De inzichten uit mijn sabbatical

Authenticiteit
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Hi hallo! I’m back again :)! Misschien had je het al gemerkt, maar ik koos ervoor om de afgelopen 2 maanden eens helemaal niks te doen. Zeker in het begin voelde dat een beetje onnatuurlijk, maar uiteindelijk was het een heerlijke en tegelijkertijd confronterende tijd. In deze blog meer over mijn sabbatical en wat ik ervan leerde.

Aan te raden voor iedereen

Dat is sowieso het eerste dat ik over dit proces te zeggen heb. Gewoon eens een maand – of 2 maanden – he-le-maal niks doen. Het is echt een aanrader. Wellicht weet je dat ik elk jaar 1 tot 2 retreats van een week voor mezelf boek. Twee maanden is toch wel echt even andere koek.

Ik besloot om echt even alles uit mijn handen te laten vallen. De eerste paar dagen na mijn besluit was de bank mijn beste vriend. Ik merkte dat ik toch wat vermoeid was geraakt van de afgelopen tijd/jaren. Dat sluipt er dan toch wat in en dat was ook de belangrijkste reden voor mezelf om eens een tijdje niks te doen. Even helemaal bijkomen om vervolgens met vernieuwde krachten weer meer mensen te mogen helpen in hun proces. Dat was het belangrijkste stuk voor mezelf om aan te pakken. Maar goed, daarvoor zal ik natuurlijk ook gewoon zelf af en toe moeilijke beslissingen moeten nemen. Het was makkelijk om te zeggen, maar het was toch best wel een uitdaging om het daadwerkelijk ook te doen, zo’n sabbatical.

Goed. Aan te raden voor iedereen dus? Zeker weten! Zo’n periode geeft namelijk de ruimte om eens goed te bekijken wat je nu precies aan het doen bent in je leven. Hoe het ervoor staat. Wat je wel en wat je niet wilt doen. Ik merkte vooral het eerste moment na het besluit, dat er een enorm gevoel van opluchting over me heen kwam. Ik hoefde even niks meer. Begrijp me niet verkeerd hier hoor: ik heb een schitterend leven, met bovendien veel vrijheid om het in te richten zoals ik wil. Toch sluipen bepaalde zaken er wel in. Door even die afstand te nemen, kreeg ik als het ware een helicopterview naar mezelf en waar ik mee bezig ben. Heerlijk!

Meer tijd nemen om te ‘studeren’ tijdens sabbatical

De afgelopen jaren ben ik nog teveel terecht gekomen in de uitvoering van mijn business. Ondanks dat ik geen 1-op-1 coaching meer doe en dat er een geweldig team om mij heen is komen te staan, kwam ik niet meer zoveel toe aan waar het allemaal mee is begonnen: studeren :). Gewoon boeken lezen, beter worden en verdiepen. De afgelopen tijd was die zin voor (zelf)studie afgenomen.

En (gelukkig) kwam de zin voor zelfstudie gedurende de sabbatical al snel weer terug. Na een aantal weken merkte ik dat ik weer boeken op ging pakken. De nieuwsgierigheid werd nog meer getriggerd. De wil en zin om nog meer te leren. Om te begrijpen wat niet te begrijpen valt. Zeker in deze tijd heb ik weer best veel zaken bestudeerd. En nee, het ging niet allemaal over Corona.

De laptop bleef gedurende dit proces sowieso al veel meer uit dan normaal, dus gelukkig kreeg ik al veel minder mee van alles wat er ‘in de maatschappij’ gebeurde. Met alle rust van dien. Dat was al een belangrijk leerpunt: teveel tijd doorbrengen op Sociale Media is voor mij niet zo heel erg goed. Zeker in de Coronatijd merk ik dat er juist meer onrust door ontstond. Er is ZOVEEL over te lezen en er zijn ook zoveel meningen. Zelfs ‘de feiten’ zijn ineens geen feiten meer. De verborgen agenda’s draaien overuren in dit proces. Het is niet dat ik mij niet in wil zetten voor een betere wereld van transparantie, eerlijkheid en overvloed voor iedereen. Graag zelfs. Ik had gewoon even tijd nodig om mijn waarheid weer helemaal te kunnen voelen.

Terugtrekken om te verdiepen

Juist dat werd bij mij weer enorm getriggerd tijdens de afgelopen paar maanden. Een proces dat alweer aan de gang was, maar dat zich nog verder mocht verdiepen in een tijd waarin we massaal allerlei nieuwe denkbeelden en meningen zijn gaan overnemen. Het doet mij deugd dat steeds meer mensen hun eigen kracht omarmen. Niet zozeer vanuit de harde kant, maar meer vanuit de zachte en liefdevolle kant. Vanuit het licht dichtbij zichzelf blijven.

Natuurlijk, er is tijdens zo’n sabbatical nog meer ruimte om te zien wat er wel en wat er niet klopt in de dogma’s en conditioneringen die de mensheid over zich uitgestort krijgt. Het blijft fascinerend om te zien hoeveel mensen de waarheden van anderen overnemen en ook hoeveel dappere mensen er zijn opgestaan om hun eigen leven vanuit hun persoonlijke missie te leven. Ode aan de zoekende mens. Wow! Wat een lef heb je daar toch voor nodig om te blijven zoeken naar hoe je het graag wilt, vanuit de connectie met het grotere geheel.

Er wordt weleens gezegd ‘Don’t settle for less’. Vrij vertaald: er is altijd wel een nieuw level voor ieder individu bereikbaar. Alleen… Alleen… Is het niet gewoon ook veel makkelijker om zaken bij het oude te laten? Om te settelen? Om het leven gewoon te accepteren hoe het is? Ook al is het niet goed of voelt het ergens dat er nog méér voor jou is weggelegd?

Tijdens mijn sabbatical kon ik nog meer voelen wat wel en niet klopt in hoe we als mensen worden opgevoed. Het heeft mij nog meer aan het denken gezet over hoe en bij wie ik zelf de komende tijd ga studeren. Voeding is voor mij heel belangrijk, maar ik ben selectief van wie ik die voeding aanneem… Ik ben nog vastberadener om mensen hun eigen scheppingskracht te laten ervaren en hen er weer connectie mee te laten maken.

Gevoeligheid is (weer) toegenomen 🙂

Vanuit die observatiemodus merk ik dat ‘mijn’ gevoeligheid nog meer is toegenomen. Op de meeste momenten heb ik dit maar gewoon laten gebeuren. Soms, als ik bij een uitdagend stuk terecht kwam, vloeiden er tranen. Met elke traan, kwam de verdieping van het leven. Er vielen simpelweg ook gewoon veel labels weg waarmee ik mij in de loop van de tijd had geïdentificeerd.

Dat is zo kenmerkend aan een sabbatical. Tijd in de luwte. Zonder al te veel prikkels, maar juist veel in de natuur. De connectie met mezelf en het grotere energieveld is toegenomen, zeker toen ik allerlei labels die ik voor mezelf had opgebouwd onder de loep ging nemen. De labels die ik voor mezelf had gehangen aan zaken zoals ‘succesvol zijn’, ‘werken’ en dat soort zaken. Ze vallen er allemaal vanaf. Alleen ik bleef over, met mezelf. En Mirna en het gezin natuurlijk. Logisch.

Eén van de zaken die mij enorm opvalt – nu ik zo terugkijk op mijn ervaring – is hoe interessant onze maatschappij is ingericht en wat de plaats van reflectie, persoonlijke ontwikkeling en vrijheidsdenken in het geheel is. Doordat alle labels één voor één wegvielen, bleef alleen het ‘ik’ en alle labels die ik daarvoor op mezelf had geplakt over. Dát was fascinerend om te zien. Daar heb ik de afgelopen 2 maanden zo enorm veel groei in doorgemaakt.

Die gevoeligheid dus. Nog veel intenser voelen. Boodschappen doorkrijgen. Verbindingen verdiepen. Het ‘lijntje’ nog sterker voelen worden. Een geweldig machtig proces dat mij meer dan eens tot tranen heeft geroerd in deze sabbatical. Tranen van dankbaarheid en van magie over wat er allemaal mogelijk is. Over wat er allemaal nog méér is dan dat wij met zijn allen denken. Die gevoeligheid is voor veel lezers van dit blog al een dingetje. Ik hoor uit mijn omgeving zoveel meer mensen die dit herkennen. Wil je delen hoe het met jouw gevoeligheid en energie is gegaan tijdens deze speciale tijd waarin we als mensheid leven? Laat dan zeker even een reactie achter onderaan deze blog.

Alleen doen wat ik wil?

Dat is op een nóg dieper level komen te staan. Voor zover praktisch mogelijk dan natuurlijk he ;-). De afgelopen 2 maanden heb ik alleen maar dingen opgepakt waar ik energie voor voelde en waarvan ik voelde dat het klopte. Samen met die toegenomen gevoeligheid en alles wat daarbij hoorde. Gewoon waar ik blij en enthousiast van werd. Soms was dat hele dagen en zelfs weken NIKS. Ging ik gewoon dagen achter elkaar 5 uur het bos in. Heb zelfs wel eens met een kop koffie 2 uur naar een vogelhuisje met daarin jonge koolmezen zitten kijken. Met aan het einde koude koffie, omdat ik mij volledig focuste op die kleine vogeltjes…. :).

Gewoon in het moment zijn. De volmaakte schepping omarmen in alles dat er is. Vanuit het moment kijken naar hoe het voor mij voelt, waar ik behoefte aan heb en hoe het voor mij werkt. Allemaal zaken die denk ik bij een sabbatical komen kijken. Genoten van dat soort momenten. Dat is gewoon echt onbeschrijfelijk hoe geweldig die momenten waren toen ik ervoor koos om totaal in het moment te zijn. Om alle drukte van alles wat er om me heen gebeurt eens gewoon te parkeren en te kijken wat er zich manifesteert. Overigens, ik vertelde gedurende dit proces bewust aan veel mensen even niet dat ik een ‘sabbatical’ had. Een paar ingewijden natuurlijk wel, logisch, maar voor de rest weinig. Ik wilde gewoon zonder de verwachtingen en de vragen van anderen dit proces met mezelf aangaan en dat heeft best wel wat voordelen gehad.

Meer tijd om zaken te verwerken in een sabbatical

Dat is en blijft toch wel een heel belangrijk inzicht dat ik voor mezelf heb meegenomen. Ik merk dat ik écht nog meer tijd nodig heb voor mezelf. In de natuur, alleen. Voeding van de pure elementen. Zo ben ik het gaan zien. Van het hout, het water. Het weer. Gewoon, de basis. Waar ik eerst moeite had om dit deel van mezelf te accepteren, is hier nu veel meer rust in gekomen. Bijzonder om dat te mogen ervaren.

Nieuwe ideeën ontstaan vanuit moeiteloosheid

En vanuit universele co-creatie ;-). Uiteindelijk kwamen er vanuit de rust en stilte in de sabbatical nieuwe ideeën. De ideeën om weer meer mensen te kunnen helpen. Nog meer op de manier die ik voelde vanuit mijn nieuwe ik. Vanuit wat ik heb meegemaakt en hoe ik het voel. Hoe ik naar de maatschappij kijk. De boodschappen die mij daarover worden ingefluisterd. Doen wat je wilt, betekent in die zin voor mij helemaal nog niet eens alleen maar richten op alles wat ik (vanuit mijn ego) graag wil. Bij mij was het meer een periode van afstemming. Van luisteren wat er nu, in deze fase, voor mij is weggelegd. Wat voor mij en mijn gezin en de mensen die ik ergens mag inspireren klopt en wat daarin meegegeven mag worden.

Gewoon zitten. Luisteren. Afstemmen. Steeds meer besef ik dat heel veel ideeën vanuit een bepaalde flow worden geboren, mits we er als mensen de tijd voor nemen dan natuurlijk. Jim Rohn zegt niet voor niks dat het zo ontzettend belangrijk is om aan jezelf te werken in plaats van in je job of in je bedrijf. Ik heb gezien hoe dicht Business Men en BusyMen bij elkaar liggen. BusinessMen en BusyMen. Zo dicht bij elkaar.

Impact maak je niet door alleen maar druk te zijn en 10-12 uur per dag te werken. Flow is het antwoord en de tegenhanger van wilskracht. Flow leert ons als mensen om af te stemmen. Zaken beter te maken dan dat ze al zijn. Je stelt je open voor wat er nu op jouw pad mag verschijnen. Neem de tijd om jezelf daarmee te verbinden. Word verliefd op wie je zelf bent en de behoeftes die jij hebt en hoe jij lekker in je vel kunt en wilt zitten. Een sabbatical is wat mij betreft een schitterende tijd waarin je juist connectie kunt maken met die flow. Zeker als ondernemer gaat het niet om ‘hard werken’. Het gaat om ‘hart manifesteren’. Vanuit rust wie je als persoon bent en wat je in de wereld wilt zetten.

Pensionado wandelingen 😉

In de 2e maand van m’n sabbatical ging ik zo af en toe eens op pad met iemand uit het verdiepingsjaar. Gewoon als ik voelde dat het klopte. Als het moment daar was. Pensionado-wandelingen noem ik die dan. Gisteren had ik er nog eentje. Het bijzondere blijft toch dat wij als mensen toetrekken naar de rustige en kalmerende energie van andere mensen. Die vanuit overvloed en vooral vanuit wie ze echt zijn handelen en wandelen.

Eén van die gesprekken staat mij nog heel goed bij. Juist omdat het zo’n mooi voorbeeld is van hoe die energie van het ‘pensionado’ zijn betrokken is bij de keuze van anderen. Gewoon als mensen onder elkaar bedoel ik dan. Je voelt die magie. De uitwisseling. Je hoeft niet zo nodig de hele tijd te praten. Gewoon alleen maar er ZIJN. Het is bijna onweerstaanbaar aantrekkelijk als iemand vanuit die energie in overvloed leeft en deelt.

Tijdens die bewuste wandeling gaf deze dame aan dat, sinds het sluiten van haar zaak door Corona, er eigenlijk alleen maar meer mensen op haar pad zijn gekomen voor advies. Zonder dat ze er iets voor heeft gedaan. “Die lockdown mag van mij wel langer duren hoor”, zei ze toen we ‘s morgens om 7.00 uur aan onze wandeling begonnen. Schitterend. Heel mooi.

Juist door op jezelf gericht te zijn en heel duidelijk te kiezen voor een bepaald soort leven, trekken anderen daarin naar je toe. Nu staat ze op het punt om haar eerste adviesklussen, tegen goede tarieven, aan te nemen. Gewoon simpelweg door te ZIJN. Door te werken aan dat magische veld van energie dat wij allemaal bij ons hebben. Pensionado-energie. Je hoeft niks. Alles mag. Zonder dwang, zonder mensen achterna te lopen en zonder te overtuigen. Gewoon door jezelf te zijn en de keuzes te maken die bij jou als persoon passen. Pensionado als energieveld. Als een staat van ZIJN.

Een nieuw idee is ontstaan en dat deel ik graag met je

Vanuit het luisteren en vanuit de overvloed aan tijd om mezelf te verbinden met alles waarvan ik voelde dat het op mijn pad kwam, begon er een nieuw idee te ontstaan. Met de hulp van alle energieën voel ik heel sterk dat er ontzettend veel door te geven is. Daarmee zal ik doorgaan zolang ik daarvoor hier op deze aarde ben. Zolang ik dit mag doen. Dat ben ik. Zoekende voor mezelf om te begrijpen wie ik ben. Dit weer doorgeven.

Ik realiseer mij als geen ander dat het een enorme luxe is dat ik de afgelopen 2 maanden die sabbatical heb kunnen nemen. Dat die ruimte er bij ons is. Natuurlijk heb ik gezien hoeveel ondernemers naar lucht happen. In de penarie zitten. Daar sluit ik mijn ogen zeker niet voor en ik help heel graag daar waar het kan en waar onze inzichten en methodes op waarde worden geschat. De afgelopen tijd heeft het bij mij mogen borrelen. Voelen. Verdiepen. Uitwerken. Beter maken. Erop mediteren. Het innerlijke werk is er geweest. Nu is dat achter de rug en ben ik heel blij en trots dat ik onze nieuwste creatie in de wereld mag zetten:

De Hooggevoelig Ondernemen Business Community

Een online leeromgeving die is aangepast aan de huidige tijd. Waarin we altijd verbonden zijn. Gewoon, via een druk op de knop gelijkgestemden om hulp vragen. Die Community is voortgekomen uit de sabbatical periode. Het voelt zo ontzettend gaaf om deze omgeving met jou te mogen delen en jou via deze omgeving verder te mogen helpen.

De afgelopen 2 maanden heb ik enorm sterk gevoeld dat het delen in mijn bloed zit en dat ik enorm graag die mensen help die open staan voor hulp. Die beseffen dat 80% van succes gewoon is hoe je je als ondernemer voelt en hoe je denkt. Dat die zaken, samen met de 20% strategie, zorgen voor Winstgevend Ondernemen vanuit Betekenis.

Het doet mij enorm deugd om dit nu met jou te mogen delen. Heb je interesse? Bekijk het dan eens hier op deze pagina. Voel je vooral niet verplicht. Voel of het jou verder helpt op het punt waar jij nu staat als mens. “The teacher appears when the student is ready’. Dit gezegde is de afgelopen maanden meer dan eens door mijn systeem geschoten. Met de hulp van anderen kun je zo ontzettend veel meer. #samen. Tot eind augustus hebben we een speciale instapmogelijkheid.

—> De Hooggevoelig Ondernemen Business Community kun je hier vinden <—

Veel succes! Ik blijf hoe dan ook mijn inzichten delen aan de mensen die daarvoor open staan.

Liefs,
Bas

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!