Grenzen stellen: hoe doe je dat?

Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Veel hooggevoelige mensen laten anderen over hun grenzen heen gaan. Jarenlang liet ik ook over mijn grenzen heen gaan en was ik altijd bezig met wat belangrijk was voor de ander. In mijn fiscale advies praktijk bepaalde mijn klant mijn agenda in plaats van dat ikzelf de regie in handen had. Ik was zo klantgericht dat ik totaal mijn eigen agenda vergat. Alles voor de klant. Dat is wat ik bij veel hooggevoelige ondernemers ook terugzie. Terwijl er eigenlijk maar één prioriteit is en dat ben je altijd zelf. Als jij goed in je vel zit, functioneer jij het beste en daar plukt iedereen de vruchten van. Dat weet ik nu, maar dat besefte ik toen nog niet.

Werken vanuit wilskracht

Voorheen werkte ik vooral vanuit wilskracht. Doorgaan, doorgaan en doorgaan. Doorgaan op pure wilskracht zorgt ervoor dat het lichaam adrenaline aanmaakt. Adrenaline is net zo verslavend als suiker, alcohol of cafeïne. Adrenaline zorgt ervoor dat je op scherp komt te staan. In noodsituaties is dat natuurlijk heel handig. Echter, wanneer je continu adrenaline nodig hebt om tot actie te komen, dan is dat geen gezonde situatie. Valt de druk eenmaal weg, dan valt alles stil. Is er eindelijk tijd voor creatie, dan volgt er niks. Door de adrenaline en het verhoogde stressniveau vervagen grenzen en verlies je jezelf.

Werken vanuit gevoel

Die verslaving en dat ritme had ik. Dat inzicht heeft mij het besluit doen nemen om het roer volledig om te gooien. Voor mij werkt het het beste om het als volgt aan te pakken. Ik doe iets nu puur vanuit mijn gevoel. Ik stel mijzelf daarbij steeds de volgende vragen:

  • Is het ondersteunend vanuit mijn missie?
  • Maak ik met deze stap de impact die ik wil maken?
  • Hoe belangrijk is het voor mij?
  • Wil ik dit nu echt?

Deze vragen zijn essentieel om je grenzen goed te bewaken. Vanuit deze vragen kom je echt tot je gevoel en kom je echt tot wat belangrijk is voor jou.

Structuur geeft helderheid

Daarnaast werk ik nu in blokken. In mijn dagen heb ik familietijd, werktijd en mij-tijd oftewel me-time en dat plan ik ook zo in de agenda. Toen ik besloot dat ik niet meer in de avonden wilde werken, had iedereen daar begrip voor. Natuurlijk was het in het begin wel even wennen, maar de rust die het gaf binnen ons gezin, was mega. Door die rust kreeg ik meer tijd en ruimte om te creëren wat ik graag wilde doen.

Het is een kunst om ‘nee’ te leren zeggen. ‘Nee’ wordt door veel hooggevoelige ondernemers geassocieerd met afwijzing, iets dat heel gevoelig ligt. Een ‘nee’ zeggen wordt dan gezien als een afwijzing, een teleurstelling wat direct inspeelt om het empatische gevoel van de hooggevoelige ondernemer. Besef dat als jij ‘nee’ zegt tegen zaken, je ook volmondig JA zegt tegen jezelf. Het allerbeste en mooiste wat er is, JIJ! Het vergt wat oefening en geduld om ‘nee’ te leren zeggen, maar dat is het absoluut waard. Immers, als jij jezelf niet op nummer 1 zet, wie doet dat dan wel?

Zorg ervoor dat je duidelijk bent. Duidelijkheid is kracht. Als je twijfelt of je boodschap wel is aangekomen, check het dan altijd bij de ander. Door duidelijk te zijn en ook te vragen of je boodschap duidelijk is aangekomen, houd je je grenzen scherp.

Energetische grenzen

Naast het duidelijk neerzetten van jouw grenzen voor wat betreft tijd en ruimte heb je natuurlijk ook je energetische grenzen. Veel hooggevoelige ondernemers zijn vaak moe en voelen zich overprikkeld en uitgeteld. Dit gevoel herken ik ook heel goed. Het is voornaam om je energetische grenzen ook te trekken en je trillingsniveau te verhogen. Als jouw energie hoger is, trek je minder narigheid aan. Als je energie hoger is, kun je beter bij jezelf blijven.

Voor mij persoonlijk heeft dit alles veranderd. Ik houd mijn energie hoog door in de ochtend bij het opstaan goed te aarden. Verder doe ik een stretch-workout of yoga of ik ga boksen of trampoline springen. Mijn energie bescherm ik middels een visualisatie van wit licht of een gouden bal. Dit doe ik dag in dag uit. Hiermee is mijn energetische grens beschermd en loopt niet iedereen zomaar met mijn energie er van tussen.

Veel mensen vragen mij of het niet saai is, al die blokken en die routines. Daar zeg ik dan volmondig NEE op, want het zijn mijn succesroutines en succes is allesbehalve saai! Je kunt hier meer lezen over succesroutines.

Hoe stel jij grenzen?

Hoe zorg jij voor duidelijkheid naar jezelf en naar anderen? Welke succesroutines werken er voor jou bij het stellen van grenzen? Graag hoor ik van jou in het commentaarveld hieronder.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het stellen van grenzen en heb je na het lezen van deze blog het gevoel gekregen dat je hiervoor bij ons aan het juiste adres bent? Kom dan eens kennismaken tijdens het Succes In Balans Weekend. Ik vertel je er graag meer over!

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Liefs,

Mirna

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!