De 10 belangrijkste uitdagingen voor hooggevoelige ondernemers

Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

 

Telkens wanneer we het Succes In Balans Weekend of één van onze andere vervolgtrainingen geven, komen de onderstaande 10 vragen eigenlijk altijd wel ter sprake. Het zijn de uitdagingen waar hooggevoelige ondernemers tegenaan lopen. Deze uitdagingen zijn mijzelf uiteraard ook niet vreemd. Ik heb er ook mee te maken (gehad) en ik vertel je graag hoe ik er mee omga. Tijd om daar in deze blog dus eens extra aandacht aan te besteden en mijn visie erop te geven.

#1 Hoe blijf ik in m’n hart?

Met stip op nummer 1! Voor hooggevoelige ondernemers is het van essentieel belang dat ze doen waar hun hart ligt. Het is dan ook belangrijk om goed in verbinding te blijven met het hart. Deze verbinding kun je goed maken door jezelf  te aarden. Als de aarde-energie goed door je lijf stroomt, kom je tot je kern. Bij twijfel, maak dan verbinding met je hart door je handen op je hart te leggen. Voel je hart-energie en tegelijkertijd de stilte om je heen. Luister vervolgens naar het antwoord dat je hart je geeft. Voel je dat je in je hoofd schiet en dat de ratio het overneemt, stamp dan met beide voeten even op de grond en adem 3 x diep in en uit. Voel opnieuw en wacht op het antwoord.

#2 Wat is nu echt mijn passie?

Deze vraag is nauw gerelateerd aan de eerste vraag en deze vraag heb ik mezelf wel tig keer gesteld. Ik wilde een pasklaar antwoord, een perfect plaatje. Mijn spirituele coach zei tegen mij: “Jouw passie wordt duidelijk wanneer je blij wordt van de dingen die je doet. Het zijn de dingen die je energie geven. Het zijn de dingen die je met blijdschap en plezier nog even doet, zelfs aan het einde van een lange dag, nadat je de kinderen naar bed hebt gebracht. Dát is je passie. En jouw missie, die vind je onderweg. Ga stap voor stap en de weg ontvouwt zich aan je. Just follow the signs”. Deze woorden hebben mij het vertrouwen en de rust gegeven om me open te stellen voor dat wat zich aandiende.

#3 Hoe stel ik voor mezelf de grenzen?

Veel hooggevoelige mensen laten over hun grenzen heen gaan. Jarenlang liet ik ook over mijn grenzen heen gaan en was ik bezig met wat belangrijk was voor de ander. Het was voor mij één van de grootste uitdagingen, maar inmiddels heb ik wel geleerd om m’n grenzen aan te geven. Worstel je hier nog mee? Wellicht helpt deze tip je dan verder op weg.

Wanneer je iets gaat doen, bepaal dan eerst of je het gaat doen vanuit je gevoel of vanuit wilskracht. Doe je het met liefde of vanuit ‘moeten’? Doe je het vanuit gevoel, dan ga je goed; ga zo door! Doe je het vanuit wilskracht, dan is het tijd voor een moment van bezinning. Vraag jezelf dan af wat nu écht belangrijk is voor JOU. Wanneer je twijfelt of wanneer je het gevoel hebt dat je over je grens heen gaat, stel jezelf dan écht deze vraag. Wanneer iets voor JOU een prioriteit is, kun je gemakkelijker je grenzen stellen en kun je ook gemakkelijker handelen naar dat wat belangrijk is voor JOU.

#4 Hoe blijf ik in m’n kracht?

Jouw persoonlijke kracht is gekoppeld aan jouw energieniveau. Door elke ochtend vroeger op te staan en aandacht aan je persoonlijke energie te besteden, zal je energieniveau stijgen. Bewaak jouw hooggevoelige kracht door een ochtend-stretch te doen. Zelf doe ik – afhankelijk van waar ik behoefte aan heb – in de ochtend een yoga stretch, spring ik op de trampoline of boks ik tegen een boksbal. Daarmee verhoog ik mijn energieniveau en start ik de dag met een andere status van zijn. Doordat ik ervaren heb wat dit met mij doet, sla ik echt geen dag over. Om mijn kracht verder goed te bewaken, eet ik heel puur. Zoveel mogelijk groeten en fruit, wat biologisch vlees, gevogelte of vis, wat zaden en noten. Zo blijf ik super alert en voel ik me fit en vitaal.

#5 Hoe ga ik van onzichtbaar naar zichtbaar?

Iedereen vindt altijd wel iets van alles. Met andere woorden: er zijn altijd mensen die wel een mening over je hebben. Bedenk dan dat niets persoonlijk is. Vat dingen dan ook niet persoonlijk op. Doordat ik deze regel ben gaan toepassen, werd het voor mij veel makkelijker om zichtbaar te worden. Mensen denken dat ze te pas en te onpas iets negatiefs kunnen roepen. Het is dus belangrijk is om dat te negeren. Pas deze regel toe en kijk vooral naar de positieve reacties die je ook krijgt.

#6 Hoe kom ik nu echt tot actie?

Veel hooggevoelige ondernemers zien vaak beren op de weg. Zij vinden het daarom uitdagend om in actie te komen. Voor mij werkt het om mijn doelen helder te stellen en in structuur te werken. Door m’n successen onderweg naar mijn doel te vieren, wordt het gemakkelijker om door te blijven stappen. Daarom: vier het leven en vier de stappen die je zet. Beloon jezelf voor de progressie die je maakt. Dat kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld een kopje verse muntthee of even een kwartiertje in de hangmat. Door het vieren van de stappen die je zet, ga je verder en kom je echt tot actie.

#7 Angst: vriend of vijand?

In levensbedreigende situaties is angst een zeer goede vriend. In de normale gang van zaken is angst echt de slechtste raadgever die er is. “Feel the fear and do it anyway”. In een vorige blog heb ik geschreven over de panic zone en daar kun je lezen hoe je het beste met angst kunt omgaan.

#8 Hoe vraag ik om feedback?

Wil je eerlijke en oprechte feedback? Stel dan open vragen. Wil je echt geholpen worden? Luister dan actief en neem dingen aan. Zorg er ook voor dat je de juiste vragen stelt. Waar wil je nu echt een antwoord op? Waarmee wil je echt geholpen worden? Stel de juiste vragen ook aan de juiste mensen. Zoek de mensen die jou de opbouwende feedback ook echt kunnen geven.

#9 Hoe bewandel ik de onbekende weg?

Een kind is in een nieuwe omgeving speels en nieuwsgierig. Dit is ook jouw recept om de onbekende weg te bewandelen. Bij nieuwe uitdagen zei mijn oma altijd: “Alles komt goed. Wat is nu het ergste dat er kan gebeuren?” Deze woorden gaven mij altijd de moed om de onbekende weg te gaan, om vol vertrouwen en in liefde de uitdagingen tegemoet zien.

#10 Hoe creëer ik ruimte en tijd voor mezelf?

Ruimte krijg je niet, maar moet je voor jezelf creëren. Dit kun je doen door structuur aan te brengen in jouw agenda en daarin ook tijd voor jezelf in te plannen. Wat daarnaast goed werkt, is regelmatig een paar uurtjes volledig uitpluggen. Gewoon 1x per week alle schermpjes uitzetten en aan de kant leggen. Er echt voor kiezen om niet bereikbaar te zijn. Puur genieten van tijd voor jezelf.

Ik blok in mijn agenda ‘thinking time’. Even helemaal niks, alleen pen en papier bij de hand om eventuele nieuwe inspiratie op te kunnen schrijven. Maak jezelf écht tot prioriteit. Als je geen tijd voor jezelf vrijmaakt, dan ren je jezelf op een gegeven moment volledig voorbij en daar help je niemand mee. Dus blok in jouw agenda ‘thinking time’. Zie het als een afspraak met jezelf, zoals een afspraak bij de tandarts, kapper of wat dan ook. En geniet met een grote G :).

Welke zijn jouw grootste uitdagingen?

Tegen welke uitdagingen loop jij als hooggevoelige ondernemer aan? Of herken je jezelf in deze top 10? Ik hoor graag van jou in het reactieveld hieronder.

Kun je wel wat hulp gebruiken om jouw uitdagingen het hoofd te bieden en heb je het gevoel dat je hiervoor bij ons aan het juiste adres bent? Kom dan zeker eens met ons kennismaken tijdens het Succes In Balans Weekend. We helpen je graag verder!

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Liefs

Mirna

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!