Het bouwen van een business. Voor veel hooggevoelige mensen écht een grote uitdaging. Wat doe ik wanneer?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Bouw je business. Het klinkt eenvoudig, maar is het voor jou ook een grote uitdaging? Wat doe je wanneer? En wat zijn de juiste dingen om te doen zodat je structureel verder komt? Dit zijn 2 vragen waarmee veel mensen naar ons toekomen. In deze blog leg ik je graag wat meer uit over hoe wij onze business hebben opgebouwd.

Bouwen van je business = Zaaien voor de lange termijn

Het opbouwen van een succesvol bedrijf is niet iets wat je even tussendoor doet. Het is iets dat veel tijd kost. Zeker in de pioniersfase wordt veel van je gevraagd. Het vergt investeringen, zowel in uren als in geld. Geld dat er vaak niet is.

Het is belangrijk als je het bouwen van je business tot een succes wilt maken, dat je wéét (en dus in je achterhoofd houdt) dat de kosten altijd voor de baten uitlopen. Dit is, denk ik, ook één van de hoofdredenen waarom heel veel mensen wel een business willen bouwen, maar het opgeven net voordat ze succesvol worden. Het zit ons mensen in de genen om middels directe behoeftebevrediging te krijgen wat we willen. En wel NU. Bij het bouwen van je business werkt dit toch net even wat anders. Zoals Oprah Winfrey zo mooi zegt: “You can have it all, just not all at once…”.

Zeker in het geval van het bouwen van je business zit hier een enorme waarheid in. In deze blog deel ik graag wat meer met je over het 3-jarenplan dat wij gebruikt hebben om onze business doelen te realiseren. Eerst hebben we een goed fundament neergelegd. Daarna zijn we gaan versnellen met een bewezen systeem en pas daarna zijn we grotere groepen gaan doen. Een volgorde die handig is om te volgen.

De hamvraag

Tijdens het Succes In Balans Weekend stel ik mensen altijd de volgende vraag: “Wat zou je doen als ik morgen 500 klanten voor je deur zou zetten?”

Met de huidige marketingtools 500 mensen voor je deur krijgen, is niet de uitdaging. De uitdaging is om een systeem te bouwen dat je al die mensen ook aankunt en je ze goed kan bedienen. Veel ZZP-ers denken hier onvoldoende over na. Slechts weinigen denken na over structuur als ze starten. De meesten willen “gewoon geld verdienen”. In de praktijk komt dit dus vaak neer op uurtje factuurtje. Wat mij betreft niks mis mee, maar er ligt écht een hele andere wereld op je te wachten als je anders denkt. Laat mij je in de komende paragraaf meenemen in ons 3-jarenplan.

3-jarenplan

In onze programma’s helpen wij hooggevoelige ondernemers met het opbouwen van hun bedrijf. Hiervoor hanteren we een 3-jarenplan waarin elk jaar andere aandachtspunten heeft.

Jaar 1: structuur

Het eerste jaar van het ondernemerschap richt zich op het opbouwen van de structuren waarin je werkt. Hierin ben je vooral bezig met het bouwen van de basis van je bedrijf. De meeste ondernemers vergeten deze stap, met als gevolg dat ze een businessmodel hebben dat slechts beperkt schaalbaar is. Om tot structuren te komen, is het essentieel om zoveel mogelijk te automatiseren. Het begin van deze fase start met het testen van je product of dienst. Je verdient nog niet noodzakelijkerwijs iets. Vanuit daar volgt de verfijning van het concept.

Zodra je het concept hebt en het heeft gewerkt in de testfase, dan kun je het gaan uitrollen. Dit kun je doen door na te denken over het opzetten van een dusdanige structuur waarin jou als ondernemer zoveel mogelijk uit handen wordt genomen. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen om te checken of je een goede structuur hebt, is de volgende: “Maakt het uit voor mijn structuur om 1 klant of 100 klanten te hebben?” Als het goed is, zet je in het eerste jaar van je ondernemerschap een structuur weg die schaalbaar is en waarbij het niet uitmaakt hoeveel mensen er naar je toekomen. Een structuur waarin je veel kunt geven aan veel mensen.

Het verhaal van Ed en Bill

Om dit verder te illustreren, vertel ik je het verhaal van Ed en Bill.

Er was eens een dorpje dat zonder water zat. Ed en Bill werden beiden uitgenodigd om naar dit waterprobleem te kijken en met een oplossing op maat te komen.

Ed zag het probleem en ook de kansen die dit met zich meebracht, DIRECT. Hij begon met emmers op en neer te rennen naar het dichtstbijzijnde meer. Die emmers vulde hij zo vol mogelijk en goot ze vervolgens leeg in het bassin dat op het marktplein stond. Hij bleef rennen en de inwoners waren heel erg tevreden over hem. Ze hadden immers weer water!

Doordat ze water hadden, gingen ze echter ook meer verbruiken. Om in de stijgende vraag te kunnen voorzien, ging Ed ook in het weekend doorwerken. Dit leidde tot nog meer vraag naar water. Ed kon het zelf niet meer aan en merkte dat zijn gezondheid achteruit ging. Hij was dan wel succesvol, maar hij zag zijn gezin bijna nooit meer. Ondertussen wilden de inwoners van het dorpje ook water gebruiken in de avond. Ed besloot zijn neven in te huren om aan de verder groeiende vraag te kunnen voldoen.

In tegenstelling tot Ed, werd van Bill een aantal maanden niks meer vernomen. Tot hij op een dag terugkwam met een groep werklieden en hij met zijn team een pijpleiding aanlegde naar het dorp. Hij kocht een pomp en zette de pijpleiding open. Ed verloor zijn werk, omdat hij niet zo efficiënt kon werken als het systeem dat Bill had opgezet.

De moraal van dit verhaal?

We zijn als mens geconditioneerd om z.s.m. aan de slag te gaan, om druk te zijn. De vraag die je jezelf kunt stellen, is of je liever een Ed of een Bill wilt zijn. Dit is écht een hele belangrijke vraag. Een overwerkte, overspannen Ed zijn, is niet zo moeilijk. Dit is echter geen rijkdom op alle vlakken, omdat de rijkdom op het zakelijke vlak ten koste gaat van de rijkdom op andere vlakken.

Jaar 2: Marketing

Zodra de structuur staat, kun je gaan opschalen met het aantal klanten dat je hebt en helpt. Juist omdat je een sterke structuur hebt waarbij het niet uitmaakt hoeveel mensen er in je structuur komen. Het 2e jaar richt zich op het opschalen van het aantal producten of diensten dat je aanbiedt. Het middel dat je hierbij gebruikt, is marketing. Ik weet dat veel hooggevoelige mensen met dit woord moeite hebben, maar geef mij de kans om het uit te leggen voordat je een oordeel hebt ;-).

Marketing betekent dat je jezelf tot doel stelt om zoveel mogelijk mensen te helpen. Mensen die wachten op jouw producten en/of diensten. In de zingevingseconomie is marketing een andere manier van het bekendmaken van een oplossing voor een maatschappelijk probleem. In de nieuwe marketing staat geven centraal.

Geef!

Jaar 2 van je business staat dan ook in het teken van het weggeven van waardevolle informatie aan je klanten (bijvoorbeeld door middel van E-books, audio’s, intro workshops, samples) die ervoor zorgen dat je mensen verder helpt. Het neveneffect hiervan is dat je steeds meer mensen in je potentiële klantenkring krijgt, omdat je jouw mailinglijst aan het uitbouwen bent. Door het uitbouwen van marketing middels het weggeven van waardevolle dingen, zullen meer klanten de weg naar jou weten te vinden. Bouw je business uit met deze tools.

Let op de kostenwaas!

Veel hooggevoelige mensen vinden dit een spannende stap, omdat hierbij investeren noodzakelijk is. Wat mij altijd geholpen heeft, is om te bekijken welke vorm het geld heeft dat je gebruikt in je leven en business. Zodra je investeert, lijkt het er immers op alsof het geld weg is. Het is niet meer zichtbaar als Euro’s op jouw bankrekening. Dit benauwt veel mensen waardoor ze de kostenwaas voor ogen krijgen: alleen kijken naar wat iets kost, is hier gewoonweg te simplistisch gedacht. Het geld is weliswaar visueel gezien weg, maar de vorm verandert. Van geld wordt het potentie door bijvoorbeeld te investeren in je mailinglijst voor het uitbouwen van de groep mensen die je wilt bereiken. Dit levert niet direct geld op, maar het geld zit dan wel weer ín die lijst.

Mirna en ik hebben heel veel geïnvesteerd in onze mailinglijst. Als we nu een mail versturen over een product, hebben we altijd successen. Juist omdat het aantal  mensen in die lijst exponentieel is gegroeid. Laat jezelf in jaar 2 dus géén kostenwaas voor ogen krijgen. Stap hier doorheen en blijf investeren in die marketing. Als je niks investeert, heb je gegarandeerd geen resultaat. Als je investeert, is er een goede kans op resultaat ;-).

Jaar 3: Team

Vanuit de vraag naar jouw producten die je in het 2e jaar hebt weten te creëren, is het tijd om het team te versterken. Je hebt nu het volume om mensen voor je te laten werken en je hebt dringend behoefte om ontzorgd te worden. Het organiseren van events bijvoorbeeld. Of je klantencontact. Het op- en uitbouwen van je team versterkt je structuur en je marketing waardoor jouw waarde optimaal tot zijn recht komt, zonder dat je overwerkt raakt.

Welk jaar is jouw eindpunt?

Sommige mensen willen zich helemaal niet bezighouden met marketing of het opbouwen van een team. Op zich niks mis mee natuurlijk. Wees echter wel altijd eerlijk naar jezelf wat het eindpunt is waarop jij je richt in jouw business. Wil je een Ed of een Bill zijn? Wil je alleen werken of een team aansturen? Het maakt niet zoveel uit, maar dit zijn wel vragen die je jezelf bij tijd en wijle kunt stellen. Ook als je een hobby hebt en het allemaal wel prima vindt zoals het nu gaat, zijn deze vragen belangrijk. De natuur is hierbij altijd weer een prachtige leermeester voor ons als mens: in de natuur groeit iets verder of…. het gaat dood.

Bouw je business in jouw eigen tempo

Wat wij hierboven presenteren, is een 3-jarenplan. Zelf heeft het ons 5 jaar gekost om te implementeren. Ook dat is helemaal prima en goed. Inmiddels zijn wij aanbeland in jaar 3 bij het opbouwen van een goed team. Hiervan worden de contouren steeds helderder. Het allerbelangrijkste is om de fundering goed te bouwen. Vanuit daar kun je door bouwen, of je kunt erop terugvallen als je een misstap maakt. Laat je hierin zeker niet pushen door anderen, maar zorg wel dat je blijft investeren en dat je uit je comfort zone blijft gaan. ‘There is always a next level’.

Hoe bouw jij jouw business op?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend. Daarin helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het over persoonlijke, zakelijke EN financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, jullie geven veel van jullie producten en diensten (bijna) gratis weg, daarom ben ik zo benieuwd waar jullie je (zo te horen goede) inkomsten vandaan halen?

Bas,

Ook bij deze wil ik je hartelijk danken voor deze informatie.

Groet,
Michaël

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!