Een checklist voor financiële onafhankelijkheid voor de hooggevoelige ondernemer

Welke stappen neem je op de weg naar financiële onafhankelijkheid?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


We krijgen heel vaak vragen binnen over financiële onafhankelijkheid. Beter gezegd: Welke stappen neem je op de weg naar financiële onafhankelijkheid? In deze blog deel ik hier graag meer over.

1. Definitie helder hebben

Het eerste punt op je checklist gaat over het helder hebben van de definitie omtrent financiële onafhankelijkheid. Veel mensen hebben wat mij betreft nog altijd de verkeerde insteek als het gaat over financiële onafhankelijkheid. Ze denken te klein en betrekken het slechts op het verdienen van hun eigen geld, los van hun partner. Een hele mooie stap als je daarin tot staat bent maar wat mij betreft is er veel meer. Financiële onafhankelijkheid heeft voor mij veel meer te maken met het indelen van jouw tijd en vrijheid. Voor mij betekent het dat je kunt doen wat je wilt, met wie je wilt, wanneer je wilt, waar je wilt en hoe vaak je wilt. Te mooi om waar te kunnen zijn? Díe gedachte is juist waarom de meeste mensen klein blijven denken. Nu we de definitie helder hebben, kunnen we verder kijken naar stap 2.

2. Financiële intelligentie verhogen

De 2e stap betreft het verhogen van je financiële intelligentie. Het klinkt een beetje saai en suf en op een bepaalde manier merk ik dat het dat voor veel mensen ook is. Financiële intelligentie is echter een hele essentiële stap voor financiële onafhankelijkheid als hooggevoelige ondernemer. Pas vanuit daar kunnen we aan de slag met het stellen van doelen. Je financiële intelligentie verhogen kan op vele manieren. Mijn favoriet is het volgen van financiële seminars en het lezen van financiële boeken.

3. NKW berekenen: Netto Kritische Waarde

De 3e stap is een hele belangrijke. Juist omdat dit gaat over het stellen van doelen. NKW is het bedrag in jouw investeringsfonds dat ervoor zorgt dat je nooit meer hoeft te werken en dus financieel onafhankelijk bent. Anders gezegd: Je hebt een bepaalde hoeveelheid investeringen die je kosten voor levensonderhoud automatisch voor jou genereren. Je bent dus helemaal losgekomen van je inkomen als enige bron van inkomen….

Het bereiken van je Netto Kritische Waarde is een grote stap om stressvrij te worden rondom het thema geld. Laten we eens rekenen. Om tot jouw eigen Netto Kritische Waarde (NKW) te komen, hebben we een tweetal factoren nodig.

  1. Uitgaven per jaar

Om je te laten zien hoe de berekening precies werkt, gaan we in dit voorbeeld gemakshalve uit van 2500 euro per maand oftewel 30.000 euro per jaar. Bepaal voor jezelf jouw maandelijkse en jaarlijkse basisuitgaven. Dit zijn dus de uitgaven aan basisproducten zoals eten, verzekeringen, vervoer, gas, water en licht enzovoorts. Dit bedrag is dus exclusief luxe dingen zoals vakanties e.d. Weet je niet wat jouw maandelijkse of jaarlijkse uitgaven zijn? Dan is dit een extra check die je zojuist voor jezelf hebt gekregen. Financieel gezien zijn er maar twee routes: Jij hebt controle over jouw geld of geld heeft de controle over jou…

  1. Return On Investment

Oftewel ROI is een belangrijk onderdeel om financieel gezien zo snel mogelijk vooruit te komen. Krijg je 1% rente op de bank, dan is jouw ROI dus 1%. In onze technieken zoeken we naar investeringen die ons minimaal 10% ROI per jaar opleveren. Voor elke euro die we investeren, ontvangen we dus elk jaar minimaal 10 cent ‘rente’. Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke ROI te hebben omdat op die manier jouw geld hard voor je werkt maar daarover later meer.

In ons voorbeeld werken we met de 30.000 euro aan jaarlijkse uitgaven. Om tot onze NKW te komen, hoeven we deze 30.000 alleen met een factor 10 te vermenigvuldigen.

Ons voorbeeld aan Netto Kritische Waarde is dus 300.000 euro. Wat zegt dit getal ons nu eigenlijk? Het zegt ons dat we dus 300.000 euro nodig hebben in een investeringsfonds om onze vaste maandelijkse kosten te dekken. Niet met actief inkomen of door onze investeringen langzaam op te maken. Dit bedrag van 300.000 euro is er FOREVER om jou te dienen nooit meer voor geld te hoeven werken.

Vraag jij je nu direct af hoe je aan dit bedrag komt? Of wellicht zie je (nog) niet in dat dit ook belangrijk is voor jou? Laat mij dan een korte toelichting geven. Veel mensen ruilen hun tijd voor geld en op die manier kunnen ze in hun levensonderhoud voorzien. Niks mis mee natuurlijk maar wel een minimale manier om naar je financiën te kijken. Het is alsof je aan het verslavingsinfuus ligt. En wel het financiële verslavingsinfuus… Juist door je financiën goed te regelen en ergens naar toe te werken, ontstaat er rust. Rust in je hoofd, je gezin en je financiën. Geld maakt je niet gelukkiger maar het werken aan een vastomlijnd plan helpt je zeker om minder stress te ervaren.

4. Jezelf eerst betalen?

Nog voordat de rekeningen komen, betaal je jezelf een percentage van je inkomen om mee te investeren. Met dit geld ga je investeren en maak je gebruik van het principe rente over rente, dat door Einstein genoemd werd als het extra wereldwonder.

Om tot het gewenste eindbedrag voor jezelf te komen, voor bijvoorbeeld pensioen (NKW), is het noodzakelijk dat je jezelf eerst betaalt. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je, voordat je de rekeningen betaalt, altijd een bedrag opzijzet waarmee je gaat investeren. Hoe meer hoe beter uiteraard maar zeker in het begin is het belangrijk OM het proces te starten. Beter met minder starten en het elke maand uitvoeren dan te hoog inzetten en het stopzetten. Een goede indicatie om mee te beginnen is om 10% van je bruto inkomen opzij te zetten om zo snel mogelijk in het rente over rente stuk te kunnen stappen. Jezelf eerst betalen is een mentaal proces om jezelf en je financiën serieus te nemen. Natuurlijk betekent dit NIET dat je je rekeningen niet betaalt. Het betekent slechts dat je goed voor jezelf zorgt voordat al het geld opgaat aan van alles en nog wat en je zelf geen vermogen opbouwt. Waarom is het dan zo uitdagend? Juist omdat routines een aantal keer herhaald dienen te worden voordat ze effect hebben. Het duurt jaren voordat je elke maand jezelf eerst betaalt. Daarom is mijn advies om ervoor te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Elke maand weer. Zorg ervoor dat je een deel van je geld gewoon niet ziet en direct naar een andere (investerings)rekening overboekt. Door het te automatiseren, kom je ook veel minder in de verleiding om er in een financieel moeilijke maand maar even vanaf te zien en het uit te stellen. Van uitstel komt… ja, je raadt het al… afstel…

5. Automatiseer je financiën!

De 5e stap in de checklist voor financiële onafhankelijkheid voor de hooggevoelige ondernemer betreft automatiseren. Financieel vooruitkomen is iets dat je bij voorkeur automatiseert. Op die manier hoef je er niet meer over na te denken. Of je nu bezig bent met Indexbeleggen, vastgoed of goud, je kunt het in de meeste gevallen heel prima doseren en automatisch maken. Waarom automatisch? Juist omdat op die manier je niet in de verleiding komt om het in een moeilijke maand even niet te doen. Het geld is als het ware weg en je gaat maand voor maand stapje voor stapje vooruit. Door je financiën te automatiseren, haal je het emotionele component van je financiën.

Deze 5 stappen zijn het begin van de weg naar financiële onafhankelijk voor de hooggevoelige ondernemer. We zitten allemaal op dezelfde weg en er is geen goed of fout. Het enige wat er is, is de weg die je voor jezelf uitstippelt. Financiële onafhankelijkheid is een groeiproces voor jezelf, je naasten en anderen. Het is een proces dat gemonitord dient te worden en waarin bijsturingen noodzakelijk zijn. Met een goede en sterke waarom kun je heel ver komen. Voor het ervaren van échte tijd en vrijheid om te doen wat je wilt, met wie je wilt, wanneer je wilt, hoe vaak je wilt en waar je wilt.

Op welk punt van deze checklist voor financiële onafhankelijkheid voor de hooggevoelige ondernemer ben jij?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Op welk punt van deze checklist voor financiële onafhankelijkheid voor de hooggevoelige ondernemer ben jij?

 

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
5 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] ze zichzelf vaak erg tekort. Zeker omdat ze op die manier zichzelf niet kunnen betalen, zoals ik in DEZE BLOG al eens heb […]

Bedankt voor de vijf tips. Ik ben benieuwd naar een goed boek om mijn financiële kennis te vergroten. Hebben jullie een tip? Ik sta nog helemaal aan het begin van het ondernemerschap.

Hi Riekje,
Je zou kunnen beginnen met het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill of bijvoorbeeld Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki. En natuurlijk het Succes in Balans Weekend kan je helpen om deze reis een stapje verder te brengen ;-).

Hartelijk dank voor deze heldere en waardevolle blog!
Ik zou heel graag het weekend in juni meedoen, heb dan een vakantie geboekt… komt er deze zomer mischien nog een weekend?
Hartelijke groet, Ivor

Hallo Ivor, hartelijk dank voor je mooie feedback. En leuk dat je naar ons weekend wilt komen. We hebben zeker nog een workshop voor de zomer en wel op 8 en 9 juli. We gaan daar eerdaags de inschrijvingen voor starten. We houden je op de hoogte. Een hele fijne dag.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

5
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!