succesdeur open zetten
Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Eenzaamheid doorbreken als HSP – 7 tips

Eenzaamheid komt in onze maatschappij veel voor.  Zeker in de huidige tijd is eenzaamheid voor veel mensen een grote uitdaging. Hoewel nu meer mensen er mondjesmaat mee naar buiten komen, blijft het toch veelal een onbesproken item. Mensen willen er gewoon niet aan. Je gaat toch niet zeggen dat je eenzaam bent?

Bij mensen met hooggevoeligheid zien we dat eenzaamheid vaak voorkomt. Waarom? Omdat bij hooggevoeligheid het brein anders werkt; men heeft over het algemeen meer tijd nodig voor zichzelf. Hooggevoelige mensen denken anders. Ze denken vaak dieper over onderwerpen na en gaan niet voor oppervlakkigheid. Ze staan anders in het leven. In deze blog daarom 7 tips om de eenzaamheid te doorbreken.

Tip 1: Accepteer jouw ‘anders-zijn’

Elke ochtend sta ik met onze kids voor de spiegel en zeggen we zo hard als we kunnen: “Ik mag anders zijn!”. Je mág ook anders zijn. Je bent uniek zoals je bent. Of je nu introvert bent of heel extravert. Of dat je wellicht vaak te horen hebt gekregen dat je niet zo gevoelig moet zijn. Echt alles is ok. Jij bent goed zoals je bent.

Het is belangrijk om jezelf te accepteren. Als jij jezelf niet accepteert, wie doet dat dan? In je hooggevoeligheid heb je waarschijnlijk, net als wij, zo vaak te horen gekregen dat je je maar moest aanpassen, dat je moest veranderen en niet jezelf kon zijn. Dit zorgt voor een gevoel van eenzaamheid. Dus NEE, jij mag anders zijn.

Elke ochtend en elke avond voor de spiegel, dat werkt echt. Ik zie het bij onze kinderen. Laatst was er een ander kindje bij ons komen spelen en onze jongste zoon en zijn vriendjes waren het niet met elkaar eens. Op een bepaald moment haalde onze zoon zijn schouders op en zei: “Ik mag anders zijn”. Zijn vriendje keek hem aan en zei “JA” en ze speelden vrolijk verder. Dus zo simpel kan het zijn. Accepteren dat je anders mag zijn.

Tip 2: Zie de hele wereld als jouw vriend

Het antwoord ligt vaak dichterbij dan je denkt. Door te beseffen dat de hele wereld je vriend is, kun je een ieder met een glimlach begroeten en contacten maken. In de tijd dat ik mezelf vaak onbegrepen voelde, zei ik tegen mijn spirituele coach: “Ik voel me zo anders. Als ik maar niet in eenzaamheid beland”. Hij zei: “Welnee joh, de hele wereld is je vriend. Soms ontmoet je mensen die langere tijd in je leven zijn en die een poosje met je mee lopen. Soms is het alleen een ‘goedemorgen’. Als je het zo ziet, ervaar je het anders”. Ik ben dat zo gaan zien en mijn perceptie veranderde hierdoor inderdaad. Dus: de hele wereld is je vriend.

Tip 3: Maak vaker een Praatje Pot

Praatje Pot oftewel ‘small talk’. Voor hooggevoelige ondernemers is ‘small talk’ of Praatje Pot echt een uitdaging. Dat gaat toch nergens over? Moet het dan altijd ergens overgaan? Tja…, voor hooggevoelige mensen natuurlijk het liefste wel ;-).

Ik heb Praatje Pot echt moeten leren en ik heb het geleerd door onze hond. Wanneer je de hond een aantal keer per dag uitlaat, ontmoet je mensen. Dit nodigt in de meeste gevallen wel uit voor een Praatje Pot. Ik ben onze hond daarvoor echt dankbaar. Zo maak ik nu regelmatig een Praatje Pot aan de kassa, op straat, in de bus, op het schoolplein, noem maar op. Daar komen mooie connecties uit voort en het helpt de eenzaamheid te verdrijven! Zeker in deze tijd is een Praatje Pot waar veel mensen behoefte aan hebben en energie uit halen. Gewoon even de menselijke connectie te voelen, doet wonderen in een tijd waarin we juist uit elkaar worden gehaald…

Tip 4: Verspreid je dromen

Als je je dromen aan mensen vertelt, krijg je natuurlijk diverse reacties. Mensen kunnen het niks vinden of mensen kunnen het geweldig vinden – en alles daar tussenin. Dat is prima, want niks is persoonlijk. Waar het hier om gaat, is dat wanneer je over jouw dromen praat, het zomaar zo kan zijn, dat mensen je doorverwijzen naar anderen die met soortgelijke zaken bezig zijn en die op dezelfde manier denken als jij. Dit kan tot mooie inzichten leiden.

Tip 5: Bezoek ‘online’ evenementen met gelijkgestemde mensen

Tijdens de Succes in Balans training zien we vaak mooie contacten tussen deelnemers ontstaan. Zo hoor ik mensen regelmatig zeggen: “Ik ben vaak zo moe. Contacten en bijeenkomsten trekken me altijd leeg in de energie, maar nu ga ik opgeladen naar huis”. Nu het niet live op locatie kan, hebben we online bijeenkomsten. Ook online in kleine groepjes werken we nu samen aan Succes in Balans en kunnen we bewust werken aan de energie. Het is vooral fijn, omdat we met allemaal gelijkgestemden zijn. We voelen elkaar aan zonder woorden. We snappen de energie en maken zo verbinding.

Tip 6: Schrijf

Houd een dagboek bij. Wanneer je schrijft, maak je connectie met je innerlijke wereld, met je diepste kern, en die is nodig om de connectie met de buitenwereld te kunnen maken.

Wanneer je schrijft, laat je dingen los. Schrijven zorgt ervoor dat je je hoofd leeg maakt en dat er ruimte ontstaat. Het werkt als therapie, dat je geen cent kost. Schrijven levert je inzichten op; bewustwording en ideeën die je anders over het hoofd had gezien.

Schrijven kan een bron van rijkdom op alle vlakken zijn. Stel jezelf eens vaker de volgende vragen: “Wat wil ik en wat wil ik loslaten? Waarom wil ik dat? Als ik dingen loslaat, wat brengt het me dan? Wat doe ik en wie ben ik dan?” Schrijf je antwoorden op. Het levert je zoveel input voor succes op.

Wil je bepaalde zaken echt helemaal loslaten? Schrijf het dan op en verbrand daarna het papier.

Tip 7: Werk aan de connectie en verdrijf eenzaamheid

Werk aan de connectie met jezelf en met de buitenwereld. Deze is heel belangrijk. Breng je missie juist nu vol passie naar buiten. Onlangs schreef ik een blog met 13 tips om als ondernemer liefdevolle en vruchtbare relaties te ontwikkelen. In deze blog geef ik tips om te werken aan de connectie met de buitenwereld.

Je kunt pas een goede connectie met iemand anders maken als je een goede connectie hebt met jezelf. Investeer tijd en aandacht in het maken van vrienden. Het kost gewoon tijd en energie.

Wil je dit voor elkaar krijgen, dan is het belangrijk om hier de juiste affirmatie op te zetten. Zo had ik een cursist en die zei elke ochtend: “Elke dag krijg ik meer en meer vrienden”. Na een half jaar sprak ik haar weer en ze had op een reis 2 hele bijzondere mensen ontmoet, met wie ze een mooi, duurzaam contact ontwikkelde. Met een grote glimlach zei ze: “Dit smaakt naar meer. Ik ben hier zo dankbaar voor”.

Dankbaarheid is een groot goed in connecties. Voor een connectie naar de buitenwereld is het super belangrijk, dat je jezelf omarmt. Omarm jezelf en wees blij met jezelf. Elke keer als je een spiegel ziet, glimlach dan naar jezelf, zodat je in de energie vrij bent om de connectie naar de buitenwereld te kunnen maken.

Het leven is anders dan je denkt. Helemaal nu zijn zo bezig met overleven, dat we geen tijd maken voor het allerbeste en allerbelangrijkste: ons leven zelf. We laten ons leiden door externe factoren, regels en leefomstandigheden die er al dan niet zijn. Natuurlijk, de invloeden van buitenaf die zijn er en die hebben zeker invloed, maar ze bepalen niet wie jij bent en hoe je connectie maakt met jezelf.

Verandering van binnenuit

We denken over heel veel dingen dieper na en we willen impact maken. We willen van betekenis zijn voor anderen. Ons leven wordt gevormd door lichamelijke, intellectuele, emotionele en spirituele dingen. Ofwel: vanuit de 4 lichamen die we hebben, vormen we één geheel tot wie we ten diepste echt zijn. Onze buitenwereld weerspiegelt onze binnenwereld. Wanneer je eenzaamheid ervaart, is het daarom belangrijk om eerst jezelf liefdevol te omarmen. Dat je gelooft in jezelf. Als je binnenwereld verandert, verandert je buitenwereld vanzelf met je mee. Daarvoor is geloof nodig. Geloof dat je het waard bent. Dit is echt een keuze die alleen jij voor jezelf kunt maken. JA, ik ben het waard. JA, ik mag anders zijn! Je bent het waard om mooie sociale contacten te ontwikkelen! Geloof in de magie en ontvang de magie van geloven.

Liefs,
Mirna

Wil je eens persoonlijk met ons kennismaken?

Ben je nieuwsgierig hoe Bas en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Dan nodigen we je van harte uit om onze online community voor intuïtieve ondernemers uit te proberen. Hierin helpen we mensen met het creëren van rijkdom op alle vlakken.

 

Facebook | Instagram | Spotify

4 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,
Ik ben 25 en voel me ook eenzaam. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit buiten de deur geweest met jaarwisseling. Weekenden besteed ik al vanaf begin alleen. Is dit.gek en heeft iemand tips?
Gr Sven

Beste Mirna, ik ‘volg’ jullie al een aantal jaren en wil mijn complimenten uitspreken voor de manier waarop jullie HSP ondernemers inspireren en motiveren!
Ook vandaag weer. Heel passend hoe dit alles aansluit bij wat er allemaal gaande is en ook wat ik op persoonlijk vlak ervaar. Dank jullie wel daarvoor!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!