Het Cashflow spel: jong geleerd, is oud gedaan.

Het Cashflow spel is een enorm krachtig bordspel dat je leert om je financiële kennis te vergroten. Juist door het spel te spelen, zie je hoe je in de echte wereld met geld omgaat.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Het Cashflow spel. Een klassieker als het gaat over het ontwikkelen van een andere vorm van financiën. In deze blog leg ik graag meer uit over dit concept, dat wij sinds 5 jaar leren aan onze kinderen.

Wat is het spel?

Het is een enorm krachtig bordspel dat je leert om je financiële kennis te vergroten. Juist door het spel te spelen, zie je hoe je in de echte wereld met geld omgaat.

Een korte search op bol.com zegt over het Cashflow spel:

“Het spel Cashflow 101 is ontworpen door Robert Kiyosaki en bedoeld om financiële lessen te leren. Het spel bevat twee fasen, de eerste fase is de ‘Rat Race’, deze fase vertegenwoordigt de financiële situatie van 95% van de mensen in Nederland. Het is een situatie waarin uitgaven en inkomen ongeveer gelijk zijn en er geen financiële mogelijkheden zijn. De tweede fase van het spel bereik je door aan de ‘Rat Race’ te ontsnappen. Dan kom je in de zogenaamde Fast Track waar de kansen die zich voordoen groter zijn. Het doel van het spel is om te leren hoe je zo snel mogelijk uit de Rat Race kunt ontsnappen, niet alleen in het spel maar ook daarbuiten.

Kortom: Veel mensen vinden het lastig om met geld om te gaan en leven van maand tot maand. Met alle risico’s van dien. Die risico’s zijn bijvoorbeeld dalende omzet, verlies van je baan, financiële tegenslag e.d. Eén ding op financieel gebied is een zekerheid: We weten dat er financiële tegenslag komt. Hoe dan ook. Het spel helpt je om op een andere manier naar geld te kijken en gebruik te maken van het systeem van geld zoals we dat nu kennen.

Overigens heeft de ontwerper, Robert Kiyosaki, ook nog een 2e versie ontwikkeld voor die mensen die al wat verder zijn en de basisprincipes in de eerste versie onder de knie hebben. Maar, terug naar de eerste versie ;-).

Het doel: Financiële intelligentie verhogen

Het doel van het Cashflow spel is het verhogen van je financiële intelligentie (door uit de Rat Race te komen). Dit is uiteraard een belangrijk onderdeel van het creëren van financiële rijkdom. Zeker als we bedenken dat financiële rijkdom altijd begint met het opzetten en vooral het ontwikkelen van financiële intelligentie in je ZIJN. De eerste investering die nodig is om verder te komen, is nu juist die basis van hoe jij tegen geld aankijkt en welke rol je het wilt laten spelen in je leven.

Het klinkt een beetje saai en suf en op een bepaalde manier merk ik dat dit voor veel mensen ook zo is. Financiële intelligentie is echter een hele essentiële stap voor financiële onafhankelijkheid als hooggevoelige ondernemer. Pas vanuit daar kunnen we aan de slag met het daadwerkelijk investeren. Je financiële intelligentie verhogen kan op vele manieren en een van de meest effectieve manieren die ik ken, is het spelen van spellen. Juist omdat dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Uit een boek bijvoorbeeld onthouden we met een beetje geluk 2 of 3 concepten, terwijl je bij het spelen van een spel zo dicht tegen de werkelijkheid aankomt dat het vele malen effectiever is en je dus veel meer opneemt in je systeem.

Inhoud

Het verhogen van je financiële intelligentie. Dat klinkt allemaal mooi en is het natuurlijk ook.  Maar, hoe zit dit concreet verwerkt in het spel?

2 delen

De Rat Race waarin je rondjes blijft draaien en de Fast Track. In de Rat Race achtervolg je als het ware jezelf middels inkomsten en uitgaven. In de Fast Track heb je dit probleem niet. Hierin kom je terecht in een wereld van oneindige financiële mogelijkheden.

Small deals, big deals

Tijdens het ‘rennen’ in de Rat Race kom je small deals en big deals tegen. Laat mij dit uitleggen. Net zoals in de échte wereld krijg je gedurende het rondrennen in de Rat Race allerlei kansen. Zodra je op het bordje deal komt, kun je kiezen tussen een grote deal of een kleine deal. Dit doe je naar gelang je financiële situatie. De kleine deals gaan over het kopen van een appartement, of bijvoorbeeld het investeren in aandelen. Net zoals in de echte wereld zitten er goede en slechte deals tussen. Ben je al wat verder? Dan kies je uiteraard voor de big deals omdat je hiermee sneller uit de Rat Race kunt komen.

Elke ‘deal’ brengt vervolgens weer een verandering met zich mee in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Dit noteer je op een speciaal overzicht dat bij het spel wordt geleverd. Want, een investering verandert uiteraard je financiële positie van bezittingen en schulden. Als er passief inkomen aan te pas komt, verandert ook de maandelijkse uitbetaling die je krijgt van je baan (die je in het spel toegewezen krijgt aan het begin) elke keer wanneer je weer een rondje hebt gelopen in de Rat Race.

Doodadds:

Waar de small/big deals een optie met zich meebrengen, zijn de doodadds verplicht. De Doodadds zijn kostenposten waarin geld wordt weggegooid. Net zoals in het dagelijkse leven. Autokosten, een nieuwe koffiemachine, en zelfs een nieuwe boot. In eerste instantie zijn mensen vaak blij met het krijgen van bijvoorbeeld die boot. Totdat ze zien hoe deze dooddadds hun financiële situatie negatief beïnvloeden en er minder geld overblijft om mee te kunnen investeren om hiermee uit die Rat Race te komen.

The Market:

Zoals in de echte wereld, veranderen marktomstandigheden razendsnel. Uit de stapel kaarten “The Market” krijg je kaarten die betrekking hebben op marktveranderingen. Bijvoorbeeld aandelen die dalen, onroerend goed dat stijgt. Deze veranderingen hebben betrekking op iedereen en je kunt verkopen of kopen met deze kaarten. Het interessante hiervan is dat je op deze manier meer cash kunt creëren waardoor je grotere aankopen kunt doen die meer passief inkomen opleveren.

Wat kun je met het spel?

Op http://www.richdad.com/apps-games/cashflow-classic kun je binnen een paar minuten (gratis!!) starten met het spelen van het spel. Herhaling is hierbij de kracht! Zeker als het gaat om het trainen van je brein. Er is een tijd geweest dat ik, elke dag voordat ik aan het werk ging, een spelletje Cashflow online speelde. Hier heb ik geleerd hoe passief inkomen werkt, wat je ermee kunt en vooral hoe je het kunt realiseren. Het is werkelijk een fantastische voorbereiding op het creëren van passief inkomen in de ‘echte wereld’.

Mocht je het spel in fysieke vorm thuis willen spelen (dit is ten zeerste aan te raden!!), kun je het online bestellen. Bijvoorbeeld via bol.com: https://www.bol.com/nl/p/cashflow-101/1004004013640196/. Of, als daar onvoldoende voorraad is, in Amerika via bijvoorbeeld Amazon: https://www.amazon.com/CASHFLOW-101-Discontinued-by-manufacturer/dp/B0002R5IKI/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1503398253&sr=8-2&keywords=cashflow+101.

Ben jij bekend met het Cashflow spel?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf?

Dan is onze Succes in Balans community voor intuïtieve ondernemers jou op het lijf geschreven.

In de online community delen we onze strategieën, tools en tricks met je om als hooggevoelige ondernemer krachtig en financieel succesvol te ondernemen.

Maar dat is niet wat onze community speciaal maakt. Onze missie is om ondernemers te helpen de wereld te veranderen en ons doel is om je te helpen een van de vele lichten te worden die het donker verlichten.

In onze community leren we je hoe je je kunt bevrijden van de systemen die zijn ontworpen om ons in de ratrace te houden. We laten je zien hoe je je kunt bevrijden en financieel onafhankelijk kunt worden, en hoe je een bedrijf kunt opbouwen dat je de tijd en vrijheid geeft om je leven te leiden zoals jij dat wilt.

En vooral: hoe je een krachtige, blijvende impact op de wereld kunt hebben. Als je daar deel van wilt uitmaken, neem dan onze community op de proef.

Het is niet voor iedereen, dus je kunt het twee weken proberen voor € 1 om te zien of het iets voor je is.

Meer informatie over de Succes in Balans Community vind je hier.

Ben jij bekend met het Cashflow spel?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

5 2 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goede avond,
Leer ik tijdens het weekend ook hoe ik het spel Cashflow kan spelen?
Of kan ik dan via jullie ook aan medespelers komen?

groeten

Han ten Veldhuis

Hallo Han, fijn je zojuist gesproken te hebben. Hierbij de link om het spel online te spelen: http://www.richdad.com/apps-games/cashflow-classic
Veel plezier.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!