Moet ik als ondernemer geld lenen als ik financieel onafhankelijk wil zijn of juist niet?

Geld lenen. Doe je dat nu wel of niet als je financieel onafhankelijk wilt zijn.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Geld lenen. Een thema dat veel mensen bezighoudt. Zeker als je bedenkt dat het voor veel mensen onnatuurlijk voelt om geld te lenen en dat veel mensen zo snel mogelijk van hun schulden af willen. In deze blog meer over het hoe en wat van geld lenen en mijn persoonlijke kijk hierop.

Tweezijdig zwaard

Geld lenen is als een tweezijdig zwaard. Het kan je tegenstander verwonden maar bij verkeerd gebruik is het levensgevaarlijk voor jezelf. Juist omdat je jezelf eraan kunt snijden. Geld lenen is net zoals een zwaard. Je moet weten hoe je het hanteert. Een goed zwaard is enorm krachtig in de handen van een goede zwaardvechter maar nutteloos in de handen van een ongetraind iemand. Zo is het ook met het gebruik van leningen: Als je weet hoe je het kunt gebruiken, is het enorm krachtig. Zo niet, dan is het financiële zelfmoord.

Goede versus slechte schuld

Een goede schuld betaalt iemand anders voor jou. Een slechte schuld betaal je zelf. Mirna en ik hebben best wel wat schulden. We zijn ook voortdurend op zoek naar goede schulden omdat die geld voor ons genereren. Vaak kennen mensen het verschil niet tussen een goede en een slechte schuld. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het feit dat mensen het als een ‘goede investering’ zien om het huis te kopen waarin ze wonen. Voor de meeste mensen is dit een van de grootste kostenposten, juist ook omdat je die hypotheek zelf betaalt en je allerlei kostenposten hebt die geen geld in het laatje brengen, maar alleen maar geld kosten. Een goede schuld daarentegen betaalt iemand anders voor jou. Denk bijvoorbeeld aan een appartement dat je financiert en waarvan de huurder elke maand een deel afbetaalt. Over financiële intelligentie gesproken. De meeste mensen vinden dit soort dingen eng en spelen het geldspel liever op zeker. Met als gevolg dat ze nooit kunnen winnen.

Wanneer geld lenen?

Kort gezegd leen je geld als het iets opbrengt en doe je het niet als het niks opbrengt of je maandelijkse kasstroom verlaagt. Dit is kort door de bocht gezegd de strategie die Mirna en ik de afgelopen jaren hebben toegepast. Het sleutelwoord hierbij is ROI oftewel Return On Investment. Met het geld dat je investeert, wil je weer meer geld maken en juist daarom kun je het vermogen van anderen gebruiken.

Niveau van leverage (hefboom)

Wat is voor jou persoonlijk het niveau van leverage dat je toe wilt passen? Anders gezegd: Hoeveel wil je lenen tegenover de bezittingen die je in totaliteit hebt? Voor iedereen is dit anders maar het is wel belangrijk voor jezelf dat je hier een grens stelt. Juist ook om te voorkomen dat je alleen maar leningen hebt en geen andere bezittingen. Wij financieren bijvoorbeeld het vastgoed dat we hebben bij voorkeur voor 100%. Hier lost de huurder elke maand een bedrag af en bouwen we op die manier vermogen op. Het geld dat we hebben, kunnen we bijvoorbeeld investeren in allerlei andere investeringen waarbij spreiding belangrijk is. Indexfondsen, geld lenen aan andere ondernemers of participeren in andere ondernemingen. Het gaat erom een totaal overzicht te verkrijgen over hoe je met geld lenen omgaat en welk niveau van hefboom voor jou persoonlijk werkt. Een goede nachtrust is immers ook heel erg belangrijk. Teveel lenen kan deze in de weg staan, ook al bouw je op die manier meer rendement op. Immers, hoe minder eigen geld in jouw investeringen, hoe hoger het Return On Investment zal zijn. Hier staat uiteraard ook een hoger risicoprofiel tegenover. Zorg dat je hier voor jezelf duidelijk over bent, ook met een eventuele partner.

Aflossen?

Los je schulden af of laat je ze bij voorkeur staan? Dit is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt. Slechte schulden kun je bij voorkeur aflossen, goede schulden kun je laten staan. Stel je maar eens voor als je tegen 2% leent en je krijgt 7% op dat geld, dan maak je dus 5% met het geld van iemand anders. Als je dit aflost, doe je jezelf tekort, juist ook omdat je op die manier jouw eigen hefbomen vernietigd die geld opleveren. Uiteraard komt er meer geld binnen in de vorm van kasstroom maar hier staat meer vermogen (en een hogere belastingdruk!) tegenover. Aflossen kan maar ben selectief in wat wel en wat niet…

Mindset

Tot slot nog dit. Geld lenen is vooral een mindset issue. De eerste keer dat ik geld leende, voelde ik de druk enorm. Juist ook omdat dit een extra verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Nu kijk ik hier iets anders tegenaan. Ik zie het veel meer als dat er geld ronddwaalt en op zoek is naar een manager die er goede dingen mee doet én er goed voor weet te zorgen. Hierdoor ontstond bij mij een mindset verschuiving. Zeker in de middenklasse wordt ons geleerd om zo weinig mogelijk schulden te maken. Heel erg goede mentaliteit natuurlijk maar het vertraagt in zekere zin wel de progressie die je maakt op jouw  weg naar financiële zekerheid en onafhankelijkheid.

Hoe kijk jij tegen het lenen van geld aan?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe kijk jij tegen het lenen van geld aan?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je kan maar beter goed sparen.

Hi Koppel,
Dank je wel voor jouw reactie. Ja, sparen zou fantastisch zijn als we er ook daadwerkelijk geld mee konden maken. De Juist met het geld van spaarders lenen banken geld uit waarmee investeerders weer geld kunnen maken. Het ligt er dus aan aan welke kant van het proces je wilt staan. In het Succes In Balans Weekend leggen we hier overigens meer over uit.

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!