“Als je wilt winnen, moet je wel meedoen”. Dat is wat onze dochter afgelopen weekend tijdens het ganzenborden zei. Het raakte me toen ze dit zei… Wanneer je niet ‘in the game’ bent, kun je immers nooit winnen. Dit geldt niet alleen voor het ganzenbordspel (of elk ander willekeurig gezelschapsspel); het geldt voor alle gebieden in het leven – emotioneel, zakelijk en financieel. Veel mensen kijken bijvoorbeeld van een afstandje toe als het gaat over financiën, terwijl starten en meedoen absoluut essentieel is om vooruit te komen. In deze blog meer over ´in the game´ zijn.
Emotioneel ´in the game´ zijn
Binnen het zijn-doen-hebben-proces is het ‘zijn’ het allerbelangrijkste. Hierin zit enorm veel opgeslagen rondom gedachten, beelden en gevoelens dat je leven vorm geeft. Je overtuigingen bepalen in belangrijke mate je leven. Ze bepalen namelijk je kijk op geluk, je kijk op relaties en je kijk op financiën. Vaak leven mensen op het zakelijk-emotionele vlak met de handrem erop. Ze zitten dan niet goed in hun karrenspoor, terwijl de ziel ons hier wel voortdurend toe uitnodigt. Wil je meer lezen over de roep van je ziel, lees dan ook deze blog.
Persoonlijk-emotioneel aan de bak gaan betekent voor mij dat je jezelf met jezelf durft te confronteren. Dat je seminars volgt over persoonlijke ontwikkeling en dat je ervoor zorgt dat je beter wordt. De enige échte manier van progressie op vele vlakken is voor mij altijd het doorbreken van patronen geweest. Een negatief gevoel loslaten en ‘herplaatsen’ met een positief gevoel.
Als mens gaan we die confrontaties vaak uit de weg. We vermijden pijn en gaan op zoek naar plezier. Terwijl een belangrijk spreekwoord toch luidt: ‘no pain, no gain’. Oftewel: voor niks gaat de zon op. Emotioneel ‘in the game’ zijn, is voor mij vooral het gevoel te hebben dat ik er het maximale uithaal – of niet natuurlijk… wanneer het te langzaam gaat of wanneer ik niet genoeg mijn best doe…
Zeker bij emotioneel ‘in the game’ zijn, bestaan er vaak nogal wat excuses. Bijvoorbeeld waarom het nu nog niet het goede moment zou zijn om de roep van je ziel te volgen. Afgelopen week schreef ik deze blog over mijn eerste jaar als ondernemer. Mijn conclusie nu – achteraf – is dat ik toen zelf simpelweg niet voor 100% ‘in the game’ was. Ik verstopte mezelf teveel en gaf anderen de schuld van mijn falen.
Zakelijk ‘in the game’ zijn
Dit betekent voor mij dat je het zaken doen op een professionele manier aanpakt. Dat je gebruik maakt van de kennis van anderen en van de technologie. Ook vergt het van je dat je durft te investeren, ook als het geld er (nog) niet is – en dat je dus gebruik maakt van het geld van anderen.
Vaak zie ik mensen die, net als ik zelf een aantal jaar geleden, eerder een hobby dan een bedrijf hebben. Op zich is er niets mis met het hebben van een hobby, maar zolang je voor je business de dingen hobbymatig aanpakt, ben je wat mij betreft niet 100% ‘in the game’. Het biedt een namelijk een redelijk eenvoudige exit-mogelijkheid, zeker wanneer je er weinig geld in hebt gestoken. Je kijkt dan toch anders tegen winnen en verliezen aan. Immers, wanneer je veel hebt geïnvesteerd, maakt een verlies veel meer impact dan wanneer je weinig hebt geïnvesteerd. Je hebt eenvoudigweg meer te verliezen.
Wat is jouw excuus?
Belangrijk is dat je de excuses ‘geen tijd’ of ‘geen geld’ niet gebruikt om maar niet 100% voor je zaak te hoeven gaan. In mijn geval was ik het eerste jaar van mijn ondernemerschap erg druk en hd dus vaak ‘geen tijd’. Ik was alleen niet met de juiste dingen op het juiste moment bezig. Ik was alles zelf aan het uitdokteren, met een zeer pover resultaat als gevolg.
‘Geen geld’ of ‘geen tijd’ zijn de meest gebruikte excuses om iets niet te doen. Net als ‘het is nog niet de juiste tijd’ of ‘ik heb verplichtingen waaraan ik moet voldoen’. Dat laatste is dan vaak een hypotheek die betaald dient te worden. Met dit soort gedachten worden de zaken er helaas niet beter door. Integendeel: deze gedachten blijven rondjes draaien in je hoofd en worden uiteindelijk een selffulfilling prophecy; je creëert datgene waaraan je het meeste denkt. Dat is jammer, want er is zoveel kennis beschikbaar en er zijn zoveel andere mensen die je vooruit willen helpen. Bovendien is er zoveel geld in de wereld beschikbaar; geld dat gebruikt kan worden voor het realiseren van jouw zakelijke doelen. Zolang je maar ‘in the game’ bent en je met jouw talent een verschil wilt maken voor andere mensen.
Financieel ‘in the game’ zijn
Om het financiële spel te kunnen spelen, is het om te beginnen belangrijk dat je de spelregels kent, zodat je weet wat je aan het doen bent. Voor veel (hooggevoelige) mensen is de financiële wereld een compleet andere wereld. Voor hen is het vaak echt een ver-van-hun-bed-show en dat is jammer. Je kunt namelijk zoveel meer positieve impact maken wanneer je het geldspel begrijpt.
Veel mensen zijn op het financiële vlak vaak ‘out of the game’, omdat ze het te gecompliceerd of te overweldigend vinden. De warboel omtrent financiële zaken zorgt er vaak voor dat mensen dit stuk voor zich uit blijven schuiven. Doe dit alsjeblieft niet, want hierin is juist heel veel te winnen wanneer je wél ‘in the game’ komt. Het hoeft ook niet super ingewikkeld te zijn om financieel goed voor jezelf en anderen te kunnen zorgen. Als je de basis maar snapt van hoe het financiële systeem grofweg in elkaar zit.
Financiën zijn eigenlijk heel praktisch en logisch, maar het is de emotie over geld die binnensluipt en die het overneemt op de momenten dat je het juist niet kunt gebruiken. Er kunnen namelijk allerlei gedachten door je hoofd gaan als het gaat over geld en financiën. Bedenk dat de gedachten die je hebt altijd de emoties triggeren en dat die emoties vervolgens je resultaat beïnvloeden. Dus wanneer je gedachten niet-ondersteunend zijn aan je proces om financiële rijkdom te creëren, dan zal je die financiële rijkdom ook niet bereiken. Wanneer je ergens diep van binnen bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat geld vies is, hoe kun je er dan meer van aantrekken en het ook behouden?
Je financiën: zorg dat je het regelt
Tijdens het Weekend leg ik altijd het proces van manifestatie uit en dat is precies waar het ook in financiën over gaat. Het is essentieel dat je dit proces begrijpt en eerst hiermee aan de slag gaat om uiteindelijk je doel te kunnen bereiken. Wil je de uitleg van het manifestatie-proces nog een keer horen, bekijk dan zeker even deze video.
In de huidige samenleving, die steeds individualistischer lijkt te worden, is het echt een noodzaak om financieel ‘in the game’ te zijn. Ik voel mee met alle hardwerkende mensen (en dan vooral de ZZP-ers) die geen sociale lasten hoeven af te dragen, maar die óók geen financieel vangnet hebben. Zelf regelen is het devies, maar dan rijst natuurlijk ook de vraag: “Waar begin ik in hemelsnaam?”.
Belangrijk is om allereerst iets meer te snappen van hoe de financiële wereld in elkaar steekt. Daaraan zal je helaas niet ontkomen. Zonder die kennis is de kans namelijk groot dat je de verkeerde beslissingen neemt of dat je er niet het maximale uithaalt. Het vergroten van je financiële intelligentie is een persoonlijk-emotioneel aspect waarin je kunt investeren.
Wanneer je financieel ‘in the game’ bent dan maak je bijvoorbeeld gebruik van de power of compounding, ook wel het rente-over-rente-principe genoemd. Wanneer je dit principe toepast, dan werk jij niet alleen voor je geld, maar ‘werkt’ je geld ook voor jou, ook wanneer jij met andere dingen bezig bent. Dat is een natuurlijk een prettige gedachte!
Ben jij ‘in the game’?
Speel jij mee in het spel van het leven? Of sta je aan de kant en kijk je liever toe hoe anderen het spel spelen? Of wil je wel meespelen, maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
Zoals je in dit verhaal leest, is het creëren van rijkdom op alle vlakken soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business & Meaning.
Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt