Ja, helaas. Dit is óók iets dat we moeten aanstippen in onze content. Waarom? Dat leg ik je in deze blog uit.
‘Geen geld’ is een excuus dat door mensen heel vaak wordt gebruikt om iets niet te hoeven ondernemen. Dat is natuurlijk prima, zolang het excuus maar niet automatisch wordt ingezet om de angst voor iets nieuws te ontwijken. Het is goed om te beseffen, dat iedereen wel angst heeft en dat het oké is om angst te hebben. Wat we onszelf echter nooit zouden mogen toestaan, is dat angst over (een tekort aan) geld ons leven gaat regeren. Angst over geld maakt ons namelijk klein en het houdt ons klein. Het beperkt onze mogelijkheden, het beperkt onze creativiteit en het beperkt ons vermogen om groots te dromen.
In de rij bij het signeren van de boeken
Na het Weekend neem ik altijd ruim de tijd om met mensen te praten die hun boek willen laten signeren. Ik tune in op de persoon en schrijf voor hen dan een zo persoonlijk mogelijke boodschap. De energie is heerlijk, harmonieus en vooruitstrevend. Ik houd ervan om mensen zo in hun kracht te zien en om ze te zien groeien.
In de vele gesprekjes die ik dan met de deelnemers heb, gebeurt er vaak iets raars. De energie verandert plotseling. Ze vertellen me dat ze wel graag willen deelnemen aan het jaarprogramma, maar dat ze “er het geld niet voor hebben”. Op het moment dat iemand dit zegt, denk ik terug aan mezelf van een aantal jaar geleden. Ik zie de worsteling en soms de opwellende tranen in de ogen. Ik zie de angst, de pijn, het niet-vertrouwen en het dilemma om voor zichzelf te kiezen. En, het doet mij pijn om te zien. De pijn van herkenning van mezelf een aantal jaren geleden.
Het enige dat ik op zo’n moment kan doen om iemand uit zo’n ervaring te halen, is wat meer vertellen over mezelf. Over de periode waarin ik zelf blut was en waarin ik ook erg vaak ‘ik heb geen geld’ gebruikte. Soms geef ik zonder iets te zeggen een knuffel.
Andere varianten, hetzelfde resultaat
Er zijn overigens vele andere varianten te bedenken op het ‘ik-heb-geen-geld’-verhaal’. Een aantal die ik regelmatig voorbij hoor komen (en die ik zelf heel vaak gebruikte!), zijn de volgende:
- Het is nog niet de juiste tijd (wanneer is het dan wél de juiste tijd?)
- Ik kom later nog eens naar het Weekend (van de 3.000 mensen zijn er 2 nog eens teruggekomen)
- Ik moet met mijn partner overleggen (wie houd je dan voor de gek?)
- Ik heb nog geen business dus het is voor mij niet relevant (uhhh, is het hele leven niet één grote business?)
- Enzovoorts
Het gekke is, dat je intuïtief vaak juist heel erg goed weet wat je wel of niet wil. De grote uitdaging is dan om in zo’n situatie dicht bij jezelf te blijven. Om voor de keuzes te gaan staan die jij zélf graag wilt maken, los van je omgeving of andere praktische factoren.
Het punt is dit: welke excuses je ook gebruikt op de ‘ik-heb-geen-geld’ variant maakt niet zoveel uit. Het resultaat is vaak hetzelfde: stagnatie, pijn en frustratie. Dat is waar het werkelijk over gaat. Durf maar eens toe te geven dat je bang bent en dat je het moeilijk vindt om vertrouwen te hebben. In zo’n situatie is het nemen van beslissingen vanuit het hart gewoon een grote uitdaging.
Geld als eindproduct
Wellicht helpt het om hier op een andere, meer creatieve en inventieve manier mee om te gaan. Een absolute aanrader om te lezen op dit gebied is het boek van Napoleon Hill “Think and Grow Rich”. Los van dat het een geweldig boek is, legt het haarfijn uit dat geld het eindproduct is vanuit wie jij als mens bent en hoe je doet. Om geld aan te trekken, hoeven we ons helemaal niet te focussen op het wel of niet hebben van geld. Het enige dat we hoeven te doen, is het veranderen van de emotie, de beelden en de gedachten die geld bij ons oproept. Emoties, beelden en gedachten zetten ons immers weer aan tot actie en dat leidt tot resultaat. In onderstaande video leg ik het zijn-doen-hebben-proces uitgebreid uit.
Geld als bijproduct
In mijn eerste jaar als ondernemer had ik 8.000 Euro omzet, met 5.000 Euro kosten. Er bleef dus nagenoeg niks over, terwijl ik toch super hard werkte. Daar lag het dus niet aan. Er moest iets anders veranderen. Zodra ik besefte dat mijn geldprobleem kwam door iets wat er zich in mezelf afspeelde, werd ik met mezelf geconfronteerd. Ik kan je vertellen, dat die confrontatie niet fijn was, te meer omdat er een hele grote ruzie met mijn geliefde Mirna aan vooraf ging. Ze is een engel gebleken, want ze heeft mij aangezet om hard aan mezelf te werken. Alleen voelde het op dat moment natuurlijk niet zo…
Vanuit het ontwikkelproces dat ik met mezelf ben aangegaan, ben ik geld gaan zien als een bijproduct van succes. Geld komt immers vanzelf wanneer je anderen helpt succesvol te worden. Het belangrijkste voor mij is om anderen te helpen succesvol te worden. Geld is daarin dus van ondergeschikt belang. Hoe gek het ook mag klinken, sinds ik mijn focus heb verlegd, trek ik juist meer geld aan. Geld dat ik helemaal niet had toen ik mij er nog op focuste.
“You can’t silence the inner fire… It just needs to be shared…”
Lieve lezer, de les die ik de harde weg heb geleerd, geef ik graag aan je door: stap alsjeblieft niet in de ‘ik-heb-geen-geld’-leugen. Het houdt je klein en zorgt ervoor dat je klein blijft. Durf in jezelf te investeren en geniet van het leven dat er op je ligt te wachten. Wanneer je hiervan geniet, merken anderen dat aan je en komt alle overvloed juist naar je toe. Daarmee is de cirkel weer rond.
Welk excuus gebruik jij om iets niet te ondernemen?
Gebruik jij ook het ‘ik-heb-geen-geld’-excuus? Of heb je hierop een variant voor jezelf bedacht? Hoe voelt het voor jou wanneer je dit excuus gebruikt?
Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodigen we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken tijdens Business & Meaning.
Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt