gevoelens
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Jezelf goed, fit en vitaal voelen. Dat is het ervaren van rijkdom op persoonlijk gebied. Natuurlijk speelt het leven van je zielenmissie hierin ook een hele belangrijke rol. Hoe je je voelt, daar heb je als mens enorm veel invloed op. Veel meer dan je misschien denkt. In deze blog meer over hoe je jouw gevoelens kunt gebruiken voor de manifestatie van jouw missie.

De 10 meest dominante gevoelens

Schrijf voor jezelf eens de 10 meest dominante gevoelens op die je gedurende de dag ervaart. Niet teveel bij nadenken. Gewoon laten flowen.

1 ………………..

2 ………………..

3 ………………..

4 ………………..

5 ………………..

6 ………………..

7 ………………..

8 ………………..

9 ………………..

10 ………………..

Een hele simpele oefening, toch?

Zo, nu eventjes eerlijk … als je al hebt meegeschreven natuurlijk 🙂 Zet voor jezelf eens een plusje voor de positieve gevoelens of een minnetje voor de negatieve gevoelens. Hoeveel plusjes heb je? Hoe meer plusjes, hoe rijker je je leven zult ervaren op emotioneel gebied. Hoe meer minnetjes, hoe meer verschraald je emotionele huishouding is geworden – en dan is er dus werk te doen. Nou ja, gedurende ons gehele leven is er natuurlijk werk te doen over hoe we ons voelen. Ook voor de mensen die hier alleen plusjes hebben opgeschreven, blijft het door-ontwikkelen.

Gevoel = energie

Zo’n lijstje van 10 gevoelens is dus slechts een indicatie. Zoveel is duidelijk. Wel zegt het natuurlijk erg veel over hoe je je leven op het moment ervaart en juist dat is een belangrijke indicator. Bij gevoel komt namelijk een bepaalde energie vrij en die energie bepaalt voor een groot deel wat je aantrekt in je leven.

Stel je voor dat je angst hebt opgeschreven als één van de dominante gevoelens. Stel je eens voor wat dat dan betekent voor de energie die je uitstraalt naar buiten toe. Die energie en uitstraling naar buiten toe zijn van vitaal belang voor het realiseren van elk doel dat je in je leven wilt aantrekken.

Ontwikkeling van binnenuit

Dat is de basis voor het ervaren en leven van een gelukkig leven. Geen gemakkelijke opgave. Voor de meeste mensen althans niet. Het heeft ook te maken met innerlijke conflicten. Het oplossen van uitdagingen. Hele praktische spiritualiteit dus die elke dag weer geleefd mag worden.

Die ontwikkeling van binnenuit leven is een zoektocht naar jezelf en naar je persoonlijke missie. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan eens deze 5 artikelen die we hier voor je op een rijtje hebben gezet:

  1. 49 vragen
  2. Soul calling
  3. Heartset is te trainen
  4. Rijkdom vanuit betekenis
  5. Betekenis is het antwoord

Het gaat erom dat je die ontwikkeling telkens weer opzoekt. Hoe oncomfortabel en confronterend de gevoelens ook kunnen zijn. Dat is en blijft voor mij persoonlijk het devies. Het leven creëren zoals je dat wilt, is een persoonlijke ervaring. Succes heeft vele gezichten en is voor iedereen anders. Door die ontwikkeling van binnenuit te leven zal ‘succes’ een diepere laag krijgen. Voldoening, groei en dankbaarheid. Wellicht worden dit zo maar een aantal emoties die je gedurende de dag vaker mag ervaren. Dat is schitterend en voegt enorm toe aan de beleving van je leven.

Controle over gedachten en gevoelens

Is het een keuze hoe je denkt en welke gevoelens je hebt? Dat is een hele mooie fundamentele vraag die we onszelf kunnen stellen. Oftewel: gebeurt het leven met ons of voor ons? Als je ervan overtuigd bent dat het leven met je gebeurt, dan zullen er voortdurend allerlei externe factoren zijn die bepalen hoe je je zult voelen. Je bent dan emotioneel afhankelijk. Vaak komt dit doordat je je dan ASSOCIEERT met bepaalde labels over hoe jij denkt dat je bent en hoe je denkt dat anderen jou zien. Dat is een emotie die je niet zal dienen.

Zodra je het standpunt inneemt dat je ALTIJD een positieve draai kunt geven aan de omstandigheden, hoe ernstig deze ook zijn en hoe uitzichtloos deze ook lijken, dan ontstaat er een andersoortige wereld. Een wereld waarin je van binnenuit leeft en vele verwachtingen loslaat.

Eens vrije geest is de basis

Victor Frankl heeft met succes over dit onderwerp geschreven. In het boek ‘Man’s Search for Meaning’ beschrijft hij zijn ervaringen in een concentratiekamp. Hij beschrijft hoe hij betekenis kon geven aan zijn uitzichtloze situatie. Dat hij kon bepalen hoe hij zich voelde, ondanks het tekort aan eten en de barre omstandigheden van zijn opsluiting. Hij had alle RECHT om zich uitzichtloos te voelen of om het op te geven. Toch besloot hij dit niet te doen.

Onze geest is vrij. Veel vrijer dan we vaak willen toegeven en vooral ook veel vrijer dan we denken. Onze geest is niet de conditionering die ons vanaf onze geboorte door onze omgeving wordt opgelegd. Denk bijvoorbeeld eens aan de hoeveelheid gevoelens, gedachten en emoties waar we aan worden blootgesteld in ons leven. Gigantisch!

Een belangrijk deel van emotionele groei betekent dat we loskomen van wat we hebben geleerd over hoe we onszelf moeten voelen. Over het ervaren van geluk bijvoorbeeld hebben we in onze consumptiemaatschappij bijvoorbeeld zeker nog wel wat stappen te zetten. Het model dat je, als je een product of dienst koopt, je gelukkiger zal worden, maakt veel mensen juist ongelukkig. Dat is dan weer een observatie vanuit mijn kant.

Praktische versus niet-praktische wereld

Wij als volwassenen dienen vooral in de praktische wereld onze zaakjes op orde te hebben. “Wat wil je worden?” is een vraag die we al vanaf jongs af aan op ons krijgen afgevuurd. Als je 20 bent, dien je het ‘uitgevogeld’ te hebben. Heb je je leven met 30 niet op orde, dan word je vaak gezien als falend. Laat staan met 40 of met 50… Dit is een conditionering die bij veel mensen veroorzaakt dat ze vooral werken vanaf de buitenkant en niet van binnen uit, vanuit wat ze echt willen en waar ze passie voor voelen.

De meest fundamentele keuze

Een tijdje geleden schreef ik een blog over de meest fundamentele keuze die we als mens te maken hebben. De belangrijkste keuze die we te maken hebben, gaat over hoe je naar de buitenwereld kijkt. Met welke gevoelens bekijk je de wereld om je heen? Leef je in een vriendelijke of in een vijandige wereld? Een simpele vraag met verstrekkende gevolgen voor de mensen die hun gevoel hierin leggen.

De keuze die je maakt, gaat vooral over vertrouwen. Heb je bij de bovenstaande 10 punten veel ‘negatieve’ emoties opgeschreven? Grote kans dat je dan vijandig naar de buitenwereld kijkt. Heb je veelal positieve emoties opgeschreven? Dan zal je makkelijker naar de wereld kijken en haar goede kanten kunnen benadrukken.

Hoe is het voor jou? Hoe kijk jij naar de wereld? Wat zijn jouw gevoelens op dit moment, in deze tijden van ‘Corona’?

Fascinerend hoe dus de wereld vooral vorm krijgt vanuit hoe wij ons als individuen voelen en die energie naar buiten toe uitstralen. Wij met zijn allen ZIJN de maatschappij. De maatschappij is niet iets wat buiten onszelf ligt. Het zit IN ons.

Je missie en je gevoelens

Hieraan gekoppeld voel en denk ik dat het leven van je persoonlijke zielenmissie een absolute must is. Het voegt zo ontzettend veel toe aan de beleving van jouw persoonlijke leven. Je missie? Die kun je voelen. Als je ’s morgens opstaat, als je in de auto zit of als je bezig bent met een hobby. Die missie heeft een hele sterke energie en brengt sterke gevoelens naar boven. Durf de connectie met die energie en die gevoelens te maken. Jij bent het meest waardevol wanneer je vanuit die missie leeft. Daarin komen dankbaarheid, groei en voldoening al snel naar voren. Je werkt niet alleen voor jouw persoonlijke portemonnee, maar voor een groter geheel. Je kiest ervoor om te werken vanuit het willen bijdragen aan andermans leven. Een hele mooie energie.

Wil je verder werken met jouw persoonlijke missie?

Ben je nieuwsgierig naar hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Beluister dan zeker eens onze podcast.

Wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.

Of wil je liever persoonlijk met ons kennismaken? Dan nodigen we je van harte uit om eens naar Business Meaning Booster toe te komen. Hierin krijg je praktische tools en tips om rijkdom op alle vlakken te creëren.

Meer informatie over Business Meaning Booster kun je hier vinden.

Met liefde,
Bas

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!