Het beste bedrijfsidee ontstaat uit frustratie

Bij veel ondernemers gaat het dan ook als volgt. Vol enthousiasme beginnen ze, maar dan ..... klanten blijven uit. Frustratie alom.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Bij veel ondernemers gaat het dan ook als volgt. Vol enthousiasme worden de ideeën op papier gezet, marktonderzoeken gedaan. Het is allemaal spannend, vet en geweldig. Hun leven is gevuld met vrolijkheid en blijheid want de onderzoeken laten zien dat hun idee haalbaar is, hun idee heeft potentieel. Kortom, ze gaan het maken!

Maar dan ….. klanten blijven uit. Een hoop frustratie, want geen of weinig klanten betekent geen inkomen. Dus paniek! Plannen worden aangepast, weer niks. Nog meer frustratie en uiteindelijk stoppen de meeste ondernemers dan weer. Jammer! Want frustratie behoort geen stopmoment te zijn. Frustratie is het ideale moment om te groeien en te finetunen. Immers, je geest is bereid om open te staan voor nieuwe inzichten, om angsten te overwinnen en buiten je comfortzone te treden.

Ontwikkelstap

Oké , toegegeven! Frustratie voelt nooit prettig, maar ik kan je zeggen dat het maar iets tijdelijks is, het is een ontwikkelstap in het ontstaan van je bedrijf. Ik heb het ook ervaren, dus ik spreek uit ervaring.

“Hoe gelukkig ben jij als ondernemer?” Twee en een half jaar geleden stelde ik mezelf deze vraag. Het antwoord: “Doodongelukkig”.

Mijn bedrijf was een slap aftreksel geworden van wat ik ooit voor ogen had gehad, er zat geen enthousiasme, geen bevlieging en geen plezier meer in. Elke klant was een klant, maar zelden was het de juiste. Zo werd elk project een ware worsteling, een kaalslag op mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Uiteraard werkte dit door in mijn privéleven, niet alleen ik was doodongelukkig, maar ook mijn gezin. Ik was verworden tot een bitter hoopje frustratie. Ik deed mezelf, mijn vrouw en mijn kinderen enorm te kort op financieel en emotioneel vlak.

De droom die ooit zo mooi leek, bleek een ware nachtmerrie. Het enige wat ik kon doen, was stoppen. Dus zo geschiede en mijn onderneming werd ter ziele gedragen, het was klaar, het was over.

Zelfreflectie

Maar stoppen is niet hetzelfde als opgeven, heeft deze periode me geleerd. Wat aanvankelijk begon als een periode van rouw en frustratie werd door een klein minuscuul onbelangrijk lijkend momentje één van de interessantste en waardevolste periodes van mijn leven, een periode van zelfreflectie, (her) ontdekking van mezelf en het ondernemerschap. Tijdens een clash met Bas tijdens 1 van zijn trainingen over bedrijfsmodellen en hoe we onze shit konden inzetten en hoe we er mest van konden maken. Ik bleef stug volhouden dat ik geen shit had… wat had hij mij nu te leren over het leven en het ondernemerschap. Kortom vol in de weerstand en met de volle overtuiging dat ik alle wijsheid wel in pacht had. Tot… een stemmetje in me zei: “GAST, hoezo geen shit, wat zit je hier dan te doen, met een bedrijf dat nagenoeg failliet is“. Klein inzichtje, grote gevolgen, kunnen we wel zeggen.

Het werd een periode waarin frustratie mijn grootste vriend werd. Vanuit de frustratie dat ik in elke vorm dan ook had gefaald, stelde ik mezelf de meest elementaire vragen over het leven, over het ondernemerschap en de reden waarom ik hier op deze wereld ben.

De antwoorden waren shocking en logisch tegelijkertijd. Stapje voor stapje ontdekte ik dat mijn grootste angst, verbinding en communicatie vanuit liefde, zorg en interesse voor mensen, mijn grootste kracht was. Jarenlang had ik het weggestopt, genegeerd, ik durfde niet meer. Ik maakte mensen vaak aan het huilen met wat ik zei of schreef en ik wilde mensen juist blij en gelukkig maken.

Tijdens dit proces ben ik gaan inzien dat blijheid en geluk alleen niet de weg is naar succes. Sterker nog, blijheid alleen zal je nooit uitdagen om je grenzen te verleggen, om diep te gaan en nieuwe dingen te leren. Soms heb je gewoon een ENORME DOSIS frustratie nodig om vooruit te komen.

Vanuit de kern

En vooruit gekomen ben ik zeker, door de frustratie ben ik uitgedaagd en heb ik het missende element in mijn ondernemerschap (her) ontdekt, waardoor mijn bedrijfsidee nu de meest krachtige vorm heeft gekregen die het maar kan krijgen. Omdat ik nu kan ondernemen vanuit de kern van mezelf en mensen kan en durf uit te dagen om net even iets dieper te gaan. Hierdoor kan ik ondernemers veel beter helpen, door ze een veel completer product aan te bieden en wat veel beter aansluit bij mijn allereerste bedrijfsidee, wat was ontstaan door wederom frustratie, maar dan over hoe de markt werkte en wat er aangeboden werd.

Mijn verhaal, mijn proces laat perfect zien dat stoppen vanwege frustratie niet definitief hoeft te zijn en dat je het als iets krachtigs kunt gebruiken om het maximale uit je bedrijfsidee te halen. Waardoor je niet alleen succesvoller wordt als ondernemer, maar ook gelukkiger als vader, moeder, partner of echtgeno(o)t(e). En geloof me, dat laten ze zien, uiteindelijk is het gezin je geluksindicator.

Slotconclusie!

Wanneer je als ondernemer een flinke dosis frustratie voelt, dan heb je twee keuzes. Of je loopt er voor weg en je hebt zo goed als zeker de garantie dat je als ondernemer zult falen of op zijn minst middelmatig zult blijven. Of je gaat samen met de frustratie een proces in van zelfontplooiing waarin je actief op zoek gaat naar jezelf, naar je klant en naar het bedrijf dat niet alleen uniek is maar waar ook echt POTENTIEEL in zit.

Kurt Van Nieuwenhuyze, gastschrijver en deelnemer TOP jaarprogramma

https://www.digitaalomdenkenencommuniceren.nl/

Waar voel jij de frustratie in je bedrijf?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Waar voel jij de frustratie in je bedrijf?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goede timing! Dankjewel! En mooi geschreven!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!