5 Tips om als HSP ondernemer je grootste angst te overwinnen

Angst overwinnen als HSP
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Krachtig ondernemen komt vanuit hart en ziel. Vanuit hart en ziel voel je je zielenmissie en voel je de passie in je leven. Krachtig ondernemen is niet alleen ondernemen vanuit het ondernemerschap. Het is niet alleen een business opzetten en zakelijk functioneren. Krachtig ondernemen is krachtig functioneren op alle vlakken; persoonlijk, zakelijk EN financieel. Niet alleen je zakelijke leven, maar ook je persoonlijke en financiële leven worden gevoed vanuit jouw krachtige ondernemerschap.

Als je nu eens kijkt naar jouw ideale leven, wat is dan de grootste angst die je tegenhoudt? Wat weerhoudt je ervan om dat ideale leven te leiden? Wat is jouw verhaal? Is dat verhaal echt gegrond?

Slechte raadgever

De Engelse vertaling voor angst is FEAR en FEAR is de afkorting van False Evidence Appearing Real. De meeste mensen willen zich niet focussen op angsten. Toch is dit van cruciaal belang om de angsten te kunnen overwinnen, zodat ze niet in ons onbewuste blijven hangen. Wanneer de angsten onbewust blijven hangen, worden ze onderdeel van ons leven en nemen ze uiteindelijk de regie van ons leven over.

Angsten zijn vooral verhalen. Angst is een emotie die we toelaten, een stemmetje dat ons verhindert om te doen waarvoor we hier in het leven zijn. Zoals we weten, is angst een slechte raadgever. Bij ons in huis, op een plek waar iedereen tig keer per dag langs gaat, hangt dan ook heel groot de uitspraak “Face the Fear and do it Anyway”. Dus voel de angst en doe het tóch.

Ballonnetjes

Wanneer onze kids iets eng vinden, dan vraag ik hen altijd: “Wat is nu het ergste dat er kan gebeuren?” Meestal komt er dan van alles boven tafel. Dan vraag ik door: “Is dat echt zo erg? Is dat levensbedreigend?” Vaak komt er dan meteen een ‘NEE’ uit. Dus wanneer jij iets eng vindt, stel jezelf dan ook deze vragen en kijk welk antwoord er voor jou boven komt drijven.

In de opvoeding geef ik onze kids mee dat we dansen met de angst. We bedanken de angst voor de wijze raad en verder dansen we door naar onze dromen en doelen. Het ergste dat er volgens mij kan gebeuren, is dat ik morgen ochtend niet meer opsta en dat mijn leven hier op aarde voorbij is. Mijn ervaring is, dat als ik het zo bekijk, dat veel angsten mindf*ck ballonnetjes zijn. Die ballonnetjes, daar mogen we doorheen prikken om het leven te leiden dat we echt graag willen.

Tijdens Business & Meaning en de vervolgtrainingen in het Jaarprogramma zie ik dat angsten echt verhalen zijn. Een angst die vaak boven tafel komt, is de angst voor zichtbaarheid. We worden zo vaak aangesproken op onze gevoeligheid en ook zo vaak wordt die gevoeligheid onder tafel geveegd, dat de angst voor kritiek heel groot is. Bedenk wel, dat als je blijft zitten waar je zit, je geen verschil kunt maken. Het verschil dat je als hooggevoelige ondernemer wilt maken, maak je niet aan de kant maar midden IN de maatschappij.

De M-flow

Om angsten te overwinnen, heb ik voor mezelf de M-flow gecreëerd en toegepast. Ik zie dat het werkt en daarom deel ik het hier graag ook met jou. Wanneer je in je leven op alle vlakken de M-flow toepast, dan overwin je als HSP Ondernemer je grootste angsten en komt er een moeiteloze manifestatie op gang. Je kunt dan het leven creëren dat jij graag wilt. Rijkdom op alle vlakken, voor jou en je dierbaren, in liefde vanuit jouw mooie persoonlijke innerlijke kracht.

De M-flow bestaat uit 5 stappen en deze stappen zorgen ervoor dat je jouw angsten overwint en vanuit volle kracht kunt leven. Dat je durft te ondernemen en te manifesteren. Ik heb de M-flow heel persoonlijk gemaakt, want onze grootste angsten zijn ook onze persoonlijke verhalen.

De M in M-flow staat voor MIRNA en MIRNA staat voor:

M – Mind en Moeiteloze Manifestatie

I – Innerlijke kracht en Inspiratie

R – Resultaat

N – Natuurlijk bewustzijn

A – Aandacht en Attentie

Krachtig ondernemen komt vanuit je innerlijke wil. De wil is de roep van de ziel en die roep komt vanuit passie. Vraag je jezelf nog af wat je passie is, wat je zielenmissie is? Dan kun je de volgende stappen heel mooi gebruiken om deze te ontdekken.

Stap 1: Mind en Moeiteloze Manifestatie

Neem dan een blanco vel papier en maak onderstaande zinnen af. Denk er niet over na, maar schrijf op wat er het eerste in je op komt. Laat je pen het werk doen. Denk niet te veel na over wat je schrijft. Laat het schrijfproces op zijn beloop. Als je nu het kritische stemmetje toelaat, verlies je energie en kracht. Laat het gewoon zijn.

Zet een relax muziekje op. Zet de kookwekker per vraag op 5 minuten en laat je pen het overnemen. Schrijf!

In mijn ideale leven ben ik …………………………

In mijn ideale leven doe ik …………………………

In mijn ideale leven heb ik …………………………

In mijn ideale leven word ik heel blij van …………………………

Herhaal dit schrijfproces de komende 4 dagen en neem na de 5e dag alle antwoorden bij elkaar. Lees ze en bundel ze. Wat zijn nu de ingrediënten van jouw ideale leven? Hoe ver wijkt dit af van je dagelijkse leven? Waar kun je nu meteen een verandering in aanbrengen?

Voor een moeiteloze manifestatie is het van groot belang dat je het jezelf waard vindt om het ideale leven te leiden zoals jij dat wilt leiden. De mind heeft daarvoor voeding nodig om succes toe te kunnen laten. Bij het opstaan en bij het naar bed gaan is krachtvoer nodig om de mind te voeden. Hiervoor pas ik mijn succesregels toe:

Vandaag kies ik voor liefde.

Vandaag kies ik voor geluk.

Vandaag kies ik voor succes.

Vandaag kies ik voor innerlijke kracht.

Vandaag kies ik voor rijkdom op alle vlakken.

Dag en nacht worden mijn belangen bevorderd.

Stap 2: Innerlijke kracht en Inspiratie

Innerlijke kracht is een groot goed. Innerlijke kracht wordt door angst vaak belemmerd. Het gaat om beelden en gedachten die we in onszelf toelaten. Onze omgeving heeft veel invloed op de beelden en gedachten die we al dan niet toestaan. De mensen in je naaste omgeving zijn een belangrijke voedingsbron. Een analyse van je omgeving en van de personen die je bij de creatie van je ideale leven ondersteunen, is een stap die je niet wilt overslaan.

Welke drie personen in jouw directe omgeving leven zonder passie of doen dingen zonder passie. Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Waar praten deze mensen over?
 • Waar leven zij voor?
 • Waar ligt hun focus?
 • Wat geven zij aandacht?
 • Hoe gaan ze met andere mensen om?
 • Wat zijn 5 specifieke kenmerken van deze personen?
 • Wat zijn 5 waarden die deze personen in hun leven hanteren?

Herken je iets van dit gedrag in jezelf? Zijn dit misschien sabotage mechanismen om je purpose te leven? Wat blokkeert jouw innerlijke kracht?

Welke overtuigingen heb jij vanuit jouw innerlijke kracht nodig om jouw ideale leven te creëren? Het gaat hier om geloven en vertrouwen. Wat je gelooft vanuit je innerlijke kracht kun je waarmaken. Belangrijk is: wat geloof jij?

Stap 3: Resultaat

Wat zijn nu voor jou de belangrijkste waarden in jouw leven? Als je kijkt naar je ideale leven, wat zijn dan de krachtwaarden die jou verder helpen? Wat heb je nodig om tot jouw gewenste resultaat te komen?

Wat zijn voor jou de belangrijkste waarden op het gebied van:

 • Persoonlijke rijkdom – persoonlijke leefomgeving, liefde, familie, vrienden en persoonlijke groei
 • Zakelijke rijkdom
 • Financiële rijkdom
 • Spiritualiteit en je verscherpte intuïtie
 • Fun
 • Geven en
 • Gezondheid.

Belangrijke waarden kunnen bijvoorbeeld zijn:

Liefde, aandachtig leven, actiegerichtheid, geluk, gezondheid, vrienden, echtheid, balans, creativiteit, bewustzijn, comfort, controle, warmte, missie leven, luisteren, loyaliteit, moed, naastenliefde, onafhankelijkheid, overvloed, passie, groei, recept, rijkdom, wijsheid, zelfvertrouwen, discipline, ambitie, ontwikkeling, dienstbaarheid, winnen, de beste zijn, eerlijkheid, compassie, familie, gezin, verschil maken, humor, vrijheid, intuïtie etc. etc.

Maak nu jouw top 10 focus lijstje.

Stap 4: Natuurlijk bewustzijn

Maak een lijstje van 5 dingen die je deze week gaat veranderen om te komen tot het leven van jouw ideale leven vanuit purpose, liefde en jouw natuurlijke kracht. Welke keuze maak je tot jouw natuurlijke staat van zijn? Geef aandacht aan je natuurlijk bewustzijn. Zorg dat je onbewuste en bewuste ik volledig in balans zijn om het ideale leven moeiteloos te creëren.

Visualiseer elke dag minimaal 5 minuten hoe jouw ideale leven eruit ziet. Hoe voelt het als je daar bent? Hoe ruikt het? Wat proef je? Wat zijn de kleuren? Wie is er bij je? Hoe helderder je het beeld voor jezelf kunt maken, des te makkelijker wordt het voor je brein om je te ondersteunen op de weg naar jouw ideale leven.

Stap 5: Aandacht en Attentie

Om je angsten volledig te kunnen loslaten, is het belangrijk om de keuze te maken waar jij je focus op wilt leggen. Wat geef je aandacht en attentie om jouw ideale leven te leven? Met welke mensen wil je jezelf omringen? Welke kenmerken kun je toeschrijven aan deze mensen? Welke support heb jij nodig om je ideale leven te leven? Wat geef jij vanaf nu heel bewust aandacht. Focus is hier het sleutelwoord.

Beschrijf nu voor elk van de onderstaande gebieden jouw visie. Wat geef jij aandacht? Wat heb jij nodig? Hoe kun jij ondersteunend zijn voor jezelf en je naasten op deze 7 vlakken:

 • Persoonlijke rijkdom (persoonlijke leefomgeving, liefde, familie, vrienden, persoonlijke groei)
 • Zakelijke rijkdom
 • Financiële rijkdom
 • Spiritualiteit en je verscherpte intuïtie
 • Fun
 • Geven en
 • Gezondheid

Welke afspraken maak je met je jezelf om het ideale leven en de rijkdom op alle vlakken voor jou en je dierbaren te creëren? Wanneer je dit helder hebt en ernaar leeft, dan overwin je je grootste angsten en focus je jezelf volledig op het ideale leven dat jij voor jezelf wenst.

Veel succes en innerlijke kracht op deze mooi reis.

Liefs,
Mirna

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Ben je nieuwsgierig hoe Bas en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Bekijk dan zeker eens onze podcast.

Of wellicht houd je meer van lezen? Neem dan eens een kijkje in het blogsegment.

Is lezen écht je passie: hier kun je 3 E-books vinden waarmee je direct aan de slag kunt.

Wil je eens persoonlijk met ons kennismaken?

Dan nodigen we je van harte uit om eens naar Business & Meaning toe te komen. Hierin helpen we mensen met het creëren van rijkdom op alle vlakken.

Meer informatie over dit weekend kun je hier vinden. Tevens kun je je hier aanmelden.

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!