Durf jij van jezelf te zeggen dat je een echte ondernemer bent? Zo ja, waar baseer je dat dan op? Dit zijn vragen die ik met grote regelmaat van startende ondernemers krijg. En ja, ik durf voluit van mezelf te zeggen, dat ik een echte ondernemer ben. Het ondernemerschap is mij met de paplepel ingegoten. Ik had een zeer ondernemende opa, die mij als kind al alle facetten van het ondernemerschap liet zien. Van het handelen en wandelen tot het finaal onderuit gaan en alles verliezen, mede door de verleiding van drank en geld.
Maar hoe weet je nu of je een echte ondernemer bent?
Aan de ene kant hebben we daarvoor de harde criteria. Het is de checklist van de belastingdienst, die afrekent op harde cijfers. Aan de andere kant hebben we de zachte criteria. Dat gaat meer over jouw eigen geloof en vertrouwen in de missie die jij in de wereld te zetten hebt.
Veel intuïtieve ondernemers hebben vaak moeite met de harde criteria. Hier komt het zakelijk zakendoen om de hoek kijken. Heb je een hobby of heb je een bedrijf? Levert het geld op of kost het geld? Ook als intuïtieve ondernemer mag je meer zakelijk zakendoen, zodat je ook echt een bedrijf op de kaart zet.
Wat zijn de spelregels voor echte ondernemers?
Om een onderneming te kunnen starten, heeft de belastingdienst een aantal harde criteria opgesteld. Het is belangrijk om hier kennis van te hebben en er ook naar te handelen. Hieronder bespreek ik kort de criteria die de belastingdienst hanteert.
Winst
Het eerste punt voor de belastingdienst is WINST. Als je winst creëert, dan heb je voor de belastingdienst de eerste belangrijke stap gemaakt naar de beoordeling van het ondernemerschap. Niet voor niets is mijn uitgangspunt bij starters daarom ook de winst. Voor welke winst wil jij gaan?
Klanten
De tweede stap gaat over je klanten. Wie zijn jouw klanten? Heb je meerdere klanten? Hoeveel klanten heb je dan? De belastingdienst verwacht dat je minimaal drie verschillende klanten hebt.
Omzet en debiteuren
De volgende stap gaat over de omzet. Hoe zit het met de omzetverdeling? Haal je 70% van je omzet bij één klant? Of heb je een gelijkmatige verdeling van de omzet over meerdere klanten? De belastingdienst kijkt hier naar om te beoordelen of er geen sprake is van een (verkapt) dienstverband.
Nog een criterium waarnaar wordt gekeken, is het debiteurenrisico. Is die volledig voor jou of wordt een gedeelte van het risico door een ander gedragen? Als echte ondernemer ben je volledig zelf verantwoordelijk voor het debiteurenrisico.
Uren
Dan is er nog het urencriterium. Hoeveel uur ben je werkzaam in jouw onderneming? Het urencriterium dat de belastingdienst hanteert voor het ondernemerschap is dat je per jaar minimaal 1.225 uur werkzaam bent in je onderneming en dat je dit ook daadwerkelijk kunt aantonen.
Wat gebeurt er als je ziek bent en niet kunt werken? Ben jij dan 100% verantwoordelijk? Heb je dan nog wel inkomsten of ligt het dan helemaal stil? Als werknemer krijg je doorbetaald, maar als ondernemer niet. Daarom is het belangrijk om een verzekering te hebben die het verlies aan inkomsten door ziekte dekt – of een plan B natuurlijk, dat je opneemt in je persoonlijke winstplan.
Waar de belastingdienst ook naar kijkt, is of je je eigen tijd kunt indelen. Kun je bijvoorbeeld als je ziek bent, iemand anders voor jou in de plaats sturen? Kun je werken op jouw voorwaarden? Bepaal jij zelf je prijzen? Bepaal je zelf het gebruik van materialen? Dit zijn allemaal criteria die ook meewegen in de beoordeling van de belastingdienst over jouw ondernemerschap.
Continuïteit
Hoe zorg je voor de continuïteit van je onderneming? Werf je actief klanten? Hoeveel geld besteed je aan de werving? Heb je een wervingsplan?
Op basis van alle bovengenoemde punten bepaalt de belastingdienst of je wel of geen echte ondernemer bent. In je winstplan neem je deze punten dan ook allemaal op.
Voldoe jij aan de harde criteria?
Of is er juist nog wel wat werk aan de winkel? Naast dat je het leuk vindt om mensen te helpen en je missie in het wereld te zetten, is het voor jouw winstplan op alle vlakken nodig om zakelijk zaken te doen en aan de harde criteria te voldoen. Een winstplan is als het ware een blauwdruk om jouw ondernemerschap te laten groeien. Uiteindelijk willen we allemaal gaan voor winst, al is de winst alleen maar om meer mensen te helpen naar een volgende stap. Winst is er namelijk niet alleen in geld, zoals de belastingdienst het stelt, maar winst is er ook op zakelijk en persoonlijk vlak.
Winst op zakelijk en persoonlijk vlak
Als ondernemers lossen we problemen op. Het is belangrijk om te bepalen welke problemen jij oplost en of je hier blij en gelukkig van wordt in jouw leven. Voel je dat je jouw missie vanuit jouw ondernemerschap echt in de wereld kunt zetten? Sta jij elke dag op met een energiek en blij gevoel, omdat je jouw missie weer verder in de wereld gaat zetten? Dat is ook winst.
Dat gezegd hebbende: je ochtendroutines zijn erg belangrijk voor de rest van de dag en voor jouw energie voor de rest van de dag. Je kunt wel stellen, dat het ook de basis is voor het ondernemerschap. Wil je meer weten over ochtendroutines? Je kunt er meer over lezen in de eerdere blogs die ik hierover heb geschreven.
Het komt er in het kort op neer, dat de manier waarop je één ding doet, zo doe je alles. Dus jouw ondernemerschap wordt gedragen door jouw vibe. Als jouw drive en passie er zijn en je gelooft en vertrouwt op je zaak, dan gaat jouw ondernemerschap met de nodige strategieën echt de vorm krijgen en de winst realiseren zoals jij dat wilt.
De zachte criteria
Voor jezelf is het dus uitermate belangrijk om – naast die harde criteria van de belastingdienst – ook de zachte criteria op orde te hebben. Wil je echt ondernemer zijn?
Het ondernemerschap kan aanvoelen als het hebben van een (extra) kind. Het is een proces van 24 uur per dag, 7 dagen per week. Overal kansen en mogelijkheden zien en met elke stap die je zet een stukje content creëren waar je ook anderen weer mee verder kunt helpen. Of midden in de nacht wakker worden met ideeën… Het is een proces waar je bewust voor kiest. Het is een proces waarbij je steeds in ontwikkeling blijft en blijft groeien als ondernemer en als mens. Ook al ben je op bewust niveau misschien een paar uur per dag of een paar dagen per week actief in je onderneming, onbewust gaat het proces toch door. Dat is iets waar je bewust voor mag kiezen.
Echte ondernemer in balans
Wil je meer weten over het echte ondernemerschap? Over de opzet van een winstplan, inclusief de harde en zachte criteria? Wordt dan lid van onze Implementatie Community voor Intuïtieve Ondernemers. We helpen je graag verder!
Liefs,
Mirna
Facebook | Instagram | Spotify