alles is bij iedereen aanwezig, alleen heeft de een een rijker emotioneel huis dan de ander waardoor het leven heel anders ervaren wordt. Juist omdat je op die manier telkens verder groeit, zal dit zich vervolgens vertalen in meer succes in andere dingen die belangrijk voor je zijn.

Veel mensen raken uitgeput of opgebrand door de sleur van de dag en van alle dingen die gedaan “moeten” worden. Ook is het doen van weinig vervullend werk een grote afknapper op emotioneel gebied. Om jezelf emotioneel rijk te voelen staat het tot bloei komen van je talenten centraal. In iedereen zit een enorme creatieve motor verborgen. Het enige is deze motor starten. Zon- der grenzen maar juist grenzeloos.

Zakelijk rijk

Doe je wat je het liefste doet? Stap je elke dag weer met een positieve nieuwsgierigheid uit je bed? Pak je de dag aan of laat je hem aan je voorbij gaan?

Zakelijke rijkdom gaat over het vertalen van je talenten naar een verdienmodel. Van talent naar euro’s. Ik zie mensen die alleen met dit element hun hele leven lang worstelen. Ze doen “iets” omdat er euro’s op de plank moeten komen, niet omdat ze het leuk vinden. Gun jezelf de mogelijkheid om te onderzoeken wat het is dat je precies op zakelijk gebied wilt doen. Sta jezelf toe om te ontdekken hoe jouw talenten voor jou kunnen werken en hoe je er anderen mee kunt helpen. Juist een vervulling op zakelijk gebied brengt weer een enorme verdieping tot stand in hoe je emotionele rijkdom ervaart…

Om je zakelijk rijk te voelen is het een must om tegelijkertijd te werken aan je emotionele rijkdom. Veel hooggevoelige mensen zijn dusdanig geblokkeerd in hun emotionele rijkdom dat ze nooit zakelijke rijkdom kunnen ervaren. Juist hierom is het concept van business coaching zo beperkt, omdat het zich grotendeels richt op het inzetten van bepaalde technieken en tricks zonder aan de emotionele rijkdom van de ondernemer te werken.

Financiële rijkdom

90% van de mensen is financieel gezien aan het overleven. Ze geven elke maand ongeveer hetzelfde uit als dat ze verdienen en komen hierdoor financieel gezien niet veel verder. Dit leidt tot onnodige stress en zorgt voor gebrek aan emotionele en zakelijke rijkdom. Als je voortdurend onder financiële stress staat, is het immers een enorme uitdaging om je hier niet door te laten beïnvloeden op andere vlakken.

En dat terwijl het verbeteren van je financiële rijkdom het meest tastbare is om aan te werken. Het is het meest concrete meetpunt voor hoe je ervoor staat. Ik heb gemerkt dat bij mensen die financiële stress ervaren dit vaak ten koste gaat van hun emotionele en zakelijke rijkdom (en als het te lang duurt, gaat de gezondheid er natuurlijk ook onder leiden).

Het bereiken van financiële rijkdom is voor veel mensen lastig. Toch zijn er enorme winsten te behalen. Een eerste stap in het proces zou kunnen zijn dat je gaat leven vanuit de wetenschap ‘dat er altijd genoeg is’. Een stap verder in het proces van financiële rijkdom is dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Dit betekent dat je andere (passieve) inkomensstromen hebt die ervoor zorgen dat je vaste lasten gedekt worden. Of je nu werkt of niet.

Rijkdom op alle drie de vlakken brengt dus grote voordelen met zich mee. Mocht je geïnteresseerd zijn om een volgende stap te zetten dan helpen we jou daar natuurlijk graag bij. In het GRATIS Succes in Balans weekend gaan we 2 dagen aan de slag om jouw rijkdom op deze 3 gebieden blijvend te veranderen. Dit weekend geven we vanuit ons trainingscentrum in Made (bij Breda).

Kijk voor meer informatie op:

https://hooggevoeligondernemen.nl/weekend-workshop , stuur een mail naar info@hooggevoeligondernemen.nl of bel (0031) 016 268 0423. Dit weekend is geschikt voor hooggevoelige ondernemers of hooggevoelige mensen die erover nadenken om te gaan ondernemen.

Bewaren

Bewaren

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!