7 jaar economische studies. Eerst 4 jaar HBO en daarna nog 3 jaar universiteit. En toen het échte zakenleven in. Een hele grote stap, omdat ik een groot verschil heb ervaren tussen de theoretische studie en de praktijk van alledag. Eén van mijn belangrijkste lessen van de afgelopen 10 jaar ondernemerschap is wel dat de kracht van ondernemen ‘m zit in eenvoud. In deze blog vertel ik hier graag meer over.
Theoretisch is business anders
Op papier kun je de meest fantastische plannen uitwerken om je business te starten of naar een hoger plan te trekken. Dat is dan ook wat ik op de universiteit 3 jaar lang heb gedaan. Ik leerde om, met de theorie als basis, plannen te maken om bedrijven te laten groeien. Alles moest en zou theoretisch worden onderbouwd. Of het nuttig was voor de praktijk deed er niet zoveel toe. Ik leerde in die jaren dat business doen vooral goed naDENKEN was en dat alles logisch moest zijn. Vanuit die gedachte studeerde ik af op de relatie tussen intuïtie en strategische besluitvormingsprocessen. En daarna… daarna kwam de praktijk.
Eenvoud is simpel
Waar business in theorie vaak gecompliceerd wordt gemaakt, is business in de praktijk vooral heel erg simpel. Je definieert een maatschappelijk probleem en helpt anderen om dit probleem op te lossen. Ondernemers lossen vooral problemen op. Hoe groter het maatschappelijke probleem, hoe meer potentieel voor de business.
Maatschappelijke problemen kun je theoretisch benaderen. Voor bepaalde zaken is dit zelfs een pré. In de meeste gevallen is het echter vooral het volgen van eenvoud om het probleem zo krachtig en effectief mogelijk op te lossen. Of zoals Pieter Winsemius het zo mooi verwoordt in zijn boek over Johan Cruijff:
“Eenvoud – zoals in het uitvoeren van taken op de meest efficiënte manier – kenmerkt toppers. Anderen kunnen het ook, maar bij de topper lijkt het zo vanzelfsprekend, dat je vaak niet kunt uitleggen wat hij goed doet. Het is de kern van de boodschap van Cruijff en die is ook buiten het voetbal van wezenlijk belang. Te vaak wordt gedacht dat als iedereen de technische hoogstandjes van zijn vak goed beheerst – duizend keer de bal hooghouden of razendsnel spreadsheets op een computer fabriceren of een blitse presentatie houden – de rest vanzelf wel komt.”
Dit was (achteraf) een mooie ontdekking voor mij in de jaren op de universiteit. Ik ontmoette veel studenten die beter waren dan ik, zeker op het gebied van allerlei praktische tools en hoe je die gebruikt. Tijdens mijn studie vond ik het best wel lastig om daarmee om te gaan, zeker omdat het voelde alsof ik steeds achter de feiten aan liep. Later begreep ik, dat mijn diepere manier van observatie niet noodzakelijk binnen het stramien paste, maar dat het wel erg handig was. Dat het iets extra’s toevoegde.
Eenvoud betekent voor mij efficiëntie
In het zaken doen betekent eenvoud voor mij ‘efficiënt ondernemen’. Vanuit ratio én hart. Op de universiteit werd van ons verwacht dat we businessplannen schreven. Of nog zo’n leuke: marketingplannen. In de afgelopen 10 jaar als ondernemer heb ik er nog nooit een voor mezelf geschreven!
Eenvoud en efficiëntie betekent voor mij ook het effectief inzetten van intuïtie. Wanneer je intuïtie koppelt aan alle tools die er voor ons als ondernemers beschikbaar zijn, dan heb je een krachtige combinatie om je business neer te zetten of verder uit te bouwen.
Denk bijvoorbeeld eens na over het uitwerken van je klantpad. Het klantpad is als het ware de ‘route’ die jouw klant binnen jouw business aflegt vanaf het moment van kennismaking. Wat gebeurt er na de kennismaking? Hoe kun je dit schematisch weergeven?
Hoe eenvoudiger het schema, hoe beter het is. Ondernemen is immers een vorm van routine. Hoe simpeler de routine, hoe eenvoudiger deze is uit te voeren. Zodra dingen gecompliceerd worden, wordt het ook moeilijker om er écht grip op te krijgen. Eenvoud in je klantpad helpt je om effectiever en efficiënter te ondernemen. Heb jij het klantpad voor jouw klanten helder?
Een eenvoudig klantpad is iets dat wij binnen De Hooggevoelige Ondernemer heel hoog in het vaandel hebben staan. Iemand maakt kennis met ons via bijvoorbeeld Social Media of door het lezen van een blog. Wat gaat deze geïnteresseerde daarna doen? Hoe kunnen we hem of haar verder helpen? Hoe zorgen we ervoor dat het een meer-dan-tevreden-klant wordt?
Mirna en ik hadden aan het begin van dit jaar een project waarbij het ons maar niet lukte om het eenvoudig en overzichtelijk op te zetten. Je raadt natuurlijk al wat er met dit project gebeurd is… Inderdaad, we hebben het stop gezet.
Maak de 70% eenvoudig
Wat ik vaak zie, is dat ondernemers hun business nodeloos ingewikkeld maken met veel verschillende projecten. Waar ik je toe uitdaag, is om allereerst helder te krijgen waar 70% van jouw business vandaan komt. De overige 30% laat je simpelweg los. Je voert opdrachten die binnen komen nog wel uit, maar je gaat er niet meer actief achteraan. Je laat het een beetje waaien. Hierdoor heb je meer tijd (en focus!) om te kijken hoe je je business nóg eenvoudiger kunt maken. Schrap alles wat overbodig is en wat niet bijdraagt aan het eenvoudiger maken van het klantpad van deze 70% van jouw business. Wees genadeloos en hak voor jezelf knopen door. Welke producten laat je lopen? Van welke klanten neem je wellicht afscheid?
“Het is een manier van denken. Begrijpen dat als je tijd wint, je meer controle hebt en je kan nadenken over wat je daarna gaat doen. Dat de makkelijke weg ook de meest effectieve weg is. De rest is leuk voor het publiek, maar op die manier win je geen wedstrijden.” – Johan Cruijff
Kijk eens kritisch naar jezelf en naar je business. Waar kan het eenvoudiger en efficiënter? Maak het eenvoudig en zorg dat je die eenvoud vasthoudt. Zorg ervoor dat jij jouw wedstrijd van het ondernemen wint!
Welke stappen zet jij om jouw business te vereenvoudigen? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
In het Succes In Balans Weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van zakelijke rijkdom. Het is onze visie om steeds meer mensen te helpen op weg naar rijkdom op alle vlakken. Juist omdat wij erin geloven dat je vanuit die positie nog meer impact kunt maken.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
Lieve Bas en Myrna, wat komt vandaag deze blog mij prachtig van pas, dank jullie wel! Waarom? Na deze weken veel losgelaten te hebben kwam ik bij de prachtige mest die ik gemaakt heb van alle shit in mijn leven, mijn autobiografie, mijn ROB methode (Reiki,opstellingen en Bach) en mijn ROB training van 3 keer een week in 9 maanden. Na die zware jaren wilde ik er steeds van weglopen om alleen nog intens van het leven te genieten met Leo in Andalusia en daar samen een B&B op te bouwen. Door niet meer weg te lopen en deze 2 te verbinden met elkaar kom ik bij iets heel eenvoudigs wat heel erg bij mij past en mijn licht in de wereld doet schijnen. Mijn autobiografie af te maken , mijn training 1 keer per jaar in de prachtige Andalusia te doen waarnaast we ruimte hebben om voor onze gasten te zorgen, dagjes uit organiseren en daarnaast voor onszelf in real estate investeren waar we zelf van kunnen genieten en verhuren. Ik broed 1 ei uit, mijn autobiografie en training, en genieten van mijn leven met Leo zonder alle poespas eromheen. Groetjes, Wendy
You rock Wendy.
Je hebt zo’n mega geweldige boodschap in de wereld te zetten. GA ervoor pracht mens!
Liefs,
Bas
Heldere boodschap eenvoud schept duidelijkheid, overzicht en rust. Niet alleen voor jezelf,maar ook voor je potentiële klanten ( geen keuzestress) . Maar hoe richt je je onderneming zo in dat je die eenvoud terugziet ? Ik heb begin dit jaar gekozen, dat ik mij focus op een kernactiviteit en dat is gelijktijdig ook mijn passie.Ik heb afscheid genomen van mijn massagepraktijk en focus mij nu helemaal op het hardlopen. Waar begin ik is op dit moment mijn grootste uitdaging, besteedt veel aandacht aan de website ,maar die is verre van productief. Marketing van een hooggevoelige ondernemer vergt waarschijnlijk een andere methodiek dan de klassieke marketing.
Hi John,
Ja, hier raak je een gevoelig punt aan. Marketing voor hooggevoelige ondernemers is significant anders. Dat is een ding wat zeker is. En… geld is slechts een middel om je effectiviteit en bereik te meten. Marketing is wat mij betreft meer en meer educatie. Je zou kunnen kijken naar maatschappelijke problemen die hardlopers hebben en vanuit hier denken. Vanuit het probleem dat ze ervaren en vanuit daar toewerken naar iets groters…
Wat wij zien is dat veel hooggevoelige ondernemers niet zo goed weten hoe ze de juiste dingen op het juiste moment kunnen doen. Hier liepen Mirna en ik ook tegenaan en werkte voor ons heel vermoeiend. Het voelde alsof je als het ware tegen een muur opliep. Aan de ene kant wil je iets toevoegen en aan de andere kant weet je niet goed hoe je mensen kunt bereiken. Juist daarom hebben Mirna en ik een heel helder stappenplan gemaakt van 8 stappen. De website is hierin stap nummer 7, juist omdat de website een klantautomaat moet zijn die van geïnteresseerden klanten maakt (zonder oude marketing gevoel erbij natuurlijk;).
Zet hem op en ga ervoor!
Liefs,
Bas