Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Boeken lezen. Voor veel hooggevoelige mensen is het een hobby om boeken te lezen. In dit artikel geef ik je 10 titels van HSP boeken waarvan ik denk dat je ze als hooggevoelige ondernemer écht gelezen moet hebben.

Zelf ben ik een échte boekenwurm. Wellicht komt dit omdat ik ben opgegroeid in een spirituele boekhandel. Ik houd van lezen, zeker ook in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Sinds ik met De Hooggevoelige Ondernemer mensen mag helpen met het creëren van rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak wordt mij vaak gevraagd naar boekentips voor het bereiken van die rijkdom. En, zeker in de huidige tijden is het belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen. Gelukkig zijn boeken hier een heel goed middel voor.

Het is mijn missie om mensen dieper met zichzelf, hun omgeving en hun zielenmissie te laten verbinden. Vanuit die verbinding met wie ze echt zijn, kunnen ze een verschil maken voor zichzelf én voor anderen. Succes gaat namelijk over zoveel meer dan geld alleen. Als je het mij vraagt, gaat het over vervulling, impact maken en liefdevolle connecties aangaan met andere mensen. Kortom: het leven van je zielenmissie. Hier namen we trouwens ook een podcast over op. Mocht je die aflevering nog eens terug willen luisteren, klik dan hier.

Terug naar de 10 boeken :). Daar komen ze dan: de 10 HSP boeken die je naar mijn mening als hooggevoelige ondernemer echt gelezen moet hebben – en waarom.

Hieronder de top 10 van  favoriete HSP boeken.

 

Nummer 1 van favoriete HSP boeken:

#1. Intuïtieve Ontwikkeling, Linda Keen

Dit boek heeft voor mij een belangrijke rol gespeeld in het omarmen van mijn ‘anders-zijn’. Dit was nog in de periode voordat ik mensen mocht helpen met De Hooggevoelige Ondernemer; een fase waarin ik helemaal nog niet besefte dat mijn intuïtieve ‘anders-zijn’ mijn grootste kracht was. Over hoe ik mijn anders zijn meer mocht omarmen kun je trouwens meer lezen in deze uitgebreide blog. Die gaat over hoe ik vast zat ik mijn business en tegen mezelf aan het vechten was. Totdat ik dat anders zijn juist leerde te omarmen.

Dit boek van Linda Keen heeft een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische deel heb je nodig om het praktische deel goed te kunnen toepassen. Zelf heb ik dit boek gelezen in een moeilijke periode van mijn leven waarin mijn intuïtie zwaar beproefd werd. Ik was voor mijn studie in Zwitserland en daar gebeurden allerlei ‘onverklaarbare’ dingen die, met het boek van Linda in de hand, ineens een stuk beter te verklaren waren.

Intuïtieve Ontwikkeling‘ zou je een praktische training kunnen noemen. Een training in het ontwikkelen van je intuïtieve begaafdheid. Linda Keen maakte zelf op jonge leeftijd allerlei intuïtieve ervaringen mee. In het begin vond ze het moeilijk om hiermee om te gaan, totdat ze meer gelijkgestemden om zich heen begon te verzamelen die haar niet afwezen maar juist aanmoedigden.

Volgens Keen heeft ieder mens intuïtieve gaven, die we wel of niet kunnen ontwikkelen en toepassen. Vanuit haar eigen pijn heeft ze deze lessen heel liefdevol verpakt en deelt ze die in dit schitterende boek.

 

Nummer 2 van favoriete HSP boeken:

#2. Think and Grow Rich, Napoleon Hill

Een échte klassieker, als je het mij vraagt. Dit boek heb ik werkelijk verslonden. Van voor naar achter en weer terug. Het is ZO herkenbaar wat Napoleon Hill allemaal schrijft, dat het voor mij voelde als thuiskomen. Thuiskomen bij mezelf en thuiskomen in kennis die praktisch toepasbaar is. Eén van de beste HSP boeken die gaat over zelfontwikkeling en succes.

Tijdens mijn studie aan de universiteit werd weinig aandacht besteed aan alles wat met energie te maken heeft en hoe dit een boost kan geven aan persoonlijk succes. Daarvoor is het waarschijnlijk niet academisch genoeg…

Dit boek van Hill is ervan doordrenkt! Juist omdat hij vanuit zijn eigen ervaring schrijft over energie en over het aantrekken van rijkdom op verschillende vlakken. Leuk zijn de voorbeelden die hij geeft, waarmee hij niet alleen vermaakt, maar vooral ook écht de diepte ingaat. Zeker voor de tijdsgeest waarin het geschreven is (voor het eerst gepubliceerd in 1937) was dit boek zijn tijd VER vooruit. Zelfs in deze tijd zijn de wijsheden die Hill in dit boek deelt nog niet geïntegreerd in hoe wij als mensen denken. Stel je eens voor hoe dit een kleine 100 jaar geleden voor hem geweest moet zijn…

Hill werkt écht vanuit het ZIJN van de persoon. Wilskracht, energie. Dat soort dingen. Zelf vinden wij deze aanpak niet meer dan normaal. Wij hebben het het proces van ZIJN-DOEN-HEBBEN genoemd. Dit betekent dat als je iets nog niet hebt, je iets nog niet bent. Mocht je willen dan kun je ook nog eens deze video bekijken die we tijdens een van onze trainingen hebben  opgenomen. Natuurlijk is het nu een andere tijd, maar de principes blijven hetzelfde.

Het boek is gebaseerd op interviews met vele succesvolle Amerikaanse ondernemers van begin 1900. Meer dan 500 van deze ‘self made millionaires’ zijn door Hill geïnterviewd. De wijsheden die hij van deze groep succesvolle mensen heeft mogen ontvangen, vormt de kern van ‘Think and Grow Rich‘. Inmiddels zijn er al meer dan 100 miljoen (!) exemplaren van dit boek verkocht. Toch is het helemaal niet main stream bekend. Dat vind ik gek, met name als je bedenkt dat dit ‘gewoon’ een blueprint voor succes is. Hill geeft in het boek namelijk een aantal principes voor succes. Deze principes zijn vandaag de dag nog steeds erg actueel en toepasbaar. Bij mij ligt het boek op m’n nachtkastje en ik kijk er (bijna) dagelijks in voordat ik ga slapen. Wat een gaaf boek is dit toch. Tijdens onze trainingen vraag ik vaak niet óf mensen dit boek hebben gelezen maar vooral hoe vaak.

 

Nummer 3 van favoriete HSP boeken:

#3. Biology of belief, Dr. Bruce Lipton

Yes, je leest het goed. De biologie van de overtuiging. Dit boek laat overduidelijk zien dat alle cellen in je lichaam worden beïnvloed door wat je gelooft en denkt. Dit boek staat voor velen aan de wieg van onderzoek en literatuur die we nu epigenetics noemen. In deze tijd van wereldwijde lockdowns en alles wat daarmee te maken heeft, is dit boek echt een klassieker, omdat we als mens worden uitgenodigd om onze aandacht te richten op de dingen die wél goed zijn. De biologie van de overtuiging geeft hier veel handvatten voor. Nummer 3 in het lijstje van HSP boeken, omdat dit boek grote impact kan hebben op je leven wanneer je de biologie van overtuiging begrijpt en toepast.

De kernboodschap van dit baanbrekende werk van Dr. Lipton: cellen hebben geheugen en jij kunt zelf bepalen met welke informatie je die cellen precies voedt. Toen dit boek uitkwam, ben ik hiermee voor mezelf gaan experimenteren.

Eén van de eersten die eraan moesten geloven, waren onze oudste kinderen. Bij hen allebei heb ik de stof voor een proefwerk laten opnemen op een geluidsdrager en dit gedurende een aantal nachten afgespeeld op hun slaapkamer. Verder had ik hen uitdrukkelijk gezegd vooral NIET te leren voor het proefwerk. Het resultaat? Ze behaalden een van de beste cijfers door het toepassen van deze simpele vorm van ‘brein-training’. Brein training ben ik steeds meer gaan toepassen, simpelweg omdat het zo krachtig is. Alles wat je kunt visualiseren, kun je immers ook materialiseren. Schitterend voor hooggevoelige mensen, die vaak niet verlegen zitten om visualisatie-kracht.

Met Dr. Liptons werk in handen ben ik mij verder gaan verdiepen in alles wat met brein-training te behalen viel. Het duurde niet al te lang voordat ik met brein-trainingen voor mezelf hele bijzondere (en spectaculaire!) resultaten behaalde. Dr. Lipton zegt dat het enige dat je hoeft te doen om de dingen te realiseren die je graag wilt, is het trainen van je brein. Of omgekeerd: het enige dat je zelf KUNT doen om jezelf te saboteren, is je brein NIET te trainen.

Zelf heb ik een iets andere variant: een getraind brein weet wat belangrijk is en waar het heen gaat. Een ongetraind brein maakt zich vooral zorgen. Nou, we hoeven alleen maar om ons heen te kijken en te zien wie zichzelf programmeert en wie niet. En laten we vooral onszelf programmeren met lichte energie en krachtige, ondersteunende gedachten. Daarmee brengen we, elk als individu, licht in het collectieve bewustzijn wat daardoor kan groeien en hoger kan gaan trillen.

 

Nummer 4 van favoriete HSP boeken:

#4. Rich Dad Poor Dad, Robert Kiyosaki

Dit boek kreeg ik vele jaren geleden in handen, lang voordat ik mijn eerste passief inkomen had gegenereerd. Laat staan dat ik wist wat passief inkomen was. Juist terwijl passief inkomen één van de allerbeste manieren is om bijvoorbeeld je pensioen als ondernemer te regelen

Rich Dad Poor Dad, dat is wat mij betreft echt een klassiek boek voor iedereen die ‘iets’ met zijn financiën wil, maar nog niet goed weet wat precies. Robert Kiyosaki vertelt in dit boek over hoe hij samen met zijn beste vriend Mike is opgevoed, enerzijds door zijn eigen vader en anderzijds door de vader van Mike.

Hij vertelt over de verschillende ideeën en overtuigingen over geld die hij van beide vaders meekrijgt. Van zijn arme pa, een hooggeplaatste leraar, krijgt hij het beeld mee dat het belangrijk is om een goede baan te hebben. Om naar school te gaan en om goede cijfers te halen. Om hard te werken en om via fiscale aftrekposten een zo groot mogelijk huis voor jezelf te kopen. Er is alleen één kleine ‘maar’ in het plan van zijn arme vader, zoals hij hem later zal gaan noemen: zijn arme vader is niet rijk, behoorlijk overwerkt en hij ziet hem niet vaak. Hij is een slimme man, alleen niet als het aankomt op het ontwikkelen van een goede en financieel gezonde toekomst. Hij hangt aan één ding: inkomen uit zijn job.

Aan de andere kant is er de vader van Mike. Mike is één van zijn beste vrienden en zijn vader is een succesvolle ondernemer én investeerder in vastgoed. Zijn ‘rijke pa’, zoals Robert hem later zal gaan noemen, heeft iets dat zijn arme pa niet heeft: tijd en aandacht voor hem. Zijn rijke pa leert hem uiteindelijk investeren en een financieel leven van overvloed op te bouwen. Doordat hij zo goed ziet hoe de twee ‘vaders’ andere gedachten hebben over hun financiën, brengt dit heel wat inzichten met zich mee over hoe jij, als lezer van dit boek, met je financiën om kunt gaan en ze tot een succes kunt maken.

De metafoor van rijke pa, arme pa is iets dat mij nog altijd na aan het hart ligt. Al voordat Mirna en ik onze eerste investering in vastgoed deden, had dit boek al diepe indruk op mij gemaakt, met name omdat Robert als geen ander uitlegt dat je huis juist NIET je grootste investering is, zoals zijn arme pa hem wel altijd geleerd had (en zoals veel Nederlanders en Belgen nu ook nog denken).

Financiën, yes!

Ik hoor je al denken: “Waarom is dit boek over financiën, investeringen en passief inkomen relevant voor hooggevoelige ondernemers?” Eén van de dingen die mij aan het hart gaat, is dat veel hooggevoelige ondernemers zich vaak een slag in de rondte werken zonder dat ze écht een goede financiële toekomst voor zichzelf opbouwen. In mijn ogen is dit NIET oké. Het is NIET oké om aan het einde van een werkzaam leven geen pensioen te hebben (en wél altijd het ondernemersrisico te lopen). Het is NIET oké om veel impact te maken, om andere mensen verder te (willen) helpen en je eigen toekomst niet of onvoldoende in de gaten te houden.

Binnen De Hooggevoelige Ondernemer is het hebben van een goede en stabiele financiële basis juist wél belangrijk. Het IS belangrijk, omdat je vanuit die goede financiële basis nog veel meer kunt geven aan de wereld. Je hoeft namelijk NOOIT meer je tijd voor geld te verkopen; als je het mij vraagt is dat één van de ergste dingen die je kunt doen om er een klein beetje euro’s voor terug te krijgen. Tijd is in die zin het nieuwe geld. Een goede financiële toekomst voorziet jou van meer tijd en vrijheid om het leven te leiden zoals jij dat wilt. Dat is wellicht nog wel dé belangrijkste les van dit boek.

In deze tijden is financiële intelligentie nóg veel belangrijker geworden. De ECB’s, FED’s e.d. van deze wereld printen Euro’s, Dollars en alles wat ze maar kunnen in recordtempo bij. Dit is slecht nieuws voor de middenklasse, omdat de middenklasse vaak niet investeert maar vooral spaart. En laat het nou net dat zuurverdiende spaargeld zijn dat enorm onder druk staat door inflatie en toekomstige (hyper?) inflatie. Natuurlijk mogen wij hier geen advies over geven, maar zelf sparen wij niet in nationale valuta zoals Euro’s of Dollars. Wij hebben andere manieren ontdekt om ons beter te beschermen in het huidige financiële klimaat.

Mijn respect en liefde voor de hardwerkende medemens is zo ontzettend groot dat het gewoon niet mág gebeuren dat zij de toekomstige losers van het financiële systeem worden, omdat ze financieel gezien uitgebuit worden door dat systeem. Want na jarenlang onderzoek staat voor mij wel vast dat het systeem (helaas) niet gemaakt is voor de hardwerkende mensen. Het heeft hele andere belangen…

 

Nummer 5 van favoriete HSP boeken:

#5. The 5 love languages, G. Chapman

Een boek dat mij herinnert aan een flinke dip die Mirna en ik een aantal jaar geleden in onze relatie hadden. We wisten écht niet meer wat we moesten doen. Op aanraden van één van mijn persoonlijke coaches kwam ik in contact met het werk van Chapman. Wat aarzelend én met flink wat weerstand begon ik toch te lezen. Totdat ik besefte wat voor een impact deze nummer 5 van HSP boeken kon gaan maken als ik er écht in zou gaan duiken en de stof zou gaan toepassen.

Chapman heeft ongelooflijk veel kennis als het gaat over de dynamiek tussen mensen binnen een liefdesrelatie. Zijn motto? Zorg dat de liefdestank van je partner gevuld is en je zult liefde terugkrijgen. Daarvoor is het belangrijk om de liefdestaal van je partner te kennen en vooral deze toe te passen.

Nu krijg ik vaak signalen van hooggevoelige ondernemers dat ze het aangaan van een liefdesrelatie met anderen vaak een uitdaging vinden. Ik herken dit en heb hierover geschreven in mijn nieuwste boek Zielenmissie.

Chapman heeft, na jarenlang onderzoek zijn inzichten gegoten in dit speciale boek. De kern: er zijn verschillende talen in de liefde. In zijn boek de 5 belangrijkste liefdes-talen bespreekt hij de liefdestalen die mensen kunnen ‘spreken’. Hieronder vat ik ze kort samen:

1) Cadeaus

Wanneer iemand het ontvangen van cadeaus ziet als het krijgen van liefde. Die cadeaus kunnen groot maar zeker ook gewoon klein zijn. Wij hebben thuis een mannetje van wie de liefdestaal cadeaus is en hij kan helemaal ontroerd raken door iets kleins dat hij van anderen krijgt. Zo prachtig!

2) Aanraking

Deze liefdestaal betekent dat iemand fysieke aanraking nodig heeft om zijn of haar liefdestank gevuld te krijgen. Dit heeft overigens niet direct iets met sex te maken. Aanraking zoals knuffels of even een hand op de schouder kan de liefdestank ook al vullen. In die zin wordt ons nu als mensen wel geprobeerd iets fundamenteels te ontnemen,  namelijk elkaars nabijheid, knuffels en aanraking in het algemeen. Ik vind het zorgelijk dat onze kinderen opgroeien in een ‘aanraak-arme omgeving’. Gelukkig wordt er bij ons thuis met alles en iedereen vrolijk geknuffeld :). Aanraking is écht een eerste levensbehoefte.

3) Tijd samen

Wanneer dit de dominante manier van liefdesexpressie is van jouw partner dan ontkom je er niet aan: je partner heeft tijd nodig samen met jou om zijn of haar liefdestank te vullen. Tijd samen is in dit geval echter meestal nog niet helemaal genoeg. Het gaat namelijk om echte quality time: je partner wil voelen dat jij er voor haar of voor hem helemaal bent, zonder enige vorm van afleiding die tussen jullie in kan komen. Deze ‘tijd samen’ kan lang of kort zijn. Heb je een partner en sta je open om hiermee te experimenteren? Bekijk dan eens wat er mag gebeuren op het moment dat jouw partner die tijd belangrijk vind en je maakt hier eens tijd voor vrij. (stttt: het antwoord is connectie ;-)).

4) Complimenten

Je partner vindt het belangrijk dat hij of zij complimenten krijgt voor wat hij of zij voor jou of voor anderen doet. Dit is voor mensen die deze liefdestaal niet van nature spreken vaak een hele grote drempel om te nemen: complimenten geven. Dit betekent dat je verbaliseert wat jouw partner goed doet. Let op: het tegenovergestelde is dus zeggen wat hij of zij NIET goed doet. Niet doen, dit is afbreuk voor je relatie en zorgt er dus voor dat de liefdestank van jouw partner juist leger raakt. Complimenten hoeven niet altijd over grote zaken te gaan. Vaak is het al genoeg om even iets kleins te zeggen tegen iemand waarbij de liefdestaal ‘complimenten’ is.

5) Servicegerichtheid

Je partner houdt ervan om verwend te worden en dat er voor hem of haar wordt gezorgd. Dit kan een goede maaltijd zijn. Of een kopje thee voor het slapen gaan. Of een opgeruimd huis. Servicegerichtheid heeft overigens niks met de man-vrouw-rolverdeling te maken (iets dat vaak wel zo wordt opgevat, heb ik gemerkt). Zorgen voor is voor mensen die niet deze liefdestaal hebben vaak uitdagend. Toch nodig ik je uit. Mocht je een partner hebben die dit wel heel erg op prijs stelt, experimenteer eens met het geven van die service. Bekijk en ervaar eens wat hij of zij fijn vindt.

De gedachte van Chapman is relatief simpel en komt voort uit zijn jarenlange werk als counselor: zorg dat de liefdestank van je partner vol is en je zult liefde ontvangen. Hoe voller de liefdestank van je partner, hoe completer je relatie. Een boek dat mij nog altijd veel inzicht verschaft over één van de meest uitdagende dingen die wij als mens mogen meemaken: de intieme relatie met een ander mens. Door de liefdestalen toe te passen, zul je merken dat de connectie met je partner sterk verbetert.

 

Nummer 6 van favoriete HSP boeken: 

#6. The Highly Sensitive Person, E. Aron

Ik zal het eerlijk toegeven: ik heb een haat-liefde-verhouding met dit boek. Toch hoort het als standaardwerk wél op de lijst van 10 HSP boeken die elke hooggevoelige ondernemer moet lezen, vooral omdat Elaine Aron de grondlegster is van alles wat met hoogsensitiviteit te maken heeft. Dat is natuurlijk wat ze beschrijft in haar boek ‘The Highly Sensitive Person‘.

De eerste keer dat ik dit boek in handen kreeg, gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik het eerst een paar weken heb weggelegd. Daarna ben ik pas begonnen met lezen. Ondanks dat ik veel herkenning uit het boek haal, vind ik het moeilijk te lezen. Het bevat voor mij persoonlijk een iets te diepgaand academisch level zodat het niet lekker wegleest. Wellicht is het mijn aversie tegen academische literatuur die ik tijdens mijn studies heb opgedaan.

Enfin, even los van het feit of het makkelijk leest ja of nee: een klassieker is het zeker. In dit boek geeft Elaine een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing voor wat het betekent om een Highly Sensitive Person te zijn. De ondertitel ‘How to cope when the world overwhelms you’ zegt meer dan genoeg.

Met deze ondertitel legt ze ook in één keer de vinger op de zere plek, want ongeveer 15% tot 20% van de mensen is HSP en dit heeft gevolgen voor jezelf en jouw plek binnen deze wereld. Het interessante is, dat Aron in deze klassieker ook de sterke punten van een HSP belicht: ze zijn vaak creatief, hebben een groot doorzettingsvermogen en een duidelijke visie. Wat mij betreft tijd dat meer hooggevoelige mensen hun ding echt in de wereld zetten. De tijd is er rijp voor.

 

Nummer 7 van favoriete HSP boeken:

#7. De cirkel is rond, Dr. Wayne Dyer

Prachtig boek, prachtige boodschap. Wayne Dyer is sowieso één van mijn favoriete schrijvers, met name omdat hij het heeft gepresteerd om op een hele natuurlijke en energieke manier zichzelf in de wereld te zetten en mensen écht te helpen. De energie van Dyer’s boeken kan ik heel erg voelen. Er zit een energie in waarmee ik heel erg verbonden ben.

De cirkel is rond‘ heeft hij in de laatste fase van zijn leven geschreven. Hij blikt hierin terug op allerlei ‘toevalligheden’ die in zijn leven hebben plaatsgevonden. Toevalligheden staat hier bewust tussen aanhalingstekens, want je komt er tijdens het lezen al snel achter dat Wayne daarin niet geloofde ;-).

Dyer is in dit boek een meesterverteller, veel meer dan in zijn andere boeken. Hij spreekt over zijn moeilijke jeugd, over de heling die hij heeft ervaren in de relatie met zijn overleden vader en over het opzetten van zijn succesvolle schrijverscarrière.

Wat mij bijzonder aanspreekt in dit boek, is dat het zo echt geschreven is. Gewoon van mens tot mens. Je kunt zijn stem bijna door de bladzijden heen horen. Het boekt spreekt en is heel levendig. Zelf lees ik nog regelmatig stukjes uit dit boek, juist omdat het aanzet tot zelfreflectie, tot het dieper gaan in onszelf, om anders naar onszelf en tegen ons leven aan te kijken. Dit boek is een voorbeeld van persoonlijke groei pur sang. Onnavolgbaar. Onaantastbaar. Altijd vol met liefde (en sarcasme bij tijd en wijlen).

Nummer 8 van favoriete HSP boeken:

#8. Succes door een Positieve Instelling, C. Stone & N. Hill

Stone begint jong als ondernemer. Hij verkoopt kranten in de lokale restaurants en heeft rond zijn 15e al zijn eigen kiosk. Zijn vader sterft als Stone erg jong is en laat de familie achter met schulden. Tijd om op jonge leeftijd dus aan de bak te gaan. En HOE! Hij maakt zijn school niet af en in plaats daarvan gaat hij verzekeringen verkopen. Dit is wat hem uiteindelijk rijk heeft gemaakt.

Om die verzekeringen goed te kunnen verkopen, had hij een positieve instelling nodig. Napoleon Hill is de mentor van Clement Stone geweest en in 1960 vormden ze samen een team om ‘Succes door een Positieve Instelling’ te schrijven. Wat mij betreft ook een echte klassieker. Het boek is simpelweg te goed om het te negeren en het kan zeker onderdeel uitmaken van je persoonlijke bibliotheek met HSP boeken.

In ‘Succes door een Positieve Instelling’ leggen Stone en Hill samen uit hoe succes werkt. Dit doen ze met veel humor en vele praktijkvoorbeelden waardoor je direct ziet, dat succes en een positieve instelling hand in hand gaan. Kortom: een boek dat niet mag ontbreken in jouw bibliotheek.

 

Nummer 9 van favoriete HSP boeken:

#9. Pelgrimstocht naar Santiago, Paulo Coelho

Dit boek las ik ongeveer in dezelfde periode als het boek van Linda Keen. Een periode waarin ik het moeilijk had en waarin ik wel wat steun kon gebruiken. Mailcontact met Paulo volgde en dat heeft mij erg geholpen om de dingen weer op een rijtje te krijgen.

Tijdens ons Seminar Succes in Balans spreek ik trouwens nog veel uitgebreider over wat dit met mij gedaan heeft en hoe dit mijn reis heeft versneld. We hebben immers allemaal momenten in ons leven die heel erg bepalend zijn voor hoe we in ons leven staan, wat we doen en vooral of we onze zielenmissie leven ja of nee.

Paulo Coelho is een Braziliaanse schrijver. Zijn boeken worden over de gehele wereld gelezen. Hij schrijft over spiritualiteit en zingeving. Hij stelt zaken ter discussie die veelal helder en herkenbaar zijn voor mensen. ‘Pelgrimstocht naar Santiago’ gaat over zijn persoonlijke pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Tijdens deze wandeltocht komen allerlei gevoelens, emoties en gedachten bij hem op die hij deelt met de lezer. De kern is spiritueel van aard en gaat ook over ‘paranormale’ ervaringen. Iets waar ik mij al een tijdje hard voor maak. Ik vind namelijk dat dat nu voor eens en voor altijd uit de zweverige hoek gehaald mag worden.

Wat ik zo knap vind aan dit boek, is dat het vlot geschreven is en op een luchtige, niet-zweverige manier allerlei levensbeschouwingen aan elkaar verbindt zonder dat het drijfzand wordt. Erg knap gedaan en zeker de moeite waard om te lezen.

Nummer 10 van favoriete HSP boeken:

#10. De Hooggevoelige Ondernemer, Drs. Bas van Vugt 😉

Het boek ‘De Hooggevoelige Ondernemer‘ is geschreven voor JOU. Het is en blijft altijd mijn eerste boek. Terwijl ik deze blog schrijf is inmiddels mijn tweede boek ‘Zielenmissie’ alweer een tijdje uit. In Zielenmissie spreek ik open over ervaringen die ik zelf heb gehad met mijn hooggevoeligheid en wat dat voor mij heeft mogen betekenen.

Even terug naar “De Hooggevoelige Ondernemer”. Zelf heb ik jarenlang geworsteld om van mijn hooggevoeligheid mijn kracht te kunnen maken. Totdat ik ontdekte, dat als ik die verscherpte intuïtie nu eens zou gaan inzetten voor anderen, er een hele wereld voor mij open zou gaan. Een wereld waarin mijn talenten steeds meer tot hun recht zouden komen. Een wereld waarin rijkdom op persoonlijk, zakelijk én financieel gebied voor iedereen bereikbaar zou worden.

In dit vraag en antwoord boek heb ik de belangrijkste vragen die ik tijdens onze seminars heb gekregen, opgeschreven en verwerkt tot dit boek. Daarnaast geef ik een aantal persoonlijke lessen door, want het is belangrijk om te blijven beseffen dat we allemaal op het pad staan van onze zielenmissie. Dat we allemaal steeds meer impact mogen maken en anderen verder mogen helpen vanuit wie we in onze kern écht zijn. Dat – als we geld willen verdienen – we dit moeten zien als een bijproduct van succes en dat dit niet het doel op zich is. Om zelf succesvol te worden, hoef je slechts één ding te doen en dat is anderen helpen om succesvol te worden.

Jouw favoriete HSP boeken

Welke HSP boeken horen er volgens jou nog meer in dit rijtje thuis? Dragen ze volgens jou bij aan het creëren van rijkdom op persoonlijk, zakelijk en/of financieel succes? Welke heb jij gelezen en wat heeft het je opgeleverd? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder wat jouw favoriete HSP boeken zijn.

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei en creatie. Implementatie is hierin uiteindelijk de echte sleutel tot succes. De groei die Mirna en ik hebben mogen ervaren, geven we heel graag aan jou door. Ben jij coachbaar? Sta je open om te groeien? Dan nodigen we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken tijdens Succes in Balans. Deze unieke kleinschalige trainingsdag (op dit moment niet meer dan 10 deelnemers per keer).

Meer informatie over Succes in Balans (en aanmelden) kun je hier vinden

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel. We zijn er voor jou om je verder te helpen. Laat gerust hieronder een reactie achter of stuur ons een mail. We antwoorden persoonlijk terug.

Bas van Vugt

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
6 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Terug naar het begin, hoogsensitiviteit uitvergroot

Klinkt gaaf! Ik ga hem bestellen:). Dank voor het doorgeven.

Bedankt voor alles verijkende en bewustwordende info.
Zelf heb ik deze top boeken uitgelezen. Die ik vele kan aanraden.

1) The Having’ van Suh Yoon Lee en Jooyun Hong

2) geld creëren van Barbara Borecka

3) de zeven spirituele wetten van succes van deepak chopra.
Dit boek heeft echt men leven vetanderd.

Last but not least! :

4) liefde ontmaskert van goedele vernocke ! (Top boek)

Ik wens iedereen het beste in deze bijzondere tijden

Hi Jorne,
Wat leuk om van je te horen en bedankt voor jouw boekensuggesties.
Heb zelf weer wat input van jou mogen ontvangen waarvoor dank.

Gr Bas

Ontroert en diep geraakt door je eerlijkheid! “Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen om in de keuken van een organisatie te mogen kijken!” zei eens een student tegen me na mijn professionele zelfonthulling.
Jij doet dit hier op een zeer indringende manier lieve Bas, ik heb gesmuld van je boeksuggesties en besloten sommige boeken opnieuw te gaan lezen en anderen alsnog aan te schaffen!
Wat GEEF jij veel aan je medemens, je zult dan ongetwijfeld ook veel terugkrijgen in de vorm van liefde en warmte, erkentelijkheid, dankbaarheid. In alles ben je rechtschapen en ooit zei een numeroloog tegen me: “Je bent niet geboren als zakenman en dat zul je ook nooit worden!”
Goh, wat heb ik me daartegen verzet en sinds ik jou volg, merk ik dat ik het meer en meer een compliment vind. Ik wil RAKEN en GERAAKT worden. Jij verstaat de kunst om dit met mensen te doen.
Hartegroet
Loek Knippels

Hi Loek,
Wat bijzonder hoe je dat hier schrijft.
Ik geef alleen door en doe wat mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen bijstaan op de weg van een betekenisvol en ondernemend leven.

Liefs en gaaf met alles wat je aan het ontwikkelen bent.
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

6
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!