Hooggevoelig en eigen bedrijf starten? Doe het niet voordat je dit hebt gelezen

Als hooggevoelige ondernemer komt er van alles op je af als je gaat starten met een eigen bedrijf.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Als hooggevoelige ondernemer komt er van alles op je af. En dan vooral heel erg veel signalen die je dient te verwerken. In deze blog deel ik graag een aantal inzichten met je die de moeite waard zijn om toe te passen voordat je eigen bedrijf start.

1. Dienend bedrijf

Voordat je gaat starten, is het essentieel om na te denken over het creëren van een dienend bedrijf. Om dit verder te illustreren, vertel ik onze 2 oudste kinderen al jaren het verhaal van Ed en Bill. Er was eens een oud dorpje dat zonder water zat. Ed en Bill werden beiden uitgenodigd om naar dit waterprobleem te kijken en met een oplossing op maat te komen. Ed zag het probleem en ook de kansen, die dit met zich meebracht, DIRECT. Hij begon met emmers op en neer te rennen naar het dichtstbijzijnde meer. Die emmers vulde hij zo vol mogelijk en goot ze vervolgens leeg in het bassin dat op het marktplein stond. Hij bleef rennen en de inwoners waren heel erg tevreden over hem. Ze hadden immers water. Doordat ze water hadden, gingen ze meer verbruiken. Om in de vraag te kunnen voorzien, ging Ed ook in het weekend doorwerken. Dit leidde tot nog meer vraag naar water. Ed kon het zelf niet meer aan en merkte dat zijn gezondheid achteruit ging. Hij was dan wel succesvol, maar hij zag zijn gezin bijna nooit meer. Ondertussen wilde de inwoners van het dorpje ook water gebruiken in de avond. Ed besloot zijn neven in te huren om aan deze vraag te kunnen voldoen. In tegenstelling tot Ed, werd van Bill een aantal maanden niks meer vernomen. Tot hij op een dag terugkwam met een groep werklieden en een pijpleiding aanlegde naar het dorp. Hij kocht een pomp en zette de pijpleiding open. Ed verloor zijn werk omdat hij niet zo efficiënt kon werken als het systeem dat Bill had opgezet. De moreel van dit verhaal? We zijn als mens geconditioneerd om z.s.m. aan de slag te gaan, om druk te zijn. De vraag die jij jezelf kunt stellen, is of je een Ed of een Bill wilt zijn. Dit is écht een hele belangrijke vraag. Een overwerkte, overspannen Ed zijn, is niet zo moeilijk. Dit is echter geen rijkdom op alle vlakken omdat het ten koste gaat van andere vlakken dan zakelijke rijkdom.

Voordat je start, is het o zo belangrijk dat je kiest wat je wilt zijn. Een Ed of een Bill?

2. Hoe ga je om met alle prikkels?

Ondernemen is topsport. Juist daarom is het goed om van te voren te bedenken hoe je omgaat met alle prikkels die op je afkomen. Wij hebben bijvoorbeeld gekozen voor een systeem waarin wij zelf zo weinig mogelijk prikkels te zien krijgen en veel wordt afgewerkt door anderen. Juist om onszelf te beschermen tegen alle invloeden en prikkels die op ons afkomen. Hoe jij omgaat met de prikkels, is een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je begint. De methode die voor jou werkt, is die methode die je kiest maar waar je dus, voordat je start, wel over nadenkt. Zoals we net zagen, is het opbouwen van een business, waarbij je een overwerkte Ed bent, niet zo moeilijk. Het uitdenken van een structuur waarin je zo weinig mogelijk prikkels binnenkrijgt (en dus veel tijd voor jezelf hebt!), is een belangrijke stap hierin.

3. Hoe wil je werken?

Wil je vooral één op één werken of juist in groepsverband? Dit is een centrale vraag voor jezelf voordat je start. Druk zijn is niet zo moeilijk, een goede business opbouwen en die 10 jaar kunnen draaien, is een ander verhaal. Veel mensen beginnen direct met het werken in één op één constructies, zeker als je bedenkt dat we als maatschappij hierin zijn geconditioneerd. Het kost wat meer moeite om in groepsverband te werken omdat dit een structuur voor jezelf vereist waar dit bij één op een werken niet nodig is.

4. Zorg dat je weet wat je te doen staat!

Ondernemen betekent de juiste dingen doen op het juiste moment. Dit is de uitdaging van de meeste ondernemers die ik tegenkom. Ze weten wel wat ze kunnen doen maar weten vaak niet exact wanneer welke acties verreist zijn. Zelf hebben we hier voor onze cursisten een 10-delig stappenplan voor gemaakt zodat je exact weet wat je moet doen als je start (of door wilt groeien naar het volgende level natuurlijk ;-)). Op die manier zet jij je energie effectief in en behaal je het snelst resultaten.

5. Wat voor type persoon word je als je een eigen bedrijf start?

De 5e tip is een hele belangrijke. Want, wat voor type persoon word je door de keuzes die jij als ondernemer maakt? Er zijn heel veel verschillende keuzes die je maakt in het leven. Veel mensen vragen zich af wat ze krijgen, bijvoorbeeld in een baan maar ook als ondernemer. Wat levert het hen op, staat hierin centraal. Ikzelf denk juist dat het voor jezelf vele malen belangrijker is om je af te vragen wat voor soort type mens je wordt door de manier waarop je zaken doet met mensen en de keuzes die je hierin maakt. Door jezelf deze vraag te stellen, zul je voortdurend karakter blijven ontwikkelen. En dat, is nu net één van de allerbelangrijkste sleutels tot ondernemerssucces.

Welke tip is voor jou het meest herkenbaar?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke tip is voor jou het meest herkenbaar?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dank jullie wel voor alle tips en inspiratie …
Liefs

Hi Monique,
Graag gedaan!

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!