Rijkdom is niet hetzelfde als meedogenloos kapitalisme
Veel mensen, en zeker hooggevoelige ondernemers, hebben vaak een haat-liefdeverhouding met geld en kapitaal. Aan de ene kant willen ze in overvloed leven, maar aan de andere kant verafschuwen ze de gedachte bij het hebben ervan. Merkwaardig is dat op zijn minst wel. Wij merken vaak op dat deze interne strijd m.b.t. geld bij veel mensen gebaseerd is op een aantal (negatieve) overtuigingen die ze hebben tot geld en een moeiteloos leven in overvloed, waardoor ze ook niet in staat zijn om aan de staat van ZIJN en mindset te werken die nodig is om rijkdom op alle vlakken te creëren. Ik noem ZIJN en mindset los van elkaar, maar het moge duidelijk zijn dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
In deze nieuwe tijd worden we uitgenodigd om anders naar geld te kijken. De kern hiervan? Het mag veel meer een middel in plaats van een doel worden. Een middel waarbij het een enorme positieve impact mag hebben op de wereld en al het leven.
“Ik ben Rockefeller niet!”
Dit is wellicht één van de meest gebruikte zegswijzen als het gaat om uitgeven of weggeven van geld. En hij wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat er een tekort aan geld is. Op zich is dit een tamelijk onschuldige uitspraak. Maar toch legt het keer op keer weer de interne strijd bloot die mensen voeren omtrent geld. Zo worden ze geconfronteerd met hun tekort op financieel gebied. Een situatie waar ze niets liever dan uit willen. En toch….. tegelijkertijd worden ze ook geconfronteerd met de absolute rijkdom van anderen. Die lijkt niet alleen onbereikbaar, maar velen ervaren ook dat ze er, slachtoffer is wellicht te scherp gezegd, in elk geval op één of andere manier onder gebukt gaan in een systeem waarin de meest vermogende personen het voor het zeggen lijken te hebben. Kijk bijvoorbeeld alleen al hoe banken werken. Zonder op details in te gaan: Banken kunnen elke euro, die ze van jou als spaarder krijgen, in een veelvoud van ongeveer 12 keer uitlenen en hier dus geld aan verdienen. Dit systeem heet fractioneel (er wordt slechts een fractie van het bedrag in kas gehouden) bankieren en is op zijn zachts gezegd nogal wankel omdat het voor een groot deel gebaseerd is op vertrouwen.
Herkadering van ‘verdienen’ is nodig
Sinds de industriële revolutie wordt geld verdienen vaak geassocieerd met het rücksichtsloze kapitalisme waarin mensen, grondstoffen en de samenleving als geheel worden uitgeknepen om zoveel mogelijk waarde toe te voegen voor de aandeelhouders van een bedrijf. Dit deel van het kapitalisme is aan het veranderen. Wat ik zie, is dat het hele systeem hierin aan het veranderen is. Dus consumenten willen het liefst spullen kopen die 1. duurzaam gemaakt zijn, 2. geen negatieve impact hebben en 3. iets positiefs toevoegen aan de wereld. Daarnaast is er aan de investeringskant een verschuiving aan het plaatsvinden. Waar het vroeger dus vooral ging over het maken van rendement lijkt impact meer en meer het doel te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Triodos Bank: “Onze eerste prioriteit is impact”. Anders gezegd: Investeerders willen dat er GOEDE dingen met hun geld gebeuren.
Dat het grote plaatje aan het veranderen is, moge duidelijk zijn. Wat nog niet zo bekend is, is dat veel (hooggevoelige) ondernemers hierin ook nog een mindset switch mogen maken. Vaak zien ze geld verdienen als iets dat niet per se nodig is of dat ze genoeg geld hebben. Mijn standaardvraag aan het publiek is dan meestal: “Wie heeft er genoeg geld?” Zo’n 60% van de mensen steekt dan hun hand bevestigend op. Maar, hoe kun je zeggen dat JIJ genoeg geld hebt als er letterlijk miljarden mensen op de wereld rondkomen van het absolute bestaansminimum van 1 dollar per dag? Ondernemers die het maken van impact hoog op hun agenda hebben staan, kunnen dit wat mij betreft meer dan prima doen middels het verdienen van geld. Geld dat vervolgens weer verder gebruikt mag worden voor maatschappelijke toevoegingen. Mirna en ik noemen dat een doorgeefluik worden van geld. Een doorgeefluik waarin je een goed leven kunt leiden voor jezelf en je gezin EN een enorme positieve impact kunt hebben op de levens van heel veel mensen door als doorgeefluik te dienen.
Impact ‘verdienen’
Als je impact wilt toevoegen aan de wereld, is de snelste manier om dat te doen vaak middels het ondersteunen van die doelen die voor jou belangrijk zijn.
Waar geld echter vaak nog een negatieve associatie van hebzucht, nepheid of uitbuiting oproept, kunnen we dus veel meer kijken naar positieve impact (in de vorm van geld ;-)). Want, wie zou ‘nee’ zeggen tegen het verdienen van positieve impact? Of, wie zou het uitdagend vinden om de juiste prijzen voor zijn of haar diensten te bepalen als het zou gaan over het creëren van impact? Dit is de nieuwe manier van denken waarin je zelf niet meer centraal staat maar waarin de (potentiële) impact, die jij kunt maken, vele malen belangrijker is.
Hoe denk jij over het verdienen van geld?
Wellicht is dit model van verdienen ineens wel leuk en kun je hier wel mee uit de voeten. Mocht je een volgende stap willen in het verdienen van positieve impact, dan zijn we er heel graag voor je in het Succes in Balans Weekend. Mirna en ik hebben ons tot doel gesteld om 1000 bewuste miljonairs op te leiden die deze positieve verandering mede vorm gaan geven. Ben jij één van hen?
Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.
In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Hoe denk jij over het verdienen van geld?
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
[…] Vorige week stuurden we een blog uit over geld verdienen en waarom dat het leuk is. Mocht je deze nog niet hebben gelezen, bekijk hem dan even hier. […]
Ik wil zeker proberen aanwezig te zijn, maar kan vooralsnog geen definitieve bevestiging sturen.
Vriendelijke groeten,
Jos de Jong
NLMagazines.com
Hallo Jos, dan wachten we rustig af. We hopen je natuurlijk wel persoonlijk te mogen ontmoeten. Fijne dag.