Wat is financieel onafhankelijk?

Financieel onafhankelijk worden, hoe doe je dat precies? Lees er in deze blog meer over.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]financieel onafhankelijk

De zoekopdracht financieel onafhankelijk op Google leverde mij zojuist 206.000 hits op. In het Engels zoeken op Financial independence levert een kleine 16 miljoen hits op. Al met al een onderwerp waar naar gezocht wordt en als actueel wordt gezien. In deze blog geef ik graag mijn visie op dit thema. Juist ook omdat die iets anders is dan er op de traditionele manier tegenaan wordt gekeken.

Meest gangbare definitie:

De definitie die het meest wordt gebruikt door mensen betekent financiële onafhankelijkheid, het loskomen van iemand anders op financieel gebied. De meest bekende vorm hiervan is de vrouw die financieel onafhankelijk is van haar man of partner. Een goede eerste opzet waar we verder mee kunnen werken. Het is echter niet de definitie die door ons bij De Hooggevoelige Ondernemer wordt gebruikt.

 

Onze definitie van financiële onafhankelijkheid is iets anders:

Het is het minimale bedrag dat je in je investeringsfonds hebt zitten waarmee je jouw maandelijkse basisuitgaven kunt betalen. Laat mij dit simpel concept verder uitleggen.

Netto Kritische Waarde:

Dit is het bedrag in jouw investeringsfonds dat ervoor zorgt dat je nooit meer hoeft te werken en dus financieel onafhankelijk bent. Anders gezegd: Je hebt een bepaalde hoeveelheid investeringen die je kosten voor levensonderhoud automatisch voor jou genereren. Je bent dus helemaal losgekomen van je inkomen als enige bron van inkomen….

Het bereiken van je Netto Kritische Waarde is een grote stap om stressvrij te worden rondom het thema geld. Laten we eens rekenen. Om tot jouw eigen Netto Kritische Waarde (NKW) te komen, hebben we een tweetal factoren nodig.

1 Uitgaven per jaar:

Om je te laten zien hoe de berekening precies werkt, gaan we in dit voorbeeld gemakshalve uit van 2500 euro per maand oftewel 30.000 euro per jaar. Bepaal voor jezelf jouw maandelijkse en jaarlijkse basisuitgaven. Dit zijn dus de uitgaven aan basisproducten zoals eten, verzekeringen, vervoer, gas, water en licht enzovoorts. Dit bedrag is dus exclusief luxe dingen zoals vakanties e.d. Weet je niet wat jouw maandelijkse of jaarlijkse uitgaven zijn? Dan is dit een extra check die je zojuist voor jezelf hebt gekregen. Financieel gezien zijn er maar twee routes: Jij hebt controle over jouw geld of geld heeft de controle over jou…

2 Return On Investment:

Oftewel ROI is een belangrijk onderdeel om financieel gezien zo snel mogelijk vooruit te komen. Krijg je 1% rente op de bank, dan is jouw ROI dus 1%. In onze technieken zoeken we naar investeringen die ons minimaal 10% ROI per jaar opleveren. Voor elke euro die we investeren, ontvangen we dus elk jaar minimaal 10 cent “rente”. Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke ROI te hebben omdat op die manier jouw geld hard voor je werkt maar daarover later meer.

In ons voorbeeld werken we met de 30.000 euro aan jaarlijkse uitgaven. Om tot onze NKW te komen, hoeven we deze 30.000 alleen met een factor 10 te vermenigvuldigen.

Ons voorbeeld aan Netto Kritische Waarde is dus 300.000 euro. Wat zegt dit getal ons nu eigenlijk? Het zegt ons dat we dus 300.000 euro nodig hebben in een investeringsfonds om onze vaste maandelijkse kosten te dekken. Niet met actief inkomen of door onze investeringen langzaam op te maken. Dit bedrag van 300.000 euro is er FOREVER om jou te dienen nooit meer voor geld te hoeven werken.

Vraag jij je nu direct af hoe je aan dit bedrag komt? Of wellicht zie je (nog) niet in dat ook dit belangrijk is voor jou? Laat mij dan een korte toelichting geven. Veel mensen ruilen hun tijd voor geld en op die manier kunnen ze in hun levensonderhoud voorzien. Niks mis mee natuurlijk maar wel een minimale manier om naar je financiën te kijken. Het is alsof je aan het verslavingsinfuus ligt. En wel het financiële verslavingsinfuus… Juist door je financiën goed te regelen en ergens naar toe te werken, ontstaat er rust. Rust in je hoofd, je gezin en je financiën. Geld maakt je niet gelukkiger maar het werken aan een vastomlijnd plan helpt je zeker om minder stress te ervaren.

Hoe word je dan financieel onafhankelijk?

Het vergt vooral veel discipline. Moeilijk is het niet per se, zeker niet als je een paar simpele trucs toepast.

  1. Betaal jezelf eerst: nog voordat de rekeningen komen, betaal je jezelf een percentage van je inkomen om mee te investeren. Met dit geld ga je investeren en maak je gebruik van het principe rente over rente, dat door Einstein genoemd werd als het extra wereldwonder.
  2. Automatiseer! Financieel vooruitkomen is iets dat je bij voorkeur automatiseert. Op die manier hoef je er niet meer over na te denken. Dit kun je heel goed koppelen aan de tip van het jezelf eerst betalen.
  3. Mindset is ALLES: Wellicht denk je bij het bovenstaande wel Bas, hoe kom ik nu aan die 10% rendement? Deze vraag wordt ons vaak gesteld tijdens onze seminars. Het belangrijkste is om te begrijpen, te snappen dat er een financiële wereld is die de meeste mensen niet zien maar die er wel degelijk is. Het is een wereld die voor iedereen open ligt, mits je de juiste mindset hebt om naar geld te kijken als een kans. Je mindset kun je voeden door video’s, boeken, seminars en workshop te volgen. Of om bijvoorbeeld een financiële mentor te nemen, zoals Mirna en ik die nu een aantal jaar hebben.
  4. Lange termijn: Veel mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 of 20 jaar kunnen realiseren. Financieel onafhankelijk worden is een proces dat, in de meeste gevallen, een tijdje in beslag neemt.

Wat betekent financiële onafhankelijkheid voor jou?

Wil je meer weten over het bereiken van financiële onafhankelijkheid? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wat betekent financiële onafhankelijkheid voor jou?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
7 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Betaal jezelf eerst. Creëer ruimte voor jezelf voor de toekomst door een goed en slim financieel beheer toe te passen om zo snel als mogelijk uit de verstikkende RATrace te komen. Voor meer tips hierover, zie deze blog die ik hierover schreef…. […]

[…] financiële onafhankelijkheid. Het voordeel van financiële onafhankelijkheid is dat het te meten (https:/hooggevoeligondernemen.nl/financieel-onafhankelijk/) is, je kunt er dus niet mee rommelen. Stel dat je een succesvolle business wilt opbouwen (hebben), […]

ik zorg er voornamelijk voor dat mijn lasten zo laag mogelijk zijn. zit dit ook in jou model?

Hi Marc,
Ja, dat zit er zeker in. Al zijn alleen je kosten laag houden alleen niet voldoende. We werken op 4 variabelen: 1. sparen omhoog. 2. investering omhoog. 3. kosten naar beneden. 4. werk inkomen omhoog….

Ha Bas,

Mooi! De door jou genoemde elementen gebruik ik ook op mijn blog, in een andere volgorde. Vooral het stukje investering kunnen de meeste mensen niet doen als ze niet eens kunnen rondkomen… groet,

Dank je wel voor alle waardevolle tips en verhalen
Met hartelijke groet.

Graag gedaan Ada,

Welke tip is voor jou met name handig?

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

7
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!