Financiele rijkdom
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

In deze blog deel ik graag iets meer over het opzetten van je tweede business. Een business voor passief inkomen wel te verstaan. Iedereen zou er namelijk goed aan doen om een tweede business voor passief inkomen op te zetten. Ook al denk je daar wellicht nog helemaal niet over na op dit moment…

Eerste business

Je eerste business is het vehikel om je passie in kwijt te kunnen, om je zielenmissie handen en voeten te geven, het in de wereld te zetten en anderen daarmee te helpen. Het is je primaire business waaraan je de meeste tijd besteedt en waarin je je creativiteit helemaal kwijt kunt. De belangrijkste reden voor mij voor het opstarten van een business was exact dit: andere mensen helpen.

In de blog van afgelopen week vertelde ik je over mijn eerste jaar als ondernemer. Het was een jaar waarin ik heel veel moeite had om de business van de grond te krijgen en het tot een succes te maken. Op zijn zachtst gezegd: het was een grote uitdaging om de eindjes aan elkaar te knopen! Ik dacht in die tijd écht niet na over een tweede business. Daar was helemaal geen ruimte voor. Ik was bezig om te overleven!

Toch wil ik jou aansporen om niet dezelfde fout te maken als ik. Je tweede business is namelijk essentieel wanneer je iets wilt opbouwen voor later en het hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten als je nu misschien denkt. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel met een tweede business voor passief inkomen.

Tweede business

Je tweede business kun je zien als een passief bedrijf. Een bedrijf waarin je geld opzij zet en investeert voor je pensioen of voor je financiële vrijheid. Zie het als een appeltje voor de dorst. Bij de opzet van je primaire bedrijf zou het dus goed zijn om je tweede bedrijf daarin alvast mee te nemen.

Je tweede business kost je weinig tijd; het is immers niet je primaire business. Je hoeft hiervoor geen sales en marketing te doen. Je hoeft geen blogs te schrijven, geen workshops te geven en geen online programma op te zetten.

Wat je wel doet om je tweede business direct op te starten, is door bijvoorbeeld 10% van je inkomen uit je eerste business opzij te zetten en daarmee te investeren in je tweede business. Dit principe wordt ook wel ‘Pay Yourself First’ genoemd. Meer over dit principe kun je nalezen in deze blog. Wanneer je op deze manier vermogen opbouwt en dit op een goede manier investeert, kan het verder gaan groeien, zonder dat jij daar nog actief voor aan het werk hoeft; dat geld heb je immers al gecreëerd in je primaire business.

De gedachte achter je tweede business is simpel. We leven in een wereld waarin je voor jezelf moet zien te zorgen, zeker als ondernemer. De cijfers liegen er namelijk niet om. Veel ondernemers hebben geen of onvoldoende pensioen opgebouwd, om nog maar te zwijgen over de ondernemers die onder hun waarde werken en helemaal geen ruimte hebben om iets voor hun pensioen te regelen. Het gaat mij aan het hart hoeveel mensen op latere leeftijd in de financiële problemen komen door iets wat ze met een stukje planning hadden kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat jij het anders doet!

Hoe zet je dan zo’n tweede business op?

In tegenstelling tot je primaire business hoef je voor je tweede business niet naar de kamer van koophandel. Het is immers geen ‘echte’ business. Je doet dit puur voor jezelf en je eigen financiële toekomst. Dus de grote vraag is: “Hoe bouw je nu een vermogen op dat vervolgens automatisch passief inkomen voor je genereert?”.

Mijns inziens zijn er 3 belangrijke elementen om succesvol een tweede business op te zetten:

1. Pay Yourself First’. Dit is absoluut het eerste waar je aan moet denken. Zet een deel van je inkomen aan de kant. 10% van je inkomen is een goede indicatie. Zet het consequent aan de kant, op een aparte spaarrekening. Laat het bedrag op die spaarrekening groeien en wanneer er een kans voorbij komt, ga je met (een deel van) het bedrag investeren.

Kun je 10% van je inkomen niet missen? Start dan met een lager percentage of met een vast bedrag per maand. Het maakt niet zoveel uit waar je mee start, belangrijker is het dat je start. Maak het tot één van jouw financiële succesroutines en start er vandaag nog mee. Omdat het tijd kost om nieuwe routines aan te leren, kan het je helpen om dit proces via de bank volledig te automatiseren.

2. Investeer in je financiële intelligentie. Wanneer je je financiële intelligentie vergroot, dan weet je wat je met het opgebouwde bedrag op je aparte spaarrekening kunt gaan doen om het voor je te laten groeien.

Je financiële intelligentie kun je op vele manieren vergroten. Ga eens boeken lezen over het onderwerp, bezoek seminars en/of neem een mentor in de arm. Zorg er in ieder geval voor dat je stap voor stap je financiële kennis vergroot. Wil je hier meer over te weten komen? Bekijk dan ook eens deze blog.

3. Durf op koers te blijven. De huidige (onzekere) financiële tijden waarin we leven vragen erom dat we op koers blijven. Het is belangrijk dat we ons geld behandelen met ratio en niet met emotie. Het is essentieel dat we handelen op basis van eigen gedegen kennis en dat de waan van de dag het niet van ons overneemt.

Investeren. Maar waarin dan?

Met het opgebouwde bedrag op je aparte spaarrekening kun je dus gaan investeren om het verder voor je te laten groeien. Maar waarin investeer je dan?

Om te weten waarin je je vermogen investeert, is het dus allereerst belangrijk om je eigen financiële intelligentie te vergroten. Ga niet blindelings af op het advies van een beleggingsadviseur of een financieel expert. Vaak pakt dit niet zo goed uit, omdat er hoge verborgen kosten zijn bij vele beleggingsfondsen of lijfrentepolissen, wat je rendement drukt. Bovendien zijn niet alle adviseurs of experts ook ervaringsdeskundige, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is gevaarlijk om advies van dergelijke experts op te volgen.

Ga ook niet af op wat ik hieronder met je deel. Dit is dan ook nadrukkelijk géén beleggingsadvies. Het is meer bedoeld om je een idee te geven van wat er mogelijk is, maar onderzoek of de verschillende mogelijkheden voor jou ook kloppen en of het bij je past.

  • Het meest simpele is om ETF’s (exchange traded funds) te gebruiken. Historisch gezien behaal je daarmee een redelijk stabiel rendement van zo’n 6-7% per jaar.
  • Wil je het wat spannender maken? Verdiep je dan eens in crowdfunding. Je investeert dan in bedrijven of projecten die een hoger rendement kunnen opleveren (maar die ook een hoger risico met zich meebrengen).
  • Nog een mogelijkheid om jouw passief inkomen te vergroten, is die van vastgoed. De rendementen op vastgoed kunnen oneindig zijn, omdat je met het geld van anderen werkt (hypotheek). Je investeert dus niet je eigen vermogen, maar creëert wel passief inkomen (de huuropbrengsten).

Er zijn nog legio andere manieren om te investeren, maar dit zijn mogelijkheden waar ik zelf enthousiast over ben en die m’n vermogen in de tweede business gestaag laten groeien. Dit gezegd hebbende, voeg ik er nog aan toe dat het natuurlijk belangrijk is om niet met je hele vermogen op één paard te wedden. Risicospreiding is essentieel.

Hoe je het ook wilt regelen, regel het. Het is te belangrijk om het te negeren. Bijna alles wat we in het leven doen heeft immers een financieel component.

Heb jij al een tweede business?

Hoe zorg jij als ondernemer voor jouw pensioen of jouw financiële vrijheid? Heb je ook een tweede business waarin je dit regelt voor jezelf? Of kom je er door het lezen van deze blog juist achter dat je (nog) niets hebt geregeld voor je financiële toekomst? Ik hoor graag van je in het commentaar-veld hieronder.

Zoals je in dit verhaal leest is het creëren van rijkdom op alle vlakken soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodigen we je van harte uit om eens kennis met ons te komen maken in het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!