De financieel bewuste ondernemer

Hoe creëer je financieel bewustzijn en hoe kun je met controle over de financiën zorgen voor rust in je mind en binnen je bedrijf?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

We zien bij veel hooggevoelige ondernemers dat hun financiën een ondergeschoven kindje is binnen hun business en binnen hun privésituatie. In deze blog meer over financieel bewustzijn en hoe je met controle over de financiën kunt zorgen voor rust in je mind en binnen je bedrijf.

Financiële basiskennis is essentieel

De meeste ondernemers besteden liever heel hun boekhouding uit aan de boekhouder. Ze willen ondernemen en mensen verder helpen met hun diensten en producten en zich niet bezighouden met de boekhouding. Alhoewel dit veel gebeurt, is dit toch niet de meest ideale manier van ondernemerschap. En ook zeker niet de manier die ik je wil adviseren als je een financieel gezond bedrijf op wilt bouwen.

Wanneer ben je als bedrijf financieel gezond

Een vraag die al snel naar voren komt, is wanneer jij jezelf als bedrijf financieel gezond mag noemen. Elke bedrijf heeft zijn eigen financiële dynamiek als het gaat om geldstromen of in het Engels cashflow . Strikt genomen ben je als bedrijf financieel gezond wanneer je een positieve cashflow hebt. Maar je kunt niet spreken van een financieel gezond bedrijf wanneer je cashflow de ene maand positief is en de andere negatief. Net zo min kun je spreken van een financieel ongezond bedrijf wanneer de cashflow door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een investering of een grote opdracht, een klein aantal maanden negatief is. Ook maakt het vaak nog uit over welk tijdvak je dit berekent, per maand of per jaar. Door immers te berekenen over een wat langere periode, vallen plussen en minnen wat makkelijker weg en kunnen we beter trends onderscheiden.

De financiële gezondheid van jouw bedrijf is dus een stuk complexer dan enkel de cashflow formule:

Cashflow = Inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom

Financieel inzicht creëert rust

Een financieel bewuste ondernemer kijkt niet enkel naar de cashflow maar kent ook de cijfers op een dieper niveau. Een financieel bewuste ondernemer weet dat hij of zij kan vooruitzien en bijsturen waar en wanneer nodig, als hij of zij globaal weet hoe de geldstromen lopen binnen het bedrijf.

Als ondernemer heb je nu eenmaal niet de tijd om je boekhouding te doen zoals je boekhouder dit zou doen. Daarom is het wel belangrijk dat jij je boekhouding dusdanig inricht of laat inrichten dat je wekelijks met een minimale tijdsinvestering een goed beeld kunt schetsen van de belangrijkste cijfers. Waarom wekelijks? Nou heel erg eenvoudig. Integratie van de cijfers, op deze manier blijven ze niet abstract, maar worden ze opgeslagen in je brein als parate kennis en zo weet je dus altijd hoe je ervoor staat en/of je in alle rust na moet denken over maatregelen.

Welke cijfers zijn dan belangrijk om te analyseren?

  1. Wat is de totale Cashflow :

Zojuist merkte ik al op dat de cashflow heel veel zegt over de gezondheid van je bedrijf, maar dat de echte gezondheid een stuk complexer is. En toch is de positieve of negatieve cashflow één van de belangrijkste cijfers die je in de gaten wilt houden. Belangrijk is wel dat jij je realiseert dat er binnen je cashflow genoeg ruimte moet zijn om te reserveren voor tegenvallers, belasting (zowel inkomstenbelasting als BTW), toekomstige investeringen, enzovoorts. Anders gezegd, een cashflow van + €1,- is weliswaar positief, maar niet per definitie gezond.

Een tweede punt dat erg belangrijk is binnen de cashflow van je bedrijf, is of jij je eigen salaris hebt meegerekend. Wat we bij veel ondernemers zien, is dat zij hun salaris laten afhangen van het verschil tussen inkomsten en uitgaven. Hiermee doen ze zichzelf vaak erg tekort. Zeker omdat ze op die manier zichzelf niet kunnen betalen, zoals ik in DEZE BLOG al eens heb aangegeven.

  1. Wat zijn de totale uitgaven?

Hoeveel geld ben je precies kwijt aan de vaste lasten voor je bedrijf? Bijv. marketing / promotiekosten, telefonie, internet, huur, reiskosten. Vaak kan het lonen om deze uitgaven goed tegen het licht te houden en je telkens af te vragen, zijn de kosten absoluut nodig en zo ja, kan het misschien goedkoper? Zonder inzicht in je uitgaande geldstromen loop je vaak het risico dat er onnodig geld weglekt uit je bedrijf. Waardoor je cashflow negatief beïnvloed wordt. Veel ondernemers proberen dit te compenseren door meer omzet. Maar, slechts meer omzet is nooit de sleutel tot een gezonde financiële toekomst. Het gaat er écht om wat je precies over weet te houden onder aan de streep en wat je vervolgens met dit geld doet.
Want, financieel bewust zijn betekent niet alleen maar een uitgebalanceerde financiële situatie, het betekent dat je meer tijd en vrijheid opbouwt door het investeren van het geld dat je over weet te houden. De vraag die je jezelf kunt stellen, is: “Werken mijn euro’s hard voor mij of ben ik aan het werken voor geld?”

  1. Wat zijn de totale inkomsten?

Dit is iets wat je als ondernemer heel erg nauw in de gaten wilt houden en niet alleen voor de huidige maand, maar zeker ook voor de komende maanden. Inkomsten die uitblijven, kunnen voor een enorme shock zorgen voor je bedrijf. Door goed in kaart te brengen wat je inkomsten en je te verwachten inkomsten zijn voor de komende maanden, kun je tijdig bijsturen wanneer dit nodig mocht zijn, door bijvoorbeeld je marketingbudget te verhogen om nieuwe klanten binnen te halen of een actie te plannen om iets extra’s te doen voor bestaande klanten.

Goed inzicht in je orderportefeuille of in je verkoopverwachtingen zorgt ervoor dat je makkelijk kunt sturen binnen je bedrijf om structureel je cashflow op peil te houden.

Een kritische noot is echter wel dat veel bedrijven zich uitsluitend focussen op deze inkomsten… terwijl het goed bedienen van je huidige klanten vaak een ondergeschoven kindje is. Van je huidige klanten wil je immers ambassadeurs maken die voor jou spreken.

  1. Hoe groot is mijn bedrijfsreserve?

Hoeveel vlees heb jij als ondernemer op de botten om eventuele tegenslagen, ziekte of onverwachte investeringen op te vangen. Voor veel ondernemers, zeker voor de kleinere ondernemer, is het opbouwen van reserves in de praktijk eerder een luxe dan een gewoonte. Maar voor een financieel gezond bedrijf is dit ook een belangrijk cijfer om in de gaten te houden en er een plan voor te maken om structureel toe te passen binnen je bedrijf. Daarom is ook reserveren een belangrijk onderdeel van je totale cashflow. Hoe dan ook zullen er (financiële) tegenvallers in je leven en in je business naar voren komen. Het gaat erom hoe goed je hierop anticipeert en je jezelf en jouw bedrijf hierop voorbereidt. Het hebben van een goede bedrijfsreserve is hierbij geen overbodige luxe.

  1. Goed debiteurenbeheer

Maar ongeveer een derde van alle facturen wordt binnen de gestelde betalingstermijn betaald. Niet verwonderlijk dat een goed debiteurenbeheer ook een belangrijk onderdeel is van de financiën. Want als je hier als ondernemer niet een goed beleid in voert, kun je zelf ernstig in de problemen komen omdat je cashflow negatief wordt beïnvloed.

 

Hoe financieel bewust ben jij als ondernemer?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe financieel bewust ben jij als ondernemer?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Mirna den Reijer

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!