Concurrentie. Een concept dat meestal verband houdt met het ondernemen. Wat mij betreft een interessant concept. Wanneer ik er dieper op inzoom, wordt helder dat concurrentie vaak ontstaat vanuit een negatieve mindset. Een mindset die er vanuit gaat dat er niet genoeg is voor iedereen. In deze blog meer over concurrentie.
Het principe van concurrentie
In de 7 jaar dat ik economie studeerde, kwam het onderwerp vaak aan bod. Je hebt een product of dienst die je in de markt wil zetten. Een markt waarin andere aanbieders aanwezig zijn. Vanuit de concurrentiegedachte ga je kijken hoe je dit product unieker in de wereld kunt zetten. Bijvoorbeeld door er een bepaalde prijs aan te hangen die anders is dan dat van de “concurrenten”. Of bijvoorbeeld door je klant een bepaalde ervaring te laten beleven.
Bij concurrentie gaat het erom dat je je binnen bestaande markten goed positioneert. Maar wat als je nu zelf een markt creëert? Wat als je zelf een unieke niche binnen die grote markt bedenkt, waarin jij de allerbeste bent en zal blijven? Waarin je die niche volledig domineert? Dan kom je in een volledig nieuw speelveld met nieuwe klanten en nieuwe kansen terecht.
Blue ocean
Naar dit concept wordt vaak verwezen als het gaat over het creëren van zo’n nieuwe niche. De Blue Ocean Strategy (BOS) is in 2005 gepresenteerd door W. Chan Kim en Renée Mauborgne in het gelijknamige boek Blue Ocean Strategy. De kern van de strategie bestaat uit het creëren van nieuwe markten. Dit wordt vooral gedaan door het creëren van een vernieuwde waarde voor de klant, het opzetten van een uniek product met een hele goede klantwaarde.
Nu zul je wellicht denken dat dit alleen mogelijk is met grote merken zoals bijvoorbeeld Apple (het standaard voorbeeld) of Tesla (standaard voorbeeld nummer 2). Leuke voorbeelden natuurlijk om eens naar te kijken, maar vaak niet echt praktisch als het gaat over het toepassen van de strategie. Het leuke is dat dit concept voor heel veel meer ondernemers is weggelegd en dus niet uitsluitend is voorbehouden aan de grote jongens (met bijbehorende marketingbudgetten en dure consultants). Nee, er is ook lokaal een legio aan mogelijkheden!
Combineer twee totaal verschillende disciplines
Afgelopen weekend was ik bij een show van Victor Mids (ja, die illusionist van Mindf*ck). Geweldig om te zien hoe hij speelt met de waarnemingen van mensen en wat dit met mensen doet. Er was iets in zijn optreden dat mij in het bijzonder opviel. Hij sprak over zijn positionering! Als kleine jongen was hij namelijk al enorm geïnteresseerd in goochelen. Hij sprak erover dat hij bleef oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dit deed bij mij een lampje branden over de 10.000-uur-regel waar ik eerder deze blog over schreef. Het concept is simpel: je oefent iets 10.000 uur en je zult de meester worden op een specifiek gebied.
Maar er is ook nog die andere kant van Victor: zijn studie geneeskunde. Hij vertelde dat hij pogingen deed om als normaal arts aan de slag te gaan. Dat was voor hem een hele uitdaging, totdat hij inzag: “Wow, ik heb een combinatie van vaardigheden die niemand anders heeft. Goochelen en medische wetenschap”. Hoeveel mensen zullen die twee vaardigheden hebben? En als er al mensen met dezelfde vaardigheden zijn, hoeveel van hen weten ze dan succesvol met elkaar te combineren? Een nieuwe niche was geboren! Een niche die er eerst nog NIET was, maar die nu werd gecreëerd door Victor zelf!
Ik dacht terug aan het proces dat ik zelf heb doormaakt. Aan de ene kant het hooggevoelige stuk waar ik mee worstelde en waar ik al op jonge leeftijd mee aan de slag ging. Aan de andere kan m’n economische studies. Beide aspecten hebben ertoe geleid dat ik een unieke tool-kit aan mogelijkheden tot mijn beschikking heb. Het meest interessante is dat ik twee gebieden, die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, heb weten te COMBINEREN.
Ik moest terugdenken aan de tijd dat ik startte met De Hooggevoelige Ondernemer en ik pinkte wel even een traantje weg. Zonder dat ik het wist, had ik de Blue Ocean Strategy toegepast. Ik, als afgestudeerd econoom, had met mijn intuïtie twee totaal verschillende velden met elkaar verbonden. Het leuke is dus, dat dit proces van positionering voor iedereen mogelijk is.
Creëer jouw eigen markt
Nog altijd zie ik teveel hooggevoelige ondernemers die iedereen willen helpen en die écht op zoek zijn naar hun unieke positionering. Mijn punt in deze blog is: kijk eens naar twee ogenschijnlijk losstaande elementen in jouw leven en kijk eens hoe je met deze twee elementen waarde kunt toevoegen aan het leven van anderen. Vanuit dat concept creëer je vanzelf een markt waarin jij de bepalende factor bent, waarbinnen jij als expert wordt gezien. En het mooie is, dat je dit vanuit je eigen kracht kunt doen ;).
Dus welke 2 vaardigheden combineer jij met elkaar? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
Ben jij op zoek naar jouw eigen unieke positionering en weet je écht niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder. Wil je eens kennis komen maken met de lessen die wij doorgeven? Dan nodigen we je heel graag uit om eens naar het Succes In Balans Weekend toe te komen.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
1 vaardigheid is dat ik mijn levenservaring in de winkel als advies inzet en daar de kwaliteit van ga combineren door het aan een workshop te verbinden. Mijn ideeën voor jonge creatieve mensen die artikelen met de hand maken verder in mijn assortiment verwerken en mee ga aanvullen en verkopen. Zo blijf ik exclusief en uniek.
Dank je wel voor je reactie. Heel graag tot 7 juli op het Succes In Balans Weekend ;-).
Interessant. Eens over nadenken hoe ik een aantal vaardigheden / levenservaringen met elkaar kan verweven tot een unieke marktplek.
Hoi Geranna, Dank je voor je reactie en heel veel succes 🙂 Je bent natuurlijk ook van harte welkom om dat te onderzoeken tijdens het komende Succes in Balans weekend op 7 en 8 juli.https://hooggevoeligondernemen.nl/succes-in-balans-weekend/