7 principes van Arkad
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

“Een krappe beurs is makkelijker te verhelpen dan te verdragen”.

Eén van de vele wijsheden die beschreven staat in het boek “De rijkste man van Babylon”. Dit is een schitterend boek, omdat het universele principes blootlegt. Zo komen uit de cultuur van bijna 4.000 jaar geleden 7 principes naar voren die worden uitgelegd door Arkad, die in die tijd als rijkste man van Babylon bekend stond. In deze blog meer over Arkad en zijn manier van leven. Verrassend? Dat zeker. Hedendaags toepasbaar? Meer dan ooit.

Arkad, de rijkste man van Babylon

In onze zoektocht naar financiële kennis zijn vele boeken voorbij gekomen. Het interessante aan veel financiële boeken is dat het lijkt alsof ze nieuw zijn. De principes? Die worden natuurlijk al veel langer toegepast. Zoals bijvoorbeeld in het oude Babylonische rijk. Een uiterst welvarende samenleving waarin burgers werden beschermd werden tegen haar heersers door middel van wetten en principes.

Deze maatschappij heeft vele verschillende welvarende aspecten gekend. Eén daarvan wordt heel uitgebreid beschreven in het boek “De rijkste man van Babylon”. Echt de moeite waard om te lezen. Oude principes die nog altijd super goed toepasbaar zijn in de huidige tijd.

Het verhaal gaat over Arkad, die bekend stond als de rijkste man van Babylon. Een positie die hij niet altijd gehad had. Zo zat hij eerst financieel totaal aan de grond totdat hij zich de principes van het financieel vooruitkomen eigen maakte. Eén van de grootste mythes die hij ontkracht, is dat je veel geld moet hebben om het financieel goed voor elkaar te kunnen krijgen.

Uiteindelijk wordt Arkad een leraar die anderen helpt met het vergaren van rijkdom op een hele simpele, heldere en direct toepasbare manier. Mensen vroegen hem naar zijn principes. Hij onderwees er 7.

#1 Begin met uw portemonnee te spekken

“Van elke 10 munten die je in je portemonnee doet, geef je er slechts 9 uit. Je beurs zal meteen dikker en zwaarder worden. Dat voelt goed in je hand en het stelt je gerust”.

Schitterende eenvoud die direct toepasbaar is. Een goed gevulde beurs brengt nu eenmaal rust. Dit 1e principe is voor je mind erg fijn om toe te passen, omdat het vanuit die rust makkelijker gaat worden om de volgende financiële stappen te zetten.

Als ondernemer heb je meer mogelijkheden om je portemonnee te spekken dan je vaak denkt. Een extra campagne? Een oude klant die je nog eens verder kan helpen? Welke mogelijkheden zie jij om te beginnen met het spekken van je portemonnee?

Denk je nu direct: ‘Help, dit kan helemaal niet voor mij” of “Ik heb te weinig geld om dit te kunnen doen”? Lees dan nog even verder, want daar gaat het 2e principe van Arkad over.

#2 Beheers uw uitgaven

“Je zogenaamde ‘noodzakelijke uitgaven’ groeien altijd met jouw inkomen mee, tenzij je dit bewust een halt toeroept”.

In onze consumptiemaatschappij is het gemakkelijk om allerlei dingen te kopen die je niet nodig hebt. Je kunt er zelfs geld voor lenen. Dat is overigens nog eenvoudiger dan het krijgen van een lening voor een woning, maar dat even terzijde!

Om financieel vooruit te komen, is het een absolute must om je uitgaven te beheersen. Mirna en ik zijn ook meer dan eens in de uitgaven-put gevallen. Het IS ook gewoon heel verleidelijk.

Wat je kan helpen om je uitgaven te beheersen, is om vanuit een maandelijks en wekelijks budget te werken. Zo’n weekbudget kun je dan het beste in één keer pinnen en je uitgaven vervolgens contant doen. Van je uitgaven kun je dan een kasboek bijhouden. Op die manier heb je overzicht en zie je direct wat eruit gaat en waar het aan op gaat.

Om je verder te helpen je uitgaven onder controle te houden, kun je jezelf de volgende 3 vragen stellen wanneer je op het punt staat om iets te kopen:

+ Is dit product een ‘must have’? Iets dat écht nodig is?
+ Is dit product een ‘nice to have’? Iets dat gewoon leuk is, maar niet nodig?
+ Is dit product een luxe item? Pure luxe, dat je echt niet nodig hebt?

Bedenk dat als je 10 Euro kunt managen, dat je dan ook 100 of een miljoen Euro kunt managen. De mindset en de principes zijn hetzelfde, alleen werk je met grotere bedragen.

Los van het beheersen van je uitgaven brengt het natuurlijk allerlei milieutechnische voordelen met zich mee wanneer je minder consumeert. Veel van de producten die we als maatschappij gebruiken, zijn immers helemaal niet zo goed voor de wereld.

Wil je meer weten over het beheersen van je uitgaven? Bekijk dan ook eens deze blogs die we eerder over dit onderwerp gepubliceerd hebben:

Omgaan met schaarste
Financiële winters
Belangrijke cijfers om goed te kennen

#3 Zorg dat het geld zich vermenigvuldigt

“De rijkdom van een man schuilt niet in de munten in zijn volle beurs, maar in de inkomsten die hij opgebouwd heeft. De rijkdom zit ‘m in de stroom goud die constant zijn buidel voedt en die ervoor zorgt dat die rond en vol blijft”.

Wat een waarheid! Arkad leert ons hier dat echte welvaart niet komt vanuit je baan of onderneming. Het komt uit zaken die passief geld in je portemonnee brengen. Geld dat zich vermenigvuldigt. Vanuit betekenis kan dit soms een contraproductieve gedachte zijn. Onze visie hierop is dat zodra je zelf passief inkomen hebt, je met dit inkomen kan doen wat je graag wilt. Dit betekent automatisch dat je ook de mogelijkheid hebt om op een duurzame manier bepaalde projecten te ondersteunen die jou aan het hart gaan.

In de huidige maatschappij lijkt het soms nagenoeg onmogelijk om rendement te behalen met je geld. Toch is het mogelijk door te investeren. Het vergt alleen dat je kansen ziet en pakt en dat je je financiële intelligentie verhoogt. Dit laatste is wellicht de beste investering die je kunt doen.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van je financiële intelligentie? Bekijk dan ook eens deze blogs:

  1. 7 tips om je financiële intelligentie te verhogen
  2. Next level in jouw financiën
  3. Misvattingen over geld en financiën
  4. Geld gaat niet over geld

#4 Bescherm uw schat tegen verliezen

Arkad legt uit: “Bescherm uw schat tegen verliezen door alleen te investeren als de hoofdsom veilig is, als die altijd opeisbaar is en als u een redelijke rente krijgt. Vraag advies aan wijze mannen. Verzeker u van het advies van diegenen die ervaring hebben met lucratieve beleggingen. Laat hun wijsheid uw schat beschermen tegen gevaarlijke beleggingen”.

0% rente op de bank? Trek daar nog wat belasting en inflatie vanaf en je geld op de bank wordt automatisch minder waard. Een afname van je koopkracht dus. Uit cijfers blijkt, dat steeds meer mensen geld sparen en het op de bank laten staan. Dat betekent dat ze geen beter alternatief voor hun spaarcenten weten. Dat is een gemiste kans, waarmee je bovendien principe #4 ondermijnt. Je schat verliest immers z’n waarde.

Om je schat te beschermen tegen verliezen, is het in deze tijd noodzakelijk om te investeren. Om op een goede manier te investeren, is er kennis nodig. De grootste valkuil met investeren, is dat je gaat ‘gokken’ op die ene kans die zich nu voordoet. Dat is speculeren en dat wil je niet.

Durf te investeren en durf daarbij om hulp te vragen aan iemand die er verstand van heeft. Logisch toch? Wanneer je auto iets mankeert, dan breng je die toch ook naar een erkende garage?

Op financieel gebied betekent dit dat je bijvoorbeeld je boekhouder eens vraagt of hij/zij zelf investeert en wat zijn/haar advies hierover is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de mensen die ons over financiën adviseren vaak niet de ‘wijze mannen’ waar Arkad het over heeft. In de praktijk zijn het verkopers die hun eigen producten aan de man willen brengen. Je kent ze wel: levensverzekeringen, pensioensparen, beleggingsfondsen e.d. Deze financiële producten betekenen voor jou als klant vaak hoge kosten en weinig financiële progressie.

De ‘wijze mannen’ waar Arkad het over heeft, zijn mensen die zelf investeren. Bijvoorbeeld in vastgoed. Het zijn de ‘insiders’ die weten waar het over gaat en die hun kennis willen doorgeven. Bij die mensen wil je zijn. Blijf hoe dan ook weg van de verkopers van financiële producten. Je kunt dit prima zelf, mits je je financiële intelligentie ontwikkelt en hier een prioriteit van maakt.

Bij investeren is het belangrijk dat je weet wat je doet. Het kost moeite om een klein fortuin bij elkaar te sparen en voordat je het weet, verspil je het doordat je geen zekerheden hebt ingebouwd in je investeringsstrategie. De eerste belangrijke les voor investeren is altijd dat je ervoor zorgt dat je zekerheden inbouwt waarmee je de risico’s om je geld te verliezen verkleint. Daarna wordt er pas gekeken naar geld verdienen op de hoofdsom.

#5 Bezit uw eigen huis

Je eigen huis bezitten betekent simpelweg dat je meer kans hebt om financieel vooruit te komen. Ben je starter op de woningmarkt? Dan kan het de moeite lonen om te beginnen met een huis dat je aan iemand anders verhuurt.

Uiteraard, ik weet hoe opgeklopt de woningmarkt op dit moment in grote delen van de wereld is. Rara, waar zou dit toch door komen als je nagenoeg gratis geld kunt lenen… Het kan je helpen om wat meer naar de lange termijn van woningprijzen te kijken en jezelf niet blind te staren op de korte termijn. Zolang er inflatie (geldontwaarding) is, zullen de huizenPRIJZEN op de lange termijn gewoon blijven stijgen. Een woning die verhuurbaar is, kan het op die manier uitstekend doen.

#6 Verzeker u van inkomsten in de toekomst

“Het betaamt een man om voorbereidingen te treffen voor een passend inkomen in de dagen die in het verschiet liggen, wanneer hij niet jong meer zal zijn, en voorbereidingen te treffen voor zijn gezin, ingeval hij niet langer meer bij hen is om ze te steunen en voor hen te zorgen”.

Arkad had met dit principe een ver vooruitziende blik. In de huidige tijd – met een grote groep ZZP’ers en ondernemers die weinig tot niks geregeld hebben voor hun pensioen – is dit principe zeer actueel. De vraag die iedereen voor zichzelf te stellen heeft, is hoe dit belangrijke onderdeel te regelen valt. Natuurlijk zijn er allerlei producten op de markt die je ontzorgen en die goede rendementen beloven. Daar is niks mis mee, alleen zoals hierboven uitgelegd, blijft het uitkijken voor mensen die voor hun eigen portemonnee producten verkopen in plaats van voor jouw pensioen te investeren.

Zo zijn bij veel beleggingsfondsen bijvoorbeeld de beheerskosten al rond de 1%. 1% lijkt wellicht niet zo veel, alleen het is een GIGANTISCH verschil als je het bekijkt over een periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Stel je eens voor dat je gemiddeld 7% rendement kunt behalen met bijvoorbeeld aandelen en daarvan gaat er 1% van naar de beheerskosten?!? Dat betekent gewoon dat meer dan 14% van je rendement naar iemand anders gaat. Die 14% wil je echt niet missen, want door rente over rente mis je dus aanzienlijke rendementen in de toekomst. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je dat percentage altijd betaalt, ook al is er geen rendement…. Niet de beste manier dus.

Tony Robbins heeft hier trouwens heel veel over geschreven in zijn schitterende boek Money Master the Game. Hierin legt hij uit hoe deze ‘fees’ erin hakken en wat je eraan kunt doen om ze te vermijden.

Inkomsten verkrijgen in de toekomst? Het kan echt op ontelbare manieren. Zo kun je passief business inkomen hebben, geld uitlenen aan anderen, vastgoed hebben, aandelen hebben die dividend genereren enzovoorts. Verdiep je in deze materie en onderzoek wat voor jou het beste werkt. Hoe dan ook, begin eraan. Laat je geld voor je werken terwijl jij aan betekenis werkt.

Je geld voor je laten werken? Bekijk eens onderstaande blogs over hoe wij dat doen:

Investeren in vastgoed
Tweede business

#7 Vergroot uw vaardigheid om geld te verdienen

Dit laatste principe van Arkad heeft ook te maken met financiële intelligentie. Nog teveel mensen worden geconditioneerd om vooral hard te werken. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Sterker nog, het is één van de basisprincipes van succes op welk vlak dan ook: de wil om ergens helemaal voor te gaan. Hard werken is wat ons betreft een eerste vereiste. Je hebt echter nog iets anders nodig en dat is financiële basiskennis. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt!

Financiële intelligentie is geen vak op school. Het is iets dat je ergens gedurende je leven tegenkomt. Financiële intelligentie geeft aan hoe goed we met geld kunnen omgaan en of we er op een gecontroleerde manier meer van kunnen maken zonder al te grote risico’s te nemen.

Financiële intelligentie ontwikkelen betekent financieel vooruitkomen. Over de vaardigheid om geld te verdienen, kun je als ondernemer natuurlijk zeer divers denken. Zo geeft het je de mogelijkheid om beter met je uitgaven om te gaan óf om gewoonweg meer te verdienen.

Wil je als ondernemer meer impact maken? Bedenk dan dat geld het bijproduct is van succes. Wil je meer weten over het vergroten van jouw persoonlijke impact via jouw bedrijf? Bekijk dan eens deze blogs:

Meer positieve impact maken
Impact verdubbelen
Impact in het kwadraat

Slotgedachte over de principes van Arkad

Over de principes van Arkad is zeer veel te leren. Het helpt je om je te verdiepen in jouw financiën en hoe je hierin vooruit kunt komen. Telkens als je zijn eenvoudige principes herleest, kom je weer tot de conclusie hoe simpel het in essentie eigenlijk is.

Het blijft mij persoonlijk fascineren hoe weinig aandacht er op onze scholen aan dit onderwerp wordt gewijd. Zelfs in economische studies aan de Hogeschool en de Universiteit ben ik dit soort principes niet tegengekomen.

Wil je je verder verdiepen in het creëren van financiële overvloed? Bekijk dan eens deze boekenlijst. Stuk voor stuk gave boeken die inzoomen op principes die je helpen om financieel vooruit te komen.

Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki
Money Master the Game – Tony Robbins
Think and Grow Rich – Napoleon Hill
The Automatic Millionaire – David Bach
Building wealth, one house at the time – John Schaub
Rijkdom – Esther Hicks

Ben je nieuwsgierig hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van financiële rijkdom?

Beluister dan zeker ook eens onze podcast.

Of wellicht houd je meer van lezen? Het blog-segment vind je hier.

Is lezen echt je passie? Hier vind je 3 e-books waarmee je direct aan de slag kunt.

Wil je persoonlijk met ons kennismaken?

Dan nodigen we je van harte uit om eens naar de Business & Meaning training toe te komen. Hierin geven we jou als ondernemer handige tips en praktische tools om rijkdom op persoonlijk, zakelijk EN financieel vlak te creëren.

Meer informatie over Business & Meaning kun je hier vinden. Wie weet, tot dan!

Met liefde,

Bas

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!