Geld geld geld, is dat een trigger voor jou?

Meer en meer mensen worden getriggerd door geld. En dat terwijl geld juist helemaal niet over geld gaat.
financieel afhankelijk
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Geld geld geld, is dat een trigger voor jou?


Deze blog schrijf ik op de laatste dag van de reis die we met ons gezin deze zomervakantie gemaakt hebben. Tijdens deze reis is mij opgevallen dat er meer en meer mensen zijn die getriggerd worden door geld. En dat terwijl geld juist helemaal niet over geld gaat. In deze blog deel ik daar graag meer over.

Wat is geld eigenlijk?

In de 7 jaar economische studie die ik heb gedaan, heb ik veel geleerd. Maar helaas weinig over wat geld precies is en hoe het werkt. Want, in feite bestaat het geld, zoals we dat nu kennen, alleen uit vertrouwen dat we onderling hebben afgesproken. Dat vertrouwen vertaalt zich in het systeem waarmee we transacties doen. Ga maar na, de waarde die we geven aan de euro’s, dollars of Zwitserse Franken in onze portemonnee bestaat slechts door het vertrouwen dat we er onderling in hebben gegeven. De WAARDE van het papier an sich is vrijwel nul. Geld bestaat, in tegenstelling tot een paar honderd jaar geleden, niet meer uit metalen die van zichzelf al waardevol zijn. Een geldsysteem gewaardeerd op vertrouwen dus. En dat vertrouwen is heel broos, hebben we in 2008/2009 gezien. Maar, waarom worden dan zoveel mensen getriggerd door geld? En, waarom ervaren zoveel mensen een tekort eraan?

Een reframe over geld is nodig

De trigger, die mensen ervaren met geld, gaat in diepere lagen juist helemaal niet over geld. Want, dat is nu juist het gekke aan de trigger geld die ik bij veel hooggevoelige mensen terugzie. Mijn visie op geld is daarom net wat anders. Aan geld zelf heb je niks, dus waarom zou het je triggeren? Er zit meer achter. De echte waarde in je leven is, wat mij betreft, je tijd en vrijheid. Specifieker: De tijd en vrijheid om te doen wat je wilt, met wie je wilt, waar je wilt en hoe vaak je wilt. Die tijd en vrijheid wordt je gegeven door de aanwezigheid van geld. Geld zelf is dus maar beperkt relevant, maar juist het middel geld dat je die vrijheid geeft.

Wat ik tegenkom, zijn veel mensen die worstelen met hun conditioneringen rondom geld. Juist ook omdat geld een thema is dat in onze westerse maatschappij een prominente rol inneemt en op een vrij prominente manier geframed is binnen onze maatschappij. In het kort komt het erop neer dat we naar school gaan om goede cijfers te halen, vervolgens een goede en zekere baan zoeken en werken tot ons pensioen. Dat is de algemene trend van de afgelopen 100 jaar als het gaat over scholing en de voorbereiding die scholing je geeft op een goede baan. Dit heeft als gevolg dat in de huidige maatschappij er maar al teveel mensen zijn die hun tijd en vrijheid weggeven… in ruil voor geld. Een slechte ontwikkeling waarbij we als maatschappij vaak ook worden overladen door verantwoordelijkheidsgevoel en standaarden zoals het hoort. We verkopen dus onze tijd in ruil voor geld… die we nooit meer terugkrijgen. En het vervelende is dat het in de meeste gevallen slechts net genoeg geld oplevert om überhaupt van rond te komen, laat staan om in financiële overvloed te kunnen leven. Binnen die kaders is de trigger op geld helemaal zo gek nog niet!

Juist daarom is het tijd om hier op een andere manier naar te kijken. Om overvloed aan te trekken op een andere manier. Niet zozeer meer de manier waarin opleiding centraal staat, maar dat het vervullen van je zielenmissie een prominente plek inneemt. Want, uiteindelijk is het niet de opleiding die een verschil maakt in je leven. Zo levert een hogere opleiding ook niet per se een betere financiële basis voor jezelf en je gezin op, waarin tijd en vrijheid centraal staan.

De oplossing?

Deepak Chopra heeft ooit gezegd dat de oplossing voor een praktisch probleem zich altijd een laag dieper in jezelf afspeelt. Zo ook in het geval van geld. Want, door je zijn te veranderen, verander jij je doen. Door je doen te veranderen, verander jij je praktische realiteit omtrent geld. Zo is het met mij ook gegaan. Ik had een enorme trigger op geld en vooral een enorm tekort aan geld in mijn leven. 5 jaar lang heb ik geprobeerd mijn geldprobleem op te lossen op hetzelfde niveau als waar het zich manifesteerde. Dit heeft geen enkel effect gehad. Pas toen ik mijn ZIJN ging aanpassen (in gedachtes, doelen, uitstraling e.d.) ging ik andere dingen doen zodat ik een andere realiteit omtrent geld heb weten te creëren. Dit is een proces geweest dat niet altijd gemakkelijk is geweest. En, ik ben nog niet waar ik wil zijn, er is immers altijd werk te doen. Maar het heeft tot nu toe een verbluffende transformatie omtrent geld in mijn leven teweeggebracht.

Wat heb ik gedaan? Voorheen dacht ik simpelweg dat ik, als ik meer geld in mijn leven wilde, dat ik het gewoon moest vragen. Een citaat van Jim Rohn is hierbij op zijn plaats: “You can’t get rich by demand”! Oftewel, je kunt vragen om rijkdom wat je wilt, maar op die manier zul je geen rijkdom krijgen. De enige manier om zelf rijkdom te vergaren, en dus die trigger van geld weg te nemen, is door zoveel mogelijk mensen te helpen binnen de betekeniseconomie. Want, heb je een trigger op geld dat resulteert in een geldtekort? Dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt om (verder) deel te nemen aan de betekeniseconomie. De economie van ondernemers waarin we anderen verder helpen door het oplossen van maatschappelijke problemen in ruil voor geld. De nieuwe bedrijven zijn die bedrijven die opereren binnen die betekeniseconomie, hun eigen belangen opzijzetten en écht anderen vooruit willen helpen. Binnen deze vorm van ondernemen is geld slechts een bijproduct van succes. Het is er wel degelijk maar het is niet meer de leidende reden om zaken te doen. Dat is verschoven naar het toevoegen van waarde en het oplossen van de problemen van anderen.

Is geld een trigger voor jou?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Is geld een trigger voor jou?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
9 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vanaf het begin dat ik met jullie en jou in contact ben gekomen wordt ik iedere keer weer erg blij van jou blogs. Ik heb me nu dan ook aangemeld voor weekend van 14 en 15 oktober. Of is het toch, zoals jij hiervoor noemde de zondag en de maandag?
Ik zie er naar uit en ben heel benieuwd welke nieuwe levels ik bij mijzelf nog kan aanboren. Zoals ik altijd in het leven doe, is een “slechte” gewoonte van mij, laat ik mij verrassen, ik bereid niets voor en zie wat er dat weekeind op mijn pad komt.
Ik ben sinds 2016 ook kindertolk, naast mijn functie als (sport)(kinder)fysio. Dat is zo een verrijking voor mij geweest, ik heb mijn kinderjaren en de rest nogmaals mogen herbeleven met zoveel puurheid, intuitie, en mijn hart weer leren openen om zodoende geregeld mijn denken uit te schakelen en mij dus ook te laten verrassen door alles wat om mijn pad komt.
Fijne avond en tot gauw. Erg veel zin in !

Hallo Anja,
Wat fijn om te lezen. En leuk dat je komt op 14 en 15 oktober. Het is op zaterdag en zondag. En ja, het mooiste is om te gewoon te ondergaan..
We zien ernaar uit je dan te ontmoeten.

Ik heb zeker interesse in het verder verloop van dit gesprek

Herkenbaar. Vooral ook hoe jij erin stond. Hoe mooi dat je met je passie, vrijheid terug krijgt tov een vaste baan.
Wanneer is het volgende weekeinde?
2/3 sept lukt helaas niet.

Hi Leontine,
Dank je wel voor jouw bericht en leuk om van je te horen. Het volgende weekend staat gepland op 14 en 15 oktober. Als je hulp nodig hebt in het proces, aarzel dan niet om ons te mailen of te bellen. We zijn er voor jou:).

Liefs,
Bas

Inspirerende blogpost! Bedankt.

Graag gedaan Bart Jan!

Wat is er voor jou inspirerend aan?

Liefs,
Bas

Hoi Bas
Jij bent nog niet waar je wil zijn qua geld ?
Interessant… eens verder praten?

Hi Ardi,
Lijkt mij leuk;).

Wat ik bedoel is dat er op alle niveau’s altijd nieuwe levels te behalen zijn. Hierin ben ik uiteraard geen uitzondering.

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

9
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!