Dat hooggevoelige ondernemers de komende tijd een grote invloed gaan hebben in de betekenis- en zingevingseconomie moge duidelijk zijn. Hooggevoelige mensen hebben nu eenmaal karaktereigenschappen waarmee ze op een krachtige manier hun rol kunnen vervullen en zo enorm veel impact kunnen hebben op de wereld om ons heen. Maar tegelijkertijd leveren deze karaktereigenschappen ook uitdagingen op. Zo ook in het ondernemerschap. In deze blog gaan we dieper in op de karaktereigenschappen en de mogelijke valkuilen en uitdagingen om te ondernemen met hooggevoeligheid. Want die verscherpte intuïtie, die hooggevoeligheid is, kan juist een enorme kracht zijn.
Zelfontplooiing is kracht, maar tevens een valkuil
Hooggevoelige ondernemers hebben een sterke behoefte om zichzelf te ontwikkelen en hun kennis te vergroten. Veel meer dan hun niet hooggevoelige concullega’s. Waar niet hooggevoelige ondernemers ogenschijnlijk weinig moeite lijken te hebben met het bepalen van hun prijs voor hun product of dienst, daar kost het de HSP’er enorm veel moeite om wel een goede prijs te bepalen. Niet omdat de producten of diensten minderwaardig zijn aan die van andere ondernemers, maar eerder omdat ze voor zichzelf de lat enorm hoog leggen en vaak twijfelen of ze wel genoeg waarde kunnen bieden of wel goed genoeg zijn om zichzelf expert te noemen.
Waar ‘gewone’ ondernemers zich vaak laten leiden door verkoopcijfers en feedback, daar laat een hooggevoelige ondernemer zich juist leiden door twijfel en een onderbuikgevoel dat het volgen van extra cursussen of opleidingen echt nodig is om waardevol te zijn. Anders gezegd: “Als ik die en die cursus gevolgd heb, dan is het goed genoeg om mee naar buiten te treden”, dit is iets wat Mirna en ik veel horen.
Dat hooggevoelige mensen iets anders met zelfontwikkeling, zelfontplooiing omgaan dan niet hooggevoelige mensen moge duidelijk zijn. Graag geef ik hierover wat meer achtergrondinformatie. Want, een belangrijke reden hiervoor zit in de ordening van behoeften van hooggevoelige ondernemers. Deze ordening loopt precies tegengesteld aan de ordening die Abraham Maslow weergeeft in de ‘piramide van Maslow’. Het gevolg hiervan is dat hooggevoelige ondernemers vaak alleen maar bezig zijn om hun expertstatus te vergroten en te bevestigen en niet of nauwelijks toekomen aan ondernemen. Ze werken wel IN hun bedrijf maar te weinig AAN hun bedrijf.
Opleidingen en cursussen zijn en zullen belangrijk blijven in het ondernemerschap om je kennis te vergroten of bij te houden. Maar zoals Napoleon Hill meer dan 100 jaar geleden al zei :
“Knowledge will not attract money, unless it is organized and intelligently directed through practical plans of action.”
Met andere woorden, wanneer je als ondernemer verder wilt komen, zal je op enig moment ook moeten gaan ondernemen. In de blog “Kennis alleen trekt GEEN geld aan” kun je hier meer over lezen. Want, wat mij heel erg aan het hart gaat, zijn al die hooggevoelige ondernemers die zoveel kennis hebben maar niet goed weten hoe ze deze kennis bij de mensen krijgen. Bij 95% van de coaches en therapeuten bijvoorbeeld, zie ik een missing link tussen hun kennis (die vaak meer dan goed is) en de hoeveelheid mensen (die veel te weinig is) die ze helpen. Wat mij betreft écht een enorme kans voor deze ondernemers maar zeker ook voor die mensen die op dit moment al die geweldige kennis mislopen omdat veel hooggevoelige ondernemers hun kennis onvoldoende bij mensen weten te brengen.
Overprikkeling ligt op de loer
Hooggevoelige mensen verwerken informatie anders dan niet hooggevoelige mensen, namelijk veel dieper en intenser. Veelal gaat het dan om geluiden, indrukken en gemoedstoestanden van anderen. En juist het laatste kan ervoor zorgen dat je anderen perfect kunt helpen omdat je goed kunt aanvoelen wat zij nodig hebben. Dit diepere denken is echt een enorme kracht, mits je het kunt omarmen, natuurlijk. Over dieper nadenken en de kracht hiervan hebben we deze blog geschreven. Want, juist dit dieper nadenken en voelen is een enorme krachtbron voor hooggevoelige ondernemers. Aan de andere kant kan het anders verwerken van informatie natuurlijk ook erg overweldigend zijn. Zeker als je nog niet zo goed weet hoe je hiermee om kunt gaan (zoals bij mij zo’n 10 jaar geleden ;-)). Het is daarom erg belangrijk om jezelf hier goed voor af te schermen en selectief te zijn welke mensen je wel en welke mensen je niet in je leven toelaat.
Enkele tips :
- 1 van de manieren is om jezelf goed bewust te zijn dat emoties en energie ook van anderen komen en je daar tegen te leren beschermen. Je grenzen bewaken, zeg maar.
- Werken in een prikkelarme omgeving (dit is voor iedereen anders, zonder muziek, achtergrondgeluiden, etc. ) kan ervoor zorgen dat invloeden van buitenaf niet ten koste gaan van je concentratie en productiviteit.
- Zorgen dat je eigen energie altijd hoog is door middel van beweging of meditatie. Dus zorg voor de juiste succesroutines.
- Zorg voor voldoende mini-breaks: korte momenten van ontspanning zodat je systeem zich weer helemaal kan opladen.
- E.d.
DOEN, DOEN en DOEN
Onze maatschappij is ‘stuck in doing’ oftewel ingericht om te doen. Hoe gaat het met jou, Bas? wordt nog wel eens gevraagd door mensen die weten dat Mirna en ik een eigen bedrijf hebben. Ze vragen dan: “Heb je het druk?” Alsof druk zijn gelijk staat aan het hebben van een succesvol leven. Alles in onze maatschappij gaat snel en deze versnelling lijkt alsmaar sneller te gaan. Sommige mensen hebben zelfs moeite om die versnelling bij te kunnen houden.
Ook hooggevoelige ondernemers ‘moeten’ mee in deze maatschappelijke versnelling, alleen dan wel graag vanuit authenticiteit, kracht en rust. Deze en meer eigenschappen van jezelf zijn niet te vinden in het doen, slechts in het ZIJN kan deze rust gevonden worden. Want, om echt ‘rijkdom op alle vlakken te creëren’, is het noodzakelijk om minder te doen en meer te ZIJN.
De drang naar zelfontplooiing en het gevaar voor overprikkeling laten mooi zien dat het voor hooggevoelige ondernemers erg belangrijk om veel meer een balans te vinden tussen het hoofd en het hart, en de juiste dingen op het juiste moment te doen, en zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf die niet ondersteunend zijn om te leven en te ondernemen in hun volle potentieel door ZIJN -> DOEN -> HEBBEN toe te passen. Dit is niet alleen noodzakelijk voor HSP’ers maar het past ook veel beter bij hun behoefte ordening en intrinsieke manier van leven.
Door eerst aan het ZIJN te werken, door zelfreflectie, word je namelijk veel bewuster van de wereld om je heen en van je plek hierin. Negatieve conditioneringen kunnen hier aangepakt worden waardoor niet alleen je eigen waarde zal stijgen, maar jij jezelf als ‘vakidioot’ ook gaat zien als expert.
Daarna pas komt het DOEN en uiteindelijk het HEBBEN.
Krachtig ondernemen met je hooggevoeligheid, doe jij het al ?
In deze blog heb ik maar twee punten aangestipt waar je als hooggevoelige ondernemer tegenaan kunt lopen en waar de uitdaging ligt om er SUCCESVOL mee te ondernemen. Naast deze twee dingen zijn er nog meer uitdagingen die anders zijn dan bij niet hooggevoelige ondernemers. Meer TIPS kun je vinden in de blog 25 tips voor hooggevoelige ondernemers.
Wil je meer weten hoe jij om kunt gaan met de uitdagingen als hooggevoelige ondernemer en het bereiken van rijkdom op alle vlakken? Kom dan gerust eens langs in het Succes In Balans weekend. Mirna en ik kijken ernaar uit om samen met jou en voor jou een dienend bedrijf te creëren binnen de betekeniseconomie.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Krachtig ondernemen met je hooggevoeligheid, doe jij het al ?
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt