Boekentip: Rich Dad Poor Dad

Kiyosaki stipt in zijn boek Rich Dad Poor Dad voortreffelijk aan waarom de meeste mensen financieel gezien niet veel vooruitkomen.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Mirna, ik en het team zijn nog aan het nagenieten van het weekend Top Financiën dat we afgelopen weekend gaven als onderdeel van ons jaarprogramma. Een belangrijke inspiratie voor ons is Robert Kiyosaki en zijn boeken. Een boek van hem dat ons leven écht heeft veranderd, is Rich Dad Poor Dad. Terwijl ik dit schrijf, ligt het boek naast mij met als ondertitel: “Wat de rijken hun kinderen over geld leren – wat de lage- en middenklasse niet doen”. In deze blog deel ik graag meer over dit fantastische boek.

De kern van het boek

Kiyosaki stipt in dit boek voortreffelijk aan waarom de meeste mensen financieel gezien niet veel vooruitkomen. Hij achterhaalt het principe ‘goede schoolcijfers, een goede zekere en vaste baan, een eigen huis en het opbouwen van een zeker pensioen’. Wat hem betreft, wordt er op de traditionele scholen weinig tot niks geleerd over het opbouwen van een financieel zeker leven. Met dit boek wil hij veranderingen teweegbrengen in de manier waarop mensen met geld omgaan. Doel: Kritisch kijken naar het huidige systeem, het trekken van lessen daaruit en vervolgens middels het op- en uitbouwen financiële intelligentie toepassen om een goed en financieel zeker leven te leiden.

Zijn 6 lessen

In het boek deelt hij zijn 6 belangrijkste lessen met de lezer.

Les 1: Rijke mensen werken niet voor geld

Het huidige systeem is in een dusdanige manier opgezet dat de meeste mensen maar net rondkomen. Volgens Kiyosaki geldt dit echter niet voor de minderheid van die mensen die het systeem van de totaal andere kant bekijken. Volgens hem werkt de lage- en middenklasse voor geld waar rijke mensen geld voor hen laten werken. Het verschil zit erin op welke manier mensen aan geld komen. Door inkomen uit loon of uit investeringen/bedrijven. Hij geeft in deze les aan dat veel mensen gemotiveerd worden door angst om hard te werken. En die angst is wat mensen hun patronen laat vormen waar ze moeilijk uit kunnen komen. In veel gevallen manifesteert deze angst zich in het ‘nodig hebben van een vast salaris’ om financiële zekerheid te creëren in het leven. In de 1e les nodigt hij de lezer uit om vanuit werken voor geld, geld voor je te laten werken. Hij noemt dit het trainen van het zien wat anderen niet zien. En dat op financieel opzicht.

Les 2: Waarom zou je jezelf financieel ontwikkelen?

Deze vraag krijgen Mirna en ik meer dan eens gesteld. Want, wat is het nut van het ontwikkelen van je financiën? Robert Kiyosaki geeft dit in zijn boek perfect weer in de 2e les. Hij noemt dit vrijheid. De vrijheid om met pensioen te gaan, of nog door te werken. Zonder dat je een pensioen nodig hebt of afhankelijk bent van een salaris. De kern van deze les gaat erover dat het niet uitmaakt hoeveel je verdient maar om hoeveel je overhoudt. Een grote schok introduceerde hij in deze 2e les waarin hij uitlegt dat de meeste mensen het échte verschil tussen activa en passiva niet weten. “Rijke mensen verwerven activa, bezittingen die geld opleveren. De lagere klasse en de middenklasse verwerven passiva, bezittingen die geld kosten maar ze denken dat het activa zijn”. De schok die hij noemt, is het herkaderen van de begrippen activa en passiva. “Activa brengen geld IN het laatje, Passiva halen geld uit het laatje”. Rijk worden, doe je volgens Kiyosaki door het kopen van activa en het vermijden van passiva. Hoe dit werkt, legt hij schitterend uit middels schematische voorbeelden.

Les 3: zorg voor je eigen zaken

Vaak besteden mensen veel tijd aan het werken voor anderen. “Financiële problemen zijn vaak een direct gevolg van het feit dat mensen hun hele leven voor een ander werken. Vaak bezitten mensen niets aan het eind van hun werkzame leven”. En dat terwijl het zo simpel is om een financieel leven in overvloed op te bouwen. In deze les gaat Kiyosaki verder in op het onderwijs en in wat voor zaken mensen zitten. Mensen antwoorden vaak met hun beroep, maar volgens Kiyosaki is dat slechts een klein onderdeel van het geheel. Het belangrijkste is hoe JIJ jouw financiële zaken hebt geregeld. En juist daarin wordt volgens Kiyosaki weinig aandacht besteed binnen het traditionele onderwijssysteem. Die eigen zaken kunnen zijn: Bedrijven, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, onroerend goed, rentedragende leningen, royalty’s en al het andere dat waarde heeft. Volgens Kiyosaki is het doel om deze ‘eigen zaken’ z.s.m. op te bouwen om van die inkomsten te kunnen leven.

Les 4: De geschiedenis van belastingen en de kracht van ondernemingen

In deze les vertelt Kiyosaki over belastingen en dan vooral hoe het belastingsysteem in elkaar zit. Hij geeft aan dat één van de belangrijkste krachten van het hebben van een onderneming het efficiënt omgaan met belastingen is. Juist omdat ondernemingen worden ontzien (en de werkende persoon met een baan eerst belasting heeft en vervolgens pas zijn kosten). Kiyosaki geeft aan dat de rijke nauwelijks belasting betalen en legt uit hoe de rijke het systeem gebruiken om belasting efficiënt te zijn.

Les 5: Rijke mensen bedenken geld

Deze les gaat bij uitstek over financiële intelligentie en het toepassen hiervan. Hij geeft aan hoe je, middels het toepassen van financiële intelligentie, fantastisch gebruik kunt maken van alle variabelen die als mens voorhanden zijn. Want, de variabelen zijn er, het gaat erom wat we ermee doen. Zo moet ik altijd weer terugdenken aan onze eerste vastgoeddeal waar ik dit weekend tijdens Top Financiën meer over heb verteld. Het is voor veel mensen lastig om überhaupt te snappen dat rijke mensen geld kunnen bedenken. Laat staan hoe dit dan wel in zijn werk zou kunnen gaan in de praktijk. In deze les leert Kiyosaki je hier meer over.

Les 6: Werk om te leren – werk niet voor geld

Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste lessen uit het boek Rich Dad Poor Dad. Juist omdat veel mensen geneigd zijn om zo snel mogelijk te gaan werken ‘om geld te verdienen’. Als je eenmaal de keuze maakt om geld verdienen belangrijker te vinden dan te werken om te leren, dan heb je een enorme grote uitdaging. Juist omdat die mensen die werken om te leren uiteindelijk een enorme kennis hebben opgebouwd. Ze doen vaak waarin ze geïnteresseerd zijn en oefenen hun passie uit in alles wat ze doen. Werken voor geld is het tegenovergestelde. Je wordt als het ware gegijzeld door voor geld te werken. In deze les legt Kiyosaki feilloos bloot waarom de meeste mensen vastzitten in het werken voor geld en wat de consequenties hiervan zijn.

Waar kun je dit boek bestellen?

Je kunt dit boek vinden bij diverse online boekhandels, zoals bol.com of libris.nl. Maar loop ook eens een lokale boekhandel binnen, zo steun je een lokale ondernemer.

Welke les van Robert Kiyosaki resoneert het meest met jou?

Het verhogen van je financiele intelligentie is een belangrijke eerste stap om financieel gezien verder te komen. Zoals T. Harv Eker zei: “The rich constantly learn, the poor think the already know”. Met Andere woorden: Het maakt niet uit wat je financiele situatie is, als je maar blijft leren.

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke les van Robert Kiyosaki resoneert het meest met jou?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
6 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas en Mirna, prachtige blog, ik heb de boek gelijk besteld! Twee lessen resoneren sterk voor mij: Rijke mensen werken niet voor geld! en Rijke mensen bedenken geld! Dank jullie wel!

Hi Wendy,
Uiteraard graag gedaan:).
Het is fantastisch om te zien hoe de realiteit van mensen door deze lessen aan het veranderen is. Tot snel! Liefs,
Bas

Bedankt voor het delen Bas & Mirna. Ik ben tijdens en na het weekend TOP Financiën in actie geschoten met het vergroten van mijn financiële intelligentie. Dit boek wordt toegevoegd aan mijn lijst. Super interessant. Wat een eye-openers zijn dit toch allemaal! Ik waardeer het heel erg dat jullie alles zo open met ons delen.

Dank je wel voor je lieve reactie Inge.
Je bent een echter topper! Het is enorm dankbaar om jou en anderen verder te mogen helpen. Daarvoor doen we het.
Liefs,
Bas

Beste Bas en Mirna

Héél interessant artikel en ik zal het boek in de eerstkomende tijd zeker bestellen.
Ik ben op mijn 49e en heb nooit echt geleerd met geld om te gaan. Ik kreeg thuis wat ik nodig had en mijn broer en ik zagen wél dat mijn ouders spaarzaam leefden en het geld niet over de balk gooiden. Mijn ouders konden door hard en véél te werken, héél veel sparen, (toen waren de intresten nog héél hoog), maar dat ging wél ten koste van hun gezondheid. Op die manier wil ik niet leven. Ik ben single (sinds 2006), zelfstandig (zzp) sinds 1994 en kan dus goed ‘mijn plan trekken’, heb nooit geld tekort gehad, maar dat was omdat ik OOK altijd hard kunnen werken heb (soms 7/7) en nooit fysieke pijn gevoeld heb. Ik heb nooit geleerd geld ‘te creeëren’ omdat het mij niet interesseerde. Sinds ik ook fysieke pijn ondervind door mijn job, ben ik verplicht minder werken omdat het gewoonweg niet anders kan, waardoor mijn inkomen nu dus weer wat zakt … Mijn lichaam snakt naar rust en dus … zit ik toch in hetzelfde straatje als mijn ouders. Met als verschil dat zij met 2 een redelijk vermogen konden opbouwen (op hun 58e gestopt met werken en geleefd van hun intresten) en ik dat alleen niet kan … Sinds enkele jaren intrigeert geld creëren me dus wél, maar kan ik dat nog (op mijn leeftijd). Ben ik daar niet rijkelijk te laat voor ?
Ik zou héél graag een carrièreswitch maken, zodat ik nog lang de ‘goesting’ heb om te werken, want ik ben niet van plan op 58jaar te stoppen, maar dan wil ik minder fysiek werk … Ik schrijf heel graag en zou daar graag iets mee doen. Ik heb het gehad met de business waarin ik nu zit … het interesseert me niet echt meer en de investeringen zijn te groot …
Ik zie écht al uit naar de eerstvolgende weekends en hoop dat ik fysiek terug in orde geraak tegen dan. Met het plotse overlijden van mijn pa, zit ik terug in het sukkelstraatje qua gezondheid :-(…
Groetjes,
Kathleen

Hi Kathleen,
Dank je wel voor jouw openheid rondom dit thema. Het is een interessant proces om te zien.
Laten we snel praten om te zien wat het is dat wij als team HGO hierin voor jou kunnen betekenen.

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

6
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!