Durf hard te werken, gun het jezelf om hard te ontspannen

Hard werken én hard ontspannen ;-). Een goede combinatie? Of juist twee tegenpolen die elkaar in de weg zitten?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Hard werken én hard ontspannen ;-). Een goede combinatie? Of juist twee tegenpolen die elkaar in de weg zitten? In deze blog deel ik graag meer over hard werken… en natuurlijk…. hard ontspannen…

Hard ontspannen

Hard werken heb ik niet hoeven leren, hard ontspannen wel. Er was een tijd in mijn leven dat het elastiek veel te gespannen stond, dat er teveel stress was. Het resulteerde zelfs in een harde les middels een burn-out. Als ondernemer is er immers altijd wat te doen, ben je altijd bezig en als je ontspant, gaat dat ten koste van de stapel werk die er al ligt en dus alleen maar groter wordt. Toch heb ik de laatste jaren meer en meer ingezien dat ik op dit punt mijn mindset mocht veranderen, dat ik mezelf meer centraal mocht stellen. Een aantal jaren geleden hebben Mirna en ik daarom besloten om een dienend bedrijf op te zetten. Een bedrijf met maximale impact en vooral zeer efficiënt. Waarin we flexibel zijn om aan onze business te werken wanneer we willen. Met ons gezin hierin centraal. Vanuit deze gedachte konden we ontspannen en loslaten. Stap voor stap natuurlijk. Want, met 5 mensen in ons team, investeringen die worden gemanaged en natuurlijk onze 4 kids is er écht altijd wat te doen. Om nog maar te zwijgen over tijd voor onszelf en onze relatie. We mochten hierin dus onze onbewuste prioriteiten veranderen.

Hard werken kregen we mee

Hard werken kregen Mirna en ik beiden vanuit huis mee. Niks mis mee, zou je zeggen. Zoals Rico Verhoeven dit weekend bij College tour zei: “Zij die hard werken, worden beloond”. Maar is dat wel zo? Hij gaf in dit interview echter ook aan dat hard werken slechts één component is van succes. Zonder doorzettingsvermogen en hard werken wordt er immers niks vanaf de grond opgebouwd? En toch… met alleen hard werken komt niemand er. Er is een component van effectiviteit waar meer en meer mensen naar zoeken. Een leven bouwen met een dienend bedrijf en veel vrije tijd is immers niet zomaar gebeurd, er is een nieuwe visie van effectiviteit voor nodig.

Automatiseer!

Vanuit de beslissing om een dienend bedrijf te willen creëren, kwam al snel de praktische kant om de hoek kijken. Want iets willen, is iets anders dan het ook daadwerkelijk realiseren. We hadden geen idee hoe we structureel meer tijd over konden houden. Want ‘zomaar’ een goede balans tussen werk en privé creëren, is niet de grootste uitdaging. Die zit hem erin om meer en meer impact te maken zonder meer en meer te werken. Dit was ons uitgangspunt: meer impact, minder werk. We besloten om AAN ons bedrijf te gaan werken. Dit was een heftige periode: met 4 kids, onze uitvoerende taken bij de trainingen, het inwerken van teamleden én hier bovenop nog eens het verder structureren van een bedrijf in ontwikkeling. We kozen ervoor om alles wat we deden goed te doen en zoveel mogelijk te structureren in systemen. Zowel online als offline. Hier investeerden we 2 jaar in. 2 lange jaren om gestructureerd en impactvol te leren werken. 2 jaren waarin we héél hard werkten, zowel overdag als ’s avonds. Na ongeveer 2 jaar kwam ons resultaat: het systeem hoefde alleen nog te worden onderhouden en te worden verbeterd. Mirna en ik konden ons gaan bezighouden met bijna uitsluitend het geven van de trainingen en het creëren van content voor onze klanten.

Mijn inzicht over deze tijd: Zorg dat je tijd investeert in systemen die voor je werken. Bouw deze op en sta jezelf toe te ontspannen.

Heb je team paraat

Vanuit het systeem bouwden we een team dat vooral de dagelijkse gang van zaken van ons bedrijf uit handen neemt. Maar, dit gaat verder. We zien ons gezin als een ‘B.V.’ waarin we dingen, waaraan we geen tijd willen besteden, door anderen laten doen. Bijvoorbeeld mails beantwoorden, de tuin onderhouden en een deel van het huishouden. Sommige mensen denken dat ze hun team pas kunnen bouwen op het moment dat ze veel geld hebben of enorm succesvol zijn. Dit is de grote illusie: Als ik succesvol ben dan… Het gevolg hiervan is dat het lijkt alsof mensen altijd achter hun succes aanlopen, alsof het iets ongrijpbaars is dat ze niet te pakken kunnen krijgen.

In het opzetten van een team zit een belangrijke gedachte verborgen. Een gedachteverschil tussen een rijke en arme manier van denken. Waar rijke mensen hun tijd als het belangrijkste zien, zien mensen met een arme mindset hun geld als allerbelangrijkste. Dit is een wereld van verschil. Terwijl ik dit schrijf, herken ik de conditionering van de ZZP’er, de kleine zelfstandige. Deze heeft altijd een reden om de dingen zelf te blijven doen. Soms is het “als ik het goed wil doen, moet ik het zelf doen” en soms is het juist “ik heb hier geen geld voor”.

Een team opbouwen is natuurlijk makkelijk als je budgetten tot je beschikking hebt, maar het kan ook op creatieve manieren. Zorg in ieder geval dat ‘de kostenwaas’ uit je buurt blijft. Deze bedenkt telkens een reden waarom het hebben van teamleden ‘geld kost’ in plaats van dat het iets oplevert. De kostenwaas is een fenomeen waarin je jezelf kunt trainen. Deze conditionering kun je immers ombouwen naar “wat levert het mij op”?

Zorg voor een goed drijfvermogen

Met een klein zwembandje blijft een volwassenen meestal niet moeiteloos drijven. Er is meer drijfvermogen voor nodig. Zorg voor een grote zwemband voor jezelf waarmee je gemakkelijk blijft drijven zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Een zwemband die jou laat drijven en waarin je kunt uitrusten. Je kunt dit bereiken door bijvoorbeeld teamleden, systemen en passief inkomen. Je creëert het door hard te werken en kunt daarna ontspannen zonder dat jij je zorgen maakt over het stilvallen van je cash flow….

Sommige mensen gaan watertrappelend door het leven. Het lijkt alsof ze moeite hebben om overeind te blijven, om iets op te bouwen. Om rustig te zijn. Want, een goed drijfvermogen alleen is volstrekt onvoldoende. Dat is slechts de zakelijke en financiële kant van het ontspannen. Het allerbelangrijkste component is immers hoe jij emotioneel kunt ontspannen? Hoe je stap voor stap rustig kunt zijn in een onzekere wereld. Waarin je telkens meer en meer kunt geven, meer impact kunt maken. Wat dat betreft, is zowel hard werken als hard ontspannen een concept dat we allemaal in ons hoofd hebben. Balans in ons leven komt voort uit een diepe voldoening om iets te creëren, om onze levensmissie te leven, om anderen verder te helpen. We mogen hierin allemaal hard aan onszelf werken. En af en toe hard ontspannen natuurlijk ;-).

Wil jij hard aan jezelf werken en samen met anderen ontspannen? ;-).  

Kom dan zeker eens langs in het Succes in Balans Weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Wil jij hard aan jezelf werken en samen met anderen ontspannen? ;-).

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste Bas,

Goed stuk, ik ben er komend weekend. Graag wil ik je stuk delen maar ik mis een deelbutton voor LinkedIn en daar wil ik ‘m nou juist zo graag delen 😉

Hartelijke groet en een fijne dag! Judith.

Hallo Judith, dank je wel voor je reactie. Ik heb je verzoek met betrekking tot LinkedIn doorgegeven aan ons technisch team. Fijne dag.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!