Wat is geld, welvaart en rijkdom nu?

Geld, welvaart en rijkdom worden meestal in deze volgorde genoemd. Immers, je moet eerst geld hebben om welvaart te ervaren om je daarna rijk te voelen.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Geld, welvaart en rijkdom worden meestal in deze volgorde genoemd. Immers, je moet eerst geld hebben om welvaart te ervaren om je daarna rijk te voelen. Maar is dat nu de werkelijke volgorde, die per definitie vaststaat? In deze blog gaan we dieper in op wat geld, welvaart en rijkdom nu precies is.

We zijn rijker dan we denken

Rijkdom wordt in de westerse wereld voornamelijk gemeten in het aantal euro’s en bezittingen, zoals huizen, auto’s en bij sommigen zelfs in het aantal vliegtuigen. Maar is dat nu echte rijkdom? Sociaal economisch gezien klopt dit natuurlijk wel, tenminste deze vorm van rijkdom is algemeen geaccepteerd. Daarom wordt in de meeste landen welvaart gemeten door middel van allerlei cijfertjes, zoals bijvoorbeeld het BNP (Bruto Nationaal Product) .

Wij hanteren liever een andere definitie van rijkdom en welvaart dan de meest geaccepteerde definitie. Laatst noemde ik in de blog Een omslag in de mindset bij consumenten voedt de trend van de betekeniseconomie de term Bruto Nationaal Geluk. Deze term verwijst naar een andere manier van het meten van welvaart.

In onze definitie van welvaart gaat het niet alleen om het hebben van geld en bezittingen, maar gaat het veel meer om de juiste balans tussen het hebben van geld en het ervaren van welvaart, gecombineerd met een staat van ZIJN waarin we loslaten wat ons frustreert en beperkt en waar we onszelf tegelijker tijd  nieuwe eigenschappen en vaardigheden aanleren om te welvaren en aan onze innerlijke behoeften te voldoen. Hetgeen kortweg betekent dat je pas echt RIJK bent wanneer je RIJKDOM ervaart op alle vlakken, Persoonlijke Rijkdom, Zakelijke Rijkdom, Financiële Rijkdom.

De bekende Griekse filosoof Epicurus  schreef hierover: “Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften”. Dit citaat omschrijft perfect de noodzaak van het hebben van een juiste balans tussen het werkelijk HEBBEN en het WILLEN hebben.

Wanneer we ons alleen maar  focussen op het hebben of verkrijgen van meer geld of bezittingen (hebzucht), dan verliezen we niet alleen onszelf, maar ook het grotere geheel uit ogen en uiteindelijk verarmen we onszelf op andere gebieden.

Wanneer we dus anders gaan kijken naar RIJKDOM dan enkel de hoeveelheid euro’s, maar bijvoorbeeld meer het persoonlijke vlak en bijvoorbeeld familie, gezondheid, liefde, (innerlijke) rust, genoegdoening, enzovoorts ook gaan zien als welvaart, dan zijn we ineens met z’n allen een stuk rijker.

Geld loslaten creëert welvaart & rijkdom

“Geld maakt niet gelukkig, maar dingen wel makkelijker”, deze uitspraak en vele andere van dezelfde strekking worden in de volksmond vaak gebruikt om bijna op sarcastische wijze de eigen welvaartsstandaard te verdedigen. Eigenlijk best jammer dat deze uitspraken bijna altijd op een negatieve manier gebruikt worden. Terwijl er een enorme wijsheid in zit die te maken heeft met de te nemen stappen richting RIJKDOM.

In de geaccepteerde definitie van rijkdom staat het HEBBEN voorop, net als de titel van deze blog. GELD -> WELVAART-> RIJKDOM. Overvloed hebben in euro’s en een tekort in geluk, liefde, genegenheid, enzovoorts is geen RIJKDOM. Maar het ervaren van RIJKDOM op alle vlakken maakt rijk, schreef ik zojuist. En dat betekent dat er een andere volgorde gebruikt kan worden om uiteindelijk echte RIJKDOM te ervaren en een moeiteloos leven te lijden in overvloed. Namelijk die van ZIJN -> DOEN -> HEBBEN.

Geld daarintegen is niets meer dan een middel om aan je behoeften te voldoen, niets meer dan een ruilmiddel dat je gebruikt. Dus wanneer geld niet meer het allergrootste en eerste doel in je leven is en je welvaart anders gaat zien dan enkel het HEBBEN van materie, dan pas zul jij je rijk voelen en kunnen werken aan echte RIJKDOM.

Hoe rijk voel jij je?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe rijk voel jij je?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!