Hoe je als hooggevoelige ondernemer ‘de balans’ kunt opmaken

Balans
Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Hoe gaat het nu met je? Zit je lekker in je vel? Leef je je zielenmissie? In deze blog 10 vragen die je jezelf kunt stellen om voor jezelf ‘de balans’ eens op te maken.

1. Leef je jouw purpose?

Voor veel hooggevoelige mensen en ondernemers is dit natuurlijk DE vraag die veel samenvat. Leef jij jouw mooiste leven? Doe je de dingen waarvoor je op aarde bent gekomen? Als je hierover meer te weten wilt komen, dan kun je ook eens kijken naar deze blog over de roep van de ziel. De roep van de ziel is voor veel hooggevoelige ondernemers hét startschot om voor zichzelf te beginnen en een eigen bedrijf vorm te gaan geven. Ook voor mij ;).

2. Hoe is de balans tussen werk en privé?

Wellicht een ‘inkoppertje’, maar hoe is nu de balans tussen je privé leven en je ‘werk’? Is deze balans goed te noemen of werk je eerder teveel (video!)?

Zoals je merkt, hebben Mirna en ik hier een iets andere visie over. Sommige ondernemers hebben namelijk alleen nog maar oog voor hun business. Het is zelfs zo, dat ze zich vaak zo met hun bedrijf vereenzelvigen, dat er, als het bedrijf er niet meer is of daar iets mee mocht gebeuren, écht een deel van hun leven kwijt zijn. Een bedrijf dat dienend is aan jou leven kan hiervoor een oplossing zijn.

Het stukje balans tussen werk en privé betekent overigens niet dat je je vastpint op hoeveel uur je werkt of hoe vaak je thuis bent. Het gaat erom, dat jij het leeft zoals het voor jou is bedoeld. Een moeder met 4 jonge kinderen heeft immers nét wat andere interesses en het zou zo maar kunnen dat ze hierdoor een ander (meer passieve) business wil dan iemand die meer dan fulltime wil werken.

3. Heb je tijd om te ‘lummelen’?

Als ondernemer is het essentieel dat je je inzet om je klanten verder te helpen. Natuurlijk! Maar neem je ook tijd voor jezelf om te lummelen? Met lummelen bedoel ik dat je even los komt van de operatie van je business, dat je de helikopterview toepast voor je business én je leven. Zelf heb ik dit écht moeten leren. Ik zat veel teveel in de uitvoering van mijn business. Meer over lummelen in deze blog.

4. Langere reflectietijd

Lummelen is vaak voor een paar uurtjes of een dag. Dit gaat over reflectietijd die wat langer duurt. Bijvoorbeeld een week. Zelf ben ik minimaal 2x per jaar een week op retraite om connectie te houden met mijn diepere kern, mijn diepere intrinsieke motivatie. In zo’n retraite periode gaat mijn telefoon uit en ben ik minimaal in contact met het thuisfront. Ben jij wel eens een week helemaal alleen op jezelf? In de huidige tijd worden er allerlei impulsen op je afgevuurd. Meer en meer neemt de vluchtigheid toe, als je niet uitkijkt. Zorg er daarom voor dat je zelf preventief de stekker er minimaal eens per jaar uittrekt.

5. Heb je een positieve ervaring over jouw leven?

Dit kan een wat ingewikkeldere vraag lijken, maar in wezen is het toch vrij simpel. Onze gedachten en beelden leiden tot onze emoties. Die emoties zetten ons vervolgens aan tot actie met een bepaald resultaat als gevolg. Schematisch weergegeven ziet het er ZO uit:

Gedachten creëren resultaat

Om tot een positieve balans te komen, is het absoluut essentieel dat je gedachten, emoties en beelden positief zijn. Hoe is dit bij jou?

6. Ben je dienstbaar aan anderen?

Ondersteun jij anderen in hun succes? Als er al een sleutel tot succes bestaat, zou dit hem dan zijn? Dienstbaar zijn aan anderen waardoor jij zelf uiteindelijk succesvol wordt? Hoe is dit nu in jouw leven? Durf jij je ego los te laten en je simpelweg dienstbaar op te stellen naar anderen? Dienstbaar op alle gebieden? Zorg is immers iets om te geven, niet iets om te maken.

7. Verdien je geld met het leven van je purpose?

“Gelukkig” heb ik deze op plek 7 gezet, want veel hooggevoelige ondernemers hebben een hobby in plaats van een business. Het verschil? Met een bedrijf verdien je geld, een hobby kost alleen maar geld.

Het is natuurlijk schitterend om je purpose te leven, maar wat als dit ervoor zorgt dat je voortdurend een geldtekort ervaart? Dat je niet rustig je purpose kunt leven, omdat je voortdurend bang bent voor de rekeningen die komen? Dit is dus nadrukkelijk NIET de bedoeling. Geld is natuurlijk een bijproduct van succes, dat is voor mij al lang duidelijk. Hoe meer je andere mensen helpt om succesvol te zijn, hoe meer geld je zou kunnen verdienen als bijproduct. Hoe is dit nu in jouw leven? Verdien jij geld met het leven van jouw purpose?

8. Ben je een financieel doorgeefluik?

Voor veel hooggevoelige ondernemers gaat business over het maken van impact. Impact kun je natuurlijk maken op vele manieren. Goede en gezonde financiën is er daar een van. Wanneer jij jouw persoonlijke en zakelijke financiën goed op de rit hebt, kun je gaan doorgeven. Grote kans dat jouw impact groter zou kunnen zijn dan dat het nu is. Mijn vraag aan jou is dan ook: werk jij aan jouw financiën zodat jij een doorgeefluik van geld mag zijn naar anderen?

9. Zijn je relaties met de mensen om je heen goed?

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van jouw relaties? Ons leven is immers zo goed als de kwaliteit van de manier waarop wij met onze relaties omgaan. Relaties zijn natuurlijk overal, niet alleen maar tussen bedrijven en klanten. Wat te denken van de mensen om je heen? Wat ik persoonlijk gemerkt heb, is dat veel hooggevoelige mensen het een uitdaging vinden om goede relaties te onderhouden, om ergens voor te gaan. Ze raken op een bepaalde manier vaak emotioneel betrokken en ‘vergeten’ op een bepaalde manier zichzelf… Hoe zijn jouw relaties met de mensen om je heen?

10. Werk je pro-actief aan jezelf?

Een mooie afsluiter zou ik zeggen. De weg naar jezelf is immers nooit helemaal af. Zeker als je bedenkt dat we hier op aarde zijn om te groeien, om dienstbaar te zijn aan anderen, om ons ego los te laten en het grotere geheel te mogen dienen. Neem jij de tijd om pro-actief aan jezelf te werken? Investeer jij bijvoorbeeld in trainingen voor persoonlijke of zakelijke ontwikkeling? Of wellicht om je financiële intelligentie te verhogen zodat je nog meer een doorgeefluik van geld mag worden?

Hoe ziet jouw ‘balans’ eruit?

Ik ben erg benieuwd hoeveel van deze vragen jij met een ‘ja hebt kunnen beantwoorden. Heb je minder dan 4 vragen met een ‘ja’ kunnen beantwoorden? Dan is het misschien tijd om een aantal dingen drastisch te veranderen ;). Heb je tussen de 4 en 7 vragen met een ‘ja’ beantwoord? Gelukkig! Er is nog wel wat werk te doen ;). Heb je meer dan 7 vragen met een ‘ja’ beantwoord? Dan is het aan jezelf om die uitkomst te gaan implementeren. Als je – zoals veel hooggevoelige ondernemers – een perfectionist bent, zie je dat je 2 vragen sowieso niet met ‘ja’ hebt kunnen beantwoorden… ;-).

Bottom line is dit: haal eruit wat voor jou werkt en laat los wat je niet helpt. Zo simpel is het. Voor Mirna en mij is er altijd wel een aantal dingen uit zo’n vragenlijstje waar we aan kunnen werken. Uiteindelijk staat persoonlijke ontwikkeling voor hooggevoelige ondernemers hoog in het vaandel.

Groei is er om te delen. Op alle vlakken. De groei die Mirna en ik ervaren geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Wil je eens kennis komen maken met de lessen die wij doorgeven? Dan nodigen we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken tijdens het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!