[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Fouten? In essentie bestaan fouten niet, het zijn allemaal leerpunten:). Met deze nuancering op zak meer over de fouten die ik als ondernemer heb gemaakt. Deze 7 zijn overigens de belangrijkste en dat is verre van compleet. Over alle dingen die ik alleen al in het ondernemen heb geleerd, zou ik een boek kunnen schrijven. In deze blog deel ik graag de 7 belangrijkste fouten met je. Zodat je hiervan kunt leren en sneller naar jouw doelen toe kunt gaan.
1. Klein denken:
Zeker toen ik net begon, dacht ik heel erg klein. Door klein te denken, hield ik mezelf weg van de grote successen. Klein denken is de meest bewandelde weg naar middelmatigheid. Stel jezelf een groot doel en ga daarvoor. Van daaruit kijk je waar je uitkomt. Door groot te gaan denken, krijg je een heel ander perspectief op de wereld. Het is alsof je door hetzelfde raam naar een andere wereld kijkt…
2. Te weinig investeren:
Als je net begint met ondernemen en je krijgt geld binnen, is het soms verleidelijk om dit niet meer terug te investeren in je bedrijf. Zeker in het begin (toen er weinig geld was) heb ik te weinig geïnvesteerd. Het ondernemerspad had sneller kunnen gaan door wél voortdurend te investeren.
3. Uitsluitend één op één werken:
Net beginnende met De Hooggevoelige Ondernemer werkte ik één op één. Een hele mooie tijd waarin ik veel geleerd heb. Ook heeft het een van mijn belangrijkste fouten van het begin blootgegeven: een glazen plafond zetten op mijn inkomen! Van daaruit ben ik verder gaan werken aan het opzetten van mijn droombedrijf. Een bedrijf waarin ik zelf alleen maar bezig ben met het, zo optimaal mogelijk, helpen van zoveel mogelijk mensen.
4. Geen businessstructuur:
Net zoals de meeste mensen, begon ik gewoon met mijn business. Het was mijn doorzettingsvermogen waardoor er klanten kwamen en zeker niet mijn geweldige businessstructuur. Zodra mijn bedrijf aan begon te trekken en meer omzet ging draaien, had ik voor mezelf een glazen plafond gecreëerd. Een plafond waardoor ik niet meer mensen kon helpen dan dat ik deed. Toen heb ik een radicale keuze gemaakt en ben ik nagenoeg al mijn activiteiten in groepsverband gaan organiseren. Door in groepsverband te organiseren, heb ik de mogelijkheid gehad om veel meer mensen te helpen.
5. Alles zelf willen doen:
Mijn belangrijkste motivatie om ZZP’er te worden, was dat, als ik iets goed wilde doen, het zelf moest doen. Juist hierdoor kwam ik in de penarie omdat ik heel veel tijd kwijt was aan het uitzoeken van welke dingen nu het beste waren om te doen. Doordat ik alles zelf heb uitgeprobeerd, weet ik nu wat voor ZZP’ers werkt. Dat is dan wel weer een voordeel;). Nu heb ik gelukkig een team die dingen uit handen neemt en dat is zaligJ. Ik zal echter niet vergeten van waar ik gekomen ben. In het eerste jaar had de Hooggevoelige Ondernemer 10.000 euro omzetJ. Voor de mensen die net starten (of net zijn gestart) nog een tip: De vraag is wie en niet HOE… Je hoeft niet alles zelf te doen, stel je de vraag wie je bij een specifiek thema kan helpen…
6. Te weinig geld investeren in marketing:
Ondanks het feit dat ik twee economische studies heb gedaan, investeerde ik onvoldoende in marketing. Ik was vooral aan het werken IN mijn bedrijf dan dat ik werkte AAN mijn bedrijf. Nu is dit voor een groot deel omgekeerd en focus ik mij juist veel meer aan het werken AAN mijn bedrijf. Juist ook omdat je hierin onmisbaar bent omdat jij het gezicht van het bedrijf bent. Door goed uitgedachte marketing funnels te bedenken en te testen, weet je exact wat jouw marketing oplevert. Dit proces is niet moeilijk, je moet het alleen overlaten aan de juiste mensen. Als je jouw persoonlijke marketing funnel eenmaal hebt getest en hij werkt, dan is het concept heel erg simpel: Steeds meer geld investeren in jouw marketing. Zeker met Social Media is dit een element van het zaken doen die je niet wilt onderwaarderen. Hoeveel je moet investeren in marketing per maand, hangt heel erg af van het soort business en je plannen. Zelf hebben wij altijd minimaal 10% van onze maandelijkse omzet weer terug geïnvesteerd in marketing. Met goede resultaten tot gevolg. Juist door meer te weten te komen over marketing, kun je uiteindelijk ook iemand beter aansturen maar dat terzijde.
7. ROI in business niet berekenen:
Dit punt borduurt voort op het vorige element. Een van de grootste fouten die ik gemaakt heb, is om mijn Return On Investment (ROI) in mijn bedrijf NIET te berekenen. Ik had niet door dat het een proces van zaaien en oogsten is. Als je goed zaait, kun je uiteindelijk oogsten. Als je alleen maar wilt oogsten zonder nieuwe dingen te zaaien, zul je uiteindelijk een forse uitdaging tegenkomen.
Ben niet bang om deze 7 ondernemersfouten van mij te maken. Ze hebben mij ontzettend veel geleerd over zaken doen. Oh ja, dan nog iets anders: Ik zou veel meer fouten gemaakt hebben zonder een goede coach aan mijn zijde, die exact weet wat het is om succesvol te ondernemen. Gelukkig heb ik de laatste 5 jaar schitterende coaches om mij heen. Op persoonlijk, spiritueel, zakelijk en investeringsgebied. Zonder hen was ik wellicht nog altijd aan het struggelen…
Zijn deze 7 fouten die ik maakte voor jou herkenbaar?
In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Zijn deze 7 fouten die ik maakte voor jou herkenbaar?
Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]