Hoogsensitiviteit: gezondheidsprobleem of spirituele gave?

hoogsensitiviteit
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

In de blog van deze week wil ik het met je hebben over een vraag die Mirna en ik vaak van deelnemers krijgen: “Is hoogsensitiviteit een gezondheidsprobleem of een spirituele gave?” Lees snel verder.

Vanwaar deze vraag?

Over hoogsensitiviteit op zich is al heel veel geschreven. De term ‘highly sensitive’ intikken op Google bijvoorbeeld levert je alleen al 454 miljoen (!) hits op. Bizar als je bedenkt dat de term pas sinds 1996 bestaat! In die relatief korte periode is er toch een hele krachtige nieuwe stroming ontstaan. Het werd tijd ook, want er is een hele lange tijd vooral veel onbegrip geweest rondom alle kenmerken van hoogsensitiviteit.

De vraag of hoogsensitiviteit een gezondheidsprobleem of een spirituele gave is, is mijns inziens een hele terechte vraag. Zelf heb ik lange tijd met deze vraag geworsteld, met name omdat het bij mij nogal wat gezondheidsproblemen heeft opgeleverd.

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar in de beginfase waarin de échte herkenning van de term HSP nog ontbrak, voelde ik me vaak overweldigd, overprikkeld, futloos en vooral ook afgesneden van de maatschappij. Voor mij leek het alsof ik niet meer normaal kon functioneren. Alsof de stekker er bij tijd en wijlen werd uitgetrokken. Het was een tijd waarin ik vooral overprikkeld was en regelmatig het dekentje tot over mijn oren over mij heen trok. Tot schrik van mijn omgeving overigens, die wisten immers niet wat ze ermee aan moesten en zagen het vooral als probleem.

De gezondheidsproblemen leken zich op te stapelen en een zoektocht volgde. Eerst bij het klooster van de Benedictijnen in Zwitserland bijvoorbeeld (zie foto hierboven). Wat ik er vond, was rust en regelmaat. Bovendien genoot ik van de omgeving, van het alleen-zijn, van de tijd om te reflecteren, tot rust te komen en nieuwe plannen te maken. Vanuit dit klooster schreef ik overigens ook over mijn ervaringen. Het boek De Hooggevoelige Ondernemer is hier geboren.

In dit boek deel ik meer over mijn proces en ook over hoe ik vanuit gezondheidsprobleem naar spirituele gave ben gegaan. Een gave die er altijd wel heeft gezeten, maar die vooral werd ondergesneeuwd door niet-weten hoe om te gaan met mijn hooggevoeligheid. Het gevolg hiervan was dat ik niet meer helder kon denken en vooral niet helder kon voelen. Ik raakte van mijn weg af, met alle gevolgen van dien.

Een andere kijk

De afgelopen 10 jaar mocht ik een andere kijk op hoogsensitiviteit ontwikkelen en mocht ik het maken tot een kracht. Dit proces is er één geweest van uitdagingen, zoektochten en uiteindelijk herkenning. Mijn kernwaarden zijn in die tussentijd wel veranderd natuurlijk en de hele periode heeft me een ander mens gemaakt.

Hieronder vind je de links naar 5 andere blogs die je wellicht verder kunnen helpen in dit proces.

  1. Wees jezelf, wat anderen ook zeggen. Dit is wellicht de grootste uitdaging van allemaal, want door jezelf te zijn, kun je je heel erg kwetsbaar voelen. Echter, door jezelf te zijn, ben je wel het meest waardevol. Voor jezelf maar óók voor anderen. .
  2. Volg de roeping van je ziel. In de tijd dat ik hooggevoelig-zijn vooral als gezondheidsprobleem ervoer, probeerde ik van alles en nog wat te bedenken. Van hoe mijn leven eruit zou moeten zien tot hoe ik het beste zou kunnen zijn in bepaalde situaties. Het probleem was, dat datgene wat mij echt verder ging helpen niet meer het denken was, maar vooral het voelen. De roep van mijn ziel werd steeds luider en ik ging deze volgen.
  3. Neem tijd! Overprikkeld door signalen ging ik maar door, totdat het écht niet meer kon. Een harde les volgde. Wat ik er vooral van leerde, was dat tijd om te lummelen heel erg waardevol is voor mij als persoon. Bovendien werd ik er ook nog eens ontzettend productief van in mijn bedrijf :). Het is zelfs zo dat ik momenteel het 9-5-denken totaal heb losgelaten. Ik werk wanneer het goed voelt en wanneer het past. Wanneer het stroomt. Soms is dat meer werken dan op andere momenten, maar het werkt :).
  4. Maak keuzes vanuit wie je gaat worden, niet vanuit wat je krijgt. Vaak stellen mensen zichzelf de vraag wat ze gaan verdienen of wat de kansen op promotie zijn. De vraag die wellicht beter is om te stellen, is wie je gaat worden door de keuzes die je maakt. Hierdoor volg je de roeping van je ziel, maar vooral word je de persoon die je gemaakt bent om te zijn in dit leven.
  1. Simplificeer je leven (en je business). Soms maken we zaken onnodig gecompliceerd. Zeker als het gaat over business, maar zeker ook op persoonlijk gebied. Zaken eenvoudiger maken zorgt voor meer tijd voor jezelf. Eenvoud is een groot goed. Zeker als je bedenkt dat we momenteel in het internet tijdperk leven. Een wereld van systemen, zoekwoorden en bovenal veel tijd, als je durft te simplificeren.

Organisatie is belangrijk

Wellicht zie je hoogsensitiviteit nu vooral als een gezondheidsprobleem. Zoals ik dat ook deed een aantal jaar geleden. Wat mij enorm heeft geholpen, is om mijn leven goed georganiseerd te krijgen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om te herstellen. Om ervoor te zorgen dat ik mezelf kan zijn op alle vlakken. Zo’n proces is natuurlijk écht een uitdaging, maar het is het waard! In mijn geval betekent dit, dat ik (meestal) die dingen doe waar ik goed in ben en waarin ik van waarde kan zijn voor anderen. I love it!

Tip: kijk eens naar hoe je de kleine dingen doet als je je leven aan het organiseren bent. Check daarvoor deze blog over de kleine dingen.

Conclusie

Hoogsensitiviteit is iets ENORM moois. Het is een schitterende kwaliteit als je ervoor kiest om jezelf te zijn en jouw weg te volgen. Misschien komt het dan niet ineens allemaal ‘op zijn pootjes terecht’ maar zal er wel een beweging op gang komen. Een zaadje is dan geplant dat wellicht uit zal kunnen groeien tot de spirituele gave waarin je jouw leven zo vorm kunt geven zoals je wilt.

Om je wat meer op weg te helpen naar die kracht heeft Mirna hier een meditatie over gemaakt. Elke dag een paar minuutjes hiernaar luisteren, kan heel effectief zijn :). Je kunt de meditatie hier beluisteren.

In deze blog deelde ik een klein inkijkje in mijn leven en hoe ik van mijn hoogsensitiviteit mijn kracht heb gemaakt. Wil je hier meer over weten? In het Succes In Balans Weekend vertel ik je er graag veel meer over.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Tegen welke zaken loop jij aan in jouw hooggevoeligheid? Zie je het als een last of als een gave? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

 

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!