Betekenis is het antwoord, juist nu

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Betekenis is het antwoord, juist nu….

De afgelopen 2 weken waren voor veel mensen heftig. Angst overheerste en zoals we weten is angst een slechte raadgever. Ondernemers hebben het zwaar. De door de overheid opgelegde beperkingen beginnen hun tol te eisen. Het is nog maar de vraag of de ondersteunende maatregelen voldoende zullen zijn. Alleen de tijd zal het leren.

Hulde uiteraard aan alle zorgmedewerkers en al die andere mensen met vitale beroepen die zo ontzettend hard hun best doen om iedereen te ondersteunen. Het doet mij enorm deugd om te zien hoe deze situatie ook weer verbroedert. Natuurlijk zijn er altijd de uitschieters. Dat mag. Die leren ons om vanuit compassie en overvloed onze eigen keuzes te maken.

Betekenis is het antwoord, juist nu….

Terug naar de basis

Dat zal toch het gevoel van veel ondernemers zijn in deze tijd. De dingen die niks opleveren en veel tijd en energie kosten, die zullen als eerste worden geschrapt. Toch is terug naar de basis niet alleen van toepassing op je bedrijf. Het geldt ook op persoonlijk vlak. We schreven niet voor niks de blog over de collectieve retreat. De basis dient zich aan, nodigt ons uit tot reflectie en de belangrijke vragen van het leven. Het doet er meer toe dan ooit. Terug naar de basis betekent op 3 gebieden bekijken wat je precies wilt, hoe het voelt en waar je bijdrage ligt.

Persoonlijk

Op het persoonlijke vlak is er voor veel mensen op dit moment werk te doen. En dat is mooi. De belangrijke vragen kunnen nu niet meer worden overgeslagen. Mocht je hier overigens hulp bij kunnen gebruiken, hier is een hele uitgebreide blog met 49 vragen die jezelf in dit soort situaties kunt stellen. Door jezelf ondersteunende vragen te stellen, kom je in een andere realiteit. Dat is wat de huidige situatie op persoonlijk vlak meer dan ooit met ons doet: reflecteren over ons eigen leven, de rol die we spelen in het grotere geheel en de bijdrage die we leveren aan het geheel. Zit je ‘on track’? Super! Ga zo door en verdiep. Voel je dat je ‘off track’ bent? Tijd om te veranderen, om wellicht uitdagende en moeilijke beslissingen te nemen. Soms is kortstondige pijn beter dan langdurige.

Crisis of kans?

Veel mensen hebben op dit moment veel tijd voor zichzelf en hun gezin. Dit heeft twee kanten. Aan de ene kant is er de rust. Even bijtanken, ‘even niet meer hoeven’ en tot rust komen. Aan de andere kant – zeker in gezinnen met kinderen – kan er natuurlijk extra stress optreden, omdat er dingen van je worden gevraagd waar je niet dagelijks mee bezig bent. Bij ons gaat dit thuis nu heel erg goed en we genieten van het thuis zijn en het onderwijzen van onze kinderen. We zien ze ook tot rust komen en nemen ze zoveel mogelijk mee naar buiten daar waar het kan wanneer het werk van de juf is gedaan. Verschilt natuurlijk ook enorm per kind hoe ze hierop reageren.

Hoe dan ook, pak waar je kunt je rust, werk aan je gezondheid en stay on track met het leven van je persoonlijke zielenmissie, want hoe dan ook: dáár is het meer dan ooit de tijd voor. Een maatschappij waarin we allemaal leven vanuit onze persoonlijke missie, vanuit toevoeging en commitment naar elkaar toe.

Zakelijk

Van 30 man personeel naar alles zelf doen. Ik sprak vorige week een dierbare klant van ons en die maakt dit nu mee. Echt super heftig natuurlijk. Er zijn op dit moment meer van dit soort verhalen. De succesverhalen die blijven even achterwege. Soms ís business ook gewoon overleven en ergens doorheen komen. Dat mag er natuurlijk ook zijn. Het is niet alleen maar een feel good story en succesverhalen. Wat ik overigens wel heel bijzonder vind in deze context om te constateren, is dat er op Facebook steeds minder geadverteerd lijkt te worden. Rara… hoe kan dat nou?

Onder het overleven van je zaak liggen diepere drijfveren voor iedere ondernemer. Deze zijn altijd terug te voeren naar de intrinsieke motivatie van de ondernemer zelf. Zeker in deze tijden waarin het ondernemerschap lastig is, komen de ware motieven van het zakendoen veel sneller naar boven. De ondernemers die alleen vanuit geld gemotiveerd zijn, hebben het nog moeilijker. Zit je op je persoonlijke karrenspoor met je zaak? Volg je je missie? Is je zaak een uitvloeisel van wat je graag in de wereld wilt zetten en de betekenis die je wilt uitdragen? Al dit soort vragen zullen voor ondernemers nu extra confronterend naar boven komen tussen het overleven door.

Financieel

Een tweetal maanden geleden plaatsten we een artikel in het Algemeen Dagblad. Over het feit dat iedereen gewoon voor een aantal maanden cash in reserve zou mogen hebben. Er kwam weinig reactie op het artikel. Alsof het niet fijn of sexy was. Bijna alsof het niet nodig was. Nou, we weten inmiddels wat er gebeurd is de afgelopen dagen en weken. Voor veel mensen is het financieel een waar slagveld geworden. De middenstand krijgt gewoon enorm harde klappen. Daar kunnen we niet omheen. En dat doet uiteindelijk iedereen pijn.

De snelheid waarmee deze hele ineenstorting op financieel gebied gegaan is, heeft mij en vele anderen mogen verbazen. Zo sprak ik vorige week met oud-bankmedewerker Ad Broere in de podcast. Over hoe fragiel het systeem nu precies is. Het zal je wellicht niet verbazen als vanuit deze podcast al heel snel naar voren kwam hoe het wereldwijde systeem er eigenlijk tot in zijn nek aan toe in zit en instabiel is.

Financiële educatie is essentieel

Ok, tot zover dus het globale financiële stuk. Wil je daar écht induiken? Dan zou ik eens een kijkje nemen op Google en je financiële intelligentie een boost geven. Het is soms gewoon te bizar voor woorden. Nu in deze crisis blijkt maar weer eens hoeveel gezinnen afhankelijk zijn van een enkel inkomen. Zeker de kwetsbare groep van de Zelfstandigen Zonder Personeel heeft vaak weinig voorzieningen getroffen voor tegenvallers. Voor die groep zet ik mij extra in en wil ik van betekenis zijn. Vaak is het namelijk niet eens onwetendheid, het is een gebrek aan mogelijkheden. Bijna een gebrek aan perspectief hoe het anders kan, want financieel gezien hoef je niet altijd op de bodem te zitten of zonder reserves en bezittingen door het leven te gaan. Dat is echt niet nodig. Daarvoor zijn er teveel alternatieven.

De meeste kleine ondernemers hebben dus een klap gekregen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat dit hun ondergang wordt. In tegendeel. Juist in deze tijd kunnen er zich ook extra kansen voordoen. Wel vanuit een andere mindset dan alleen maar hard werken en doorpezen natuurlijk.

Trumps en Bolsonaro’s van deze wereld

Ok, terug naar de basis dus. Het economische model herontdekken. Kijken wat belangrijker is dan alleen maar geld. Vrijheid, betekenis, bijdrage. In deze tijden van verandering mogen we natuurlijk dankbaar zijn voor Trump en Bolsonaro. Ze laten ons nog een keer zien wat we niet moeten willen: alles in een maatschappij uitsluitend inwisselen voor economische groei.

De Fed strooit (onder flinke druk van Trump) ondertussen met gratis dollars voor iedereen om de gemiddelde Amerikaan te ondersteunen. En juist op dat moment wordt er een steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar doorgedrukt. 2 biljoen! Zoveel dat we het ons niet eens kunnen voorstellen. Uitgeschreven staat er dan 2.000.000.000.000 dollar. Waarschijnlijk past het niet eens mooi in de tekst van deze blog. Zo’n lange cijfercombinatie is het als je het uitschrijft. Maar goed. Terug naar de Trumps en Bolsonaro’s van deze wereld.

Geld als redmiddel?

We hebben ze nodig om nog een keer te zien dat we die richting als maatschappij niet meer op willen. Dat we nu meer vanuit evenwicht mogen werken, vanuit het ecologische systeem dat de aarde heet. Zonder uitputting van grondstoffen of alleen maar economische groei. Er is hoop. Deze personen triggeren steeds meer mensen en dat is natuurlijk een hele goede ontwikkeling. Zonder die triggers zou alles bij het oude blijven. Gedragsveranderingen komen vooral vanuit de bevolking zelf. Dat is vele malen sterker dan van bovenaf opgelegde maatregelen of sancties. Schitterende tijd om meer te vertrouwen op die betekenis.

Het korte termijn antwoord dat er is, is geld. Geld als antwoord voor een versleten systeem dat aan vervanging toe is. Begin april krijgt iedere Amerikaan een cheque van de overheid. Circa 1.200 dollar voor een alleenstaande, 2.400 dollar voor stellen en 3.000 voor een gezin van vier. Topinkomens krijgen geen steun. En dan gaan we, volgens Trump, weer normaal draaien rond Pasen.

Overigens vragen nog minder mensen zich af waar deze dollars allemaal vandaan komen en hoe ze worden gecreëerd. Sommige noemen het helikoptergeld en juist dat is iets wat in de historie van de mensheid normaal gesproken de afgelopen 5.000 jaar nogal slecht heeft uitgepakt. In die zin is die enorme geldcreatie een ramp die zich achter de schermen van de Corona-crisis aan het voltrekken is.

Betekenis als antwoord

We hoeven niet mee in de massa-hysterie of de alsmaar uitdijende steunmaatregelen. Laten we hierdoor worden uitgenodigd om vooral vanuit onze kern te blijven werken. Om vanuit onszelf en onze zielenmissie waarde toe te voegen aan het grotere geheel. Een goede trigger deze week was daarom het filmpje van Arjen Lubach over Flitshandel. Hoe alsmaar grotere partijen misbruik maken van het systeem en elke euro uit het systeem willen drukken door computers het rekenwerk te laten doen. Beslist immoreel gedrag en het is schitterend dat dit soort dingen nu wordt opgepikt door de algemene media en dat deze aan de kaak worden gesteld. Een verbod op dit soort zaken zal er niet snel komen. Het heeft geen enkele zin zolang het verwerpelijke immorele gedrag als ‘normaal’ gezien wordt.

Werken vanuit betekenis

Die verandering om vanuit betekenis te werken mag de drijfveer gaan worden. Laat jezelf in die zin niet breken door deze situatie. Staar je ook niet blind op allerlei politieke spelletjes. Werk vanuit je moreel. Het is juist nu een verdiepende uitdaging om voor je missie te gaan staan. Step up in plaats van step back. Blijf juist nu weg van de snelle oplossingen, de groepjes op FB en de mensen die gouden bergen beloven. Succes heeft een eerlijk verhaal. Een verhaal van intelligent werken. Van werken in een groter geheel in plaats van alleen jezelf rijk maken. Die switch mogen we nu definitief maken. Het IS niet altijd makkelijk en het gaat niet over een nacht ijs. De juiste dingen op het juiste moment doen en vanuit betekenis werken. Samen kunnen we echt veel meer veranderen dan we wel eens denken.

Meer betekenis

De huidige tijd vraagt om betekenis. Om te staan voor wie je bent en wat je wilt. In de kern zijn. Betekenis vanuit jouw unieke zielenmissie is het antwoord.

Ben je toe aan een succesverhaal vanuit betekenis? Een echt verhaal van ups en downs?

Dan nodig ik je van harte uit voor onze training Business Meaning Booster. Een weekend vol rijkdom en betekenis.

Hierin ondersteunen wij je heel graag met het maken van de mooiste reis die je in dit leven kunt maken: de creatie van een rijk leven vanuit hart en ziel. Juist nu is het tijd om te investeren in jezelf en je missie nóg meer te leven.

Met liefde,

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!