Beleggen in vastgoed kan aardig lonen. Hier moet je op letten.

Beleggen in vastgoed
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Ondernemers hebben, in tegenstelling tot medewerkers, geen verplichte pensioenopbouw. Zelf ben ik hier wel blij mee. Een verplicht pensioenplan waarbij je je Euro’s in een systeem stort waarin veel fees gevraagd worden over jouw geld? Of waarin je geld door anderen wordt belegd in allerlei niet zulke duurzame alternatieven? Daar zit ik persoonlijk niet op te wachten. Beleggen in vastgoed is wat mij betreft een betere optie.

Ben jij als ondernemer ook op zoek naar manieren om jouw pensioen op te bouwen? Dan kan beleggen in vastgoed een alternatief voor je zijn. Zeker omdat je dit meer in de hand hebt dan bijvoorbeeld beleggingen op de beurs. Meer in de hand hebben, betekent ook dat vastgoed niet helemaal passief inkomen is. Er zijn altijd wel dingetjes die geregeld moeten worden en daar moet je wel tijd voor hebben en ook zin in hebben.

Passie(f) Inkomen

Passief inkomen is de laatste jaren in zwang geraakt en is in allerlei contreien steeds meer gepropageerd. Dit betekent dat er allerlei snelle manieren van geld verdienen rondom dit thema hangen. Zelf willen wij ons hier niet mee bezighouden en nemen we hier afstand van. We kunnen alleen vertellen waar we zelf mee bezig zijn.

Sinds een tijdje investeren we in vastgoed als onze dominante manier voor het opbouwen van ons pensioen. In deze blog deel ik een aantal inzichten van die tijd met je en help ik je om je eerste stap te zetten.

Kleine disclaimer vooraf

Vastgoed valt onder de noemer passief inkomen. De vraag is of jij affiniteit hebt met vastgoed. Passief inkomen wordt namelijk pas passief op het moment dat je passie hebt voor wat je aan het doen bent. Het vergt namelijk een stukje verzorging en dat is in vele gevallen een uitdaging. Heb je geen passie met vastgoed? Bekijk dan eens de mogelijkheden met indexbeleggen. Indexbeleggen geeft een nagenoeg passief inkomen en is dan wellicht beter voor jou geschikt om je pensioen op te bouwen. Heb je wel interesse om te beleggen in vastgoed en zie je het wel zitten om je hierin te verdiepen? Dan is dit artikel voor jou.

Het leuke van vastgoed is dat je zoveel kunt doen als je zelf wilt. Opknappen, verduurzamen, nestkasten ophangen, warmtepompen installeren, zonnepanelen plaatsen, tegels eruit, groen erin. Er is zoveel te doen in die vastgoed sector om die verduurzaming te verdiepen en te versnellen. Bovendien voelt het goed om daarin van binnenuit een verandering mee te kunnen maken. Hoe zouden de steden eruit zien met meer intuïtief opererende ondernemers die beleggen in vastgoed? Die niet alleen de winst in Euro’s zien, maar die ook de mens, de stad en de biodiversiteit een handje willen helpen? Dan zijn er geen regels meer nodig. Dan gebeurt het gewoon van onderuit naar boven. Hoe gaaf is dat!

Do’s bij het beleggen in vastgoed

Wanneer je wilt gaan beleggen in vastgoed dan zijn er een aantal stappen die je zeker niet wilt overslaan. Voordat je één Euro investeert, denk eerst aan de volgende drie zaken:

1. Investeer in je kennis

Investeren in vastgoed is niet iets dat we leren op school. Met een beetje geluk groei je als kind op in een familie waar dit – binnen de familie dan – wél aan je is geleerd. Als dat niet het geval is, dan is het handig om je financiële kennis te vergroten of een mentor te nemen die al in vastgoed actief is. Of allebei.

Net voor de Corona maatregelen nam ik deel aan een makelaarsopleiding. Tijdens één van onze trainingen liet ik de boeken zien die als lesmateriaal gebruikt werden. De reactie van de meeste studenten in onze training: ”Moeten we die allemaal kennen?” Nou, dat niet per sé, al is het wel handig om te weten wat een huurcontract is en hoe het is opgesteld. En of er sprake is van bijvoorbeeld een enkelsteens muur of een andere variant.

Verdiep je jezelf in vastgoed? Denk dan ook aan het juridische aspect. Zelf volgde ik hiervoor een cursus privaat en publiek recht. Nu ik middenin een verbouwingsproject zit, zie ik hoe handig het is om hier kennis van te hebben.

Naast het juridische deel is het goed om kennis van financieringen te hebben. Daarover verderop in dit artikel nog wat meer. Uiteraard mag het onderwerp bouwkunde ook niet ontbreken.

De clue van dit verhaal? Als je iets wilt oogsten in vastgoed,  dan moet je ervoor zorgen dat je zaait in je kennis. Investeer hierin en zoek mensen op die hier al mee bezig zijn.

2. Ga de markt op en analyseer

Kijk wat er te koop staat. Bereken wat de eventuele huurprijs van een object zou kunnen zijn. Weet hoeveel je waard bent. Zowel in spaargeld als in leencapaciteit. Dat laatste is een interessante. Zeker omdat veel mensen niet weten dat er voor hen al mogelijkheden zijn om met vastgoed aan de slag te gaan. Ze denken vaak dat ze die 200.000 euro ineens vanuit hun spaargeld op tafel moeten leggen en dat dit dé manier is om aan vastgoed te verdienen.

De markt op gaan betekent wellicht ook dat je met anderen praat die al in het vastgoed actief zijn. Dat je daar je vraag neerlegt en dat je aangeeft dat je interesse hebt om met vastgoed aan de slag te gaan. Als je serieus bent, zul je écht verrast zijn over hoeveel mensen je verder willen helpen op jouw weg. Dat is althans mijn ervaring.

Om verder te komen op de vastgoedmarkt is het goed om te kijken naar het begrip YIELD. YIELD geeft je een indicatie van wat er mogelijkerwijs aan opbrengsten zouden kunnen zijn. Als je de YIELD, dus de opbrengst van een object wilt berekenen, deel je het ontvangen rendement door de initiële investering. Dit geeft je zoals gezegd een indicatie van het te ontvangen rendement, omdat hier natuurlijk nog kosten vanaf moeten.

3. Breng je financiële situatie goed in kaart

Zoals gezegd gaat het bij vastgoed vaak over een mix van eigen vermogen en van vreemd vermogen. Eigen vermogen is dan vaak de reserve die iemand heeft opgebouwd. Vreemd vermogen is de mogelijkheid om met het geld van anderen te werken. Hier hoef je niet per sé bang voor te zijn. Je moet vooral weten waarmee je bezig bent. Vreemd vermogen voor of tegen jou werken. Zorg dat je weet waar je mee bezig bent.

De hoeveelheid eigen middelen die direct ter beschikking staan, zijn vaak wel bekend. Minder bekend is dat er vaak ook gewerkt kan worden met overwaarde op bijvoorbeeld het eigen woonhuis. Indien de omstandigheden kloppen, kan het zijn dat je kwalificeert voor een tweede hypotheek op je woning. Die stelt je dan in staat om bijvoorbeeld een gedeelte of het gehele bedrag van je investeringswoning te financieren. Dit tegen een relatief lage rente.

Het vergt de nodige tijd om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Wat je verdient, speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. Zeker omdat je op die manier de mogelijkheid open hebt om eventueel die tweede financiering te krijgen. Een financiële situatie kan echter complexer zijn dan dat je zelf in de gaten hebt. Zeker als ondernemer zijn er vaak wat haken en ogen die goed in het vizier gehouden moeten worden.

Don’ts bij het beleggen in vastgoed

Net als dat er dingen zijn die je zeker wel moet doen als je gaat beleggen in vastgoed, zo zijn er ook een aantal zaken die je zeker niet wilt doen. Een paar dingen die je wilt vermijden om jouw succes in de vastgoedmarkt te vergroten:

1. Erin gaan voor de korte termijn

Soms hoor je verhalen van beleggers die er echt in gaan voor de korte termijn. Ze kopen, verbouwen en verkopen weer. Dit is niet wat ik bedoel met het opbouwen van een passief inkomen vanuit vastgoed. Ik denk dat dit voor de meeste kleine ondernemers ook niet geschikt is als strategie. Buy and hold is dat vaak wel, mits het past binnen het persoonlijke plaatje. Zelf zitten wij ook in het vastgoed voor de lange termijn.

2. Te hoge verplichtingen aangaan

Nu, in deze markt, lijken de bomen van het vastgoed tot in de hemel te groeien. Hoe anders was dit toen Mirna en ik begonnen. Net na een financiële crisis. Makelaars konden de huizen aan de straatstenen niet kwijt. Van overbieden om een huis überhaupt te kunnen kopen, had volgens mij nog niemand gehoord. Het is prima om met geleend geld te werken, mits het je rendement verhoogt.

Waar je wel écht voor wilt oppassen, is dat je je schuld niet te hoog wilt laten worden. Hiervoor zijn allerlei ratio’s in het leven geroepen. Vaak gaan die over de ratio tussen bezit en schuld. Wat voor jou de ratio is, kun je zelf bepalen. Wat ik je wel wil zeggen, is dat het gevaarlijk is om teveel schulden aan te gaan. Dan hoeft er maar een klein beetje wat mis te gaan en je moet verkopen – en de schulden aflossen. Je ziet al snel dat een relatief kleine correctie in de prijzen al grote gevolgen voor jou als belegger zouden kunnen hebben.

3. Erin gaan als een kip zonder kop

Of anders gezegd: kopen en starten zonder dat je weet waar je mee bezig bent. Zoals gezegd kun je met financiële intelligentie en educatie op dit vlak veel leed voorkomen. In het vastgoed moet je weten wat je aan het doen bent. Anders neem je ongeoorloofde risico’s voor jezelf en je geliefden. Dat is niet de bedoeling.

Om je hiermee te helpen, hanteer ik zelf de 100-10-4-1 regel. 100 panden bekijken (op het internet kan dit heel gemakkelijk tegenwoordig). De 10 die het beste uit de online selectie komen, ga je bezichtigen. Van die 10 kun je er op 4 bieden (let op: doe dit niet tegelijkertijd, anders kun je zomaar vastzitten aan meerdere contracten tegelijk). Eéntje overhouden. Van 4 naar 1 betekent effectief dat je bieding in 25% van de gevallen geaccepteerd wordt. Zit je hoger dan 25%? Grote kans dat je dan geld laat liggen, omdat je te hoog zit met je biedingen.

Belangrijk punt van aandacht

Tot zover over vastgoed. Het is een hele mooie manier om pensioen mee op te bouwen, maar doe het rustig en weloverwogen. Mensen overschatten wat ze kunnen doen in een jaar en onderschatten wat ze kunnen doen in 10 jaar. Bij vastgoed is dit meere dan op welk ander vlak dan ook van toepassing. Doe vandaag wat je kunt, maar verlies je niet in de wereld van het passief inkomen. Er zijn teveel mensen die online laten zien hoe rijk ze wel niet zijn… tegen de achtergrond van het huis van iemand anders…

Succes in Balans Dagtraining

Mocht je behoefte hebben aan een volgende stap, dan kijken wij er naar uit om samen met jou te werken in een kleinschalige setting tijdens onze dagtraining Succes in Balans.

In deze training helpen we jou om een volgende stap te maken met de creatie van een rijk leven op alle vlakken. Op persoonlijk gebied helpen we jou om jouw missie meer in de wereld te zetten. Zakelijk betekent het dat je geld gaat verdienen met jouw passie. Of anders gezegd: betekenisvol en winstgevend ondernemen. Financieel hebben we het over de Euro’s die je voor je kunt laten werken om een overvloedig leven op te bouwen. Je betaalt slechts 49 Euro ex BTW voor lunch en cursusmateriaal.

>>> Hier ga je direct naar Succes in Balans <<<

Wie weet, tot binnenkort!

Liefs,
Bas & Mirna

Team De Hooggevoelige Ondernemer

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!