Help! Ik wil een bedrijf starten, maar ik ben hoogsensitief

Het opstarten van een bedrijf is zo gedaan Maar hoe combineer je dat met hoogsensitief zijn.
Hoogsensitief
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Hoogsensitief, en ik wel een bedrijf starten…. Help! 

Het opstarten van een business. Er wordt vaak gemakkelijk over gedaan. Een bedrijf heb je immers zo. Je hoeft je alleen bij de Kamer Van Koophandel in te schrijven en…. Feit is dat veel bedrijven het eerste jaar niet overleven, laat staan dat ze 10 jaar oud worden. In deze blog geef ik je graag mijn kijk op het starten van een bedrijf. De do’s en don’ts maar vooral ook hoe je dat combineert met hoogsensitief zijn.

Wat is er precies anders?

Hoogsensitief zijn is natuurlijk een grote kracht, al ervaren veel mensen het eerder als een last. Hoogsensitief zijn heeft natuurlijk ook negatieve kanten en uitdagingen. Zeker omtrent prikkelverwerking. Het gevoelig zijn voor prikkels kan een hele uitdaging zijn, weet ik uit ervaring. Prikkels komen harder binnen. Het lijkt soms alsof een filter ontbreekt terwijl dat, zeker in de zakenwereld, bijzonder handig kan zijn…

Daarnaast kan het zijn dat je energie van anderen makkelijk overneemt, het uitdagend vindt om in het dagelijks leven te functioneren. Of misschien wil je gewoon wel van je hoogsensitiviteit je kracht maken in 2018 ;-).

Je denkt dieper na over wat mensen tegen je zeggen, je kunt dingen sneller persoonlijk nemen. Dit dieper nadenken is een schitterende parel van de karaktereigenschap hoogsensitief zijn.

Dieper informatie verwerken, een groot voordeel!

Een onderdeel van de karaktereigenschap hooggevoeligheid is het dieper verwerken van informatie.

Het grote voordeel van die informatie dieper verwerken, is dat je anders kijkt naar veel zaken. Zorg ervoor dat je dit voordeel hoe dan ook gebruikt voor jezelf en je bedrijf om nog meer impact te creëren (in tegenstelling tot je erdoor te laten overspoelen). Want, in uitdagingen, problemen die anderen voor lief nemen, schuilt een enorme kracht voor jou als hooggevoelige ondernemer. Zeker als je bedenkt dat niet alle andere mensen over veel dingen diep nadenken of die capaciteit hebben. Dieper nadenken is niet, zoals het woord zegt, denken. Het is voor mij een combinatie van reflectie, denken en invoelen over bepaalde thema’s. Vanuit hier laat je het dan vervolgens weer los en komt er ‘ineens’ een antwoord dat je een laag dieper brengt in je zijn. Juist omdat niet iedereen dieper nadenkt en invoelt, kun je dit tot een belangrijke kern maken van je bedrijfsstrategie. Zeker als startende ondernemer kan dit je een groot strategisch voordeel opleveren. Door dieper over uitdagingen na te denken, kun je immers juist waarde creëren voor anderen. Zeker als je diep nadenkt over zaken die je meemaakt en vervolgens die ervaring weer doorgeeft aan anderen. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik alle fouten maak zodat anderen ze niet meer hoeven te maken. Wel zo handig ;-).

Dienend bedrijf

Een goed fundament is absoluut essentieel als het over ondernemerschap gaat. Het is relatief makkelijk om een volle praktijk, business of wat dan ook te creëren. Zeker als je mensen om je heen hebt die slim gebruik kunnen maken van het internet. De uitdaging zit er echter in om een dusdanige business te bouwen die dienend is aan jouw leven. Een dienend bedrijf noemen we dat in onze aanpak. Door vanaf het fundament te bouwen, kun jij je impact vergroten zonder extra hard te werken en zonder overprikkeld te worden door alles wat het ondernemen met zich meebrengt. Belangrijkste aan een dienend bedrijf is dat je er van te voren over nadenkt voordat je gaat starten met het ondernemen.

Een dienend bedrijf kun je alleen creëren door de juiste dingen op het juiste moment te doen. Zo hebben Mirna en ik voor Top Ondernemer een 10 stappenplan ontwikkeld waarin je vanaf de basis je business op kunt bouwen. Dit is essentieel om zo effectief mogelijk te werk te gaan en zo snel als mogelijk je business op te bouwen.

De structuur van je onderneming is essentieel

Ik vertel onze 2 oudste kinderen al jaren het verhaal van Ed en Bill. Er was eens een oud dorpje dat zonder water zat. Ed en Bill werden beiden uitgenodigd om naar dit waterprobleem te kijken en met een oplossing op maat te komen. Ed zag het probleem en ook de kansen die dit met zich meebracht DIRECT. Hij begon met emmers op en neer te rennen naar het dichtstbijzijnde meer. Die emmers vulde hij zo ver mogelijk en goot ze vervolgens leeg in het bassin dat op het marktplein stond. Hij bleef rennen en de inwoners waren heel erg tevreden over hem. Ze hadden immers water. Doordat ze water hadden, gingen ze meer verbruiken. Om in de vraag te kunnen voorzien, ging Ed ook in het weekend doorwerken. Dit leidde tot nog meer vraag naar water. Ed kon het zelf niet meer aan en merkte dat zijn gezondheid achteruit ging. Hij was dan wel succesvol, maar hij zag zijn gezin bijna nooit meer. Ondertussen wilden de inwoners van het dorpje ook water gebruiken in de avond. Ed besloot zijn neven in te huren om aan deze vraag te kunnen voldoen. In tegenstelling tot Ed, werd van Bill een aantal maanden niks meer vernomen. Tot hij op een dag terugkwam met een groep werklieden en een pijpleiding aanlegde naar het dorp. Hij kocht een pomp en zette de pijpleiding open. Ed verloor zijn werk omdat hij niet zo efficiënt kon werken als het systeem dat Bill had opgezet.

Het moreel van dit verhaal? We zijn als mens geconditioneerd om z.s.m. aan de slag te gaan, om druk te zijn. De vraag die jij jezelf kunt stellen, is of je een Ed of een Bill wilt zijn. Dit is écht een hele belangrijke vraag. Een overwerkte, overspannen Ed zijn is niet zo moeilijk, de échte uitdaging zit hem erin om een écht bedrijf op te bouwen waarin structureren een belangrijke rol speelt. Juist ook omdat we, door te structureren, tijd overhouden voor die dingen die écht belangrijk zijn.

Een bedrijf opbouwen doe je wat mij betreft dus vooral door een goede fundering te bouwen waarop je jaren verder kunt bouwen. Op deze manier onderneem je vanuit jouw visie en vooral vanuit de tijd die je erin wilt steken. Ondernemen op jouw voorwaarden :-). Zeker in deze tijd van het internet en allerlei software systemen, die enorm goed voor je kunnen werken, is het makkelijker dan ooit om, stap voor stap, te ondernemen en van je hoogsensitiviteit je kracht te maken.

Bedankt voor het lezen van deze blog: “Help! Ik wil een bedrijf starten, maar ik ben hoogsensitief”

Wil jij meer weten over het opstarten van jouw dienende bedrijf? In het Succes in Balans Weekend helpen we je hier graag mee op weg.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt
Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!