Financiële intelligentie vergroten als HSP

financiële intelligentie
Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Het mooiste avontuur dat je kunt aangaan, is het creëren van rijkdom op alle vlakken vanuit hart en ziel. Rijkdom op alle vlakken gaat over persoonlijke, zakelijke EN financiële rijkdom. Financiële rijkdom gaat over het bereiken van je financiële doelen en om die financiële doelen te bereiken, is het belangrijk om aan je financiële intelligentie te werken.

Hooggevoelige mensen hebben vaak een haat-liefde verhouding met geld en daarom ook een aversie om er meer over te leren. Tijdens het Succes In Balans Weekend hoor ik deelnemers namelijk heel vaak zeggen, dat ze “niets met geld hebben”.

Om rijkdom op alle vlakken vanuit hart en ziel te creëren, is het nodig dat je de keuze maakt dat je financiële rijkdom waard bent en dat je 100% verantwoordelijkheid neemt om je financiële intelligentie te vergroten. Je bent rijkdom op alle vlakken meer dan waard, dus neem met minder dan ook geen genoegen.

Financieel avontuur

Kies je voor middelmatigheid, dan doe je wat je altijd deed en krijg je wat je altijd kreeg. Of kies je ervoor om het avontuur aan te gaan en financiële rijkdom aan te trekken? Ja, het is echt een keuze die je kunt maken!

Wanneer ik tijdens het Succes In Balans Weekend over financiële rijkdom begin te praten, dan gaat de energie in de zaal letterlijk naar achteren. Een groot deel van de aanwezigen schiet meteen in het hoofd – en enigszins in paniek. Dat is echt niet nodig. Je hoeft niet eerst – zoals ik – fiscalist te worden om cijfers te  kunnen begrijpen. Wat veel belangrijker is, is dat je 100% eigenaarschap en verantwoordelijkheid neemt over jouw financiële intelligentie. Ga je op het gebied van financiële rijkdom voor een 10? Dan zal je elke dag bewust tijd moeten vrijmaken om de persoon te worden die ook die 10 kan behalen.

Financiële statistieken

Volgens de statistieken vanuit Amerika is slechts 1 op de 100 mensen op pensioengerechtigde leeftijd rijk. 4 hebben financiële zekerheid bereikt en 5 gaan na de pensioengerechtigde leeftijd door met werken. 36 zijn al voor het pensioen overleden en 54 zijn platzak en afhankelijk van familie, vrienden en overheid. Dus slechts 5% van de mensen lukt het om een financieel vrij leven op te bouwen. Wat ga jij NU doen om straks niet bij die 95% te zitten?

De 5%

Kies ervoor om bij die 5% te komen en werk aan jouw financiële intelligentie. Programmeer je brein op financieel succes. De eerste stap die daarvoor te nemen is, is te stoppen met financieel doelloos te zijn. De vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden, zijn: Wat zijn je financiële doelen? Wat wil je bereiken en waarom wil je dat bereiken?

Als je de antwoorden op deze vragen voor jezelf helder hebt, ben je niet langer financieel doelloos. Je ‘waarom’ bepaalt of je er ’s morgens extra blij voor opstaat; of je extra gas gaat geven om je doelen te behalen. T. Harv Eker zegt in het boek ‘Het miljonairsbrein ontrafeld’:

“Hoe je één ding doet, zo doe je alles. Elke keer dat je de makkelijke weg kiest in plaats van de juiste, vorm je je identiteit en word je de persoon die liever doet wat makkelijk is dan wat juist is”.

 

Uit eigen ervaring kan ik beamen dat het echt waar is. Het begint al met hoe je ‘s morgens opstaat. Kijk maar eens kritisch naar jezelf. Sta je meteen op als de wekker gaat of blijf je liever nog even ‘snoozen’? Neem je met minder genoegen op het ene vlak, dan doe je dat zeker ook op het gebied van je financiën.

De reden waarom mensen vaak bij de 95% blijven, is omdat ze de noodzaak van financiële rijkdom niet zien. Waarom zou je gaan voor financiële rijkdom gaan als je een baan hebt of een bedrijf dat lekker loopt? Als je dat voor jezelf niet helder hebt, dan is er geen belang en geen drive. Als er geen drive is, dan is er geen brandend verlangen en blijf je dus in de molen van de 95%.

Vragen

Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg ik vaak de volgende vragen:

  • Waarom is de één wel rijk en waarom lukt het bij de ander niet?
  • De één doet dit voor de kost en maakt een fortuin, waarom lukt dat bij de ander niet?
  • Waarom maken affirmaties de ene persoon armer, terwijl de andere persoon met dezelfde affirmaties een vermogen aantrekt?
  • Waarom hebben sommigen altijd succes waar anderen altijd falen?

Het ‘waarom’ ligt in de mindset. Is jouw mindset ondersteunend aan jouw doelen of niet? Denk jij bijvoorbeeld steeds in tekorten of denk je in mogelijkheden? Wanneer je je afvraagt hoe je de maand weer moet doorkomen, dan is dat een compleet andere benadering dan wanneer je je afvraagt hoe je deze maand nog meer inkomsten kunt creëren. Het gaat dus vooral om de geloofsovertuigingen die je hebt over geld.

Welke geloofsovertuigingen heb jij over geld? Wat betekent geld voor jou? Wat heb je in je opvoeding geleerd over geld? Neem eens rustig de tijd om jouw antwoorden te vinden op deze vragen.

 

“De kern van financiële intelligentie is de magie van het geloven dat je het waard bent om te mogen ontvangen en behouden” – Mirna

 

Bij financiën denken veel mensen dat het erom gaat hoeveel geld er binnenkomt, maar dat is slechts één deel van het verhaal. Het gaat er ook om wat je uitgeeft en hoe je met je geld omgaat. Kun je 1 euro managen? Dan kun je er ook 10, 100 en 1 miljoen managen. Het is namelijk hetzelfde, alleen met een paar extra nullen. Het gaat erom welke keuzes je maakt om je geld aan uit te geven. Wat is jouw verhaal naar jezelf over je uitgaven en je ontvangsten?

Succesroutines voor financiële intelligentie

Wanneer sta jij op en maak je de keuze om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je moet zijn om rijkdom op alle vlakken te creëren? NU? Lees hieronder dan snel verder voor de succes-ingrediënten voor financiële intelligentie.

1) Financiële doelen

Wees duidelijk over hoe jouw financiële leven er op het hoogste niveau uit ziet. Stel duidelijke doelen. Wat wil je en waarom wil je het?

Als je jouw financiële 10 hebt bereikt, wie ben je dan? Wat doe je en wat heb je dan? Stel je doelen kort en krachtig in de tegenwoordige tijd op.

Maak voor jezelf een verklaring, zoals in het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill beschreven. Volg alle stappen. Op welke datum wil je wat bereiken? Wat wil je hiervoor doen? Wie wil je hiervoor zijn? Wat wil je opofferen? Wat ga je veranderen? Lees deze verklaring elke dag voor jezelf op en kijk wat er gebeurt.

2) Stilte

Zoek eens wat vaker de stilte op en mediteer. Het geeft inzicht en ruimte; het maakt je hoofd leeg. Ga rustig ontspannen zitten of liggen, sluit je ogen en focus jezelf op je ademhaling. Zorg dat je op de achtergrond een ontspannen muziekje hebt. Wanneer je merkt dat je een continue stroom aan gedachten hebt, neem de gedachten dan waar, laat ze ook weer voorbij gaan en focus je opnieuw op de ademhaling.

Bij elke inademing adem je succes in en bij elke uitademing laat los wat je niet meer kunt gebruiken. Adem liefde in en laat los, adem innerlijke kracht in en laat los, adem rijkdom op alle vlakken in en laat los, adem innerlijke rust in en laat los. Adem in wat jij nodig hebt en laat los. Als je dit uitdagend vindt, start dan met 1 minuut en bouw het langzaam op.

3) Lees

Om je financiële brein te trainen, is het een ‘must’ om elke dag een half uur te lezen. In deze blog bespreken we de Top 10 HSP boeken die je zeker verder kunnen helpen. Lezen helpt je om ideeën op te doen en kennis te vergaren dat  je direct kunt toepassen.

4) Schrijf

“Wie schrijft die blijft”. Een hulpmiddel dat je op jouw reis naar een financiële 10  goed kunt gebruiken, is een dagboek. Wanneer je een dagboek bijhoudt, zet je jouw ontwikkelingsproces kracht bij. Schrijven maakt je bewust van zaken en het maakt vastgeroeste overtuigingen los. Het geeft ruimte om overtuigingen te her-kaderen en je plannen een boost te geven. Schrijven is dan ook een zeer krachtige tool, dat werkt als therapie en dat bovendien geen cent kost.

5) Visualiseer

Net als lezen en schrijven is het belangrijk om je doelen te visualiseren. Neem daar echt de tijd voor. Begin met 5 minuten en bouw het op. Stel jezelf in de visualisatie de vragen: Wie ben ik? Waar ben ik? Wat doe ik? Met wie ben ik daar? Wat wil ik en waarom? Wat heb ik?

Zie het plaatje helemaal voor je. Ons brein werkt namelijk op basis van beelden en gedachten, dus hoe duidelijker je het beeld voor je hebt, hoe beter jouw brein in staat is om je daar als het ware naar toe te leiden.

Om jouw beelden nog concreter te maken, kun je overwegen om een vision board te maken. Vul jouw vision board met plaatjes die jouw financiële doelen vertegenwoordigen. Hang jouw vision board vervolgens op een plek waar je vaak bent, zodat je er ook vaak naar kunt kijken. Op die manier laat je de beelden nog eens extra bij je binnenkomen en creëer je een super-focus op datgene dat je wilt bereiken.

6) Succesregels

Begin en eindig elke dag met de regels van succes. Voor mij zijn de regels van succes korte, krachtige zinnetjes die mijn brein ondersteunen op mijn weg naar rijkdom op alle vlakken:

Ik kies voor liefde
Ik kies voor succes
Ik kies voor geluk
Ik kies voor rijkdom op alle vlakken
Ik kies voor mijn innerlijke kracht
Ik kies voor mijn innerlijke rust
Ik kies voor overvloed
Dag en nacht worden mijn belangen bevorderd.

Kijk eens of deze regels ook voor jou werken of pas de regels aan zoals ze voor jou goed voelen.

7) Plan van aanpak

Een concreet plan van aanpak is essentieel om je doelen te bereiken. Het leidt je  stap voor stap naar je doelen. Wat zijn je doelen en hoe wil je die behalen? Wat ga je concreet doen om je doelen te bereiken?

De eerste stap hierin is om van elke euro die binnenkomt tenminste 10% opzij te zetten en daarmee een pot op te bouwen. Met het geld in deze pot kun je vervolgens gaan investeren en daarmee uiteindelijk financiële vrijheid bereiken.

Wanneer je gaat investeren, raden we je aan om kennis bij experts in te winnen. Zoek mensen op die al hebben bereikt waar jij naartoe wilt werken. Leer van anderen, want daarmee vergroot je versneld jouw financiële intelligentie.

Als je na het lezen van deze blog nog altijd aversie voelt tegen alles wat met geld te maken heeft, dan is het belangrijk is om te beseffen, dat geld feitelijk helemaal niet over geld gaat. Geld gaat namelijk over tijd en vrijheid en dat is het belangrijkste dat je in het leven hebt. Geld kun je altijd opnieuw creëren, maar de tijd die voorbij is, komt nooit meer terug.

De wil om te winnen

Wil je uitbreken uit de middelmatigheid waar 95% van de mensen in blijft steken? Wil je behoren tot de 5% van de mensen die in staat is om een financieel vrij leven op te bouwen? Dan is het belangrijk dat je de wil hebt om te winnen, want daar valt of staat alles mee.

Ga jij het avontuur aan om vanuit hart en ziel rijkdom op alle vlakken te creëren? Neem jij voor elke stap die je maakt 100% verantwoordelijkheid? Wil jij voor jezelf en je dierbaren financieel winnen? Dan nodigen we je graag uit om eens naar Business & Meaning toe te komen. In dit weekend geven we je tips en praktische tools om rijkdom op alle vlakken te creëren en zetten we de eerste stappen op weg naar financiële rijkdom.

Meer informatie over het weekend kun je hier vinden. Tevens kun je je hier aanmelden.

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Ben je nieuwsgierig naar hoe Bas en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Beluister dan zeker ook eens onze podcast.

Of wellicht houd je meer van lezen? Neem dan eens een kijkje in het blogsegment.

Is lezen écht je passie? Hier kun je 3 E-books vinden waarmee je direct aan de slag kunt.

Liefs,
Mirna

 

4 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!