Gaan succesvol ondernemen en duurzaam ondernemen samen?

Het woord duurzaam wordt veel gebruikt als marketing tool, maar echt duurzaam handelen als mens en als ondernemer? Doe we dat wel?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Wat is duurzaam ondernemen eigenlijk? Van Dale over duurzaam:

 1. lang durend
 2. weinig aan slijtage of bederf onderhevig
 3. het milieu weinig belastend

Het woord duurzaam wordt veel gebruikt als marketing tool, maar echt duurzaam handelen als mens en als ondernemer? Mmmmmmmm, laten we eens met z’n allen in de spiegel kijken en onszelf die vraag stellen. Want zetten we onze planeet centraal in onze plannen? Behandelen we elkaar met respect? En ontwikkelen we hierdoor winst?

Helaas is de uitkomst en antwoord op deze vragen nog te vaak NEE.

Als we de bouw en installatietechniek branche, waar ik in werkzaam ben, als voorbeeld nemen, duurzaamheid was tot een aantal jaren geleden en helaas soms nu ook nog een lachertje. De grootste en optisch mooiste gebouwen zijn ontworpen en bepalen de skyline van de  steden, maar ja dezelfde, met status overgoten, gebouwen vernietigen onnodig veel energie en geeft de gebruiker vaak geen comfort. Sterker nog, mensen hebben heel vaak medische klachten door het ongezonde binnenklimaat. De oorzaak is tweeledig en eigenlijk te basaal voor woorden. Als 1e, er wordt enorm bezuinigd op de post installaties in de totaalbegroting, waardoor kwaliteit gigantisch onder druk staat en installaties vaak niet toereikend zijn. Als 2e, het ontbreken van integrale samenwerking tussen alle betrokken partijen in de keten resulteert daarnaast ook nog eens in grote faalkosten en het vaak ontbreken van goed eindresultaat. Het is me te vaak overkomen bij een oplevering van een installatie dat de gebruiker en/of eigenaar niet datgene overhandigd kreeg wat hij of zij verwachtte.  Een gigantische wirwar van belangen, communicatielijnen en zeker niet te vergeten een blik vol juristen is uiteindelijk het werkgebied of beter gezegd het slagveld waar een ondernemer in deze branche aan blootgesteld wordt.

Gelukkig komt nu het besef dat het gebouw in dienst staat van de mens en dat energieverspilling uit den boze is.

Een aantal trendsetters in de markt nemen het voortouw en bouwen duurzaam, CO2 neutraal en werken integraal samen. Comfort, bedrijfszekerheid, energie, ‘Total  cost of ownership’ zijn vandaag de dag voor mij vaak de gespreksonderwerpen bij prospects en goede relaties.

Ondanks dat het vele malen beter kan, is het een goede  ontwikkeling  dat de mindset van ons als mens, als het gaat over verbeteren en behoud van onze aarde, positief verandert. Nog veel te langzaam maar toch…… Internationaal zijn er door de OESO (organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) richtlijnen opgesteld. Deze zogenaamde OESO-richtlijnen maken duidelijk wat overheden van het gedrag van bedrijven en dus ondernemers verwachten.

Nogmaals, het kan vele malen beter en verandering begint bij jezelf. Ik kan nu 1001 onderwerpen of items benoemen die we zouden kunnen verbeteren, ook als ondernemer, maar laten we beginnen bij onszelf en het gewoon gaan DOEN!!!

Op de weg naar succes heb ik persoonlijk ervaren dat ondernemen maar op 1 manier kan en dat is DUURZAAM.

Als ik terugkijk op mijn eerste ondernemersleven, dat startte in 2004, is mijn zoektocht naar succes 10 jaar later abrupt beëindigd. Nu 3,5 jaar verder is er het inzicht dat het gewenste succes toen nooit heeft kunnen ontstaan!

Persoonlijke Balans

In deze 10 jaar met hele mooie hoogtepunten en zeer diepe dalen, heb ik mogen ervaren dat de manier waarop mijn onderneming en dus ik als ondernemer handelde ver van mezelf stond en niet bij me paste. Was ik zelf eigenlijk alleen druk met de cashflow om het schip vooruit te krijgen, maar bezig het vaak drijvende te houden en de organisatie druk met uitvoering van projecten. Wat uiteindelijk resulteerde in tunnelvisie en het niet bij machte zijn om te kunnen switchen naar de betekeniseconomie. Eindresultaat het faillissement van de onderneming.

Heden, dus 3,5 jaar na het faillissement, is er het inzicht dat alle fouten die een ondernemer kan maken, volgens mij ook daadwerkelijk gemaakt zijn. Fouten die nu leermomenten zijn. Eh….eh, ja, hele…..hele dure leermomenten. Graag kom ik verderop in deze blog terug op deze leermomenten.

Het grootste inzicht wat tot me kwam, is zelfreflectie en dat mocht ik ervaren tijdens het Succes in Balans weekend bij Mirna en Bas. De conclusie voor mij was om eerst op zoek te gaan naar persoonlijke balans om daarna de vervolgstappen te maken in de business.

Persoonlijk balans gaat natuurlijk veel verder dan alleen het zakelijk aspect. Voor mij was uiteindelijk de prangende vraag: “Hoe kan ik nu nog meer geluk toelaten in mijn leven?”

Voor mij staat ons gezin op nummer 1 en organiseren we nu ons leven rondom het gezin. Voorheen stond uiteraard ons gezin ook op nummer 1, echter in mijn onbewuste zette ik de onderneming op nummer 1.

Tip/leermoment: als je een onderneming wilt opzetten, blijf dicht bij jezelf en ben met jezelf in balans en stel je zelf de vraag: Waarom word ik ondernemer? Wees daarbij zeer kritisch naar jezelf.

Zakelijk succes

Nu, in mijn 2e leven als ondernemer, staat zingeving centraal. Waardevol voor en in het leven, waardevol voor onze aarde en maatschappij.

Er zijn keuzes gemaakt! Waarom en hoe een nieuwe onderneming te starten, was en is een hele zoektocht en uitdaging. Deze uitdaging begon zo’n 2,5 jaar geleden toen het faillissement zo goed als mogelijk was afgewikkeld en ik tevens een nieuw zakelijk leven aan het opbouwen ben bij werkgever DQS uit Amsterdam. (Overigens het afwikkelen van een faillissement is niet eenvoudig, maar geef jezelf hierin voor 200% en beperk de schade voor alle partijen tot zo klein als mogelijk en voer dit transparant uit.)

Bij DQS heb ik als eerste mogen constateren dat de directeur/eigenaar altijd dicht bij zichzelf blijft en handelt, wat een vereiste is om succesvol te kunnen worden of zijn. Heb daar ook ontzettend veel respect voor en van geleerd, en ondanks de up and downs heeft dit bedrijf sinds 1988 alle stormen overleeft.

Tijdens deze zeer intensieve periode in ons leven, ben ik ook tot de conclusie gekomen dat het ondernemen in mijn DNA zit en de drang naar ondernemen steeds groter wordt. Dus hebben we thuis in ons gezin vele gesprekken gevoerd of het nieuwe ondernemerschap in ons leven wensbaar en welkom was. Uiteraard de volgende vraag: In welke vorm dan? Kun je ondernemen in de DQS onderneming of wil je weer zelfstandig ondernemen? Na vele mooie, leerzame en intensieve gesprekken met de directeur van DQS, hebben we besloten om vanuit DQS te handelen als ondernemer in een commerciële en ondersteunende managementfunctie en tevens een nieuwe onderneming te starten als zelfstandige. Uiteraard kan dit alleen als je elkaars verlengstuk kunt zijn, respecteert en volledig vertrouwt. De nieuwe onderneming is geboren in juni 2016 en haar naam is Climood. Ontstaan geheel vanuit mezelf en een specifieke marktvraag, met als doel een bijdrage te leveren aan het verbeteren en behoud van onze aarde. “Even a small thing does something” uit de final speech van mijn voorbeeld en held Wubbo Ockels.

Dit doel vermarkten naar onze doelgroep, gebouweigenaren en gebruikers van o.a. hotels en kantoren door klimaat/comfort scan uit te voeren in combinatie met een Energy scan. Door jarenlang universitair onderzoek en directe meetwaarden te combineren in de Climood Scan heeft de gebouwgebruiker en/of eigenaar direct besparingsresultaat van de optimale comfortsituatie en energiereductie inzichtelijk. Indien men wenst dat deze besparingsmogelijkheden worden doorgevoerd, kan dit uitgevoerd worden door DQS. DQS is een gewaardeerd systeem integrator gespecialiseerd in gebouwbeheersystemen en regeltechniek. Een integrale duurzame aanpak dus.

Een gezond en optimaal binnenklimaat creëren en managen voor de mensen die in deze gebouwen werken en leven. De mens staat centraal met als resultaat: meer waarde voor en door de mens! Kortom Climood, we regelen het met gevoel.

Intuïtie en Integriteit de basis naar succes

Als je een onderneming opzet/start, is naast kennis, intuïtie en integriteit de basis voor succes. Ook hier spreek ik vanuit ervaring. In 2004 werd ik mede-eigenaar middels een management buy in van een onderneming met 32 medewerkers. De omgeving was niet integer en ik heb tijdens het overnameproces niet geluisterd naar mijn intuïtie. Het resultaat was een desastreuze start van mijn ondernemerscarrière.

Mijn inmiddels overleden vader zei altijd tegen me “Een goed begin is het halve werk mijn jongen”.

Tip/leermomenten om een onderneming op te starten:

 • Blijf dicht bij jezelf.
 • Luister naar en handel vanuit je intuïtie.
 • Onderzoek de marktvraag.
 • Definieer je doelen.
 • Definieer je doelgroep.
 • Handel met integriteit.
 • Zoek een integere omgeving.
 • Zorg voor een goede start.

Financieel succes

Succesvol ondernemen gaat dus verder dan alleen focus op geld. Let wel een ONDERNEMING ZONDER WINST HEEFT GEEN BESTAANSRECHT, laat ik daar heel duidelijk en helder in zijn. Als je persoonlijk in balans bent en je weet zeker dat je een ondernemer bent of wilt worden en je start vanuit een goede basis, kan er gewerkt worden aan financieel succes. Een gezonde financiële basis verkrijg je door nuchter verstand te gebruiken, niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Door zelf begrotingen met reële doelen voor korte en lange termijn, liquiditeitsoverzichten en controlemiddelen op en in te zetten, kun je grip op de financiële situatie creëren. Daarnaast gaat het altijd om de marge en niet om de omzet! Financieel succes is echter van hele andere orde. Helaas weet ik ook uit ervaring hoe het niet moet. Echter, in mijn nieuwe ondernemerswereld zijn ook daar keuzes gemaakt. Ik laat me door integere experts begeleiden en adviseren en ben continu op zoek naar nieuwe verdienmodellen.

Tip/leermoment: Laat je altijd door integere experts financieel begeleiden en adviseren.

Succesvol ondernemen is dus een mix van persoonlijke balans, zakelijk en financieel succes waarin jij als ondernemer duurzaamheid centraal stelt en je als een vis in het water voelt.

Liefs,
Arjo van den Elshout, gastschrijver en deelnemer TOP jaarprogramma
http://climood.nl/

Hoe duurzaam ben jij?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe duurzaam ben jij?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas en Arjo,
Vanuit mijn kwetsbaarheid duurzaam ondernemen! Deze week heb ik de stappen ondernomen om na 35 jaar afscheid te nemen van mijn 35jaar in de zorg. Veel tranen en vermoeidheid kwamen los, en in de ruimte die daar vrij kwam wilde ik gelijk door. Dat lukte niet en toen ik ging voelen, kwamen vele emoties in het kind in mij vrij. De kwetsbaarheid die ik voelde werd ik onzeker van en daarom wilde ik gelijk in het volgende duiken. Ik besloot voor het eerst dat niet de doen en vanuit die kwetsbaarheid voelen. Ik werd omarmd door mijn gasten in mijn B&B en toen eentje mij vertelde hoe duidelijk een verschil was of iemand het voor het goeld deed of…vanuit zijn hart. Ze zei…jij bent een heel speciaal iemand, en dat is heel veel waard zei ze. Dat is de hoogevoelige ondernemer in mij die zichtbaar is, ook al die jaren in de zorg. Een vakantiehuis kopen in Andalucia Spanje voor het zonnekind in mij, mijn gezin en gasten (Europatour). Er kwam ook een tweede passie naar boven, mijn liefde voor honden, hun loyaliteit en onvoorwaardelijke liefde, wil ik ook iets mee doen, en mijn autobiografie afmaken waarin een methode verborgen zit waarmee ik een school wil opstarten voor hooggevoelige kinderen, een nieuw soort onderwijs voor nieuwetijdskinderen. Ik weet niet of dat stukje voor dit oeven nog is of voor een volgend leven. Liefs, Wendy

Hi Wendy,
Dank je wel voor het delen en echt geweldig om te merken wat voor enorme stappen jij aan het zetten bent. Geniet van het proces en we spreken elkaar heel snel;).

Liefs, Bas

Hi Bas en Arjo,
Ik zag jullie gezamenlijke blog. Helemaal Top! Ik ben nu in een fase dat ik een andere boekhouder wil die MIJ financieel verder helpt. Hoe kan ik deze vinden. Wat kun je mij voor een tips geven. Bedankt en heel veel good luck en tot ziens. X X Hugh hugg

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!