oncomfortabel
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Geldzorgen, gezondheidsklachten, relatieproblemen… Niet de leukste dingen om mee aan de slag te gaan wanneer je ermee te maken hebt. Toch zit er in dit soort uitdagingen een boodschap verborgen die ons laat groeien. In deze blog meer over oncomfortabel durven zijn.

Gebeurt het met je of gebeurt het voor je?

Sta je wel eens stil bij jouw leven en de dingen die je meemaakt? Een studieobject zo je wilt. Misschien zelfs wel het belangrijkste studieobject wat je in jouw leven zult vinden. De dingen die mij altijd hebben gefascineerd, zijn de ogenschijnlijk ‘losse’ gebeurtenissen of uitdagingen. Dit fascineert mij, omdat ik denk dat wij als mensen gemaakt zijn om iets toe te voegen, om te groeien van onze ervaringen. Je zou dus kunnen stellen dat we onszelf af kunnen vragen of dingen “toevallig” gebeuren of dat de dingen gebeuren binnen de kaders van een groter plan.

Deze vraag is natuurlijk al vanaf het begin van de mensheid gesteld en het houdt mensen al duizenden jaren bezig. Zeker toen de welvaart toenam en mensen zich minder zorgen hoefden te maken over basisbehoeften, zoals veiligheid en voedsel. Stel je eens voor dat we spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring meemaken. Dan heeft die menselijke ervaring wat mij betreft zin en doet het ertoe. Dan worden we in die menselijke ervaring natuurlijk wel uitgedaagd om het beste uit onszelf naar boven te halen. Om het maximale uit ons leven te halen door onder andere zelfstudie. Het lijkt wel eens of hiervoor “problemen” zijn uitgevonden. Issues die ons uitdagen om anders te kijken, om de tot dan toe veronderstelde overtuigingen ter discussie te stellen. Om een laag dieper te gaan in wie we zijn.

In dit proces komt vaak de vraag naar voren of de ervaringen “zin” hebben; wat het nut is van de uitdagingen die op ons pad komen. Je kunt je afvragen of de dingen voor je gebeuren (dan hebben ze nut) of dat ze met je gebeuren (dan lijkt het alsof je slachtoffer bent van de gebeurtenissen). De manier waarop je hier tegenaan kijkt, laat dus voor een belangrijk deel je instelling in het leven zien. Slachtofferschap ontstaat immers alleen vanuit een negatieve instelling. Wanneer je een ervaring gebruikt om er sterker van te worden, dan werk je vanuit een positieve instelling.

Jouw omgang met oncomfortabel zijn

De mate van succes die je bereikt in je leven is in belangrijke mate afhankelijk van jouw bereidheid om uit jouw comfort zone te stappen. Dit geldt eigenlijk voor alle facetten in het leven: op financieel, zakelijk en persoonlijk vlak. Uit je comfort zone betekent je blik verruimen; een nieuw level bereiken. De mate waarin je in staat bent om uit jouw comfort zone te stappen, is een belangrijke graadmeter voor jouw toekomstige succes. Houd je vast aan oude dingen? Ben je bang voor verandering? Hoe flexibel ben je wanneer je met veranderingen te maken krijgt? Ooit zei eens iemand tegen mij: “Als alles verandert, verander dan alles”.

Functioneren vanuit pijn

Wij mensen handelen vanuit pijn of vanuit plezier/genot. Pijn heeft een hele belangrijke functie. Het geeft aan dat het ergens niet goed gaat en dat er verandering nodig is. Je wordt op die manier uitgedaagd om te groeien, om jezelf verder te ontwikkelen, op welk level je ook bent. Het gaat erom dat je groeit. Dat geldt voor alles in de natuur. Iets groeit of het gaat langzaam dood.

De comfort zone gaat over de dingen die je op dit moment kent en waar je bekend mee bent. Dat geeft een gevoel van comfort en gemak. Het is echter ook de plek waarbinnen weinig groei plaatsvindt. Als je het zo bekijkt, is de comfort zone helemaal niet zo comfortabel als het woord je doet veronderstellen. Het zou beter de “oncomfortabele zone” genoemd kunnen worden.

Toch zijn we eerder geneigd om iets dat niet goed is te behouden, in plaats van in het diepe te springen en het onbekende avontuur tegemoet gaan. De mate waarin je hiermee omgaat, bepaalt voor een belangrijk deel jouw toekomst, op allerlei vlakken. Dansen met de angst zou je het ook kunnen noemen. Pijn zet aan tot actie, als de pijn maar groot genoeg is.

Uiteindelijk komt er altijd voor iedereen een einde aan de pijnperiode die overigens vaak samengaat met frustratie. Hoe groter de frustratie, hoe dichter iemand tegen een doorbraak aan zit, op welk gebied dan ook. Natuurlijk heb ik het hier niet direct over allerlei vormen van pijn door aangeboren aandoeningen, ziektes, handicaps e.d. Alhoewel ziekte op zich natuurlijk niet direct hoeft te bepalen hoe wij ons voelen en wat wij in de wereld zetten. Denk maar aan de pas overleden Stephen Hawking. In een interview gaf hij aan dat de diagnose van een ernstige spierziekte hem pas écht heeft aangezet tot het creëren van zijn levenswerk.

Waar ervaar jij pijn, uitdagingen of problemen?

Laten we samen een korte oefening doen. Op welke gebieden in jouw leven ervaar jij op dit moment een uitdaging? Pijn? Problemen? Daar ligt jouw grootste groeikans! Laten we die samen gaan aanpakken. En nogmaals: het gaat hier niet over pijn vanuit aangeboren aandoeningen, ziektes, handicaps e.d. Het gaat over lichamelijke én emotionele pijn die jou kunnen aanzetten tot actie en groei.

Dus: Ik nodig je uit om een lijstje te maken met jouw drie grootste pijnpunten op dit moment. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik je een paar voorbeelden van wat er op dit moment in m’n eigen leven speelt. Mijn grootste pijnpunten op dit moment zijn:

  1. Het bouwen van een goed en betrouwbaar team
  2. Mezelf terug willen trekken uit de operationele zaken van de business
  3. Een 2e boek wat nog niet uit mijn handen is gekomen

Om deze drie pijnpunten om te buigen, zal ik uit m’n comfort zone moeten komen om veranderingen teweeg te brengen en de pijn op te lossen.

Als je je eigen lijstje hebt gemaakt, kun je het gaan gebruiken om verder mee te werken. Je kunt er bijvoorbeeld op gaan mediteren. Dit werkt heel krachtig! Je gaat gewoon lekker zitten en plakt het lijstje voor je neus op bijvoorbeeld je kastdeur. Je begint met het hardop lezen van je eerste pijnpunt. Sluit daarna je ogen en kijk wat er bij je binnen komt. Doe dit voor elk punt en schrijf je bevindingen op.

In mijn geval was het begin van de oplossing bijvoorbeeld:

  1. Duidelijker zijn in de afspraken
  2. Functieomschrijvingen maken, duidelijkere verdeling van werk tussen Mirna en mij
  3. Een weekje Zwitserland plannen om het 2e boek ter wereld te gaan brengen

Je hoeft hier voor jezelf natuurlijk nog niet de gehele oplossing te hebben. Het gaat erom dat je ergens begint en dat je stap voor stap verder komt.

Durf jij oncomfortabel te zijn?

Waar loop jij tegenaan als het gaat om veranderingen? Welke pijn, problemen, frustraties ervaar je op dit moment in je leven? En hoe ga je daarmee om? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Kun je nog wel wat ondersteuning gebruiken? Als je voelt dat je bij ons aan het juiste adres bent, kom dan eens kennismaken tijdens het Succes In Balans Weekend. Hierin helpen we je graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken: emotioneel, zakelijk én financieel. Juist omdat we geloven dat wij als mensen door persoonlijke groei nog meer positieve impact kunnen maken.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Deze vraag kan van doorslaggevend belang zijn in je leven. Voor sommige mensen is dit ook een confronterende vraag zijn. Het is namelijk een vraag die alleen betrekking heeft op JOU, niet op allerlei dingen die er gebeuren in je leven. De dingen die in jouw leven gebeuren, zijn óf een grote gift óf een grote uitdaging. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Die keuze kun je altijd zelf maken. Als je hierover meer info wilt, lees dan ook eens naar deze blog over oncomfortabele situaties en de functie hiervan in ons leven. […]

[…] maar of dat je helpt in het neerzetten en uitbouwen van een business, is natuurlijk de vraag. In eerdere blogs heb je kunnen lezen, dat het voor een succesvolle business nodig is om steeds uit de comfort zone […]

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!